Предучилищна - набор 2009 г.

 • 70 030
 • 750
 •   1
Отговори

Анкета

Къде ще посещават предучилищна група децата ви?

Опции:

# 30
 • Мнения: 7 079
Оставаме в градината. В нашия район няма и училища с предучилищни.
Педагогическият ни съвет си е избрал "Моливко". Тазгодишния комплект ще ми го върнат почти непокътнат заради сериозно неприсъствие.

# 31
 • Мнения: 11 809
Radina, не учат по-различно в училище по принцип, но всичко зависи от преподавателите! За мен предимството на училището, когато дъщеря ми беше на 5 г. беше това, че децата бях много малко - по списък 11, но ежедневно присъстваха още по-малко. А сега, за съжаление, ще бъдат максимално пълни паралелките, но нашият випуск е така - голяма раждаемост. Това е единственото, което ме притеснява.

П.П. Аз съм майка на дете, родено в средата на 2009, но сега завършващо предучилищната за петгодишни в училище.
Ще кара два пъти предучилищната за 5 годишни или ще го пуснеш по-рано в 1 клас? Моят син също е роден в средата на годината - юни и обмислям такъв вариант, затова ще ми е интересно да споделиш вашето решение

Geraldine, трудно ми е да те посъветвам и помогна в избора, ти познаваш най-добре детето си и ще прецениш как ще му се отрази. Моята дъщеря посещаваше рядко детската градина, сменихме квартала и я записах в училище на 5 г. (дори по-малка, защото е родена края на ноември), но и не искаше да ходи на градина (най-вече заради спането там). Беше изключително горда и щастлива в училище, много повече й хареса, взимах си я на обяд. Права си и за предимство за 1 клас.

Espa, добре дошла в отбора на не посещавалите детска градина! Wink Моят син се беше класирал по чудо миналата есен за детска градина, но вече бях решила твърдо, че ще е в училището на кака си. Предполагам, че ще открият повече паралелки тази година, разбира се в училищата, където има такава възможност.

Bliss, обяснили са ти вече, че е задължителна, а за условията в училище, поне при нас базата е страхотна и постоянно се подобрява, но работят с предучилищни групи от много години.

zaiobaio, на мен ще ми е интересно!

# 32
 • Мнения: 5 513
И аз тук

yani4ka_83 ,а родителите,които работят как се оправят с тази дупка през деня?
Има вариант детето да остане да обядва в училище, но се плаща по 6,5 евро на ден (ако се купят купони за седмица или месец, има някаква отстъпка). Ако няма кой да помага с децата е трудно майката да си намери работа с подходящо работно време.
Тъпото е, че и яслите са със същото работно време. Не знам родителите как успяват за това кратко време следобед да се приберат, да нахранят децата, да ги приспят и после пак да ги заведат. Да не говорим и че таксата за ясла при нас е 120 евро, без в това число да са включени храна и материали.

За сега съм доволна от учебната им програма. на 4г и 7м са (близнаци - момче и момиче) и могат да броят до 30, да си пишат сами имената и фамилиите, знаят почти всички букви (латински), включително и да ги пишат печатно, синковеца даже се опитва да чете някой кратички и простички думички... От една страна това ми харесва, но от друга страна се чудя, дали не са много малки за такова натоварване?
И моето момче изненадващо напредва със знанията.Също като твоите.Чете 4 буквени думички и ги разбира като смисъл,а другите просто срича...това ме е карало да се замисля за училище.Даже се чудих дали да не го пусна 6 г на училище.Обаче засега съм доволна от градината.Правят им много празници,тържества излети карнавали /това го няма в училище/ и това ме спира ,че искам тези емоции да си ги изкара.Ще премислям пак догодина по това време.Защото е доста буен ,палав и самостоятелен.Имахме проблеми с това и в градината.Това също натежава в полза на училище.

# 33
 • Мнения: 733
Здравейте. Да се запиша и аз в редиците.Simple Smile

Моето дете посещава детска градина и там ще кара и предучилищната. Мен ме устройва, защото работя и няма кой да го прибира на обяд, както свършват в училищата. Peace

# 34
 • Мнения: 354
Здравейте и от мен!
Сиси, благодаря за темата   bouquet

Ние оставаме в градината.Доволна съм от учителките им.
По принцип училището, в което смятам да я записвам в 1-ви клас ми е по-близо, учителите там също са много добри.Но когато попълвахме молби за предучилищна нямах никакви колебания, че ще си остане в градината.Едно, че не ме устройва варианта да е до обяд, просто няма нито кой да я взема, нито кой да я гледа след това.И друго още ми се вижда малка за училище /родена е края на декември 2009/. Септември като започнат 3-та група няма да има 5 навършени все още.

# 35
 • Пловдив
 • Мнения: 3 505
Голямото ми  дете от септември ще е трета група. В градината използват помагалата на "Моливко".
Но дори да се ползва терминът "Предучилищна подготвителна група" за мен асоциацията с посещението в градината е свързано с игри, сън и вечният въпрос "Какво е ял и изял ли си е всичко?!".
Това което се надявам се научи да прави там е да е по-самостоятелен, защото за някои неща учителките не им помагат и той определено напредва, защото знае че вкъщи все има кой да му помогне.
Другите неща на които ще ги учат (предполагам) си ги учим вкъщи и в движение, повече под форма на игра - числа, букви, фигури, редуване. За сега го уча на всичко визуално.

А поради каква причина е нужно цели две години да ги подготвят за училище?!

# 36
 • София
 • Мнения: 964
Моят син посещава детска градина и предучилищната ще я изкара там.Използват "Моливко" и съм доволна,от педагозите също. В училището в района също има предучилищна,която е целодневна и има стая с креватчета за следобеден сън за 5-6 годишните.
В момента е във втора група,а септември ще е трета,т.е първи клас му се пада да тръгне септември 2016г. както и една мама по напед беше изчислила.Въпроса ми е тези,които ще карат предучилищната /след 5г./ в училище 2 години ли ще са подготвителни или септември 2015 ще са първи клас?

# 37
 • вече Пловдив
 • Мнения: 1 973
Моето дете посещава детска градина и там ще кара и предучилищната. Мен ме устройва, защото работя и няма кой да го прибира на обяд, както свършват в училищата. Peace
И аз съм в същото положение. Миналата седмица попълних декларация, че малката ще ходи в ДГ на предучилищна.

# 38
 • Испания и Стара Загора
 • Мнения: 1 036
Да се запиша  и аз в темата. Живеем в Испания. Както вече е написано по напред в темата,тукашната образователна система и по-различна. Аз съм доволна от начина ,по  който учителките се отнасят към децата и от знанията,които децата придобиват. Дъщеря ми вече чете без проблем и пише диктовки на думи и кратки изречения, брои до 200 (на испански и бг) и до 20 на английски, събира и изважда с числата до 10, вече започнах да й показвам и българските букви. С обедния сън нямам проблем.Мойте деца не искат да спят на обяд.  Peace

# 39
 • Мнения: 11 809
Въпроса ми е тези,които ще карат предучилищната /след 5г./ в училище 2 години ли ще са подготвителни или септември 2015 ще са първи клас?
Предучилищната в училище си е също 2 г., до скоро в някои училища имаше само за 6 г., но вече както уточнихме е задължителна и за 5 г. и затова всяко училище, което предлага е длъжно да има и за двете възрасти. Възможно е обаче в някои училища все още да са смесени 5 и 6 годишните, поради липса на база. При нас децата са разделени по възраст и са две отделни групи, в различни стаи, с различни учителки. Випуск 2009 г. трябва да сме в 1 клас есента на 2016 г., а вече дали детето ще се запише по-рано в 1 клас е избор на родителите.

# 40
 • Мнения: 8 102
Да се запиша и аз при вас.
Детето ми е в ЧДГ и там ще продължи.
Интересно ми е да чета и споделям мнение тук.

# 41
 • Мнения: 10 547


А поради каква причина е нужно цели две години да ги подготвят за училище?!

Истината или практическата страна на въпроса искаш да знаеш?  Simple Smile
Като цяло подготовката за училище започва със стъпването на детето в детско заведение, т.е. яслена група или първа градинска. За да може обаче да се даде равен старт на децата в първи клас, се прави опит да е уеднаквят знанията и уменията им преди постъпването в него. Става ясно, че с една година подготовка това не става, значи са нужни две. България не е София и останалите големи градове, има места, където български не се говори, има прекалено много маргинализирани групи, които не са обхванати от образованието, на които, постъпвайки в първи клас им е трудно да разбират езика, камо ли да учат на него .... И така. Това са причините.
Отделно в глобалните цели на Стратегията 2020 е записано, че обхватът на децата посещаващи образователна институция в ПУ възраст трябва да бъде над 98%!

# 42
 • София
 • Мнения: 358
Привет и от мен. И аз да се запиша в хубавата темичка. Синът ми е роден август 2009. МИсля да изкара  и двете предучилищни в градината - свикнал е с госпожата и приятелчетата. Пък и за сега не съм избрала училище, което толкова много да ми харесва, че да го местя там на предучилищна. А и не се и очертава възмоност някой да го гледа следобед.

Ще следя с интерес тук какво се говори Simple Smile

# 43
 • Мнения: 641
Въпроса ми е тези,които ще карат предучилищната /след 5г./ в училище 2 години ли ще са подготвителни или септември 2015 ще са първи клас?
Предучилищната в училище си е също 2 г., до скоро в някои училища имаше само за 6 г., но вече както уточнихме е задължителна и за 5 г. и затова всяко училище, което предлага е длъжно да има и за двете възрасти. ......

Сигурна ли си, че училищата, които имат групи за 6 трябва да имат и за 5? В квартала има такива, които са обявили само прием за 6, и няма да приемта 5 годишни изобщо, питах изрично  Thinking

# 44
 • София
 • Мнения: 2 132
А всички, които са решили да оставят детето си в градината, не ви ли притеснява факта, че набора ни е много голям и има опасност да не може човек да избере сам училище, ами ще е където има места. При мен така се получи  с градината. Докато стигне до състоянието си в момента с още една майка (оказа се и съфорумка ) трябваше доста жалби да изпишем, за да се стигне до там да не падат мазилки от фасадата и да се промени това: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=680524.0. И сега когато нещата се нормализираха, ще трябва да я местя, за да мога все пак аз да избера училището. Да не говорим, че най-доброто училище в района ни още от сега е ясно, че ще ни се размине, при положение, че комшийчетата-първолаци тази година не успяха, а наборите им не са чак толкова многобройни.

Общи условия

Активация на акаунт