Kонсултации с адвокат

• 213 383
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 675
данъците за апартамента се начисляват всяка година на лицата, които са декларирани като собственици, след смъртта на Х и У е трябвало в 6-месечен срок наследниците да подадат данъчна декларация и вече те да плащат в зависимост от квотите си, ако не са го направили - данъците продължават да се трупат на починалите лица, като към сумите всяка година се начислява и лихва....иначе сумите са фиксирани и не зависят от броя на съсобствениците - формират се  като процент от данъчната оценка, просто цялата сума се разпределя между собствениците, съответно на идеалните им  части, разбира се, за неплатените задължения на починалите отговарят техните наследници

Много благодаря за бързия отговор! bouquet А било ли е нужно, чисто документално, след смъртта на X жилището да се прехвърли на името на живия към онзи момент съпруг (Y) и общото им дете (V)? Защото и това не е направено. Дали ще има някакъв проблем, при това положение? Т.е. ще е възможно ли сега жилището да се прехвърли директно на името на V и W, като V би трябвало да притежава по-голяма част от апартамента, тъй като се пада наследник първо на частта на X и после на частта на Y, докато W по закон е наследник само на втория починал родител - Y? Rolling Eyes

# 676
  • Пловдив
Зависи какво разбирате под прехвърляне. W и V би следвало да декларират пред "Местни данъци и такси", че вече те са собственици, иначе от друг вид "документално прехвърляне" няма нужда. Нищо не пречи да се снабдите с констативен нотариален акт на ваше име, но не е необходимо.
Делът на общото дете ще е 5/8, а на детето само на втория починал - 3/8.

# 677
Зависи какво разбирате под прехвърляне. W и V би следвало да декларират пред "Местни данъци и такси", че вече те са собственици, иначе от друг вид "документално прехвърляне" няма нужда. Нищо не пречи да се снабдите с констативен нотариален акт на ваше име, но не е необходимо.
Делът на общото дете ще е 5/8, а на детето само на втория починал - 3/8.

Отново много благодаря! bouquet

Да, точно такъв тип прехвърляне имам предвид - попълва се една декларация / бланка - даже някъде вкъщи разполагах с 2 броя, взети преди време от общината.

За пореден път се убеждавам, че този форум е истинско информационно богатство! Толкова ли служителката в общината не можа да ми обясни с 2 думи за какво иде реч, като ме видя, че нищо не разбирам, а трябваше да ми се троска насреща... Tired

# 678
  • София
Декларацията може да се свали и от сайта на НАП - по чл. 14 от Закона за местните данъци и такси.

# 679
  • Враца
Имайте предвид, че срокът за деклариране на имот, придобит по наследство, е 6 месеца от смъртта на наследодателя. След като изтече този срок, може да Ви съставят акт, и глобата е доста солена.
Задължително трябва да носите с Вас копие от нот. акт на имота, както и копие от удостоверение за наследници. Те се оставят в общината заедно с декларацията по чл. 14.
Възможно е да поискат от Вас и други документи при нужда. Подгответе се, че може да не успеете да се справите с декларирането от първия път.

# 680
Имайте предвид, че срокът за деклариране на имот, придобит по наследство, е 6 месеца от смъртта на наследодателя. След като изтече този срок, може да Ви съставят акт, и глобата е доста солена.
Задължително трябва да носите с Вас копие от нот. акт на имота, както и копие от удостоверение за наследници. Те се оставят в общината заедно с декларацията по чл. 14.
Възможно е да поискат от Вас и други документи при нужда. Подгответе се, че може да не успеете да се справите с декларирането от първия път.
               Какво мога да направя, за да проверя какви имоти са собственост на наследодателя. Изключено е другия наследник да ми даде копие от нотариални актове... Предполагам, че има дялове и от  наследствени земеделски земи, но нямам никаква информация къде са. Срокът за деклариране едва ли е спазен - мога ли да проверя по някакъв начин какво и дали е декларирано  изобщо нещо?

# 681
Земеделските земи не се декларират в общината като апартаментите примерно, а се регистрират в служба "Земделие". Относно това какви имоти наследявате, като начало направете справка в Имотния регистър по ЕГН на наследодателя. Ако се затруднявате, пишете на л.с.

# 682
  • Варна
Здравейте, нуждая се от добър семеен адвокат във Варна. Моят съпруг е болен с диагноза деменция. Баща му се грижеше за него в къщата, която си е тяхна семейна. Строена е отдавна, но нотариален акт взеха по време на брака ни. Аз не живея там почти две години - изнесох се с децата, защото не мога да се грижа и за тях. Сега свекър ми също вече не е добре и явно има старческа деменция. Оказва се, че аз съм възрастният , който трябва да се заеме с делата им - съпругът ми е едно дете. Нямам идея какво да правя . Нямам средства за хосхпис и за двамата. Свекър ми ще го настаняват неговите племенници, но и те нямат достатъчно средства. В момента уреждам документи за социален дом на съпруга ми, но това ще отнеме доста време, а ние нямаме време, защото няма кой да се грижи и за двамата. Могат да се осигурят средства единствено, ако се продаде имотът им с къщата. Но тя си е на името на свекъра и жена му, която е починала. Пълна каша е. Какво да правя - как да действам?

# 683
  • Враца
Първи етап- поставяне под пълно запрещение /извършва се със завеждане на дело  пред окръжен съд/.
Втори етап- издействане на разрешение от съда за продажба на недвижимото имущество.
Не съм обаче много наясно с това, дали ще Ви разрешат да оперирате с парите, при така продаденото имущество.

Във всеки случай, при поставянето под запрещение се назначава лице от социалната служба към съответната община, което да следи за правилното обгрижване на поставеният под запрещение.
Можете преди да предприемете каквото и да било, да се обърнете към тях, за да дискутирате ситуацията, за да сте сигурна, че в крайна сметка ще постигнете желаното. Още повече, че имуществото е на бащата, а Вие желаете сумата да покрива разходите и на двамата със сина.
Дори синът да е наследник, той ще има 1/4 ид.ч от имота.

Иначе, ако не се лъжа Магдена /от темата/, практикува във Варна.

Успех!

# 684
  • Варна
Благодаря много за отговора.

# 685
  • Пловдив
Трън в очите, не, от Пловдив съм и не съм адвокат (юрист съм, но не адвокат).

# 686
  • Враца
А, добре.
Адвокат, юрист- в общи линии няма значение по отношение на консултирането, колега.  Wink
/Значение има за други работи  Grinning/

Имаше една колежка от Варна, но коя беше... newsm78
Ако се разпознае, да се обади, че аз нещо се обърках.  Grinning
Не познавам лично колеги от Варна и не мога да препоръчам.

# 687
Земеделските земи не се декларират в общината като апартаментите примерно, а се регистрират в служба "Земделие". Относно това какви имоти наследявате, като начало направете справка в Имотния регистър по ЕГН на наследодателя. Ако се затруднявате, пишете на л.с.
          Благодаря много, atallaya! За начало ще си направя регистрация в www.icadastre.bg
А за служба "Земеделие" има ли начин за справка по интернет за цялата страна или трябва да се ходи на място до конкретна Общинска служба по земеделие. Наследодателя със сигурност има от родителите си наследствени земеделски земи /заедно с n-брой братя и сестри/ и 99,9% съм сигурна, че тези земи се ползват под аренда, въпреки че съпругата на наследодателя твърди, че наследодателя не си е търсил нищо, /което не значи, че братята и сестрите му не са си потърсили имотите/,  горе-долу знае къде е имало нива и тази нива я ползвал някакъв арендатор, ама те нищо не получавали...  Май ще ми трябва и удостоверение за наследници на родителите на наследодателя...
            Има ли срок за отказ от наследство? Дано не съм го изпуснала, ако има такъв. Наследодателя е теглил кредит от банка и в момента съпругата му внася от свое име месечната вноска.  За да взема решение дали приемам наследството заедно с дълговете, трябва да знам какво всъщност наследявам и от какво се отказвам. За сега единственото, което знам със сигурност е, че наследявам 1/4 от семейната им къща. Задължението към банката май се дели на половина помежду ни. Опасявам се, че съпругата ще спре да погасява задължението към банката в момента, в който изплати своята половина от кредита и след това банката ще търси мен до пълното му погасяване. Тази 1/4 от къщата със сигурност не струва колкото "моята" част от дълга, къщата е неделима... А и си имам предостатъчно мои кредити...

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 06:41 от tetka_the_best

# 688
  • Пловдив
За отказа няма срок. Има срок за така нареченото приемане по опис - три месеца от смъртта. По оис значи, че се описват и оценяват всички активи и след това отговаряте за задълженията от наследството до размера на стойността на активите. Недостатъкът е, че се изискват известни разходи и време по оценяването, предимството е, че ако активите се окажат на по-висока стойност от задълженията, остатъкът е за наследника, образно казано.

# 689
За Служба "Земеделие" няма възможност за онлайн справки, обсъжда се създаването на Електронен регистър на всички земеделски земи, но не знам кога ще стане факт. Вариант е също да се говори и с арендатора. Обикновено са един - двама и са много наясно коя земя на кой род е. В кой регион за земите?

Общи условия

Активация на акаунт