Много благодаря на Краличката

Наде,

alba777, благдаря и на теб за линка с превода!

Госпожата,

Не мисля, че Сеит каза на Шура да заминава, защото счита, че тя е в опасност с него. Но дори и да беше така, ако толкова много искаше да са заедно, щеше да обърне света наопаки и да намери начин да се махнат заедно от опасностите, които го дебнат и пак щеше да е до любимата си. Ако пък все пак си е мислил, че не може да и предложи нищо в момента, защо не намери начин да се свърже с нея и да и каже в прав текст как стоят нещата? Би било много по- достойно и мъжкарско, ако беше направил така, вместо като объркан пубертет да се крие по ъглите , за да я наблюдава.
Покупката на перачницата и представите на Сеит за това, че заедно с Шура ще работят там ми направиха доста голямо впечатление. За мен беше ясно от тази сцена, че Сеит прави общи планове за тях двамата. Значи по тази логика, мога да кажа, че той е предполагал, че Шура ще се върне при него. И после Джалил го навива да говори с Шура, след това идва Аля и му съобщава, че тя ще заминава, та чак тогава нашия се сеща, че трябва да поговори с нея. При срещата им както Шура, така и той, си казаха как са се чувствали те, без да са си задали един на друг този толкова логичен въпрос, за двама обачищи се. После Шура показва билета и го моли да и каже да остане. Той и казва да заминава. За мен отговорът му е такъв, не защото е воден от мисълта за нейната сигурност, а защото се почувства засегнат от решението и. Просто не е предполагал, че Шура може да постъпи така. Не знам, но сцената на брега ми напомни за родителите на Сеит. Направих паралел с Мирза и Захиде. По същия начин Мирза, без да се съобрази с желанието на съпругата си , заповяда никой да не пристъпва думата му, а когато разбра, че жена му не се е подчинила, последваха унищожително смазващите му думи, че тя е направила своя избор, като не му се е подчинила. За мен Мирза е успял да внедри доста от качествата, които е притежавал, в детето си. На Курт той е обръщал специално внимание, самият той пък беше казал на Шура, че винаги е искал да прилича на баща си. Успял е за мен. Така виждам проблемите им, които са резултат от сблъсък на култури и манталитет. Никога няма да забравя как реагираха родителите на Шура разбирайки кой е избранникът на дъщеря им, и как съответно реагираха родителите на Сеит. В единя случай имаше разочарование, но в крайна сметка заради детето си, те приеха избора на дъщеря си, а в другия случай имаше тотално отхвърляне и отричане от собсвеното си дете. Нашите герои са от два съвършено различни свята, а за да върви една такава връзка, трябва да има не само романтични чувства, но и много качествено общуване, стопроцентово емоционално отдаване едни на друг, все неща, които в случая отсъстват до една критична степен.
В заключение искам да кажа, че бих се радвала от развитието на филма по нататък, твоята гледна точка да е по- вярна и точна от моята, защото аз също мисля, че двамата имат чувства едни към друг, само считам, че тези при Сеит са раздвоени по причини, които неведнъж съм посочвала.