Счетоводни въпроси

• 130 756
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 960
Здравейте. Имам следното запитване. Детето ми стана на 2 год и майчинството ми свърши. Сега искам да се запиша на борсата докато намеря работа. Но счетоводителката е категорична, че до 3 год на детето не може да ме съкрати, макар че много майки ми споделиха, че са ги съкратили по някакъв начин. Предложих сега да напусна, а счетоводителката да ме назначи на срочен договор за 1-2 месеца. Като изтече да мога да се запиша на борсата и за вземам обещетение не 4 месеца, а повече. Но счетоводителката ми каза, че от НОИ нямало да вземат впредвид срочния договор, а предходния. Вярно ли е това? И наистина ли няма начин да ме съкрати. Благодаря, ако някой отговори.

# 961
Не може да те освободи. Не и по член, който да ти дава право на пълно обезщетение. Майките с деца до 3 години попадат под специална защита и могат да бъдат съкратени само с разрешение на инспекцията по труда.
Срочни договори не могат да се сключват току-така. Аз също не бих го направила.

# 962
Благодаря.

# 963
Във връзка със закона за защита на лични данни, има ли някъде пример за декларацията, която следва да попълнят служителите във фирма до 25 май. Намирам само отделни казуси, които са коментирани. Благодаря Ви за насоките предварително.

# 964
Здравейте. По какъв начин мога да озаконя (докажа произход) на пет шест цифрени суми в банковата си сметка, ако съм ги придобила от лични спестявания на съпруг и родители? Какви документи ще ми изиска НАП при евентуална проверка на ФЛ

# 965
  • Русе
И аз да помоля за помощ  Praynig Заради ММ ми трябва справка за "Облагаем доход от - годишна данъчна основа от трудови договори"
Какво ще рече това: годишна данъчна основа? Временната ни счетоводителка е по боса и от мен  ooooh!

Или какви графи трябва да съдържа спарвката - бруто, осигуровки, ДДФЛ и нето?

Предварително благодаря

# 966
И аз да помоля за помощ  Praynig Заради ММ ми трябва справка за "Облагаем доход от - годишна данъчна основа от трудови договори"
Какво ще рече това: годишна данъчна основа? Временната ни счетоводителка е по боса и от мен  ooooh!

Или какви графи трябва да съдържа спарвката - бруто, осигуровки, ДДФЛ и нето?

Предварително благодаря

Предполагам, че става въпрос за СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА за доходи от трудови правоотношения (по чл. 45, ал. 1 и ал. 2, т. 4 от ЗДДФЛ). Може да се изтегли от сайта на НАП.

# 967
Еее, колкото и да е временна, но годишна данъчна основа ако не знае какво е... Тя се получава, като от облагаемия доход се извадят осигуровките. Грубо казано, каквото си получила бруто като заплати, като махнеш платените осигуровки и ако има някои други неща, примерно доброволно осигуряване, само че до определена граница, и каквото остава, е данъчна основа - върху него се дължи данък.

# 968
  • Русе
Благодаря. И аз се образовах малко от сайта на НАП.
Не става тази от НАП, изтеглих я. Татко Мецан е прав, това ми трябвало. Остана и счетоводителка да ме е разбрала правилно  ooooh!

# 969
Ели, предполагам си държавен служител и попълвате декларации за имотното състояние, не е фатално от фишовете на съпруга си да вземеш данните и да ги попълниш, за това не се изисква точност до стотинка, а само произход на материалните блага Simple Smile, за това разгледай фишовете му и пиши

# 970
  • Русе
Обратното е Simple Smile Неговата данъчна основа е ясна, моята търся Simple Smile. Или поне счетов. я търси. Щом я пише на фишът ми значи трябва да е ясна и само да ми я разпечата за годината  newsm78

# 971
значи каквато и бележка да успее да извади от програма ще ти свърши работа, след като ти обясниха кое какво е, само бележка да даде Simple Smile, за такава декларация , каквато споменах ли става въпрос

# 972
  • Русе
Да, за тази става на въпрос.
И отново благодаря  bouquet Щом аз знам какво ми трябва, ще си го намеря Simple Smile

# 973
и аз имам въпрос, за личните данни пак, понеже още не съм говорила с адвокат , при назначаване на шофьор трябва да ми снимам удостоверението за психологическа  годност, шоф. книжка и т,н.,, те могат ли да стоят в досието , без копие на лична карта, макар,че и тя ми е необходима за разни застраховки и други документи за пътуването, и ако не може да ги имам , как трябва да ги получа , да напише декларация в която да посочи егн-то ли и ако е написано грешно вече става чудо нататък, и в трудовия договор сега не трябва ли да се вписват номер на лична карта , адрес ...

Последна редакция: ср, 30 май 2018, 12:44 от sunrise_67

# 974
  • В полите на Пирин планина
и аз имам въпрос, за личните данни пак, понеже още не съм говорила с адвокат , при назначаване на шофьор трябва да ми снимам удостоверението за психологическа  годност, шоф. книжка и т,н.,, те могат ли да стоят в досието , без копие на лична карта, макар,че и тя ми е необходима за разни застраховки и други документи за пътуването, и ако не може да ги имам , как трябва да ги получа , да напише декларация в която да посочи егн-то ли и ако е написано грешно вече става чудо нататък, и в трудовия договор сега не трябва ли да се вписват номер на лична карта , адрес ...

Номер на л.к. може да вписваш и адрес, просто не трябва да се държи копие от нея в досието, защото няма законово основание за това. Може да се търси за справка и да се върне.
За другите копия опиши в инструкция за обработка на ЛД за какво се събират и къде се ползват.

Общи условия

Активация на акаунт