Kонсултации с адвокат

• 213 323
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 705
  • Враца
В момента минималната издръжка, която може да присъди съда, е 115 лева.
Щом по финансовата част не се разбират, няма как да бъде подписано доброволно споразумение. Ако все пак другият родител иска детето, може да заведе дело, и да поиска родителските права.

П.П. При издръжката на непълнолетно лице няма "не искам".  Laughing

# 706
  • СОФИЯ
Здравейте!
 Извинявам се, че така нахлувам в темата и си признавам, че не съм чела много назад...

Имам следния проблем и въпрос - от около две години официално разведени , бащата не е плащал нито една издръжка? Какво мога/трябва да направя? Мога ли да  получа и тези със задна дата?

Благодаря Ви предварително !

# 707
Това, което описвате е страшно, и съжалявам искрено, че сте го преживяла. Но то не обяснява факта, че сте отишла да живеете на друго място /още повече- в друга държава/ без децата. Ако казвате, че не сте се отказала от децата си, сигурно е така, но не изглежда така нито от човешка, нито от юридическа гледна точка.
Ако не бяхтенаправила това, щяхте да имате сравнително голям шанс при завеждане на дело за разрешаване децата да живеят в чужбина, да го спечелите. Сега- не.

Допълвам:Не разбрах при кого живеят децата Ви, но ако бащата наистина е алкохолик, и той няма особен шанс за получаване на родителските права.
А дали не Ви е страх, че той може да навреди и на децата, ако са с него?
От тук също имам шанс да заведа това дело но за да стане трябва да докажа добри доходи жилище което има всичко необходимо за отглеждането на децата и евентуално брак с партньора с който съм.За момента мога да докажа жилище на мое име което е добре обзаведено.Все още нямаме брак и не мога да докажа доходите той е с по големи доходи,това ще стане лятото и тогава ще мога да пусна дело да разреши съда напускане на страната от децата.Но знам че и това е бавна процедура.Наистина е доста объркана ситуацията.Много пъти се опитвах да се разбера с бащата на децата нормално без да стигаме до крайности но той не иска,той иска да се върна при него и това е.А аз не искам да преживея кошмара отново.Благодаря за отговорите.

# 708
Завеждай незабавно дело за заместващо съгласие . Колкото повече стоят децата при него , толкова повече възможности му даваш. Докато влезе в сила решението за промяна на родителските права , ще мине още повече време. И дотогава настоящото решение си важи. Ти имаш правата. Не ти трябва брак ,за да получиш заместващо съгласие. А само адресна регистрация в държавата , че работиш и че ще имат дом. Тоест-интересите на децата са защитени . Не губи време !

# 709
  • Враца
Доника,
Можете да си вземете парите със задна дата.
Обърнете се към адвокат.
Той ще оправи нещата. Peace
Накратко- вади се изпълнителен лист, и се образува изп. дело.
Побързайте. Ако бащата няма имущество, можете да взимате издръжката от общината, но тя не плаща за суми назад във времето, така че имате интерес да го направите бързо.

# 710
Завеждай незабавно дело за заместващо съгласие . Колкото повече стоят децата при него , толкова повече възможности му даваш. Докато влезе в сила решението за промяна на родителските права , ще мине още повече време. И дотогава настоящото решение си важи. Ти имаш правата. Не ти трябва брак ,за да получиш заместващо съгласие. А само адресна регистрация в държавата , че работиш и че ще имат дом. Тоест-интересите на децата са защитени . Не губи време !
Мислех за това но реално в момента не се издържам сама и затова споменах брака иначе имам адресна регистрация и апартамента е на мое име.Ще трябва да измисля нещо и да върна иска обратно.Няма да му оставя децата само защото той е решил че аз нямам право да продължа напред с друг мъж.Не съм сигурна дали се приема пред съда в този случей съвместно съжителство и доказване на дохода на другия партньор.

# 711

Мислех за това но реално в момента не се издържам сама и затова споменах брака иначе имам адресна регистрация и апартамента е на мое име.Ще трябва да измисля нещо и да върна иска обратно.Няма да му оставя децата само защото той е решил че аз нямам право да продължа напред с друг мъж.Не съм сигурна дали се приема пред съда в този случей съвместно съжителство и доказване на дохода на другия партньор.
Не искам да те отчайвам , но положението е  сложно. Трън в очите зададе изключително резонен въпрос- кой отглежда децата в момента ?
Доколкото разбирам , досега сте водили дело единствено за издръжка , но нямате решение относно упражняването на родителските права . Да , добър е съветът за насрещен иск. Голямото дете над 10 г. ще бъде изслушано в съда. Доходи на партньор от фактическо съжителство не се вземат предвид.
Няма да си изказвам мнението, по отношение на постъпката, да зарежеш децата при насилник, и да отидеш в друга държава , защото си намерила любовта. Ще има доста сложно изследване на родителския капацитет и на двама ви в съда. Довери се на адвоката си . Успех .

# 712
  • Там където има любов
Здравейте, въпросът ми е какви очаквания мога да имам ако съдя за издръжка бащата на децата ми, който към момента е безработен. Още два месеца ще взема пари от борсата (които са повече от моята заплата) и после......

# 713
  • Пловдив
Зависи от възрастта на детето и според мен донякъде - от града, в който живеете (и средните доходи в него). Не много висока по принцип, ако остане все така безработен.

# 714
  • Там където има любов
Живеем във Варна. Децата са на 8г. и на 11г. Има още едно дете на 16г., което към момента не живее в България, но нямам спомен от 8г.да и е изплащал (официална) издръжка. Това може да е спънка според мен в размера.   

Той смята, че ако го осъдя нищо няма да постигна.
Другото което е проблем за него е, че искам да си оставя фамилията и това е едно от нещата поради които не можем да подпишем споразумение.

# 715
  • Враца
Здравейте, въпросът ми е какви очаквания мога да имам ако съдя за издръжка бащата на децата ми, който към момента е безработен. Още два месеца ще взема пари от борсата (които са повече от моята заплата) и после......

Да допълня Магдена, че в момента минималната издръжка, която съдът може да Ви присъди, е 115 лева за всяко дете. Ако не ги получавате от мъжа си, можете да взимате от общината издръжката, но в размер на 85 лева на дете.

Можете или да се откажете от идеята за запазване на името, и да се споразумеете спокойно, или да се съдите по каналния ред, с всички "фоерверки" идващи с това. Laughing

# 716
Здравейте!
Прочетох всички коментари по темата и споделените казуси.
Моят случай е следният. Имах връзка около година с мъж "самотен татко " , когото направи и мен самотен родител. Първото му детенце е на 4г. , като родителските права са присъдени на него, детето живее при баба си и дядо си , а майката изобщо не знае , че е имало дело. Живяхме заедно няколко месеца , но се разделихме през последните месеци от бремеността ми. Детето ми вече е на 6 месеца, не е припознато, бащата не е говорил с мен от момента на раздялата ни до сега. Има подадена искова молба за установяване на бащинство и издръжка от мен. Интересува ме Вашето мнение относно следните въпроси :
1. Какъв е средният срок за получаване на искова молба , съответно отговор на нея от негова страна? И мога ли да разбера кога е доставена на неговия адрес и от кого е приета?
2. Може ли да откаже ДНК тест и ако го направи имам ли право да поискам да бъде направен такъв с проба от първото му дете ( все пак са братя) или друг роднина (дядо) ?
3. Приблизително колко време се проточва целият процес по делото ?
4. Имайки се предвид ,че сме стигнали до там ,че припознаването на детето да се случва по съдебен ред , какво се случва с родителските права - ще бъдат присъдени само на мен или ?
5. Има ли опция той да няма родителски права , но право на срещи с детето и изплащане на издръжка ?
6. Има ли как да се подпише някакъв документ , чрез който да мога да взимам всички решения касаещи детето чисто документално - пътуване в чужбина , записване в училище/детска градина , или ще трябва да се гоним всеки път за подписи?
7. Как протича самия процес на делото ? За това че на първо време чакаме отговор от него на моята искова молба ( а всъщност може ли да не отговори) след това се назначават експертизите и датата на делото - до тук е моята яснота по въпроса. Интересуват ме детайли - на ДНК теста заедно ли трябва да отидем или може да е по различно време, може ли самият тест да се фалшифицира (тъй като няма да се очудя за такъв опит- т.е. до колко внимателно се проверява , човека който отива да даде материал за пробата ) , да очаквам ли проверка у дома си от социалните и още какво мога да очаквам до приключване на делото , има ли нещо за което трябва да съм по предпазлива или което трябва да направя , за да допринеса краят на делото да се развие по най-добрият начин за детето и мен и да е в плюс за детето ?
8. Относно издръжката - реалните му доходи са над средните за страната, но не и по документи. Това , че по документи е съдружник в две фирми - ООД и ЕООД взима ли се под внимание в съда?
9. Какво е възможно най-лошото , което мога очаквам от него в ролята му на ответник и как да се предпазя или при нужда да го опровергая ?
10. Относно нуждите на детето и размера на майчинството , което получавам в момента - тъй като нуждите на едно малко бебе се променят постоянно , има ли смисъл от сега да събирам касовите бележки, за покупките на детето, има ли смисъл изобщо да го правя. Има някои неща , за които няма как да имам фискален бон за тях, но все пак са били необходими на детето ( имам предвид подаръци, който са  му правени като дрешки, козметика, адаптирано мляко и т.н.) ?
11. Това,че не кърмя може ли да повлияе относно режима да срещите на детето с бащата, който ще ми бъде присъден?
Надявам се да споделите мнение и опит! Благодаря предварително за отделено време и се извинявам за многото въпроси , но не зная какво мога да очаквам и искам да съм подготвена.
P.S.  Въпросният ТАТКО НА ГОДИНАТА Grinning  скоро след раздялата ни е започнал нова връзка (малко преди да се роди детето ни) с момиче, което в момента е все още ученичка. Това може ли да се изполвза по някакъв начин и дали ще се вземе под внимание в съда?

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 21:20 от sunshine_t

# 717
  • Враца
Виждам, че имате подадена искова молба... А не ги ли изяснихте тези неща с адвоката си?
Нормално е да зададете един-два въпроса във форума, но като видях фермана Ви ме втресе  Laughing
Дали ще има някоя, която да отдели 1-2 часа да Ви отговаряна десетките въпроси?  Grinning

Свържете се с адвокат и направете ИСТИНСКА консултация, платена.  Peace

# 718
Виждам, че имате подадена искова молба... А не ги ли изяснихте тези неща с адвоката си?
Нормално е да зададете един-два въпроса във форума, но като видях фермана Ви ме втресе  Laughing
Дали ще има някоя, която да отдели 1-2 часа да Ви отговаряна десетките въпроси?  Grinning

Свържете се с адвокат и направете ИСТИНСКА консултация, платена.  Peace

Разбира се ,че съм се свързала с адвокат , не само за консултация , а и когото да застане до мен в съда и да се бори заедно с мен. Гледайки "фермата ми от въпроси " тук , се предполага и че към адвоката ми не са били зададени по-малко такива. Докато минава време, чакайки отговор на исковата молба , смятам че е напълно нормално да се появяват нови въпроси. Една част от въпросите ми зададени тук са били отправени и към адвоката ми , но не получих достатъчно конкретни отговори, а и ми се ще да чуя и друго мнение , възможни "вратички " и т.н. Все пак всеки адвокат има индивидуален подход и начин на работа. Въпросите наистина са доста , но ако има някой , който да сподели мнение и опит , да се включи и да помогне , не виждам какъв е проблема от броят им.  А след като има хора, които пишат тук ( питайики или отговаряйки ) значи имат нужда , а не просто да убият малко свободно време. И все пак щом се касае до въпрос свързан с бъдещето на дете с един родител, а на другият му такъв не се знае какво ще "щукне в акъла" , не е редно да се омаловажава какъвто и да е въпрос. Поне според мен де , от чисто хуманна и морална гледна точка.

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 22:10 от sunshine_t

# 719
И между другото , колкото повече имам някакъв досег/контакт с някакви правни казуси и житейки ситуации( на други хора , споделяни тук или на други подобни места) толкова повече ми става ясно , че правистите и лекарите доста си приличат и има едно нещо , което окачествява и работата им - това какви хора са . За да бъдат максимално полезни на човека , застанал срещу тях , трябва да проявят достатъчно разбиране и човешки качества. Интересно ми е , чисто хипотетично, ако сте в подобна ситуация колко  и какви въпроси ще имате - "сборна групичка от 3-4 въпроса " , "ферма" , "развъдник" или "резерват" ?

Общи условия

Активация на акаунт