Летните ни местенца за релакс - да си покажем терасите :) - тема 3

• 180 251
  • 786
  •   1
Отговори
# 690
Имаме един въпрос, дано да е на правилното място (ако не ще съм благодарна да ме насочите към правилната тема)
На път сме да си вземе апартамент с голяма тераса на първи етаж. Терасата е изнесена и над нея няма други тераса, тоест открита е отгоре. Дайте съвет каква ограда или решетки или заграждения да се направят, за да се минимизира шанса от взлом.

Ние сме точно с такава тераса, на първи етаж. Само че над над нас има стандартна тераса, т.е. половината от нашата е под тази на втория етаж. С цел допълнително предпазване сме сложили сгъваема система от стъкло от " пода " на терасата над нас до долу, като половината от нашата остава открита. Във частта, останала зад остъклението имаме допълнителен датчик за външно ползване, който не позволява да се стигне до балконската врата. Ако обаче над вашата няма поне част от другата тераса няма да е възможна такава система. Ако позволиш съвет - не купувайте апартамент на първи етаж, не само с оглед по-лесен достъп на нежелани гости  Simple Smile
В началните страници на темата съм постнала и снимки.

Видях снимките, терасата ти е разкошна!
А за апартамента, аз държах да сме на по-нисък етаж, по много причини, несвързани с терасите. При нас реално апартаментът няма да е на приземния етаж, а едно ниво нагоре. За жалост терасата е изцяло открита, тоест няма дори частично да се покрива от горната тераса. Но ще мисля алтернативи и надявам се скоро да показвам снимки.

# 691
  • София
Благодаря ви за отговорите! bouquet

# 692
  • София
Леле, колко сте изписали, момичета, браво!

Мен днес ме хвана ентусиазмът и цяла сутрин градинарствах. Изнесох цветята на терасата и засадих разсада от мушкато, който направих есента. Сега на терасата е пълно с мушкато, хем ще цъфти цяло лято, хем почти няма да го поливам. Даже и лилиум успях да засадя преди няколко седмици и сега видях, че е поникнал и той.  Като се живнат малко цветята, ще направя и снимки.

Иначе след Великден съм решила да направя ей такива стени ( двете къси стени), понеже на едната мазилката падна и направо ме побърква.

# 693
Тези дни градинарствах, ще ги покажа тераската, но ще търпи още промени.
Саксиите не ми харесват, това неприятно кафяво. Гледам да са поне в един цвят ама ще измисля да ги облека в нещо. Подправките са ми в зелени, цветята в кафеви.

Спряла съм се на мушката за тази година, защото се гледат лесно, красиви са, а и изложението ми е изцяло запад и пече постоянно, така че ще им е добре.
Мисля да разчистя някои от останалите растения ама ми е жал, ще видя. Имам и мини билкова градинка. Два вида босилек, мента, а от семки съм посяла и чакам да поникнат, евентуално, розмарин, босилек (ясно е, че обожавам босилек) и магданозче.
Снощи открихме сезона на вечерянето навън:

# 694
  • София
Захир, браво  Grinning

Май тази година е годинана мушкатото.  Hug

Есента си купих от тази жена чепки и всичките ми се хванаха, а цената е супер добра - 50ст. на брой. Има много повече от показаните на снимките, просто трябва да я питате.
https://www.olx.bg/ad/mushkata-sche-ima-mesetsite-7-8-9-kralsko- … u.html#356013c442

Вече забравих къде какво мушкато на цвят сложих и се очаква да е тотална смесица. Имам някъд около 10-тина цвята вече, а съм насадила и семена (от Канарските о-ви, хах, там само мушкато имаше и си насъбвах семена, дано се хванат).

Имам едно наистина уникално осиновено мушкато. Съседката на майка ми си продаде жилището и то горкото остана на стълбището. Сигурно пвече от година не беше поливано. Взех го и то като живна и като взе да цъфти от благодарност. Не се е спряло от тогава, даже зимата цъфти на стълбите. Много си го обичам и знам, че каквото и да стане и колкото и време да ме няма, все ще оцелее.

Иначе има група във фейсбук за мушкато и сакъзче и хората там най-редовно си разменят, подаряват или продават цветя. Някои от сортовете са направо феноменални. Това вече не са скучните и еднообразни цветя на бабите ни, има какви ли не вече. (Това ГМО и останалите хибридни вмешателства какво ли не измислят, но в случая поне е красиво и не е опасно за здравето  Grinning)
https://www.facebook.com/groups/591908930843757/?fref=ts

PS: Нищо им няма на кафявите сандъчета, много са си добре. Само те, тъмно зелените и белите издържат по няколко години. Миналата досина към края на лятото взех на майка ми едно розово от същия вид.... ами на нищо не прилича. Избеля, стана направо кошмарно грозно  ooooh! Моите са кафяви и вече трета година нищо им няма. Иначе в Jusk и на разни други места има кашпи, които изглеждат наистина добре и в тях се поставят въпросните сандъчета, но са си инвестиция.

Последна редакция: ср, 12 апр 2017, 11:17 от 7no6ti

# 695
  • София
Попаднах ето на тази снимка на Икеа заизползване на органайзерът им за торбички като саксия за висящи растения

# 696
  • Варна
Здравей, тези лампички от Икеа ли са?

# 697
Да, соларни са.

7no6ti, благодаря за информацията!!  Hug

# 698
  • Варна
Благодаря, а може ли да се мокрят , пречи ли им нещо, че искам да стоят на открото?

# 699
  • Русе, у дома
Благодаря, а може ли да се мокрят , пречи ли им нещо, че искам да стоят на открото?
Мойте 2 години стояха на перваза - увити, от Април до Октомври. Дъжд ги вали, вятър ги брули...., е една излетя, но иначе са много издържливи....
Сега мисля пак такива да си купя, че много избеляха от слънцето и всички са един цвят....
http://barfly.snimka.bg/family/u-doma.105687.35400447

# 700
  • София
Няма как да не ви се похваля с жълтата си прелест на терасата. Ухае невероятно и е някакво каскадно растение за алпинеуми, което почти никакви грижи не иска. (Нямам идея как се казва. Взех семена от Кауфланд за 50 ст. преди 2 години и направо не мога да му се нарадвам. И е многогодишно.)

Иначе и мушкатите са се окопитили и започнаха да цъфтят, макар и все още скромно.

# 701
Ох жълтото нещо е уникално красиво! Голяма радост за очите.

Аз току що си скрих по спешност цветята, в София вали сняг  Shocked

# 702
  • София
Каквоооооо, сняг  #Cussing out
Тичам и аз, че ще ми убие жълтурчето.

# 703
Вали от 2 часа.

# 704
  • София
Ужааас, ще ми измръзнат цветята. Успях само да ги сложа на пода на терасата, където не вали и им сложих по един голям плик като "оранжерия", дано ги опази.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт