Работа за 16-годишни?

• 48 907
  • 115
  •   1
Отговори
# 90
И какво трябва да работи един 16-годишен, за да изкара за суперскъп телефон? Познай как ще изкара минимум хилядарка за едно лято, че да си купи телефон!
Голямата ми дъщеря от години си купува сама телефоните и хич не са евтини, някакви от порядъка 700 лв. Изкарва си парите сама. Получава някакви малки суми и от роднини по празници, но хич не разчита само на това.
И не танцува по барове Grinning

А какво толкова му намирате на компа, не знам. Всички си умирате за компютри, а децата ви не можело. Когато започнете да използвате компютъра точно толкова, колкото позволявате на децата да го използват, ще видим дали е най-ужасната машина на света.
Стига да не е цял ден пред компютъра, а да общува и с хора наживо, и да върши и нещо друго, какъв точно е проблемът?

# 91
  • София
Написа какво не работи дъщеряти. А какво работи, за да изкара толкова пари? И за колко време ги изкарва?

# 92
Аз почнах да работя на 17 през ваканцията преди 12 клас. . И на 16 се опитах да почна, ама никъде не ме искаха, понеже бях малка. Работех като сервитьорка и работата хич не беше лека. 12-часови смени, посред лято няма много почивки, понеже има много клиенти. В края на лятото от 46 бях станала 42 килограма. Подобрих си говоримия английски, заради общуването с клиенти, открих, че хубавата храна е новото ми хоби. Платих си уроците по още едитн език. И бях доволна от себе си. Голяма работа, че не съм имала време да се забавлявам или да почивам добре - изкарах си пари за уроците, за излизания през годината, през самото лято помагах вкъщи, понакупих си нещица, които не исках да искам от семейството ми. На следващото лято ми се обадиха дали искам да се върна и да работя пак. Върнах се, работих със същото темпо + продължих да си ходя на уроците по езика, които посещавах през учебната година, така че трябваше и да уча. Когато имах обедни почивки, ходех в близкото кафе, понеже нямаше много хора и четях и пишех домашни. Прибирах се в 1 през нощта и продължавах. Спестих половина от парите /не само от работа, предишните години си заделях пари от празници/, които бяха началният капитал да дойда в чужбина. Другата половина ми даде семейството ми. Сработи комбинацията от моите усилия и от тяхната помощ - само едното нямаше да даде резултат. Ако онези две лета се бях забавлявала, почивала, учила, усъвършенствала /всъщност правех и двете неща, работата не ми попречи на уроците/, сега нямаше да съм тук, а това беше моето желание. В моя си случай целта оправда средствата.
Може да не е било хубаво, че работех без договор, обаче това беше вариантът тогава. Избора не беше "Да работя или да не работя през лятото?", а "Да замина или да не замина да уча в чужбина?". Пък, ако ще и избора да беше "Да си купя или да не си купя скъп телефон?" - пак щеше да си е мой, защото средствата бяха плод на моите усилия. Ни най-малко не се чувствам затъпяла или че в бъдеще съм обречена цял живот да съм сервитьорка.

# 93
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ох, голяма драма с този асансьор.Да, запозната съм с изискванията на ИТ за безопасност и работа при възрастни, защото при деца е забранено с изключение на циркови артисти и няколко др. подобни.
Защо пък всички се тръшнаха с "работното място" на 10-годишното.Това, че детенцето се е похвалило, че "работи" не значи, че е точно така и по 8-12 часа кисне в този асансьор.
Когато аз бях на 13-14, родителите ми ме оставяха да продавам за 1-2 часа в малкия семеен магазин и бях много горда от това.Сега обаче нещата са много по-различни и го казвам от гледна точна на човек, който има досег с доста различни фирми и редовно подготвящ документи за проверки от ИТ.
Проверките от ИТ са вече много чести и жестоки за разлика от преди 10-15 години.
Инспекторите си проверяват в електронния регистър за сключените договори и датите и то в реално време.Не разчитат на един хвърчащ догоро писан на ръка.
Не случайно писах, че глобите за лице, който не е назначено изобщо на трудов договор и е хванато на обекта са най-големи, без значение от възрастта му.

Кодекс на труда 2015
(3) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Работодател, който наруши разпоредбите на чл. 61, ал. 1, чл. 62, ал. 1 или 3 и чл. 63, ал. 1 или 2, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв., за всяко отделно нарушение.

Колко фирми вече са готови да си сложат главата в торбата и да крият хора според вас, особено като почти никога не пишат минимума на глобата, а актовете започват от 5000лв за лице.После ходи обжалвай в съда и се занимавай с глупости.

# 94
  • София
Никой тук дори не е предположил 10-12 часа. И именно става въпрос за работно място, а не просто да се кажи с асансьора до дванайстия етаж, за да си смени панталона. Нали в темата става въпрос за работа, потребителката, която го написа, каза точно за работа и точно я описа, кое точно не е ясно?

# 95
Частни уроци по английски език. Ако ти преподава някой, който всъщност знае езика, вървят около 15 лв на астрономически час. За да има смисъл, е добре един урок да е 2 астрономически часа. Няколко блока седмично... и ето ти едно 600 лв на месец. Като включим "ежедневните разходи" за кафета с приятелки, молове и всякакви обичайни за възрастта неща... 2 месеца стигат, за да спестиш за хубав телефон. Още няколко месеца и имаш за хубави ролери. И за скъпи дрешки и всякакви глезотии. И за почивка на морето с гаджето без да искаш пари от някого.

# 96
  • София
ок, значи не е като да се поти пред фритюрника в МакДоналдс или да разнася таблата по дванайсет часа на ден. Тук като чета какъв ентусиазъм за нископлатена и тежка работа има, все едно чета за бригадирското движение.

# 97
И като са собствениците, какво, то ва атестат за добър родител ли е?
Ами ние от любопиство го попитахме, защо работи и то ни каза, че родителите му го наели Joy

Ако те наеме родител - става. Всъщност май няма долна възраст за наемане на работа.
Скрит текст:
През 2007 г. бях яхнала метлата по отношение на липсата на некадърността на доста брокери на недвижими имоти. Тогава четох разни закони и наредби и установих, че за тях няма никакви изисквания за квалификация на брокерите - дори не пишеше, че трябва да са грамотни. Даже за пиколо има изисквания. Бях си наумила в знак на протест да назнача на ТД като брокер на НИ 7 годишното си първолаче и после ПР акция с кодове име  "брокер-барби".
Бях си направила съответните проверки и нямаше проблем да я назнача с работно време примерно  от 0,5 часа на ден. Разбира се след преодоляване на огромна бюрокрация. Отказах се, естествено. 
Но тези родители са го направили.

По темата:
1. Доброволчество (както писа Как' Сийка) - но това не се плаща.
2. В селското стопанство, ако може  при познати. В земеделието съществува понятие "неплатен семеен труд" и на практика е възможно да се работи без трудови договори, в смисъл на черно. Освен, че ИТ рядко посещава, дори и да го направи, няма законови ограничения. Спокойно може да съм помолила детето на приятели да помагат при бране на домати, например.
А и се прави промяна на КТ точно по темата (не знам дали е приета на второ четене) - така наречените еднодневни договори за прибиране на реколта. Там може и да става и за 16-годишни, защото процедурата ще бъде опростена.

# 98
Аз искам средно образование да се завършва на 16 години и след това, който иска ще учи висше или ще работи без да се налага да иска разрешение от никого. Защото сега децата ни бавно, но славно свикват на мързел. Голяма лятна ваканция, голяма скука и бездействие.

# 99
  • на плажа
Не наемам непълнолетни. Много познати ми се разсърдиха през годините, че отказах да взема децата им, но бюрокрацията е жестока, изискванията са завишени, а за сезонен обект не си заслужава да си причиняваш всичко това, за да наемеш някого на намалено работно време и да рискуваш ИТ да направят пътека до теб.
 Децата биха могли евентуално да продават вестници, да работят почасово в някой офис като въвеждат данни или нещо подобно, но в заведенията нямат място. Първо от гледна точка на безопасността - порязване, попарване с гореща мазнина, а дете сервитьор - абсурд.

# 100
А някой да предложи работа за 17 и половина годишни?

# 101
А някой да предложи работа за 17 и половина годишни?
Е, същото, като обсъденото досега Rolling Eyes

Не, за 17 и половина всичко е много по-различно, отварят се още двеста различни възможности...  Crazy

# 102
  • Ямбол
Гарантирам, че в 90% от случаите на 17 и половина годишен работодателите ще му отговарят - ела след 6 месеца.

# 103
  • София
Ами то работодателят докато извади всички разрешителни то детето ще стане на 18  Mr. Green Mr. Green

# 104
Мой познат е на 17 и от началото на юли го взеха на Автомивка да работи.Никакви разрешителни не са му искали,а и не са познати с работодателя

Общи условия

Активация на акаунт