Работа за 16-годишни?

• 48 890
  • 115
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Е, да. Разтрояването между компютъра, таблета и телефона е много по-развиващо и осмислящо ваканцията на едно дете, разбира се.
Андариел, разбирам, че за теб думата "работа" е мръсна. Но недей да отричаш правото на хората, на които им харесва, да я упражняват - когато и както искат и могат.
Пак повтарям - дишай спокойно, не е задължително, особено за твоите деца.

бива ли толкова плитко с аргумент като таблета и телефона! А това, че за мен работа било мръсна дума, вече съвсем си го изсмукваш от пръстите! Много ти здраве имаш от мен за такива глупости! Ти твоето дете ще го завреш ли в асансьора? На бас, че няма! Но иначе, можеш да пишеш глупости по мой адрес, заповядай!

Има си правила. Който иска може и в собствената си мина да си завре детето, тъкмо ще му разиграе един Жерминал. Аз не виждам какво положително може да развие едно 10-годишно дете, набутано в кабинката на един асансьор. Поне едно нещо положително да посочи някой от такава работа. Дотук разбрахме за парите, но не разбрахме за колко време колко плащат.

# 61
Аз не виждам какво положително може да развие едно 10-годишно дете, набутано в кабинката на един асансьор. Поне едно нещо положително да посочи някой от такава работа. Дотук разбрахме за парите, но не разбрахме за колко време колко плащат.

Питай родителите му, защо питаш нас? Явно са намерили нещо положително, щом го правят. А и детето изглежда, че няма нищо против.

# 62
  • София
Ти ми кажи, нали ти ме оплюваш на тема мръсна работа и моите деца! Измъкваш се като... да не казвам какво, като вземе да ти става тясно и след като ме наплюеш порядъчно. Срамота! Толкова ли ти стига акълът, да се опитваш да ме обиждаш!
Едно дете, ако го обработиш достатъчно, няма да има против нищо, защото то няма реална представа от нещата, а се доверява напълно на родителите си. Примери колкото щеш. Имам едно такова дете пред очите си, което прекара цялото си детство в закусвалнята на баща си и нищо повече. Сега е в гимназиална възраст и освен за закусвалнята, за друго не става, защото не му се учи.

# 63
# 64
Раздавала съм флаери на тази възраст. Не са ми пускали ТД, просто ти плащат ден за ден, работата е почасова и не е всеки ден.

Помагала съм в кафене на познати, пак без договор, ако мине проверка уж не работиш там..

# 65
Едно дете, ако го обработиш достатъчно, няма да има против нищо, защото то няма реална представа от нещата, а се доверява напълно на родителите си. Примери колкото щеш. Имам едно такова дете пред очите си, което прекара цялото си детство в закусвалнята на баща си и нищо повече. Сега е в гимназиална възраст и освен за закусвалнята, за друго не става, защото не му се учи.

А, имало и допълнение. Добре.
Ами, като не му се учи на това дете, защо да не работи? Да не говорим, че в един момент ще бъде с едни гърди напред пред училите, защото ще има работа и то не каква да е, а собствен бизнес, пък нека да е просто закусвалня.
Докато другите, училите, тепърва ще ги мислим дали, къде и как ще се реализират.

# 66
  • София
Хубаво, и утре ако фалира закусвалнята с какво остава това дете, което е готово всеки момент да се откаже от училището? Защо си мислиш, че непременно ще има собствен бизнес и закусвалнята ще съществува вечно? Днес има закусвалня, а утре няма, това е пазарната икономика! Образованието е единственото, което на едно дете/възрастен може да разчита, и което никой не може да му го вземе (освен в случай на ужасно нещастие и/или болест) и все ще намери препитание, дори в трудни условия. И колкото повече се влага в едно дете като обучение (не в кабинката на асансьора), особено през периода до и по време на пубертета, толкова по-големи шансове има да върви напред.
Колкото до работата за 16-годишни, ако е някаква кофти работа, единствената полза ще бъде младежът/девойката да се светне, че е по-добре да заляга над учебниците, защото иначе цял живот може да се окаже в положението да търси неквалифицирана работа, защото именно без образование на такава работа може да се надява. Рядкост е хубавата работа за ваканцията за младежи, и тя почти винаги е с връзки и на уютно местенце.

# 67
  • София
Жалко, че за деца на такава възраст е трудно да се намери работа. А би им се отразило много добре. Разбира се, не всичко е подходящо..
Ако все пак целта не е толкова да се изкарат пари, колкото детето да научи нещо, да свърши нещо полезно, да почувства удовлетворение, бихте могло да го насочите към доброволческа дейност. Има подходящи мисии: https://timeheroes.org/bg/browse

# 68
Добре е също и да проумеят цената на парите.
Защото е лесно да кажеш вълшебната думичка "искам" и върху теб да се изсипе Рогът на изобилието, но невинаги се сещаш какво струва това изобилие на собствените ти родители. И започваш малко повече да цениш и пазиш вещите, които ти се купуват, защото вече си усетил как се изкарват парите, с които са купени. Например.
А други просто искат да си имат собствени средства, за които да не дават отчет никому. Просто харченето на парите, изкарани лично, е по-сладко. Друг пример.
И още куп други нюанси и разцветки.

# 69
  • София
Защо така негативно към младежите? Защо мислиш, че не разбират цената на парите, само искат или не пазят вещите? Не зная, само такива младежи ли има покрай теб? Само разглезени консуматори ли виждаш?

Какво означава "собствени средства и да не дават отчет никому"? Все пак, те са на 16, не са пълнолетни. Дори възрастните се съобразяват, поне отговорните възрастни, как и защо харчат, не е като да карат на принципа "парите съм си ги изкарал аз, отчет никому не дължа". Дори относно собствени пари, не вярвам на никой родител да не му пука за какво ще ги изхарчи детето му.

# 70
Аз също мисля, че един ученик има какво по-полезно и градивно да свърши през лятото, вместо да работи. От друга страна един студент би. трябвало след втори курс/например/ да се ориентира към работа/евентуално помасова/ свързана по някакъв начин със специалността му. Тук изключвам специалности като медицина и стоматология

# 71
Какво означава "собствени средства и да не дават отчет никому"?

Буквално като "Мамо, дай 5 лева да пия едно кафе". Или за цвете за гаджето. Или за подарък за твоя рожден ден.
Или "Искам супер-дупер скъп телефон като на Иванчо". "Ами, мамин сладък, в момента не можем да си го позволим." "А не може ли сам да си спечеля парите и да си го купя?" "Може."
Или точно от това те е страх - че ако децата ти си изкарат сами някакви суми, няма да можеш да контролираш харчовете им? Защо, толкова ли им нямаш доверие?
Ама те много бързо ще станат пълнолетни и край с контрола. Ами тогава?
Ако мислиш, че на 18-тия си рожден ден се събуждат изведнъж поумнели и помъдрели, много се лъжеш. Същите келеши са си, само с тази разлика, че законно могат да правят каквото си щат и копче не можеш им каза.

# 72
  • София
Какво ти става, пишеш глупост след глупост! Сега и страхове ми приписа! Проектираш ли, що ли?
И какво трябва да работи един 16-годишен, за да изкара за суперскъп телефон? Познай как ще изкара минимум хилядарка за едно лято, че да си купи телефон! Кажи, кои са тези работи за 16-годишни, очевидно няма да е в МакДоналдс, ще да са някакви тайни неща. Ооо, да, сетих се, АйТи-та! Те, тези, дето могат да изкарват като АйТи-та, и те не изкарват толкова за едно лято. ОсветлИ ни по въпроса с каква работа и за колко време се изкарват пари за суперскъп телефон! Не, сетих се, имаше и един, дето спестяваше от закуски! и един друг, дето и той работеше от малък... покрай мама.

Така като гледам, всичките 16-годишни все работят, за да подарят цвете на гаджето! Големи смехории разказваш! Нещо май бъркаш американските филми с българската действителност.

# 73
Момиче на 16-17 год.    работи в нощен бар като танцува и така обикаля по-големите градове.Нощем нямало проверки.Така това девойче си изкарва доста добри доходи

# 74
  • София
Супер! и сигурно една мама като Сийка много се радва на щерката как си изкарва хубави парички, а не я товари с "искам".

Общи условия

Активация на акаунт