Счетоводни въпроси

• 131 952
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 360
В най-добрия случай днес-утре трябва да имаш превод по болничния. Стига да касае само февруари и да са подадени декларациите касаещи персоналния регистър.

# 361
В най-добрия случай днес-утре трябва да имаш превод по болничния. Стига да касае само февруари и да са подадени декларациите касаещи персоналния регистър.

да , така е
успях най-после да пробия скапаните им телефони
заради новата система имало много грешки от страна на работодателите и болничните се бавят, каза поне месец да изчакам и тогава.

благодаря!

# 362
  • В полите на Пирин планина
Проблемите с новата система са по-скоро в НОИ, а не в работодателите.
При подаване на данни системата проверява данните и ако са коректни ги приема, ако са грешни - не. Обаче при застъпване на дни в 2 БЛ системата не реагира и двата БЛ стоят със статус "обработва се " до второ пришествие, ако лицето не реагира, за да оправят проблема ръчно.

# 363
аа не много лъжат, мен се опитаха да ме врътнат дали изобщо бил подаден болничния, аз го подавам , на служител е и ми се караха защо съм питала аз, защото болничние е ок, просто нямат пари и викат

# 364
Здравейте,
понеже доста хора ме питат на лични относно счетоводни казуси, реших да създам тази тема. Който има въпроси нека пише, ще се опитам да отговоря максимално бързо. И още нещо, бих искала да помоля всеки, който ползва такива услуги да сподели мнение. Доволен ли е, какво не му харесва, какво очаква от дадена счетоводна кантора или счетоводител и изобщо всички свързано с това. Hug

Здравейте! Искам да попитам дали работа на две места по 4 часа с трудов договор се равнява на осигурителен стаж на 8 часа на едно място?Интересувам се дали, ако работя в двете фирми успоредно, за период от 1 година, накрая ще имам стаж 1 година, считан за пенсия като такъв, изработен в 1 фирма на 8-часов работен ден?

# 365
  • В полите на Пирин планина

Здравейте! Искам да попитам дали работа на две места по 4 часа с трудов договор се равнява на осигурителен стаж на 8 часа на едно място?Интересувам се дали, ако работя в двете фирми успоредно, за период от 1 година, накрая ще имам стаж 1 година, считан за пенсия като такъв, изработен в 1 фирма на 8-часов работен ден?

Да.

# 366

Да.
Благодаря! А бихте ли написали къде това е регламентирано, като наредба или др.документ за справка, т.к. вече чух няколко диаметрално противоположни мнения- един казва" Да, приравнява се", а друг- "Не, понеже е по едно и също време-като период, успоредно на двете места." Затова бих желала да го прочета, ако има къде.

# 367
  • Балчик

Да.
Благодаря! А бихте ли написали къде това е регламентирано, като наредба или др.документ за справка, т.к. вече чух няколко диаметрално противоположни мнения- един казва" Да, приравнява се", а друг- "Не, понеже е по едно и също време-като период, успоредно на двете места." Затова бих желала да го прочета, ако има къде.
чл. 113, чл. 335 от Кодекс на Труда и чл. 8 и чл. 9 от Кодекса за соц. Осигуряване

# 368

Да.
чл. 113, чл. 335 от Кодекс на Труда и чл. 8 и чл. 9 от Кодекса за соц. Осигуряване
Благодаря!

# 369
здравейте, имам питане във връзка с пожара в архива на НОИ, и това че не се признават нанесените стажове в трудовата книжка, има ли друг начин да се защити човек предварително, защо не признават док. издадени от фирмата в която е работено, а се изискват в същото време да ги имаш , а явно няма полза от тях  newsm78

# 370
Да, да имаш документите УП-2 и 3 ( за данните преди 2000 година, след това ги има в персоналния регистър, не само на хартия)

# 371
за техния регистър нали, но ако се случи нещо с техните документи и регистри човек увисва, всеки има уп-тата, но не важат, грозно е това да ги оставят на минимума

# 372
Защо да не важат?

# 373
ами така казали, че въпреки док. на човека за пенсиониране,които той представил, за това ,че техния регистър  бил изгорял могат да му предложат само минималната пенсия, ако иска да ги съди и т.н. 

https://www.24chasa.bg/Article/5393657

# 374
Но той представя само книжка, не и УП

Общи условия

Активация на акаунт