Великобритания - тема 52 Лятно Морска

• 43 532
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Как се процедира със здравните осигуровки в България?
Дъщеря ми от април е в Манчестър. Работи от идването си, но все още не я осигуряват. Отделно си няма ЛЛ, а живее до най-голямата болница. Но съквартиранта не намира време да я заведе. А тя твърди, че не всичко разбира като и говорят.
Аз тук всеки месец и плащам ЗО като за безработна 16.80 лв. Още преди да замине, като си напусна работата и ходих в НАП, подадох от нейно име прословутата Декларация № 7. Тя е важна, с  нея преведените ЗО се отчитат точно за определен човек.
В НАП ми обясниха, че като започне да си плаща там ЗО тябвало да изпрати някаква друга декларация. Тогава щели да ми върнат парите.
Отделно всеки месец и правя здравна застраховка, дано не се наложи да се ползва.

# 676
  • UK
Ама здравеопазването тук е безплатно, какво ще започва да плаща? Просто трябва да отиде до най близкоо сърджъри и да се запише, нищо не се плаща.

# 677
Душа, някой хора тук плащат най-различни иншурънси,частни здравни, нешънал иншуранс и като работят и си плащат, в края на всяка счетоводна година HMRc ишлеме работодателят им изпращат едни формулярчета, които показват какво е платено като осигуровки. И,  за да докажеш, си носиш едно такова документче в бгта и Те така. Безплатен обяд няма. Навсякъде се плаща Simple Smile аз не работя отдълго време, но откакто работя съм платила толкова данъци и осигуровки и пенсии, чепонякога се чудя защо иьо що ходя на работа.

# 678
В Бг трябва да си платиш осигуровките за последните 6 месеца, за да си възобновиш правата.
Зависи какво точно ти трябва. Да знаеш, че масово направления се дават само в началото на месеца, а после са свършили
Лично аз дори като имах права съм си плащала като частен пациент.

# 679
  • UK
Да де, ама аз не плащам данъци, а си имам личен лекар както си му е реда. И сега отивам в България и трябва да ми се направи една процедура (изгаряне на раничка на шийката на матката), за която трябва и да мина преглед, който обаче трябва да си платя, нищо че тук съм си осигурена нормално. Не би трябвало да е така, след като по постоянен адрес се водя в България, но съм извн страната за една година вече.

# 680
Как се процедира със здравните осигуровки в България?
Дъщеря ми от април е в Манчестър. Работи от идването си, но все още не я осигуряват. Отделно си няма ЛЛ, а живее до най-голямата болница. Но съквартиранта не намира време да я заведе. А тя твърди, че не всичко разбира като и говорят.
Аз тук всеки месец и плащам ЗО като за безработна 16.80 лв. Още преди да замине, като си напусна работата и ходих в НАП, подадох от нейно име прословутата Декларация № 7. Тя е важна, с  нея преведените ЗО се отчитат точно за определен човек.
В НАП ми обясниха, че като започне да си плаща там ЗО тябвало да изпрати някаква друга декларация. Тогава щели да ми върнат парите.
Отделно всеки месец и правя здравна застраховка, дано не се наложи да се ползва.

Аиша, формулярите са s041, h13 или v1.
В бг приемат един от трите. Трябва дъщеря ти да вземе p60 от работодател или от HMRc. С това p60 ще кандидатства за някой от тези формуляри. Поне това четох,  защото и на мен ми трябва документ за бг. И ми предстои да го направя. Аз p60 имам,  но нямам време преди да замина да ги вадя другите. Успех Simple Smile

# 681
МГМ, тя може да се регистрира за класическата, но ако иска да представи документ, че се е осигурявала трябва да е работила нещо. Доколкото разбирам системата е доста по различна от нашата и това, че тук имаме ЛЛ няма общо с това дали сме осигурени или не в бг. Аз имах и там и тук,  преди да започна да се осигурявам тук. Сега имам само тук, но ако представя документ, че съм се осигурявала, ще имам права и в бг. Ама това че съм имала ЛЛ тук не ми дава право да ходя на прегледи там ако не съм си плащала.

# 682
  • UK
Така никак не е честно обаче, понеже тези които живеят тук, но не работят, нямат право на лекар в България, въпреки че не са били в страната за периода, в който не са плащали осигуровки. Все пак сме граждани на тая държава.

# 683
И в Бг ако не плащаш осигуровки нямаш право на лекар.
Гледа се дали си внасял пари, няма значение дали си в Бг.
Виж Aisha как плаща за дъщеря си без тя да е в страната.

# 684
Еми тя затова тукашната система е претоварване,щото има много дето не плащат, пък искат услуги. Не се обиждай и аз до онзи ден бях от тях. А в бг предпочитам да не плащам на държавата, защото така и така няма да ми помогне. И така и така ще си платя на лекаря. За какво ми е да ме скубят и там и тук. То не че тук много те отразява някой...
Както знаеш МГМ няма честно в този живот и нищо не е по заслуги. Аз частички се убеждавам напоследък Simple Smile

# 685
  • UK
О, не се обиждам, така или иначе да имаш личен лекар тук е безплатно, не е като да взимам помощи за личен лекар, примерно, застраховките и тн са друго нещо и си е мой проблем, ако ми се случи случка, а аз нямам застраховка.  Simple Smile

# 686
О, не се обиждам, така или иначе да имаш личен лекар тук е безплатно, не е като да взимам помощи за личен лекар, примерно, застраховките и тн са друго нещо и си е мой проблем, ако ми се случи случка, а аз нямам застраховка.  Simple Smile
То и ние нямаме и на този етап не можем да си позволим, така че... Да пази Господ:)

# 687
  • UK
Именно, те толкова неша не са ми наред, ако тръгна да се притеснявам за всичките...

# 688
Здравейте, моля за помощ по следния въпрос. Племенницата ми завършва магистратура в Лондон - невро науки. За дипломната си работа трябва да проведе експеримент с немалък брой хора, а проблемът е, че няма достатъчно доброволци. Експериментът се състои в около 20-минутно "интервю", като за пръста на участника е прикрепен уред от сорта на стрес-метър. Идеята е да се изследва връзката между родния език и емоционалната възбуда в отговор на вербална обратна връзка. Експериментът е абсолютно безобиден и трябва да се осъществи в сграда на Уестминстърския университет в Лондон. Всичко щеше да е направено преди седмици, ако от университета не бяха забавили доставката на въпросния уред. Сега нейните състуденти и приятели са във ваканция по родните места, а на служителите в университета им е писнало да са опитни зайчета и отказват да съдействат.
Та молбата ми е към живеещите в Лондон - ако имате възможност и желание да участвате в експеримента, или ваши приятели биха желали, пишете ми на лични. Условието е участниците да са над 18 годишни. Ще съм ви много благодарна.   bouquet

# 689
  Това с плащането на здравни в БГ, на хора, който са трайно в чужбина за мен е пълно безсмислено. А и надеждата, че като представиш едно докуметнче и ще ти върнат парите още повече. Няколо приятелки работиха тук съвсем законно, около две години се опитваха да си вземат тези документи от тук ида си ги представят и да им ги одобрят в БГ-нищо не стана. Накрая си платиха назад парите и си ползват ЗО в БГ, то две три години все ще ти се наложи да идеш на лекар...
  МГМ успех с местенето, викни гаджето да ти помогне и на два три пъти ще пренесете нещата. Все пак, както сама каза, знаела си, че ще се местиш, незнам защо толкова си изненадана сега  Simple Smile Ще намериш начин, успех  Peace

Общи условия

Активация на акаунт