Майчинството счетоводно-60

• 32 462
  • 746
  •   1
Отговори
# 270

А има ли начин да подпиша договора на 23ти, но той да бъде заведен от 01ви, за да не губя от обезщетението?
Подписвате договор на 01,07, същият ден те го регистрират в НАП и от 02,07, започвате работа.
Но по-добре проверете в БТ коя дата е важната за тях, тази на сключване или на постъпване на работа.

Тоест Вие не сте сигурна, че като подпиша на 23ти, ще ми съкратят обезщетението. Ако е важна за тях датата на постъпване това означава, че няма да бъде съкратено?

# 271
  • Плевен

А има ли начин да подпиша договора на 23ти, но той да бъде заведен от 01ви, за да не губя от обезщетението?
Подписвате договор на 01,07, същият ден те го регистрират в НАП и от 02,07, започвате работа.
Но по-добре проверете в БТ коя дата е важната за тях, тази на сключване или на постъпване на работа.

Тоест Вие не сте сигурна, че като подпиша на 23ти, ще ми съкратят обезщетението. Ако е важна за тях датата на постъпване това означава, че няма да бъде съкратено?

Според мен договора може да го сключите на 23ти, но да е упоменато, че работника постъпва на работа на 1ви и влиза в сила тогава. Т.е. значение има датата, на която влиза в сила.

# 272
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
На всички договори изрично пише дата на сключване на договор и отделно дата на постъпване на работа, така че не виждам какво още трябва да е "изрично упоменато".
Отписваш се от БТ/НОИ в седем дневен срок от промяна на статута, а ти ще започнеш реално осигуряване от 01.07.За твое успокоение драсни един мейл на НОИ и ги питай, така ще имаш писмено становище.
Също не виждам смисъл да ти пускат договора една седмица по-рано.Ясно че искат да им мине предварително уведомлението в НАП, но да пуснат договора от 30 (или от 27), да постъпиш на работа на 01.

# 273
Здравейте! Моят въпрос е следният - ако бащата излезе в майчинство ефективно от първия ден от раждането на детето, обезщетението за майчинство по чия заплата и трудов стаж се изчислява - неговата или на майката?

# 274
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Моят въпрос е следният - ако бащата излезе в майчинство ефективно от първия ден от раждането на детето, обезщетението за майчинство по чия заплата и трудов стаж се изчислява - неговата или на майката?

Това няма как да стане. Бебето трябва да е поне на 6 месеца, за да може майката да прехвърли отпускът за бременност и раждане. Изчислява се на база осигурителните доходи на бащата.

# 275
На всички договори изрично пише дата на сключване на договор и отделно дата на постъпване на работа, така че не виждам какво още трябва да е "изрично упоменато".
Отписваш се от БТ/НОИ в седем дневен срок от промяна на статута, а ти ще започнеш реално осигуряване от 01.07.За твое успокоение драсни един мейл на НОИ и ги питай, така ще имаш писмено становище.
Също не виждам смисъл да ти пускат договора една седмица по-рано.Ясно че искат да им мине предварително уведомлението в НАП, но да пуснат договора от 30 (или от 27), да постъпиш на работа на 01.

Благодаря, но кой от всичките адреси на НОИ да използвам. Този, който е общ за София ли?

# 276

Това няма как да стане. Бебето трябва да е поне на 6 месеца, за да може майката да прехвърли отпускът за бременност и раждане. Изчислява се на база осигурителните доходи на бащата.

Т.е. първите шест месеца са по дохода на майката, а оттам нататък след прехвърлянето на бащата?

# 277

Т.е. първите шест месеца са по дохода на майката, а оттам нататък след прехвърлянето на бащата?

Да.

# 278
Момичета, помагайте! Не съм сигурна дали тук е правилното място за моя въпрос, а ако е тук, вероятно вече е бил засегнат и преди, но не мога да изчета всички теми, за да го намеря, за което извинявайте, че ще се повторя

Та, в момента съм студентка магистратура втори семестър, есента ми остава още един и дипломиране догодина пролетта-лятото, бебчо трябва да кандидатства точно тогава за ясла. Питането ми е по време на неговото кандидатстване аз ще се водя ли още студент, след като съм завършила семестриално. Ако пък прекъсна последния семестър, ще се водя ли студент докато съм прекъснала? Всичко това, както се досещате е заради заветната точка за ясла.

Благодаря ви предварително!

# 279
  • Пловдив
Питането ми е по време на неговото кандидатстване аз ще се водя ли още студент, след като съм завършила семестриално. Ако пък прекъсна последния семестър, ще се водя ли студент докато съм

Отиваш в учебен отдел и питаш тези неща-докога биха ти издали уверение,че си редовен студент?

# 280

А как се смята обезщетението на бащата - година и половина до момента, в който ме смени, или година и половина до моя 45 дневен болничен?

# 281
  • София-Младост

А как се смята обезщетението на бащата - година и половина до момента, в който ме смени, или година и половина до моя 45 дневен болничен?
Ако майката гледа детето обезщетението се изчислява на база неиният доход, ако го прави бащата съответно на база неговият доход. Прехвърляне може да стане когато има навършени 6месеца или след изтичане на 410-дневния период. Няма вариант бащата ефективно да излезе в отпуск от денят на раждане, изкл. отпуска който е 15 дни от изписването на детето и майката от болница.

# 282
Извинявай, ала бала, не разбрах на каква база се изчислява обезщетението на бащата, другото го разбрах. При положение, че смени майката при навършване на 6 м на детето - неговото обезщетение се изчислява на база година и половина от момента на навършване на 6тия м. на детето?

# 283
Извинявай, ала бала, не разбрах на каква база се изчислява обезщетението на бащата, другото го разбрах. При положение, че смени майката при навършване на 6 м на детето - неговото обезщетение се изчислява на база година и половина от момента на навършване на 6тия м. на детето?

Да, точно - 18 мес. назад от момента на ползване на отпуск.

# 284
Благодаря, лейди Брин  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт