Великобритания - тема 52 Лятно Морска

• 43 544
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
Привет дами  Simple Smile

От 2 месеца дерзаем на английска територия  Laughing

Дъщеря ми я приеха в училище, което ни е на 1 миля (част, от която е по баир) разстояние и голямо маане пеша пада плюс количката с брат й и багаж за двамата.
Вталих се от раз  Sunglasses

Много бързо се адаптира там, чук-чук. А знанията й по английски бяха съвсем скромни. Но всички се стараят да са й от полза е много добре приета.
Наблюденията ми са съвсем бегли, но изглежда, че не им дават много зор и изискваният не са високи. За момента, това е по-скоро плюс, после ще мисля за друг вариант.
Хигената в училище ме смути. Всички влизат с обувки в класната стая, а децата седят по земята.
Същото е и в при-скула  Rolling Eyes
А, тоалетните миришат неприятно откровено и отдалеч.

Мъжът ми получи подарък от колегите си картичка. Бяха я изпратили на домашния адрес, защото се падаше в неделя. Имаше и надпис "ЧРД" на български. Мил жест  Simple Smile

На учителките й отнесох цветя, отделно събирахме пари за общ подарък - спа ваучери.

Скрит текст:
Притесниха ме писанията на Комара. За краткото време, което сме тук, основно добро съм видяла. И от съседи и от родителите на съучениците й (основно с тях общувам). Питат как сме, дали сме се устроили и дали могат да ни помогнат. И когато се налага, наистина помагат.
Някои родители се държат по-дръпнато и ме гледат подозрително, аз пък им се усмихвам  Simple Smile Някои даже ме питаха какво ни е довело в ЮК и аз обяснявам, че мъжът ми го местят, защото някой трябва да ръководи работата тук  Laughing
Недостатък ми е, че не говоря добре английски, а тук са свикнали чужденците да го говорят по-добре от тях. И почват да те гледат по-особено, като разберат, че твоят случай не е такъв.

Много се чудих къде да я запиша ваканцията, но още нямаме кола и с малкия е голяма мъка насам натам, особено, ако трябва да спазваме часове, затова реших да ходим по ивентите в парковете, те не са ангажиращи.

Катето има рожден ден на 22ри другата седмица. След голямо чудене, реших да поканя една съседка с децата й и една нейна съученичка с майка й. Все пак да го отбележим и да почувства празник детето.
По-назад в темата четох, че тук е прието да се дават торбички с подаръчета за гостите. Те готови ли се продават (къде?) или всеки си прави, както прецени?  newsm78

Скрит текст:
Не знам дали навсякъде в ЮК е така, но тук ми прави впечатление, че всички са ведри и усмихнати, не се свенят да те поздравят, нищо, че си им непознат  Laughing
И по телефона, като звъня, не казват "моля" или "кажете", хем, както казах, не го говоря твърде добре. Правят усилия да те разберат и да ти свършат работа.

Много още имам да кажа, но ще е друг път, дълго стана, простете...

Последна редакция: пт, 18 юли 2014, 14:49 от Гнидка

# 661
Гнидка моят има РД на 20ти. Разбрахме се да занесем нещо сладичко за децата в понеделник.
Иначе и аз хубави неща мога да кажа за местните. Наложи се да мина и през болницата - също обясняват ясно и разбираемо и са много мили. Малко по-бавно стават нещата, но пък ми пуснаха всевъзможни изследвания - за всеки случай.
Онзи ден ми падна пломба и сега ще трябва да се сблъскам и със зъболекарите. Да видим там как е.

# 662
  • До хладилника, който обичам
След като не успях да отида на родителската среща за Y6 ->Y7, на следващ ход затрих пакета с информация. Абсолютно съм сигурна къде го прибрах за попълване, но като го потърсих, че да го пратя обратно, ядец... Обърнахме къщата, няма и няма. Или изкукуригвам, или имаме полтъргайст, но понеже не вярвам в тях, изкукуригването ми е доста по-правдоподобна версия. Обадих се в училището да поискам нов, не признах, че съм го изгубила, казах, че още не е дошъл Crazy

Детските градини лятото затварят ли? На сайта на нашата нищо такова не виждам, обявено е, че out of school club си работи, никой нищо не ми е казал, но гледам са наредили благодарствени картички от родители във фоайето.

# 663
При нас в момента е напекло едно слънце, чак е горещо Simple Smile

В момента ползваме IXL maths уебсайта, за да се упражняват хлапетата докато са в БГ.
Чудех се дали можете да препоръчате нещо за упражнения по английски - граматика, спелинг, нови думи и т.н.?

# 664
  Привет и от мен в този топъл ден.
  Ние сме добре, малката днес приключи нърсърито-към училище и след лееко чудене какво да им занеса, им купих по един букет. Те са 8 гледачки там, няма учител и доста се затрудних. Аз бях единствената с цветя и доста странно ме изгледаха родителите, но момичетата си личеше, че им хареса. Имаше подаръци, но по един два от човек, е как на 8 човека да подаря един подарък  Crazy
  Бу, добре дошла в отбора, трудно е, но се свиква  Mr. Green Аз имам една дъска в коридора и си пиша всичко, отелно си правя списъци непрекъснато, с подробности от рода на лакирай се, изкъпи се  Laughing На работа ми се смеят, но незнаят какъв вятър ме вее...Цяла седмица писах списък за пазаруване, доста подробен, отидох до магазина вчера и се сетих в магазина, че го забравих. Свекървата и тя беше правила, но и тя го беше забравила, та явно е заразно  Laughing Частните градини работят лятото. Предполагам са си тръгвали тези деца, който си ползват 15те безплатни часа там, а те днес свършват, тези часове нали се полагат само през учебно време.

Гнидка, браво за адаптирането, подарствени торбички сама си правиш. Във всеки магазин-теско, азда и тн има секция с такива боклучета и чантички. Може и сама да си измислиш нещо друго да има.

Фютчър, в частната градина понеже не им знаех бройката им носех една торба сладкиши, безалкохолни, сокове, чипсове и обща картичка тн

Шая тортата е супер  Simple Smile Стискам палци за къщата, вие харесахте ли нова. То плаща ли се на агенцията да я продават, не може ли в няколко да се обяви. Реално хората търсят по адрес в сайтовете, поне при нас в rightmove  и тя излиза без значение агенцията, ако е качена там. Не съм чула някой да купува къща с обикаляне от офис на офис да гледа, но знам ли..

Вяра, надежда, любов  някъде бях чела, че не може да се сложи англ. адрес на БГ лична карта, имаше теми за това по форумите, че има хора нямат никакъв имот и близки в БГ и им е проблем. Виж из институциите някой имейл и им направи запитване, или на сайта на посолството.

# 665
  • UK
Аз пак съм в паника. Мисля, че ще се гътна тази седмица или поне ще откача. Нямам никакъв вариант физически да се преместя където и да било, просто не мога да си позволя транспорта, а и се оказа, че имам толкова много неща, че трябва да си наема ван, което не е чак толкова скъпо (само! седмичната ми "заплата"), но пък нямам познат, който да шофира. Ще полудея. Сега звъня по таксита и цените от тук до Портсмут са космически, естествено. Имам пет куфара и поне още пет кашона с неща, са не говорим за малката етажерка, която все пак е с размерите на куфар, микровълновата и какво ли още не. Ще откача. Всичко при мен става ей така, с клизма.

# 666
  • Манчестър
Аз пак съм в паника. Мисля, че ще се гътна тази седмица или поне ще откача. Нямам никакъв вариант физически да се преместя където и да било, просто не мога да си позволя транспорта, а и се оказа, че имам толкова много неща, че трябва да си наема ван, което не е чак толкова скъпо (само! седмичната ми "заплата"), но пък нямам познат, който да шофира. Ще полудея. Сега звъня по таксита и цените от тук до Портсмут са космически, естествено. Имам пет куфара и поне още пет кашона с неща, са не говорим за малката етажерка, която все пак е с размерите на куфар, микровълновата и какво ли още не. Ще откача. Всичко при мен става ей така, с клизма.

Абе разбирам те напълно, но само се успокоявай,че можеше и по зле да е.

# 667
  • До хладилника, който обичам
Бу, добре дошла в отбора, трудно е, но се свиква  Mr. Green Аз имам една дъска в коридора и си пиша всичко, отелно си правя списъци непрекъснато, с подробности от рода на лакирай се, изкъпи се  Laughing На работа ми се смеят, но незнаят какъв вятър ме вее...Цяла седмица писах списък за пазаруване, доста подробен, отидох до магазина вчера и се сетих в магазина, че го забравих. Свекървата и тя беше правила, но и тя го беше забравила, та явно е заразно  Laughing Частните градини работят лятото. Предполагам са си тръгвали тези деца, който си ползват 15те безплатни часа там, а те днес свършват, тези часове нали се полагат само през учебно време.

ooooh! ако видиш на колко места съм окачила списъци... И аз съм от хората със списъците. Пиша, бриша, отмятам и пак.
Направо не знам какво ми става. Това е нетипично за мен, толкова да ми е дезорганизирано чак. Все се е случвало да забравя 1-2 неща, нормално, но такова чудо като напоследък, не е било. Забравям, изчезват ми неща, документи, чековата книжка така търсих преди няколко седмици... (ама я намерих седмица по-късно).

За градината разбрах отговора, като на взимане й нахлупиха хартиена шапка с надпис "Graduation Day!"  Laughing  Тя е от тези с 15-те часа, та засега ще си карат двете със сестра си ваканция, а ако дотрябва да ходи на градина август, ще е една съседна и малко по-близка от досегашната.

МГМ - а не става ли да наемеш self storage, където да си прибереш вещите и като имаш възможност, да си ги прибереш?

# 668
  • UK
Аз имам къде да ги сложа, просто нямам как да ги закарам до там. Таксито струва 55 паунда, аз взимам 60 на седмица. Мерси Аве, така е, просто седя и се ядосвам на себе си, не само че съм дала сума пари за тези неща, ами и защо съм ги купувала, като знам много добре, че ще трябва да се местя. На момента като си купя някой пъзел и си го наредя, и ми е хубаво и ме успокоява и така си се оправдавам, че не е съвсем загуба на време и пари. И книги обичам да имам там, където живея... Обаче сега направо си заслужавам нервите дето ги изхабих.

# 669
  • Варна
Това гледахте ли?
http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b04b6865/nick-and-margaret- … igrants-episode-1

Аз съм притеснена за българският на децата. За  една година такъв миш маш им настана в главите, че почват изречението на български и завършват на английски. Чак не мога да повярвам, че им се губят българските думи  Confused Дано сега 1 месец в БГ да се пооправят нещата.

# 670
  • Bristol
Благодаря за споделянето, интересно! Всеки за себе си е прав. Обаче чужденците бяха подбрани. Говорят английски, имат професия. Я да им пуснат някои, които 5 години са в страната и не могат изречение на английски да вържат  Crazy Най ми харесаха французойката и момчето, което прикрепиха към нея. Другите британци ми се сториха по-консервативни. Полякът пък беше много интересен, наел поляци само и ми говори за скилс, реално май хората които беше наел са започнали при него от нулата. Кога е следващия епизод? Между другото, открих прекрасен полски магазин до офиса. Само поляци пазаруват в него и продавачите масово не говорят английски. Вече успях да вкарам един колега там и той си напазарува, но езиковата бариера е проблем. Ще водя и други колеги да пробват, които не са толкова консервативни, но липсата на превод на много от стоките и затруднената комуникация определено не допринасят за приемането на магазина от местните. Също така проблем е, като се съберат двама или трима сънародника и превключат на родния си език, дразнещо е. Синът ми оня ден се върна от работа, в стаята за почивка били той и две полякини. Те си говорили на полски, той се почувствал тотално изолиран. Сподели че много неприятно му е станало и грозно било. Така започва разделението  Rolling Eyes

# 671
  • UK
Те поляците и тук така правят. Аз много се ядосвам, че се събират на седянка точно на оградата през входа на училището, ама точно като се опитват всички да излязат от двора, кой с дете, кой с три, кой с количка за близнаци, онези си седят и си приказват, запушили входа, та съвсем да ни е трудно измъкването, не стига че, попаднеш ли зад някой, дето се мъкне като народна песен, няма изпреварване.

# 672

Вяра, надежда, любов  някъде бях чела, че не може да се сложи англ. адрес на БГ лична карта, имаше теми за това по форумите, че има хора нямат никакъв имот и близки в БГ и им е проблем. Виж из институциите някой имейл и им направи запитване, или на сайта на посолството.

[/quote]Благодаря ти за отговора!!  bouquetМис Файн! Hug Аз пробвах да сменя настоящия адрес ,искаха писмо относно осигуряването ми тук в ЮК ,- показвам им шофьоркса книжка ,осигурителен номер ,ама не те иска писмо .Като преди да го поискат доста се чесаха по главите какво да ми отговорят.най -накрая се сетиха ,че сменили на една жена така настоящия адрес ,но тя им е представила такова писмо. Въобще бяха некомпетентни като цяло. Не може да се смени постоянния адрес ,но настоящия би следвало да може. Аз искам да го сменя по мои си причини ,но нямах повече време и нерви да се разправям. Ще опитам догодина отново  Grinning лека вечер момичета!!  bouquet

# 673
  • Варна
Merry има и втора серия. Да интересна е различната гледна точка. И вярно, че са все хора знаещи английски чужденците Wink Но целта на филма според мен е такава. Пропагандират толерантност Wink)

# 674
  • UK
Я да питам, знам, че е обсъждано, но не сме говорили за това откакто съм тук... Как се процедира със здравните осигуровки в България? В смисъл, аз дойдох тук преди една година, но не се записах при личен лекар тук до преди няколко месеца. Трябва ли да си платя здравните осигуровки в България, ако искам да отида на преглед там? Как се процедира, всъщност?

Общи условия

Активация на акаунт