Счетоводни въпроси

• 130 497
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 990
Благодаря ви, момичета...
Явно няма смисъл от борса 😬

# 991
Здравейте,имам въпросче: Учител съм от две години,бременна съм в 14 сед. и искам от 2.07 да излезна в отпуск или болничен,но незнам кое е по-добре.Имам отпуск от миналата година ,която се прехвърли и сега ми казват че ако не си взема отпуската сега ще ми изгори повреме на майчинството.От друга странна ми казват по-добре да излезна в болничен,тъй като ще получавам повече пари от колкото ако съм в отпуск / имало значение осигуряването / .Кое е по-добре счетоводно и финансово - болничен или отпуск ?Аз тия дни ще говоря с ръководството,но все пак да не съм неподготвена.

# 992
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,имам въпросче: Учител съм от две години,бременна съм в 14 сед. и искам от 2.07 да излезна в отпуск или болничен,но незнам кое е по-добре.Имам отпуск от миналата година ,която се прехвърли и сега ми казват че ако не си взема отпуската сега ще ми изгори повреме на майчинството.От друга странна ми казват по-добре да излезна в болничен,тъй като ще получавам повече пари от колкото ако съм в отпуск / имало значение осигуряването / .Кое е по-добре счетоводно и финансово - болничен или отпуск ?Аз тия дни ще говоря с ръководството,но все пак да не съм неподготвена.

Няма да изгори платеният отпуск, щом се ползва друг вид отпуск - болничен за общо заболяване. Кой изчисли, че ще вземаш по-голяма сума, ако си в болничен? Ако нямаш по-висок осиг. доход за предходните 18 месеца, в сравнение със сега, то това не е вярно. По време на болничен се дължи само здравна вноска, а при платен отпуск - всички осиг. вноски + данък. От гледна точка на осиг. стаж е равносилно. От гл. точка на осиг. доход - зависи от предходните 18 месеца и осигуряването през тях.

# 993
  • Варна
Здравейте!
Назначена съм на тр. договор по чл.70, ал.1 във връзка с чл.68, ал.1, т.1- срочен договор. Сега искам да напусна и го съобщих на работодателя си, помолих го да не карам цяло предизвестие а само част, той не е съгласен. Въпроса е тъй като на другото място ще ме назначат на безсрочен договор, четох, че в такъв случай не се дължи предизвестие. Така ли е? Всякакви други съвети ще са ми от полза.
Благодаря!

# 994
  • Варна
Здравейте!
Назначена съм на тр. договор по чл.70, ал.1 във връзка с чл.68, ал.1, т.1- срочен договор. Сега искам да напусна и го съобщих на работодателя си, помолих го да не карам цяло предизвестие а само част, той не е съгласен. Въпроса е тъй като на другото място ще ме назначат на безсрочен договор, четох, че в такъв случай не се дължи предизвестие. Така ли е? Всякакви други съвети ще са ми от полза.
Благодаря!

Няма общо единия договор с другия.  Трябва да си отработиш предизвестието,  или поне колкото се разбереш с работодателя .

# 995
Здравейте!
Благодаря!

Няма общо единия договор с другия.  Трябва да си отработиш предизвестието,  или поне колкото се разбереш с работодателя .

Съвсем не е така. Щом новият трудов договор е безсрочен, може да напусне и без да дължи предизвестие. Просто не подава молба, а подава уведомление по чл. 327, ал. 1, т.7.

# 996
  • Варна
Здравейте!
Благодаря!

Съвсем не е така. Щом новият трудов договор е безсрочен, може да напусне и без да дължи предизвестие. Просто не подава молба, а подава уведомление по чл. 327, ал. 1, т.7.

Ок, видях го, права си.

# 997
  • софия
[video][/video]На 31.01.18 беше закрит обекта,на който работех 20 години.Месеците февруари и мапт изкарах на борсата.От 1.04.18 същия работодател ми се обади и започнах пак при него на нов обект.Та въпроса ми е за платен годишен отпуск мога ли да ползвам?

# 998
  • Варна
Нищо лично благодаря ви за отговора! Аз също си мислех, че е така при положение, че го четох. Просто реших да поискам мнение и от други хора, за да съм сигурна, за да си отстоявам позицията пред работодателя ми.
Нямам нищо против никой, но моля тези, които не са информирани и дори явно не са счетоводители да не подвеждат хората. За вас това може да не е проблем, но за други може наистина да е фатално.
Масовия проблем е, че не сме информирани, не си знаем и търсим правата, а работодателите се възползват от това. Благодаря още веднъж!

# 999
  • Варна
Нищо лично благодаря ви за отговора! Аз също си мислех, че е така при положение, че го четох. Просто реших да поискам мнение и от други хора, за да съм сигурна, за да си отстоявам позицията пред работодателя ми.
Нямам нищо против никой, но моля тези, които не са информирани и дори явно не са счетоводители да не подвеждат хората. За вас това може да не е проблем, но за други може наистина да е фатално.
Масовия проблем е, че не сме информирани, не си знаем и търсим правата, а работодателите се възползват от това. Благодаря още веднъж!
Очевидно имате против ..Както написах във втория си пост,  след забележката на колежката проверих,  и така научих нещо,  което не съм знаела. Затова и съм се извинила.  В много други случаи сме коментирали,  и други колеги също са научавали нещо,  което не са знаели.  Затова и тук пишат толкова хора,  и се коригира информация,  ако се налага.

# 1 000
  • Варна
Да, разбира се, че не всичко можем да знаем. Човек цял живот се учи. Затова са написани всичките закони, кодекси и т.н., при необходимост се отваря и се прочита.
Аз ако съм например, не мога да напиша категоричен отговор тук на някой, преди да го проверя в нормативен документ, защото този човек го приема за верен.

# 1 001
Здравейте, имам въпрос. Трябва да започна работа на 06.08.18г. На коя дата трябва да си подам молбата за напускане с предизвестие? Имам и неползвана отпуска от миналата година, както и цялата отпуска за 2018г.

# 1 002
  • София
Здравей, chere6ka,
в трудовият ти договор пише колко е срока на предизвестие при напускане, в повечето случаи е 1 месец, но си го погледни все пак.. За не ползваната отпуска за текущата година има 2 вариана, да ти дадат служебна бележка от настоящата работа, която да предоставиш на новия си работодател, в нея пише колко дни си ползвала. Или да ти изплатят от фирмата полагащите дни, които не си използвала при тях, това изплащане се отразява в трудовата ти книжка. Второто се отнася и за отпуската от миналата година, но не всеки работодател изплаща неизползваната отпуската от предходната година.. Много зависи какви са ви отношенията.

# 1 003
Мечо Пух, интересна интерпретация на Кодекса на труда. За радост, напълно невярна.
По отношение на отпускът за предходната година, той ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се изплаща, ако не се ползва преди прекратяването. И не, няма никакво значение какви са отношенията между работодателя и напускащия служител.
По отношение на отпускът за текущата година - пропорционалното, което се полага (в случая 7/12 от общия отпуск за годината) отново задължително се изплаща, ако не е ползван. Не може настоящият работодател да издаде бележка и да прехвърли този отпуск към следващ работодател.

Новият работодател дължи за годината само толкова отпуск, колкото се полага пропорционално от датата на постъпване до края на годината и не носи отговорност към отпуски, неизползвани при предходния работодател.

Желанието да сте от полза е нещо прекрасно, стига да не въвежда в заблуждение. Тогава меко казано вреди.

Последна редакция: чт, 21 юни 2018, 22:59 от Нищо лично

# 1 004
Благодаря ви за отговорите. Но може ли да ми кажете на коя дата да си подам молбта за напускане. С едномесечно предизвестие по мои изчисления на 06.06.18г трябва, но е събота.
И още едно питане имам. Може ли по-рано да я подам, но да влиза в сила от еди си коя дата.

Общи условия

Активация на акаунт