Априлче лакомо се храни, расте на ръст и килограми!

• 29 578
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
Момичета от ЛЛЛ

Имам проблем с гърдите и може би с кърменето, искам да ми дадете съвет  Praynig Първо да разкажа за бебчето - храни се 7-8 пъти на 2,3 -3 часа,само на кърма е, вода пие много рядко, вечер пропуска храненето в 12, качва по 700 гр всеки месец (този ритъм той почти сам си го създаде). Така има проблем с акането - преди беше на всеки памперс, а сега е 1-2 пъти на ден и то трудно.

Сега проблема - гърдите ми много бързо се пълнят и постоянно текът, а с помпа мога да изкарам на веднъж само 20-30 мл. Преди няколко дни едната гърда стана на камък твърда, с буци, болезнена и вдигнах температура. Цял ден цедене, компреси, душове и по често кърмене от там (но малкия почти нищо не издърпваше и бяха мъки) - та накрая се нормализира и темп спадна. Сега въпроса е че те винаги са били така - пълнят се и текват бързо дето се вика само да ги погледна и текват  Embarassed Rolling Eyes  но не съм сигурна правилно ли текът, Иванчо суче добре 2-3 мин и после става трудно или него го мързи или не знам, кърмя по 40 мин за да може да се наяде защото почва да прави много паузи след тези 2-3 мин. Гърдата ми остава пълна (смисъл не е мека и като стисна теква малко), но с помпа не мога да изкарам нищо след кърмене. Сега не съм на ясно - силна или слаба е струята, много или малко кърма имам, лесно ли се храни Иван или трудно???

Забравих да кажа - редувам гърдите на всяко хранене предлагам по едната, а другата през това време си тече  Embarassed Embarassed Rolling Eyes Confused

Моля за съвет и обяснение какво се случва и Иван добре ли се наяжда?  Praynig

Ива, привет!
Хубаво е, че търсиш допълнителна информация за да можеш да отговориш още по-добре на нуждите на бебето си. Пишеш, че Иван е само на кърма и суче 7-8 пъти в денонощие на около 2,5 – 3 ч. Ако той суче на 3 часа, значи има 8 кърмения в денонощието, а ако суче на 2, 5 ч би следвало да има повече. Може би е важно точно тук да се отбележи, че интервалите между храненията се измерват от началото на едното хранене до началото на следващото – т.е. Ако той започва да суче в 9 ч и суче 30 мин, то следващото хранене би следвало да започва около 11:30 ч, независимо от продължителността на кърменето на предишното хранене. Би ли споделила ти как отмерваш интервалите на хранене?
Вода на толкова малко бебе не е препоръчително да се предлага, защото тя пълни малкото стомахче и естествено забавя следващият прием на мляко, което е така важното за растежа и развитието на бебето. Кърмата съдържа около 75-80 % вода и е естестевно тя да утолява жаждата на бебето без да е необходимо да му се предлага допълнително. Дали би искала да споделиш какво значи, че Иван се изхожда трудно? Каква е консистенцията в памперса? Той дали приема някакви препарати за колики, или нещо друго?

Чудесно е, че сте успяли да нормализирате неразположението в гърдата с кърмене и компреси. В подобни ситуации помага именно честото кърмене от засегнатата гърда, както и ти си установила. Много майки споделят, че предлагат на бебетата да сучат на около 2 ч и тогава гърдите не се препълват, защото бебето суче на регулярен принцип и ги изпразва. Дали за теб е вариант да опиташ да кърмиш Иван на около 2 ч – 2,5 ч, за речем ...за 2-3 дни и да прецениш как би се чувствала и дали все още ще усещаш тежест в гърдите?
Спонтанните течове от гърдите в първите месеци са нормални, както и това, че докато той суче от едната гърда от другата също тече мляко – този рефлекс на потичане често се използва от майките на близнаци, които кърмят бебета си едновременно, като по-голямото и силно бебенце помага на по-малко да суче без особени усилия.

Пишеш, че Иван суче 2-3 мин и прави паузи – усещаш ли той да преглъща? Обичайно бебетата, когато сучат активно на всеки 2, или 3 всуквания от гърдата преглъщат шумно събралото се мляко в устичката им. Когато не се усеща праглъщане на бебето може да му се помогне с компресия нна гърдата да изсуче повече мляко. Би могла да прегледаш тази статия за компресия на гърдата, която също може да е от полза при някои бебенца, осигурявайки им с помощта на мама, повече мляко за по-кратко време, преди бебето да се раздразни и да пусне гърдата. А тук слагам и клипчета с компресия на гърдата, за да се ориентираш нагледно как се прави:
http://www.youtube.com/watch?v=e__lgR7mRIg
http://www.youtube.com/watch?v=-4lnvL2_6V8
Може да е удачно да предложиш на Иван да суче от втората гърда едва когато той е изсукал първата и си приложила компресия на нея. Така може да си уверена, че той е успял да изсуче и от по-хранителното мляко. Ако след като вече и след компресия той не преглъща и не суче ефективно може да го премистиш на другата гърда и да го наблюдаваш отново. Когато усетиш, че не преглъща да опиташ да приложиш компресия отново.

Надявам се някои от тези предложения да са ти от полза при преминаването през този период и ти и Иван да се чувствате добре и да се кърмите с удоволствие.
  bouquet

Последна редакция: нд, 22 юни 2014, 08:58 от Tony_st

# 496
Момичета от ЛЛЛ,

Имам нужда от помощ. От вчера съм със запушен канал на лявата гърда. Освен, че имам уплътняване в долната част на гърдата и зачервяване започнах да вдигам и температура. Давам на бебка да суче, отделно се опитвам да се цедя с ръчна помпа, но имам чувството, че колкото повече цедя толкова по-зле стават нещата. В началото има облекчение, но гърдата много бързо става на камък. Много съм притеснена и не знам как да процедирам. Моля за съвет.

BettyBoop, съжалявам да науча, че имаш запушване и усещаш неразположение.  Hug
Сега е от изключителна важност да успееш да изпразниш гърдата, за да не поддържаш температурата. Най-добрата помпа е бебето, защото никоя помпа не може да изцеди гърдата така както бебето би я изсукало. Много майки, минали през това предпочитат да предлагат на бебета да сучат на всеки час, час и половина докато почувстват облекчение в гърдите. Честото кърмене обичайно дава най-бързи резултати.

За облекчаване на болката в тази гърда може да помогне топъл, но не горещ душ/компрес/ преди сукане и студените компреси след кърмене. Обичайно майките ползват „грейка“ от половин-литровите пластмасови бутилки пълни с топла вода, които придържат на мястото. Препоръчително е да се правят непосредствено преди кърмене, защото топлината помага за разширяване на каналчетата и потичане на млякото. Може да е удачно да стартираш кърменето с гърдата със запушването – така бебето би могло със сукане да отпуши каналчето и да облекчи напрежението в нея. След като бебето се насуче може да е подходящо да си сложих хладен компрес на мястото, който би следвало да успокои и облекчи дискомфорта, който усещаш. Често майки споделят, че честото слагане на бебето да суче от твърдата гърда им помага тя да се изпразни добре, за да се отпушат каналите. Въпреки това, ако до следващото хранене усетиш напрежение или дискомфорт, а тя не иска да суче може да изцедиш леко с помпа, или на ръка за облекчение.

При други жени с подобни проблеми помага и прясно зелево листо без твърдата жила в средата да се увие около проблемната гърда, или пък просто да направиш компрес от извара на гърдите, като и в двата случая зърното и ареолата не се покриват с компреса.
При запушване на каналите много добре се отразява приемът на лецитин 1000-1200 мг - ако желаеш би могла да го обсъдиш с лекуващия те лекар. Лецитина е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета), обикновено майките я приемат до 3-4 таблети за 24 часа, а като отшуми болката се намалява с по 1 на седмица. Приемът на лецитин се спира, когато проблема с бучката/запушването напълно отшуми.

Болките може и да се облекчат от по-широки блузи и сутиен, който не притиска прекалено гърдите. При сън често се случва да се притисне гърдата  и също да боли. Може да избягваш да носиш чанти през рамо, които да имат досег с болящата гърда.

Надявам се, някои от предложените мерки да ти помогнат да се намали напрегнатостта на гърдите и скоро кърмата да успее да се регулира според нуждите на бебето. Ще се радвам да споделиш през идните дни как се чувствате и ти и бебето! Ще очаквам отговорът ти.
Hug

# 497
Алена  Hug  Следим нивото на фенилаланина да не се покачва- всяка седмица се боцка бебо и според резултата се определя колко да яде кърма и колко специализирано мляко. И всеки понеделник сърцето ми се пръска, не мога да свикна още, а Тони така си е свикнал вече, че само се оглежда и гък не казва

# 498
Tony_st аз не съм казвала че пие много вода,  напротив - предлагам след хранене за да си изплакне устата и за деня като цяло пие 10 мл. Смятам интервалите точно както си описала, но както написах пропуска храненето в 12 и после след 3 часа прави още една пауза от 4 часа - ето така стават 7-8 за денонощие.  Ака трудно в смисъл че се мъчи и напъва цял ден,  масажи и гимнастика не помагат, и чак следобед успява да ака ( течно,леко слузесно с по тъмен цвят от преди).

Лекарства за колики от 3 седмици не давам, защото мисля че вече няма колики!
В моментите когато прави пауза докато не яде, не преглъща (затова го нарекох пауза), той направо си заспива след тези 2-3 мин. и аз го будя за се храни. И компресия пробвам, но просто Иван май е мързелив (а лакум хахха)

Последна редакция: нд, 22 юни 2014, 10:27 от Ива Кънчева

# 499
Tony_st аз не съм казвала че пие много вода,  напротив - предлагам след хранене за да си изплакне устата и за деня като цяло пие 10 мл. Смятам интервалите точно както си описала, но както написах пропуска храненето в 12 и после след 3 часа прави още една пауза от 4 часа - ето така стават 7-8 за денонощие.  Ака трудно в смисъл че се мъчи и напъва цял ден,  масажи и гимнастика не помагат, и чак следобед успява да ака ( течно,леко слузесно с по тъмен цвят от преди).

Ива, Hug аз само съм написала препоръчителната информация за изключително кърмените бебета и водата, а майката е тази която да прецени дали би се съобразила с тази информация, или не. Изборът е неин. Wink Чудесно е, че няма разминаване с измерването на интервалите между храненията на Иван. Една 4-часова пауза за сън звучи добре. Peace
За по-лесно изхождане на бебето, освен масаж на коремчето, гимнастика с крачетата и леко затоплена кърпа, например, също би могло да помогне честото кърмене. Ако си склонна да опиташ предложението ми от предишният пост за няколко дневно често кърмене на 2 часа, или мах 2,5 часа и да видиш как това би се отразило на него и изхожданията му и на теб и тежестта в гърдите? След това, ако няма особена промяна може да потърсим други варианти за облекчаване?
Надявам се скоро да прочета, че се чувствате по-добре и двамата.
Hug

# 500
Моля за помощ, преди два дни бяхме на консултация ( на два месеца сме) и сме наддали само с 550 грама, и 5 сантиметра. Като се прибрахме реших да източа и да видя колко излиза като мл., и какво да видя 20-30 грама източих и започна да свършва или много трудно да се източва. Звъннах на докторката и тя ми каза да купя АМ Фризолак и да давам първия ден 60 грама, втория 70 и така всеки ден да увеличавам по 10 мл. до достигане на 120. Но тя не иска да го поема, само като и го сложа в устата и и се гади като усети вкуса му. Давам и малко да сучи - 5 мин. някъде и след това АМ, но не го иска. Повръща дори и изсуканото от гърдата, защото и става гадно от от АМ. Дайте ми съвет, може би някое мляко, което е най-близо до кърмата или да не давам въобще кърма а направо да изчакам да огладнее хубаво и да дам само АМ... но не става да не яде нищо, много ми е притеснено. Иначе спи по 3-4 часа без да се буди, ака си по 2-3 пти все едно яде, а тя не яде....

# 501
Радост, питането ти и към нас ли е или по-скоро към майките от темата?

# 502
Tony_st Благодаря за съвета Wink обезателно ще пробвам този вариант, дано се окаже по удобен за Иван  Hug ще ви държа в течение има ли промяна !

# 503
  • в 1001-та нощ
radostd14  Hug това, че си изцедила малко съвсем не означава, че бебенцето няма да изсуче 3 пъти повече или още повече Simple Smile Моят син качва по килограм и гърдите ми често са много меки, но винаги има мляко и дори на моменти му потича от устичката  Peace

Причините за по-малкото наддаване може да са:

1. разреждане на кърменята - примерно, ако ходите на разходка по-дълго, през това време детето спи и не се храни, съответно - вместо на 2 часа  се храните на 4 часа
2. спрели сте нощното хранене
3. предлагаш вода, вместо мляко
4. предлагаш залъгалка, вмести гърда
5. поспаливо дете

..... За тези се сещам сега  Peace Големият ми син беше качил само 500 г в третия си месец - именно защото го извеждах повечко, спеше и се хранеше по-на рядко  Blush

Предполагам си уплашена да не би да не наддаде пак и ще даваш АМ, но аз тогава - с баткото - просто учестих храненията - прибирах се от разходки 1 час по-рано и всичко се нормализира - на следващия месец качи 800г  Peace

Ако все пак си решила да даваш АМ - пробвай с друго мляко - например Аптамил  Peace

elipepova, наистина е голям стрес за теб, какви са перспективите, постоянно ли ще следите нивата?

# 504
Според мен НАН е най-приятно на вкус, аз храня малкия с него. Опитах по едно време да го сменя, че беше запечен, но не стана. Другите са по-гадни и не успях да го излъжа Grinning

# 505
И аз давам НАН -много добре го прие. Тони не се запече от него.

Алена за моя огромна болка ще е винаги така, но се надявам някой ден да свикна. Днес мисля да се пробвам аз да му взема кръв, стискайте палци малчо малко  да плачка.

# 506
Моля за помощ, преди два дни бяхме на консултация ( на два месеца сме) и сме наддали само с 550 грама, и 5 сантиметра. Като се прибрахме реших да източа и да видя колко излиза като мл., и какво да видя 20-30 грама източих и започна да свършва или много трудно да се източва. Звъннах на докторката и тя ми каза да купя АМ Фризолак и да давам първия ден 60 грама, втория 70 и така всеки ден да увеличавам по 10 мл. до достигане на 120. Но тя не иска да го поема, само като и го сложа в устата и и се гади като усети вкуса му. Давам и малко да сучи - 5 мин. някъде и след това АМ, но не го иска. Повръща дори и изсуканото от гърдата, защото и става гадно от от АМ. Дайте ми съвет, може би някое мляко, което е най-близо до кърмата или да не давам въобще кърма а направо да изчакам да огладнее хубаво и да дам само АМ... но не става да не яде нищо, много ми е притеснено. Иначе спи по 3-4 часа без да се буди, ака си по 2-3 пти все едно яде, а тя не яде....

Моя съвет е ако искаш да увеличиш кърмата да пробваш със сминдух. На мен много ми помогна.  Hug

# 507
Радост, питането ти и към нас ли е или по-скоро към майките от темата?

Бих се радвала да чуя и Вашето мнение.

# 508
Аз давам Humana, при нас НАН не се прие изобщо.  Peace

# 509

Nia_Nia_Nia, здравей! Извини ни за позакъснелия отговор. Hug
Хубаво е, че се опитваш да се водиш по реакциите на бебето и се стараеш да отговаряш на неговите сигнали за хранене.
Разбирам притесненията ти от връщането на кърмата след като се е насукало бебето. Би ли споделила как е организирано кърменето ви в денонощието – понякога лека корекция в органзацията на кърмене може да помогне за преодоляване на тези неразположения?
Друг важен показател за растежа на бебето са напишканите и нааканите памперси за 24 часа. Ако е удобно да напишеш и по колко памперси сменяш на Цеци през последните дни, когато е започнал да връща мляко?

Прекрасно е, че му предлагаш да суче често, което само по себе си е чудесна превенция за намаляване на връщането на мляко. Така вероятно той няма да е много гладен и не би следвало да суче твърде лакомо и повече мляко, което в последствие да върне.

Повечето новородени бебета понякога повръщат, защото тяхната храносмилателна система все още е незряла и понякога стомашното съдържание се връща обратно в хранопровода. Връщането на мляко обикновено се появява веднага след храненето на бебето, но е възможно също така да се появи и 1-2 часа след хранене. Бебетата на кърма няма вероятност да бъдат прехранени, ако количеството мляко им идва в повече, стомахчето на бебето просто го връща. Wink Също така някои бебета може да се случи да повръщат ако се хранят прекалено бързо, или когато гърдите на майката са препълнени. Мислиш ли, че някоя от тези причини може да оказва влияние и при вас с Цеци?

Може да е удачно да избереш пози на кърмене, при които главичката му да е по- високо и той да е леко изправен, т.е. да противодейства на гравитацията, също може да е подходящо да избягваш да го кърмиш легнал по гръб, ако практикувате подобна поза. Ето и още някои предложения за пози: тази , тази, или тази    

Ако все пак той връща кърма без дискомфорт - не плаче и не усещаш да е неспокоен и т.н., ако има достатъчно мокри пелени на денонощие, жизнен е, енергичен е и лигавиците му са влажни - то вероятно няма повод за притеснение.
За „некалоричната кърма“ ти си си отговорила на въпроса – по-вероятно е НЕ това дапричина за евентуален дискомфорт на бебто. Wink

Ще се радвам да споделиш дали сте приложили на практика някои от предложенията и дали се е повлияло връщането на мляко от тях
.

[/quote]

Благодаря, Tony_st

Пробвам различни пози за кърмене, но няма ефект. Днес дори беше повече от обичайното повърнатото. Снощи съдържанието беше доста гъсто...  От сутринта е млечице и водичка. Поне  6 пъти повърна по малко след като се нахрани и според мен беше и цялото изсукано. Не му дадох след това отново, защото доколоктото знам се изачква поне час, нали  Rolling Eyes
А памперсите винаги са пълни, дори препълнени. Доста пишка, а ака по-рядко вече. Веднъж на ден. Иначе е жизнен... 

Общи условия

Активация на акаунт