"Песен за огън и лед" - 9

• 40 199
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
Тази събота Мартин ще чете от Ветровете на Зимата на Кон-а в Каролина.

http://www.concarolinas.org/?page_id=161

Нова глава  smile3508

# 76
О да и аз ги чакам новите глави с нетърпение.
Но нали знаете ,че след като ги прочете няма да ги пусне в нета. И пак ще трябва да четем преразкази  , применро първата глава на тирион още не е излязла цялата, а я имаме преразказана( и преведена от добрите хорица , на който  Благодаря още веднъж за труда който положиха Simple Smile Simple Smile  Simple Smile )
Ама пък преразказани, преразказни, каквото е това е, пак ще съм доволен да разбера как ще се развият нещата, че от тези фен теории съвсем се обърках, кое как беше в книгата Sad Sad Sad

# 77

Това съюзяване на Манс с Мандърли ми звучи много неубедително. Кога преди това са се виждали, че да си имат доверие? Тука става въпрос за много животи, включително и техните. А да си играеш с живота си под носа на Болтън...... просто трябва да си голям мазохист. Мандърли от хиляди хиляди години са верни на Старките. Няма да изпълни обещанието си и да подкрепи Станис- или ще се отметне или Давос докато се върне Станис ще е умрял. И без това го чакаме всеки момент.

Аз никак не съм убедена в подобен съюз, въпреки че го допускам. Спекулирам с кой се среща Мандърли за по един час и откъде Манс ще се сдобие с гарван, ако е автор на писмото.
Лейди Дъстин също играе свои игри и не е за пренебрегване.

Мандърли са новаци на Север и ГРРМ ме е научил да се съмнявам в мотивациите на всеки. Уила Мандърли е вярна на Старките, за дядо и не съм сигурна.

Алис Карстарк е изключителна, и аз много я харесвам, но защо в сравнение с нея Ария е бебе? Това не го разбрах.
Жените Мормонт са в по-специална ситуация от останалите в кралствата, затова им минава номера.

Последна редакция: сб, 31 май 2014, 15:24 от Deziderata

# 78
  • Варна

Аз никак не съм убедена в подобен съюз, въпреки че го допускам. Спекулирам с кой се среща Мандърли за по еднин час.
С Бенджен? Thinking

Алис Карстарк е изключителна, и аз много я харесвам, но защо в сравнение с нея Ария е бебе? Това не го разбрах.

Първото си разумно решение в живота, взема след една година скитане из Вестерос (когато заминава за Браавос)

# 79
Е то детето вземаше решения да стигне при някой роднина, дори при Мандърли,  но все някой я хващаше и повличаше нанякъде- Харънхол, Братството, Хрътката... а след Червената сватба беше в шок. Ако не беше Хрътката, щеше да си отиде. Едно е да си на 9 и да си преминал през наниз травми, друго на 16.  Peace И Ария се опита да стигне до Джон, но не и се получи. Замина за Бравос защото се спъна едва ли не в кораба, и ги молеше да я заведат до Източен страж.

Алис извади голям късмет, че никой не я хвана. Много се надявам да ги видим отново с нейния магна. Искам да видя и повече силни, разумни жени в следващите книги.

Дали Мартин ще прочете главата на Мокракоса?

За Бенджен...не знам...

# 80
  • Варна
Вярно  , че Аря е малка, но Алис на шест е трябвало да очарова сина на лорда, а Аря на 9 нападна принца и после се кри три дни в гората. Rolling Eyes

Другия вариант е да е Харвин. Щом Том Седемте ручея шпионира Фрей, може Харвин да шпионира Болтън.

# 81
  • Варна
Започнах да преглеждам Рагнарьок, някой беше казал, че Мартин е взаимствал много от там. И открих Санса  Laughing Crazy

Скрит текст:
Фрейя (на нордически Freyja — дама) е богиня на богинята на любовта, плодовитостта, щастието и пролетта в скандинавската митология. Тя е най-красивата и дружелюбна сред богините в Асгард. Обича музиката, пролетта и цветята и харесва елфите и феите. Като дъщеря на морския бог Ньорд, Фрейя била една сред първите богини — Вани. Сгодила се за тайнственото божество Од — предполага се, че това бил самият Один, превъплътен — който изчезнал мистериозно. Докато скърбяла за загубата му, сълзите ѝ се превръщали в злато и кехлибар (янтар).

Нейни атрибути са огърлицата Брисингамен — придобива я след като преспива с четири джуджета; мантия (плащ) от птичи пера, позволяваща ѝ да се превръща в сокол и колесница, теглена от котки. Нейна собственост е бойният глиган — Хилдесвини, който в действителност бил преобразеният ѝ любовник Отар.

Фрейя заедно с Один разпределяла падналите в бой герои — половината за нея, а другата половина за двореца на Один — Валхала.

Името на Фрейя е заимствано в английската дума — „фрайди“ — петък — „денят на Фрейя“.

П.П. Джайм?
Скрит текст:
Тир (Тюр) в скандинавската митология е един от боговете аси - бог на войната (почтената война), единоборствата и героичната слава, син на Один, брат на Тор, най-храбрият измежду боговете. По време на битка Тир проправял път на баща си Один. Оръжията му били меч и копие, като меча е и негов символ.

Тир, както твърди Снори, бил най-храбрия сред боговете, покровител на смелите воини. Той изгубил ръката си която била отхапана от вълкът Фенрир. Фенрир бил едно от чудовищните изчадия на Локи, роден от великанката Ангрбода. Боговете чули предсказание, че един ден вълкът и неговите братя и сестри ще разрушат света, затова те хванали чудовището и го държали в своя власт. Само Тир бил достатъчно храбър, за да се наеме да го пази. Докато Фенрир бил малко вълче, имало затишие, но когато боговете видели колко огромен ставал, те се разтревожили и решили да го оковат с измама . Убедили го да се остави да бъде окован под претекст, че това ще е изпитание на силата му, но колокото и дебела верига да му слагали, вълкът я разкъсвал. Тогава поръчали на най-изкусните майстори джуджета да изковат три пъти калена верига от шест елемента: стъпки на скитащ котарак, женска брада, планински корен, мечешки жили, дихание на риба и слюнка на птица. Джуджетата изковали много тънка, но неимоверно здрава панделка. Боговете се опитали да подмамят вълка, да му я сложат, като казали, че след като успял да строши железните окови, лесно ще се освободи от панделката. Вълкът отговорил, че няма нищо достойно в това да скъсаш една панделка, освен ако не е изработена с хитрост, а в такъв случай той отказвал да се занимава с нея. В края на краищата, страхувайки се, че смелостта му е поставена под съмнение, Фенрир се съгласил, но само при условие, че един от боговете постави ръката си между челюстите му, докато го връзвали, като залог за почтенноста им. Никой от боговете не искал да направи това, само храбрият Тир приел. Оковали вълка с магическата панделка. Той се опитал да се освободи, но не успял и отхапал ръката на Тир.

Когато Рагнарок настъпи, Тир ще се изправи в смъртоносен бой с кучето Гарм ( Garmr ), пазачът на царството на мъртвите. Често Гарм е описван като вълка Фенрир, отхапал ръката на Тир. Гарм може да бъде намерен едва в няколко скандинавски текста, където е описан като "куче, най-силно от всички кучета". В предвид, че Фенрир убива Один и бива убит от сина му Видар, а не от Тир, вероятно смесването на Гарм с Фенрир е неправилно. По време на Рагнарок Тир и Гарм ще се бият като схватката ще е смъртоносна и за двамата.

Последна редакция: сб, 31 май 2014, 19:22 от Хексе

# 82
Амбициозното татенце е прекалил в изискванията си. Тя е "трябвало", но не го е очаровала. Какво е очаквал от шестгодишно?

А за Ария и Джофри... не всеки може да стои и гледа как изтезават някого, или се опитват да го убият. Ария не издържа. И в КзК без малко не изгоря в плевнята търсей брадва, защото не можеше да остави трима непознати да изгорят...
Като я гледам колко е разтропана Алис, не я виждам как би стояла и гледала как един боклук си разиграва коня, било то и принц. Друг психопат, или страхливец не би се намесил.

На мен ми се струва, че Ария и Алис са с подобен характер, но са на различна възраст и в различни ситуации и няма как да бъдат сравнени.
Алис отиде при най-близкия си мъжки роднина, а това искаше и Ария. Само че не и се получи.  Sad
Първия човек извън семейството на когото беше охотна да се довери беше Мандърли, и мислеше че ще я познае, защото я е виждал два пъти. (Мандърли знае, че Ария/Джейн е фалшива).
Вторият е Джакен, беше сигурна, че ще го намери...

Качулатия мъж свободно влиза в замъка и се разхожда необезпокояван. Идея си нямам кой е. Харвин не биха ли го разпознали като от хората на Нед? Може да е някой друг внедрен от братството...

# 83
Започнах да преглеждам Рагнарьок, някой беше казал, че Мартин е взаимствал много от там. И открих Санса  Laughing Crazy

Скрит текст:
Фрейя (на нордически Freyja — дама) е богиня на богинята на любовта, плодовитостта, щастието и пролетта в скандинавската митология. Тя е най-красивата и дружелюбна сред богините в Асгард. Обича музиката, пролетта и цветята и харесва елфите и феите. Като дъщеря на морския бог Ньорд, Фрейя била една сред първите богини — Вани. Сгодила се за тайнственото божество Од — предполага се, че това бил самият Один, превъплътен — който изчезнал мистериозно. Докато скърбяла за загубата му, сълзите ѝ се превръщали в злато и кехлибар (янтар).

Нейни атрибути са огърлицата Брисингамен — придобива я след като преспива с четири джуджета; мантия (плащ) от птичи пера, позволяваща ѝ да се превръща в сокол и колесница, теглена от котки. Нейна собственост е бойният глиган — Хилдесвини, който в действителност бил преобразеният ѝ любовник Отар.

Фрейя заедно с Один разпределяла падналите в бой герои — половината за нея, а другата половина за двореца на Один — Валхала.

Името на Фрейя е заимствано в английската дума — „фрайди“ — петък — „денят на Фрейя“.

П.П. Джайм?
Скрит текст:
Тир (Тюр) в скандинавската митология е един от боговете аси - бог на войната (почтената война), единоборствата и героичната слава, син на Один, брат на Тор, най-храбрият измежду боговете. По време на битка Тир проправял път на баща си Один. Оръжията му били меч и копие, като меча е и негов символ.

Тир, както твърди Снори, бил най-храбрия сред боговете, покровител на смелите воини. Той изгубил ръката си която била отхапана от вълкът Фенрир. Фенрир бил едно от чудовищните изчадия на Локи, роден от великанката Ангрбода. Боговете чули предсказание, че един ден вълкът и неговите братя и сестри ще разрушат света, затова те хванали чудовището и го държали в своя власт. Само Тир бил достатъчно храбър, за да се наеме да го пази. Докато Фенрир бил малко вълче, имало затишие, но когато боговете видели колко огромен ставал, те се разтревожили и решили да го оковат с измама . Убедили го да се остави да бъде окован под претекст, че това ще е изпитание на силата му, но колокото и дебела верига да му слагали, вълкът я разкъсвал. Тогава поръчали на най-изкусните майстори джуджета да изковат три пъти калена верига от шест елемента: стъпки на скитащ котарак, женска брада, планински корен, мечешки жили, дихание на риба и слюнка на птица. Джуджетата изковали много тънка, но неимоверно здрава панделка. Боговете се опитали да подмамят вълка, да му я сложат, като казали, че след като успял да строши железните окови, лесно ще се освободи от панделката. Вълкът отговорил, че няма нищо достойно в това да скъсаш една панделка, освен ако не е изработена с хитрост, а в такъв случай той отказвал да се занимава с нея. В края на краищата, страхувайки се, че смелостта му е поставена под съмнение, Фенрир се съгласил, но само при условие, че един от боговете постави ръката си между челюстите му, докато го връзвали, като залог за почтенноста им. Никой от боговете не искал да направи това, само храбрият Тир приел. Оковали вълка с магическата панделка. Той се опитал да се освободи, но не успял и отхапал ръката на Тир.

Когато Рагнарок настъпи, Тир ще се изправи в смъртоносен бой с кучето Гарм ( Garmr ), пазачът на царството на мъртвите. Често Гарм е описван като вълка Фенрир, отхапал ръката на Тир. Гарм може да бъде намерен едва в няколко скандинавски текста, където е описан като "куче, най-силно от всички кучета". В предвид, че Фенрир убива Один и бива убит от сина му Видар, а не от Тир, вероятно смесването на Гарм с Фенрир е неправилно. По време на Рагнарок Тир и Гарм ще се бият като схватката ще е смъртоносна и за двамата.

И аз започнах да правя сравнения- намерих доста паралели. Шайрин- Хел, БР- Один, Рикон- Гармр, и още, но трябва да ги погледна.

# 84
  • Варна
Според мен Хел - Мелисандра,  Гарм - Планината, Фенрир  - Бран.

За Алис е ясно, че няма как да го очарова на шест, но факта, че са го изискали от нея в пряк текст, е показателен.

Колебая се за Локи -  Кървавия гарван или Кутрето. Thinking

# 85
Кутрето процъфтява в хаоса, Локи му отива най-много. Один освен че е едноок, също сам се е вградил в дърво. Едва ли Мартин ще изкопира апокалипсиса едно към едно, но паралелите се виждат. Има доста великани, може би Манс ще събуди някакви с рога, ако го намери...

Прочетох много интересна идея, че Рууз е убил Домерик, защото е разбрал, че не е негов. Много добре разработена тема с много добри коментари.
http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/85429-roose-killed-do … barbrey-knows-it/

# 86
  • Варна

Прочетох много интересна идея, че Рууз е убил Домерик, защото е разбрал, че не е негов. Много добре разработена тема с много добри коментари.
http://asoiaf.westeros.org/index.php/topic/85429-roose-killed-do … barbrey-knows-it/

Stop Съмнявам се , че съпругата му би си позволила да му изневери.  Laughing

Когато Рууз говори за Домерик, аз честно казано усещам топлота и любов в думите му, ще погледна теорията, но отсега не вярвам в нея.

П.П. Великаните едва ли ще са буквално великани.

# 87
  • Варна
В Каролина вчера Мартин не е чел от Ветровете Confused
Чел е за историята на Ланистър и за Мийрин.

Цитат
    History of Westeros @WesterosHistory

George read an hour of Lannister history at @concarolinas today! @MeereeneseKnot and I took 7 pages of notes. Episode coming!

# 88
В Каролина вчера Мартин не е чел от Ветровете Confused
Чел е за историята на Ланистър и за Мийрин.

Цитат
    History of Westeros @WesterosHistory

George read an hour of Lannister history at @concarolinas today! @MeereeneseKnot and I took 7 pages of notes. Episode coming!

Ами ,някъде по-рано стана дума,че е редно да спре със спойлерите от новата книга ,а пък и той самият го беше казал,ми се върти в главата. Най-много още един sample чаптъл очаквам аз и то някъде по Коледа.
пс : Историята на Ланистър ? Това от енциклопедията дето ще излиза сега,предполагам?

# 89
  • Варна
Какво ли може да значи това? Тази година? Thinking

George R.R. Martin's "Winds of Winter" release date is not yet known but his editor Anne Lesley Groell hopes "to have it reasonably soon."

http://www.kpopstarz.com/articles/93466/20140530/george-rr-marti … author-editor.htm

Общи условия

Активация на акаунт