Епилепсия - ТЕМА 20

• 64 581
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
Все още - не. Днес ще питам за логопеда и психолога.

# 121
  • София, Люлин-8
Steli Mam Все още нямаме проблеми със зъбките, надявам се и така да си остане.

Вики е добре след пристъпа не е имало нищо, нито температура, нито повръщане, нито разстройство или каквито и да било други оплаквания, затова приемам, че повръщането е било от пристъпа, а не се е дължало на вирус за съжаление. На следващия ден сутринта все едно нищо не се беше случвало, беше си както е обичайното й състояние, тича играе има си апетит и така.

Аз пак да ви досадя с един въпрос.
Перди пристъпа забелязвали ли сте необичайно поведение на детето?
Лелките ми казаха, че все полягвала по пейките и й се е спяло, това предполагам, че се дължи на факта, че предната вечер едвам я сложих да легне в 23 ч. и сутринта стана в 5:30 ч.  #Crazy
Дали пристъпа не е провокиран от недоспиването?  newsm78

# 122
Привет на всички, не пиша често но пък редовно ви чета. Последните няколко дискусии провокираха у мен няколко въпроса. Затова моля майчета на по-големи деца ако могат да ми отговорят на някои въпроси. Става дума за следното: синът ми завършва 5 клас и сега имаме да четем сериозна летература /Под игото и т.н. / Само като я видя синът ми  каза няма да я чета много е дебела и т. н. От една година има роландова епилепсия и пие Депакин. Има ли сме два гърча преди почти година и сега незнам трябва ли да се наложа да учи и чете повече и доколко това е от наближаващия пубертет или лекарството по някакъв начин вреди на мозъчната дейност. В смисъл дали да съм по настоятелна за ученето или да оставя колкото може. Моля за съвет защото много се страхувам да не се претовари и да провокира гърч /не дай си боже/.

# 123
Natali_75,

Много е трудно да се намери златната среда. Ако я оставя "колкото може" тя не може или по точно не иска. Тук отварям скоба, защото има брат-близнак и мога да сравнявам. Моите страдат от мързел, колкото и да ми е мъчно е така. Не мога да преценя действието на лекарството, на заболяването и да направя връзката с липсата на желание, но определено има потенциал да поеме натоварване, обаче клинчи. Има моменти в които наистина се изморява, такива в които посмъртно не може да запомни или разбере нещо, тогава спирам, не насилвам нещата и давам кураж, че не е толкова страшно, че не знае точно това. Опитвам се да балансирам, но ми е трудно, защото хем трябва да искам, хем се страхувам да не прекаля, хем да го мотивирам, хем да не го обезсърча. Обикновено оставям тя да ме води, а аз се нагаждам.
Специално за "Под игото", четохме го тримата, тъй като стила им е чужд и по трудно разбираем. Не можахме да прочетем цялата книга, наблегнах на главите, които се разглеждат в училище и гледахме филма.

# 124
  • София, Люлин-8
Утре ще водя Вики в Пумпелина за диагностика много ми е интересно какво ще кажат  newsm78, а в сряда отивам да записвам плановия прием за хоспитализация.

# 125
Natali_75,

Много е трудно да се намери златната среда. Ако я оставя "колкото може" тя не може или по точно не иска. Тук отварям скоба, защото има брат-близнак и мога да сравнявам. Моите страдат от мързел, колкото и да ми е мъчно е така. Не мога да преценя действието на лекарството, на заболяването и да направя връзката с липсата на желание, но определено има потенциал да поеме натоварване, обаче клинчи. Има моменти в които наистина се изморява, такива в които посмъртно не може да запомни или разбере нещо, тогава спирам, не насилвам нещата и давам кураж, че не е толкова страшно, че не знае точно това. Опитвам се да балансирам, но ми е трудно, защото хем трябва да искам, хем се страхувам да не прекаля, хем да го мотивирам, хем да не го обезсърча. Обикновено оставям тя да ме води, а аз се нагаждам.
Специално за "Под игото", четохме го тримата, тъй като стила им е чужд и по трудно разбираем. Не можахме да прочетем цялата книга, наблегнах на главите, които се разглеждат в училище и гледахме филма.

Точната дума наистина е златната среда. До четвърти клас нямахме епилепсия и аз наистина бях взискателна към него. Но в крайна сметка се оправяше самичък до ниво отличен. През лятото получи гърч и в крайна сметка Божинова каза че има деца които получават срив в мозъка от претоварване /за матурите/ поне според нея, защото нищо друго не можа да намери. Да де ама баща му като каза да го оставя  оставя  колкото може. Нещо с което не съм съгласна много, защото май мързела ни и на нас ни е в повечко. Затова хем ми се струва че го изпускам, хем ужасно ме е страх.......

# 126
здравейте Hug
редовно ви чета,но рядко пиша мами да ви попитам:
Георги лепна някакъв вирус и веднага ни изписаха антибиотик(клацид),случвало ли ви си е да давате такъв антибиотик и дали оказват влияние на  епилепсията.
И другото което искам да питам е дали може да ходи на плаж детето защото ние сме от Бургас времето се стопли и вече му се ходи на плажа,обаче мен ме е шубе нещо да го водя заради слънцето или най вероятно е да се ходи в ранните часове .Благодаря ви предварително  Hug

# 127
Относно плажът, добре да е в часовете до 10.00ч сутрин и след обяд след 16.00ч.
Задължително шапка и слънчеви очила.

# 128
Пламена, не мога да кажа нищо за Клацид-а, ние последно пихме Аугментин. В листовката пишеше да се внимава при лица с гърчове, но... изпихме си го без проблем. Винаги предупреждавам лекарите за нашия проблем, но... понякога не минава без антибиотик, започват едни температури знаеш, които също са опасни. Моя син цял месец се бори със салмонела и след нея - инфекция на горните дихателни пътища. Бяхме на общо  6 антибиотика и още куп лекарства. Докторката /УНГ/, която се справи с последното заболяване каза, че в помощ на сринатия ни имунитет трябва да ходим на плажа и заръча на есен малкия да бъде "кафяв". Но подчерта - рано сутрин, най-много до 10 и късен следобед. Тъй като сутрин водата е студена, май по-добрия вариант е късния следобед. Но пък сутрин въздухът е по-чист Simple Smile
Явно антибиотиците оказват някакво влияние върху мозъчната активност, защото невролозите препоръчват ЕЕГ да се прави поне 10 дни след приема на антибиотик. И затова и аз се моля този "хремав" вирус при нас да не прерасне в нещо по-сериозно, изискващо антибиотично лечение, защото другия понеделник сме на видео-ЕЕГ.
Да се намеся и за въпроса за по-големите дечица и златната среда. Имаме кака на 16 години и скоро минахме по тоя път. Тя е здрава, слава богу, но ... ако не иска да прочете нещо, просто не го чете и това е. Ако не разбира нещо, например физика - ами не я учи, до средата на 7-ми клас се мъчеше да решава геометрични задачи без чертеж!!!, мислех я за "изтървана" и се обвинявах, че липсата на време и търпение ми пречи да се занимавам с нея повече. Е, детето ме опроверга и се справи и си учи в училището, което искаше. Искам тук да призная нещо - не съм изчитала "Под игото", а винаги съм била отлична ученичка. Имам и висше. Трудна специалност. И какво!? Не съм преуспяла. А познавам хора, които са с основно или средно, а живеят по-добре от "интелектуалците" .
За сина ми съм си поставила само една цел - да има самочувствието, че може да се справи с повечето неща, които зависят от него Simple Smile

# 129
Ние сме пили Клацит, не сме имали проблеми. Лекуващия лекар е запознат със състоянието на детето и лекарствата които пие.

# 130
Бебо също пи Клацид без проблем и то няколко пъти тази година (аугментин също без проблем, но зинат-ът само три дни го устиска и после го повръщаше, и други видове сме пили... аман от антибиотици). Педиатърката ни също знае за проблемите ни.
Относно плажа - задължително до 10 часа и след 17 часа. На слънце - задължително шапка и по възможност очила или чадърче. Ние и тази година ще изпуснем морето-само ще го оставя да повърви по брега и да цопне с краченца по вълните и то след 18 часа. Но, пък ще гледам с балнеолечение да заместим отдиха. Приятно прекарване на вас!  Hug
Относно натоварването - определено натоварването при нас провокира пристъп.
Относно логопеда и психолога - ако детето е записано на детска градина, то има право да посещава безплатно общински детски логопедичен кабинет, който да покрива района на училището. Ако детето има Телк, то в дневните и седмичните центрове за деца с Телк има логопеди и психолози на разположение на децата и родителите също безплатно. Ако се ходи на частно при логопед е много важно този логопед да е работил вече с деца със СОП, защото натрупаният опит с работа с болни дечица е от голямо значение. Това разбрах днес - ако някой знае още нещо, моля да сподели.
Моят въпрос към вас е: Кога спряхте да давате сухо мляко - АМ на своите деца? Заместихте ли го след това с пастьоризирано краве мляко? Как реагираха децата ви и даде ли някакво отражение това върху епито?

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 23:46 от LifeIsBeautiful

# 131
  • София, Люлин-8
LifeIsBeautiful  Вики сама се отказа от АМ на 9 м. голяма драма беше, не съм го замествала с нищо тогава все още нямаше такива пристъпи, беше само с "пароксизмален тортиколис" (за който още нямам категоричен отговор свързан ли е с епито или не), но не съм забелязала да има промяна в честотата и силата на пристъпите.

пламена84 Вики пи Клацид януари, не сме имали никакви проблеми (на Конвулекс е).

Аз бях ходила до закрила на детето за да питам за направление за логопед и психолог, но ме отрязаха, защото била под 3 г. и ми казаха да отида в дежурния ресурсен център за раьона. Но ние си решихме проблема с отворените врати на Пумпелина, днес имаме час от 11:00ч. за диагностика на психо-моторното развитие. Peace

# 132
Супер, Романол! Очакваме вести после дали ви е харесало!  Hug
Романол, при раждането бебчето ти получило ли е някаква травма? Нормално ли ражда? Било ли е в кувьоз?

# 133
Добро утро
Момичета много ви благодаря за бързите отговори  Hug

# 134
LifeIsBeautiful , заместих адаптираното мляко с кисело след годинката. Включих киселото мляко на 8 месеца, а мина тотално на него на годинка и два месеца. Понеже в началото се мръщеше (когато мина изцяло на кисело мляко), слагах много малко захар и малко ванилия, за да наподоби вкуса на АМ. Малкият се "хвана" на номера. Две-три седмици по-късно преустанових добавянето им. Пак стана

Първият припадък детето направи на 3 и половина, така че не мога да ти кажа със сигурност има ли значение или не при епилепсия

Общи условия

Активация на акаунт