Депресията

• 141 949
  • 406
  •   1
Отговори
# 285
Aко не е изписан от лекар, то по-добре да се изчака с деанксита може би.

Ако е обикновена депресия то тя не е предизвикана от проблеми, от нерви, от мъки или от световната несправедливост, а от недостиг на серотонин. Обикновеният Ремотив на билкова основа ми помогна преди години - още с първия блистер почувствах резултат. Дори не довърших и кутията. Важното е да осъзнаеш навреме, че си в депресия, а не да си въобразяваш, че си нещастен, че някой те е проклел, или други подобни глупости. Въобще скромното ми мнение е, че позитивното мислене, новата прическа, хобитата и пр. други полезни съвети тук в този случай не са задължителни - става въпрос за елементарен химически дисбаланс.

# 286
Депресията не винаги е от недостиг на серотонин. Ако беше, нямаше да се повлиява от немедикаментозна терапия.

Някъде преди бях постнала за тази книга - "Да се чувстваш добре: Клинично доказано лечение на депресията без медикаменти" на др Бърнс, таргетира изцяло нефункционалните модели на мислене, които причиняват огромна част от депресиите.

# 287
Здравейте моите нервни и депресивни симптоми започнаха от около преди 5 години. Първоначално бяха само леки сърцебиения и туптене в главата, след посещение при невролог диагнозата ми беше паническо разтройство, последва безуспешна терапия с ципралекс. Ще бъда по-кратък и няма да влизам в детайли за перипетите през тези 5 години, но съм минал през всякакъв вид доктори от общо практикуващи през невролозим психолози и т.н. без никакъв успех. Състоянието ми се влошава изключително много - към днешна дата имам непрестанни физиологични симптоми като НЕПРЕСТРАННО сърцебиени прималяване призляване високо кръвно и т.н. Буквално за всяко едно действие да извърша са ми нужни страшни усилия, добавено към това психически съм също много зле започвам да плача рязко изведнъж независимо къде се намирам. Терапия с психолог не ми помогна, пил съм всякакви боклуци от ципралекс, тритико еспритал, деаксит , хомеопатични и какво ли още не. Имал съм много крайни кризи след които съм се озовавал в спешно с високо кръвно- единственото нещо което ми подейства е инжекция диазепам но това беше единичен случай ( и разбира се последвалите излседвания кардиограми и подобни винаги показват че съм в цветущо здраве). Сега съм сам в чужбина в цялото това състояние, не виждам вече изход и силите са ми на привършване, незнам към кого да се обърна и какво ново да опитам-колкото и да спортувам и да гледам положитено не помага. Проблема явно е другаде но незнам къде да го търся. Имах нужда просто да го напиша не очаквам нищо, благодаря Simple Smile

# 288
Изследвал ли си хормоните на щитовидната жлеза?Проблема може да е от нея.

# 289
След като си в чужбина,имаш ли свободен достъп до здравната система.Ако не ,не те виждам ака ще живееш сам и без лечение.
Казваш,че си минал през всякакви доктори-понякога това е нож с две остриета,защото тези състояния имат нужда от точно диагностициране,лечение с медикаменти,които се сменят докато се уцели терапията за конкретния пациент и момент.Ако се местиш от доктор на доктор,това няма как да стане.
Трябва да имаш и морална и физическа подкрепа от близки хора.Ако си в чужбина и няма с кого да споделяш,а само се напъваш да оцеляваш в чужда среда,това е изключително неблагоприятно за теб.Трябва да избереш здравето първо ,защото без него  не би могъл да имаш всичко останало.

# 290
  • На земята, която е всъщност звезда.
Паническото разстройство е разстройство/заболяване на психиката, не на физическото тяло, така че няма как да се излекува с лекарства. Можеш временно да подтиснеш симптомите и толкова. А като привикнеш и това няма да действа. Разбери кое предизвиква тази свръхтревожност у теб: подтиснат гняв към себе си /към някой друг, към околните изобщо/, непреработена псих. травма, неспособност за соц. общуване, неспособност за приспособяване към чужда среда, желание за свръхконтрол и т.н. Почни да се самонаблюдаваш. Напр.  какво се е случило точно преди да получиш силен пристъп, какво се е случило предишния ден, предишната седмица и лека полека ще забележиш какви ситуации или хора най- често провокират кризите. И почни оттам да работиш в/у проблема.

# 291
Много правилен и смислен коментар Simple Smile Всичко е вярно,при мен беше подтиснат гняе към съседка,заради претенции.Сега търся начин за справяне Simple Smile

# 292
Много смислен пост, Вселена.  Peace

И аз съм от склонните към депресии. Причините са много. Засега съм открила част от тях - невъзможност за изливане на гнева и превръщането му в автоагресия, семейната ми обстановка, непреодоляна загуба на Бивш. Имам и проблем с храненето.
В момента се боря с чувството че нямам посока, намирам се на път за никъде.

Понякога имам и паник атаки - в начална фаза са и са сравнително слаби. Вследствие на раздяла са. Сега намаляха.

Не мога да си позволя психолог (а искам), не искам да пия хапчета (страхувам се от пристрастяване).

# 293
  • На земята, която е всъщност звезда.
Преди малко ми попадна тази мисъл на Лао Дзъ, която не си спомням дали е цитирана тук, но според мен е много точна:

If you are depressed, you are living in the Past. If you are anxious, living in the future. If you are at peace you are living in the moment.

или

Ако си депресиран, живееш в миналото. Ако се тревожен, живееш в бъдещето. Ако си в мир /със себе си/ живееш в момента.

Хрумна ми нещо  Simple Smile:
Нека хората в тази тема, който се чувстват зле, да опитат един ден да не мислят за миналото и за бъдещето, за бившите, родителите, колегите и пр. досадници, а да се фокусират само в/у този ден, в/у себе си, своите желания и да правят неща, които обичат и са им забавни. Четене, разходки, плуване, кучета, котета, деца /но те да правят вашите неща, а не вие техните/, секс, шоколад, готвене, шофиране, спане и т.н. Обаче само неща, които наистина ви харесват, а не такива, които би трябвало да ви харесват. И ако ви хрумне мисъл за вчера или утре, мисъл започваща с "ами ако...", си казвате "утре ще мисля за това" или се щипете по ръката, докато мисълта изчезне. Ако някой ви безпокои или иска нещо от вас, казвате "днес не мога да ти обърна внимание". Един ден само за теб и твоите желания в момента! И на следващия ден си анализирайте как сте се чувствали /добре, зле, чувство за вина, скука и т.н./. Мисля, че един такъв експеримент може да бъде много полезен.  Thinking

# 294
  • София
В дните, които са си само за мен, няма депресия. Направо съм като хала - шетам, излизам, върша работа и още нещо. Много ми е добре.
Обаче като съм с децата, и ако времето е лошо, направо изпадам в ступор - забивам на компа и не искам да мръдна. Ако стана да правя нещо пък, веднага започвам да крещя.

# 295
Здравейте!
Надявам се на някакъв съвет...

Баща ми е на 73 години. Преди година му откриха тумор на белия дроб. Той е човек, който никога не беше боледувал през живота си и никога не беше влизал в болница. Винаги е разчитал на здравословния начин на хранене, на различни хранителни добавки. Отказа да прави химио-терапия. Ние подкрепихме избора му, тъй като характера му е такъв, че бяхме сигурни, че тази терапия ще му навреди повече психически отколкото да му помогне физически.
Слава Богу, в резултат на всички полезни алтернативни методи, последните изследвания показват, че туморът е престанал да расте, дори леко е ограничил размерите си. Няма разсейки.
Междувременно обаче почина човек със същото заболяване, с който баща ми беше в една стая при първоначалните изследвания. Очевидно този факт му подейства много стресиращо и той изпадна в ужасна депресия. От около 2 седмици приема Есобел - на този етап без някакъв съществен резултат.

Най-мъчителния симптом на депресията му е ужасно упорито безсъние. Въпреки различни приспивателни, които изпробва, нищо не му помага да спи. Случва се да спи по 1 час на нощ.

Дали този Есобел най-сетне ще започне да действа и дали безсънието ще се повлияе??? Разчитаме много на това.  Praynig Praynig Praynig

Разбира се, говорим му, че трябва да прилага всички превантивни мерки, които могат да му осигурят сън - да чете приятна книга, да гледа приятен филм, за да се разсее. Той е ужасно апатичен и нищо не иска да прави. По цял ден гледа всевъзможни сериали и предавания по тв. И поспива от време на време. Дори не върши нещо, което малко да го измори, а това също подстрекава безсънието.

Някой от темата има ли проблем с безсъние и някакъв съвет за преодоляването му!  Praynig

# 296
Здравей, utro77, Есобелът започва да действа след определено натрупване, което е индивидуално и се случва обикновено след около месец прием. При някои хора този първи месец е труден и някои от симптомите могат и да се засилят.

За безсънието - трябва да се спре дневният сън. Има един трик с научаването да се заспива, иска малко упоритост. Вечер се ляга в леглото в нормално за заспиване време, ако до 15 минути не си заспал - ставаш и отиваш да правиш нещо в друга стая. След 30 минути се пробва пак да се заспи. В леглото не се гледа ТВ и не се чете. Не трябва и да се въртиш с часове в опит да заспиш. Мозъкът трябва да асоциира леглото само със сън.

Има една добавка - Мелатонин - която препоръчват при проблеми със съня.

На запад с раково болните се правят консултации с психолог, не знам баща ти дали би се навил на нещо такова.

Страх го е човека, някакъв смисъл му трябва, от това залежаване и апатия ще става по-зле депресията. Ако има възможност да се грижи за нещо - животно, растение, смисъл някакъв да има в ежедневието, да помага на някого, да има някакво задължение (каквото състоянието му позволява да извършва).

Дано скоро се разнесе това безсъние.

# 297
  • София
Пробвахте ли добавка с Мелатонин?
Това е естественият хормон, който регулира съня и той намалява с възрастта.

# 298
Пробвахме с Мелатонин...  Sad

Той много обича животните. Дълги години си имаха и котка, и куче, които преди 1-2 години си отидоха... Затова и сега не искат да взимат повече животни. А аз също си мисля, че едно животинче дава много позитивна енергия.  Thinking

Струва ми се, че се заформя омагьосан кръг с тоя сън - през деня се опитва да спи, защото през нощта не  е спал...

Значи продължавам да се надявам Есобела като подейства, да се оправят и нещата със съня!  Praynig Praynig

# 299
  • София
На един приятел баща му е в подобно положение. Той пък не иска да пие АД, а е грохнал. Като го помня какъв напет дядо беше! Sad

Общи условия

Активация на акаунт