Априлче лакомо се храни, расте на ръст и килограми!

• 29 569
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
Алена  Hug  Следим нивото на фенилаланина да не се покачва- всяка седмица се боцка бебо и според резултата се определя колко да яде кърма и колко специализирано мляко. И всеки понеделник сърцето ми се пръска, не мога да свикна още, а Тони така си е свикнал вече, че само се оглежда и гък не казва

Ели, стискам ви палци! Всичко ще бъде наред  Hug

radostd14

Не се притеснявай и ние имахме подобно бавно наддаване. Опитай да стимулираш кърмата. Аз хапвам жито, ядки. Трудно е да я увеличиш и да задоволиш нарасналите им вече нужди, но си заслужава усиллията. Това, че се дърпа, а памперсите са пълни, значи, че хапва колкото е нужно.

# 511
Радост
Не се отказвай от кърменето
Аз имах подобен проблем с синът ми но не знаех че трябва в такъв момент да давам често да суче и да стимулирам кърмата
Сега предлагам често кърмене ако преценя че не и достига
Пия и хомеопатия
Жито ядки чай за кърмачки
Често нощно кърмене
От ам съм доволна от аптамил и много от лактана био
Успех  най добре ще те посъветват консултантите по кърмене  Hug

# 512
Моля за помощ, преди два дни бяхме на консултация ( на два месеца сме) и сме наддали само с 550 грама, и 5 сантиметра. Като се прибрахме реших да източа и да видя колко излиза като мл., и какво да видя 20-30 грама източих и започна да свършва или много трудно да се източва. Звъннах на докторката и тя ми каза да купя АМ Фризолак и да давам първия ден 60 грама, втория 70 и така всеки ден да увеличавам по 10 мл. до достигане на 120. Но тя не иска да го поема, само като и го сложа в устата и и се гади като усети вкуса му. Давам и малко да сучи - 5 мин. някъде и след това АМ, но не го иска. Повръща дори и изсуканото от гърдата, защото и става гадно от от АМ. Дайте ми съвет, може би някое мляко, което е най-близо до кърмата или да не давам въобще кърма а направо да изчакам да огладнее хубаво и да дам само АМ... но не става да не яде нищо, много ми е притеснено. Иначе спи по 3-4 часа без да се буди, ака си по 2-3 пти все едно яде, а тя не яде....
Минималното наддаване на тази възраст за кърмените бебета е 110 грама на седмица. Ако допуснем, че тези 550 грама са за 30 дни, това е средно около 130 грама на седмица. За какъв период от време точно е това тегло? Вероятно има какво да се подобри в организацията на кърменето, а също е добре да се има предвид, че се случва често, когато бебето дръпне повече на височина, да е качило малко по-малко на тегло, като обикновено след това компенсират.

Гърди, които не са свикнали да бъдат рутинно изцеждани е напълно нормално в началото да бъдат трудно изцедени. За кърменето основно отговарят два хормона. Единият от тях отговаря за производството на млякото (пролактин), а другият за потичането на млякото (окситоцин). Когато сме под стрес се отделя трети хормон (адреналин), който блокира потичането на млякото. Когато кърмим детето си, обикновено гушкайки го, изпитваме любов и нежност към това малко създание и тези чувства, докосването до кожата ни, провокират отделянето на окситоцин. Когато се цедим и пластмасата се докосва до тялото ни, към нея не изпитваме същите разнежващи чувства и на тялото му е нужно много повече време, докато отдели нужното количество окситоцин, за да може да потече млякото. Когато към това добавим стреса, който е бил причинен е напълно възможно да е било затруднено изцеждането. Не на последно място, с помпата рядко може да се изцеди количеството, което бебето обичайно изсуква. Има значение също така дали, кога и колко активно е сукало бебето, по кое време на денонощието е било направено изцеждането. Пика на пролактина се смята, че е през нощта от 2-3 до към 7-8 сутринта. Повечето жени имат най-много мляко сутрин, по-малко към обяд, а в следобедните или вечерни часове то е най-малко, след което кривата пак тръгва нагоре. Нормално количествата, които бебето суче са различни в различните части на денонощието. Много често следобед и вечер може да изсуква малки количества на често, а после да направи по-дълга пауза за сън да речем.

Млякото от гърдите слиза на порции. В рамките на едно сукане/изцеждане първата порция мляко обикновено е по-водниста, тя засища предимно жаждата на бебето. Може да последва пауза, в която детето да подремне или да прави бързи притрепкващи движения с устичката си, за да предизвика слизането на следващата порция мляко. Това понякога може да отнеме по-малко време, когато бебето е на гърда, но би могло да минат 7-10 минути, особено ако е изцеждане. Всяка следваща порция е по-малка по обем и по-наситена на мазнини, които дават засищането на бебето.

Схемата, която педиатъра е предписал е сравнително бурна и би могла да доведе до рязко намаляване на количествата на кърмата, ако бебето започне да приема толкова много АМ. Ако прецениш и бебето иска би могла да го оставиш да суче, колкото то желае, без значение дали това ще са 5 или 45 минути. Ако бебето ака, то няма откъде да дойде това изхождане, освен от ядене.

Показателите, които ни показват как се чувства бебето и биха могли да ни насочат дали приема адекватно количество кърма са:
- поне 5-6 добре напишкани пелени с безцветна или бледожълта на цвят урина (когато е прясно изпишкана);
- изхожданията на тази възраст за бебе, което е само на кърма могат да са всеки ден или да са веднъж на 7-10 дни (след 6-тата седмица), меки, кашести;
- устичката е влажна (балончета, слюнка, лигички или просто вътре самата лигавица на устичката да е влажна);
- тургора на кожата е добър (когато с пръст леко се притисне бузката, цвета на кожата избледнява. Когато пръста се отпусне, цвета на кожата следва веднага да се възстанови);
- бебето е жизнено и енергично, когато е будно;
- наддава минимум 110 грама на седмица;
- педиатъра го намира здравословно добре.

Ако всички тези показатели са наред, е много вероятно бебето да получава адекватно количество кърма. Често се сблъскваме със сериозни отклонения при кантарите, некоректно теглене на бебето, сравняване на стойности и предлагане на съвети за бебета на АМ с такива за кърмени бебета (а те са много различни) и т.н.

Как са горните показатели при вас? Бебето преди въпросната консултация приемало ли е друго освен кърма - вода, глюкоза, чай, АМ, залъгалка или друго? Ако да, колко често и по колко? Приема ли или приемало ли е някакви медикаменти, добавки или нещо друго? Когато беше направено тегленето, бебето беше ли измерено голичко и при приблизително същите условия като при предишното теглене? Примерно по едно и също време на денонощието (теглото варира сутрин и вечер), да е или винаги преди хранене или винаги след и т.н. На един и същи кантар ли е било изтеглено и ако да, поставиха ли го поне 2-3 пъти, за да се уверят, че тази е стойността? Имало ли е калибриране на кантара скоро или пък слаби батерии, скоро сменени батерии? Всички тези неща могат да дадат отклонения около 500-600 грама, а това си е наддаване за цял месец.

Каква беше организацията ви на кърмене преди консултацията? Колко кърмения за денонощие имаше приблизително бебето, имаше ли вече някакъв изграден приблизителен ритъм на сукане, от едната или от двете гърди сучеше в рамките на едно хранене? Въпросните 5 минути, които са споменати, бебето за толкова си се насуква обичайно или това е предложение дадено от педиатъра? Може да споделиш каквото още се сещащ и намираш за важно.

Дори и да допуснем, че няма грешка и това е реалното наддаване на бебето, то е над минималното, ако е за месец. При такова наддаване, се смята за безопасно в рамките на една седмица да се подобри кърменето, да се увеличи броя на кърменията или да се подобри организацията на кърменето, ако има нужда от такава. След седмица детето да бъде изтеглено отново и да се види дали качва поне 110 грама, ако има толкова или повече, АМ на този етап не би следвало да е необходимо.

Надявам се това да даде отговор на част от въпросите, които може да имаш за случилото се или да помогне да изясниш други въпроси, които да изскочат.
   bouquet

# 513
Благодаря, Tony_st
Пробвам различни пози за кърмене, но няма ефект. Днес дори беше повече от обичайното повърнатото. Снощи съдържанието беше доста гъсто...  От сутринта е млечице и водичка. Поне  6 пъти повърна по малко след като се нахрани и според мен беше и цялото изсукано. Не му дадох след това отново, защото доколоктото знам се изачква поне час, нали  Rolling Eyes
А памперсите винаги са пълни, дори препълнени. Доста пишка, а ака по-рядко вече. Веднъж на ден. Иначе е жизнен... 
Привет Nia!
Тони е задала важни въпроси, на които, ако имаш възможност да отговориш, може да се опитаме да ти дадем по-точни насоки за вашата ситуация. Можеш също така да опиташ да му предлагаш да суче от по-празната от двете гърди. След като я изсуче, ако иска още, тогава да предложиш и другата. При кърмените бебета, ако са само на кърма не е необходимо да се изчаква час, може да им се даде и веднага след като са сукали. Изчаква се, ако се говори за бебета на АМ, ако детето е на твърди храни и не суче, заради типа на храната. Ако педиатъра не го намира за притеснително и смята, че детето здравословно изглежда добре е възможно всичко да е наред. Конкретно при повръщането на нас като родители често може да ни изглежда много повече, отколкото е в действителност. Можеш да разлееш две супени лъжици вода върху сух участък на вече намокрен чаршаф или дреха и да видиш колко голямо е количеството, което се смята за нормално повръщане.

Ако Цеци е само на кърма и си пълни пелените, жизнен и енергичен е и педиатъра не го намира за притеснително, вероятно получава адекватно количество кърма и дори може да му е малко в повече.
 bouquet

# 514
  • Ispania
Моми4ета, как мога да се свьржа с някого от Ле4е Лига?

# 515
Моми4ета, как мога да се свьржа с някого от Ле4е Лига?

Ла Лече Лига - информация, помощ и подкрепа за кърмене
0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига

ФБ: https://www.facebook.com/lllbg?fref=ts

# 516
  • Ispania
Много ти благодаря!!!

# 517
Моля за помощ, преди два дни бяхме на консултация ( на два месеца сме) и сме наддали само с 550 грама, и 5 сантиметра. Като се прибрахме реших да източа и да видя колко излиза като мл., и какво да видя 20-30 грама източих и започна да свършва или много трудно да се източва. Звъннах на докторката и тя ми каза да купя АМ Фризолак и да давам първия ден 60 грама, втория 70 и така всеки ден да увеличавам по 10 мл. до достигане на 120. Но тя не иска да го поема, само като и го сложа в устата и и се гади като усети вкуса му. Давам и малко да сучи - 5 мин. някъде и след това АМ, но не го иска. Повръща дори и изсуканото от гърдата, защото и става гадно от от АМ. Дайте ми съвет, може би някое мляко, което е най-близо до кърмата или да не давам въобще кърма а направо да изчакам да огладнее хубаво и да дам само АМ... но не става да не яде нищо, много ми е притеснено. Иначе спи по 3-4 часа без да се буди, ака си по 2-3 пти все едно яде, а тя не яде....
Аз бих те посъветвала да започнете да се кърмите начесто, ако сега хапвате на 3 часа, нека станат 2. Нощем също предлагай. 5 мин далеч не са достатъчно да се нахрани. Можеш да започнеш да предлагаш и двете гърди на кърмене.
Цеденето не е никакъв критерии за количеството мляко. Големите деца съм ги кърмила общо 7 години. Максимумът, който съм успяла да изцедя след половинчасова борба е 5 мл.

# 518
  • в 1001-та нощ
Ние май си имаме зъбче, колкото и да не мога да го осъзная  Crazy

# 519
ама май или си имате? първия зъб в темата.честито!!!

# 520
Благодаря, Tony_st
Пробвам различни пози за кърмене, но няма ефект. Днес дори беше повече от обичайното повърнатото. Снощи съдържанието беше доста гъсто...  От сутринта е млечице и водичка. Поне  6 пъти повърна по малко след като се нахрани и според мен беше и цялото изсукано. Не му дадох след това отново, защото доколоктото знам се изачква поне час, нали  Rolling Eyes
А памперсите винаги са пълни, дори препълнени. Доста пишка, а ака по-рядко вече. Веднъж на ден. Иначе е жизнен... 
Привет Nia!
Тони е задала важни въпроси, на които, ако имаш възможност да отговориш, може да се опитаме да ти дадем по-точни насоки за вашата ситуация. Можеш също така да опиташ да му предлагаш да суче от по-празната от двете гърди. След като я изсуче, ако иска още, тогава да предложиш и другата. При кърмените бебета, ако са само на кърма не е необходимо да се изчаква час, може да им се даде и веднага след като са сукали. Изчаква се, ако се говори за бебета на АМ, ако детето е на твърди храни и не суче, заради типа на храната. Ако педиатъра не го намира за притеснително и смята, че детето здравословно изглежда добре е възможно всичко да е наред. Конкретно при повръщането на нас като родители често може да ни изглежда много повече, отколкото е в действителност. Можеш да разлееш две супени лъжици вода върху сух участък на вече намокрен чаршаф или дреха и да видиш колко голямо е количеството, което се смята за нормално повръщане.

Ако Цеци е само на кърма и си пълни пелените, жизнен и енергичен е и педиатъра не го намира за притеснително, вероятно получава адекватно количество кърма и дори може да му е малко в повече.
 bouquet

Благодаря ти,  Hug

Относно храненето, бях споменала в предния пост, че сучем на 3 часа, по негово желание. Напоследък зачестихме и огланява на 2 часа и половина. Нощем също го кърмя. Дори около полунощ го  вдигам и суче спейки. Следващото е в 6, в 6 или 7...
Напоследък има проблем със започването. Захапва зърното, нервничи и се дърпа, пуска, нервничи, пак захапва и така около 5 минути. Хем иска да суче, хем не иска. С много усилия в крайна сметка се храним. Но, не суче до края. Имам чувството, че щом стане трудно със задното мляко и се дърпа. И му предлагам другата гърда. и на практиката се оказва, че изяжда само предното мляко. Затова повърнатото е воднисто... Да, понякога връща, когато е преял, То е само мляко. А когато повръща е воднисто или пресечено.  Confused
Да, сподер педиатъра всичко е наред. Дано наистина проблемът да е повечето вглеждане от моя страна и всичко това да е рамките на нормалното. И дано скоро отшуми.   bouquet

# 521
  • в 1001-та нощ
ама май или си имате? първия зъб в темата.честито!!!

Много рано ми се вежда, нямахме никакви лиги, не е зачервено или подуто, зълва ми забеляза беличко и като пипнах - остро - първи долу в дясно  Crazy Руни беше по-топъл в последните седмици, но здрав и не съм се замисляла .... И честно казано маааалко ми боцка, като се кърмим, не е нещо дразнещо, но се усеща - леко

Ще го наблюдавам, но .... почти съм сигурна, че е това ...При баткото се появи доста по-късно, когато вече не кърмех даже  Crazy

# 522
  • София
то и ние имаме си имаме, но аз бях решила първоначално, че са пъпчици Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 юни 2014, 09:52 от Anichka1987

# 523
  • в 1001-та нощ
Лелееее  Shocked при Вас дори е още по-рано  Crazy А от колко време  Rolling Eyes

# 524
ех как ме зарадвахте бебчовците ни пораснаха и зъби имат   bouquet аз имам  въпрос към майките който нямат брак какво се попълва при нотариуса и колко струва защото брат ми не са женени и малката се роди в събота утре трябва да идем да я признае .... аз нямам опит защото ние доста преди да се роди бебето направихме сватбата

Общи условия

Активация на акаунт