Счетоводни въпроси

• 130 858
  • 1 044
  •   2
Отговори
# 825
Много благодаря и аз  мисля,че  си е измислица, нали има клетка в декларация където се показват отделно, и аз ги слагам в дневниците в 9 колона,благодаря ви отново

# 826
Здравейте!

Имам следния въпрос и много ще съм благодарна ако някой ми отговори! Искам тази година да организирам семинар (платен)- ще наемам зала, мултимедия и тн. Въпросът ми е следния- трябва ли за едно събитие да правя фирма или мога да го направя като ... физическо лице?(нямам представа какво точно) Но примерно да им дам на посетителите касови бележки и след това да си осчетоводя прихода и да си платя данъци и всичко върху него без да се ангажирам с правене на фирма и след това закриването и. Много ще съм благодарна ако някой  ми отговори!

# 827
Здравейте!

Имам следния въпрос и много ще съм благодарна ако някой ми отговори! Искам тази година да организирам семинар (платен)- ще наемам зала, мултимедия и тн. Въпросът ми е следния- трябва ли за едно събитие да правя фирма или мога да го направя като ... физическо лице?(нямам представа какво точно) Но примерно да им дам на посетителите касови бележки и след това да си осчетоводя прихода и да си платя данъци и всичко върху него без да се ангажирам с правене на фирма и след това закриването и. Много ще съм благодарна ако някой  ми отговори!

Ако не искате да откривате фирма, ще трябва да се регистрирате като свободна професия в Агенцията по вписванията. След това в НАП ще трябва да подадете декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице - съответно за започването и прекъсването да дейността. Ще трябва да платите осигуровки и данък върху реализираните доходи.

# 828
  • София
Здравейте!

Може да се регистрирате като лице упражняващо свободна професия. Ще трябва да внесете осигуровки и данък.
Осигуровки ще се внесат до база 2600 лв.
В този случай обаче разходите платени за зала, мултимедия и др. няма да Ви се признаят за разход. Имате признати разходи 25 % без документи. Ще може да издавате фактури. Може да ви плащат посетителите и по банков път.

# 829
  • Варна
И да допълня, не всяко физическо лице може да се регистрира като свободна професия.

# 830
А ако това е еднократно бизнес начинание пак ли ще трябва да се регистрирам като професия? Защото аз буквално еднократно наемам зала, викам лектор и тн ... за два дни ще е малко прекалено да се водя като упражняваща дадена професия, освен ако след това не се отпиша от регистъра за свoбодни професии Grinning  Ох, както очаквах лесно няма :/

# 831
Здравейте , къде мога да намеря информация за патентен данък за фризьор и козметик- приблизително каква сума се плаща ?
Също така по-изгодно да съм на свободна професия или да си плащам осгуровки към салон ?

# 832
  • Русе
Изтеглих от сайта на НАП програмата за Декл.по чл.73 ЗДДФЛ, но виждам, че могат да се въвеждат данни само за една фирма. Как да въведа за повече фирми?

# 833
  • Русе
Има ли някъде в екселски вариант ГОД за 2017, който се подава в статистиката? Първо си го попълвам в ексел, а после го въвеждам в системата им.

# 834
  • София
Здравейте , къде мога да намеря информация за патентен данък за фризьор и козметик- приблизително каква сума се плаща ?
Също така по-изгодно да съм на свободна професия или да си плащам осгуровки към салон ?

- за патента вижте в ЗМДТ - Приложение 4
- като свободна професия дължите и осигуровки и патент
- на трудов договор дължите осигуровки + данък /върху заплатата

# 835
  • В полите на Пирин планина
Изтеглих от сайта на НАП програмата за Декл.по чл.73 ЗДДФЛ, но виждам, че могат да се въвеждат данни само за една фирма. Как да въведа за повече фирми?

Аз си инсталирам в отделна папка за всяка фирма.

Има ли някъде в екселски вариант ГОД за 2017, който се подава в статистиката? Първо си го попълвам в ексел, а после го въвеждам в системата им.

И за какво ти е? В онлайн-платформата на НСИ има проверки и връзки. Няма как да подадеш грешен отчет. Съвсем удобно е и не се прави двойна работа.

# 836

- за патента вижте в ЗМДТ - Приложение 4
- като свободна професия дължите и осигуровки и патент
- на трудов договор дължите осигуровки + данък /върху заплатата
Благодаря Ви за отговора, но кой вариант ще бъде по-изгоден , кой е по-добър ,ако след 1 година забременея

# 837
  • София
Здравейте, не зная дали е дискутирано досега. Знаем, че от месец май 2018 година влиза в сила Общия регламент на Европейския парламент за защита на личните данни. Въпросът ми е:
За малка фирма с отделен счетоводител, който не е служител на фирмата, лицата, които сключват трудов договор трябва ли да подписват декларация за съгласие за обработване на лични данни, като се има в предвид, че данните на лицето ще бъдат предадени и на счетоводителя освен на НАП и НОИ? Има още много аспекти във връзка със защитата на личните данни, за които аз поне не намирам отговор засега. Благодаря предварително, ако някой ми отговори!

# 838
  • В полите на Пирин планина
Реално нормативната уредба до сега ще бъде променена съобразно регламента, но какво практически ще рече това - не си представям.
Единственото, до което стигнах като извод е, че реално всеки, който работи с лични данни, а също и с данни на клиенти / ФЛ и ЮЛ / трябва да има разработена методика за тяхното предпазване. Веднъж - работодателя в случая, веднъж - счетоводителя.
Аз карам всеки работник да подписва съгласие за обработване на личните му данни, съобразно със сключването на правоотношението с него.

# 839
  • София
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт