"Песен за огън и лед" - 9

• 40 307
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
От текста знаем, че Нела имала 6 момчета и ги е дала на боговете. Дали е имала между тях и момичета, не знаем. Други времеви подсказвания нямаме. Или някой друг ще се сети?
Някъде четох из Така Каза Мартин, че Крастър от около 16 годишен дава децата, но трябва да потърся цитата.

# 211
  • Варна
От текста знаем, че Нела имала 6 момчета и ги е дала на боговете. Дали е имала между тях и момичета, не знаем. Други времеви подсказвания нямаме. Или някой друг ще се сети?
Някъде четох из Така Каза Мартин, че Крастър от около 16 годишен дава децата, но трябва да потърся цитата.

Taka e , Дези. Исках да кажа, че 30 години примерно, са нищо в сравнение с 8000.  Peace

# 212
Сваляйки си днешната серия се замислих, по-голям спойлер от постера на този сезон от този май не е имало

Скрит текст:

Щом Стража смята Другите едва ли не за легенда, значи наистина много дълго не са се мяркали. нещо ги е събудило.

Неуспешният експеримент на Ег  newsm78

# 213
Егати епизода, само на една локация. Който искаше дълга битка получи я.
Оказах се прав за Джанос Слинт. Simple Smile

Скрит текст:
Тормунд що го хванаха не знам. А Сам изобщо не приличаше на себеси.
Стрелата на великана беше епик Simple Smile

# 214
Щом Стража смята Другите едва ли не за легенда, значи наистина много дълго не са се мяркали. нещо ги е събудило

Неуспешният експеримент на Ег  newsm78

Възможно е. В този експеримент участваше чадо...По това време БР е бил вдървен, нали?
Мейкар го е хвърлил в затвора, Ег го изпратил на Вала, а след колко години БР е отишъл при чадата?
Може би силната магия е събудила Другите.

Дали Пакта не е бил в следсвтвие на Дългата нощ, след която Чадата са сключили примирие с Първите хора? Всичко което знаем за Дългата нощ и Бродниците е написано много по-късно от мейстери андали и според текста,  недостоверно. Кой знае как е било, казва Сам.
Не ни остава място за спекулация дори...Добре че ще излезе Света през октомври. Дано там има повече информнация и купища спойлери.

Съгласна съм с Бумър. Спойлера на плаката е явен. Дори са го превели за зрителя, ако случайно забрави какво означава Валар Моргулис.
Странното е, че в Бравос така се поздравяват за Добър ден....

# 215
  • Варна
Чак сега разбрах какво намекваш. Rolling Eyes Blush

Искаш да кажеш, че Другите са творение/слуги/пионки  на чедата и те са ги хвърлили срещу хората по време войната между Първите и чедата?
Звучи логично. Но защо отново са решили да ги ползват? Thinking

# 216
Чудя се какви са взаимоотношенията между Другите и Чедата. Дали понякога не работят заедно?

Спойлер за следващия епизод.
Скрит текст:

# 217
Защо тогава мъртъвците, които все пак се командват от Другите, искаха да докопат Бран и компания? Това е сериозна спънка в теорията за обвързаност на Другите с чедата и Кървавия гарван, иначе и аз имам подобни съмнения.

# 218
  • Варна
Защо тогава мъртъвците, които все пак се командват от Другите, искаха да докопат Бран и компания? Това е сериозна спънка в теорията за обвързаност на Другите с чедата и Кървавия гарван, иначе и аз имам подобни съмнения.

Мъртъвците нямат собствена воля, програмирани са да унищожават живите. Да се "препрограмира" всеки по отделно по подобие на Студени ръце вероятно е твърде сложно, по-лесно е на хората да се назначи охрана.

Другите са започнали да се събуждат и Крастър да им дава децата си, когато КГ е минал зад Вала. Това е преди 30-40 години, времето съвпада. Кой е идеолога така да се каже на настоящото вдигане на Другите - чедата или КГ?

Предстои да разберем.

В момента ми изглежда много логично, казвайте слаби места. Laughing

# 219

И мен това ме тормозеше, но сега ми се струва, че Мъртъвците насметоха децата към пещерата като кокошки към кокошарник и още са горе. Джоджен и Мира не могат да избягат.

Намерих и сампъл цитат от Света на Мартин.
Слагам в спойлер, има потвърждение за човешките жертвоприношения.
Скрит текст:
Here therefore is a very relevant passage from the World book preview:

The gods the children worshiped were the nameless ones that would one day be the gods of the First Men the innumerable gods of the streams and forests and stones. It was the children who carved the weirwoods with faces, perhaps to give eyes to their gods so that they might watch their worshipers at their devotions. Others, with little evidence, claim that the greenseers the wise men of the children were able to see through the eyes of the carved weirwoods. The supposed proof is the fact that the First Men themselves believed this, and that it was their fear of the weirwoods spying upon them that drove them to cut down many of the carved trees and weirwood groves, to deny the children such an advantage. Yet the First Men were less learned than we are now, and credited things that their descendants today do not believe; consider Maester Yorrick's Wed to the Sea, Being an Account of the History of White Harbor from the Earliest Days, which recounts the practice of blood sacrifice to the old gods. Such sacrifices persisted as recently as five centuries ago, according to accounts from Maester Yorrick's predecessors at White Harbor.

# 220
Мъртъвците нямат собствена воля, програмирани са да унищожават живите. Да се "препрограмира" всеки по отделно по подобие на Студени ръце вероятно е твърде сложно, по-лесно е на хората да се назначи охрана.
Твърде рисковано само с един Студени ръце, на косъм си бяха, какво правим с великия план на КГ и чедата, ако Бран си беше отишъл? Ако имаха връзка с Другите, то не виждам защо бродниците не биха могли да осигурят по-безпроблемно пътуване, нали уж те командват зомбитата.

# 221
  • Варна
Твърде рисковано само с един Студени ръце, на косъм си бяха, какво правим с великия план на КГ и чедата, ако Бран си беше отишъл? Ако имаха връзка с Другите, то не виждам защо бродниците не биха могли да осигурят по-безпроблемно пътуване, нали уж те командват зомбитата.

Не знам дали Другите командват зомбитата, те ги вдигат и оттам нататък ги оставят да вилнеят.

П.П.
Това с кокошките  е  добро предположение.  Laughing

# 222
  • Русе
Deziderata, бъркаш се. Нощният страж е напълно и единствено доброволен орден. Никой не го зачисляват насила. С времето все по-малко доброволци отиват, затова намират решение за някакво поддържане - предлагат на престъпници и военнопленници да отидат на служба там, в замяна на което да получат амнистия/свобода. Това НЕ Е присъда, нито задължение, нито нищо. Опция да се измъкнат от последиците на собствените си предишни решения. Някои отказват, повечето не. Всъщност дори не е правилно да се каже „отказват/приемат“, тъй като мнозина сами се натискат за там с надеждата да се спасят от очакващото ги. Решението е изцяло тяхно. Членството в ордена е напълно доброволно и всеки - дори осъдените, може да напусне, преди да положи клетвите, с които се обвързва. Ако е осъден и се махне преди това, присъдата ще бъде изпълнена. Ако ли не, то нищо няма да му се случи и ще продължи да си води стария живот.

Теорията, че Другите са в някакъв вид служба на Чедата, си е любопитна, но твърде пресилена и недостоверна (не и невъзможна, разбира се). Струва ми се си стигнала до нея от презумпцията, че Чедата имат за цел да унищожат човечеството?

Всъщност човечеството не е под никакъв наистина съществен риск - нито от Чедата, нито от Другите. В най-добрия случай за последните биха могли да овладеят по-голямата част от Вестерос. Представи си ги в пустините на Дорн... огромната част от Есос изобщо няма зима - с изключение на главно източно-североизточните региони; дотраките, гхискарите, картите, бившите валириански колонии живеят в тропически региони и не познават зимата във Вестероския смисъл. Летните острови също. За Соторос и непроходимите му екваториални гори, пълни с диваци, и неизследвани нажежени пустини (горещият аналог на неизследваните земи на север от Вала) пък изобщо да не говорим.

Мартин се опитва да изглажда противоречията, доколкото може, но все пак остават доста. Същото като с драконите - уж дракон не може да бъде убит по обикновен начин, после се оказва, че стига да разполагаш с достатъчно стрелци (които не се разбягат) в съотношение към всеки летящ звяр, то драконите падат от небето.

Всъщност това, което знаем за Дългата нощ като връх на мощта на Другите, показва едновременно две неща - едновременно че са голяма заплаха за хората... и че в края на краищата не са никаква заплаха за тях. Затова преди време бях казал, че освен ако през тези хилядолетия планиране не са измислили нещо наистина ново като оръжие - магия или друго, не могат да се надяват да постигнат много.

# 223
Забравяш магията, Коронис,
падне ли Вала нищо не пречи Другите да замразят, не само Дорн или Простора, но и цялата планета.

За Чедата и Другите още не съм решила и ви чета с интерес  Peace
Но наистина съм заинтригувана какво е направил Ег под предлог да излюпи дракони.
Четейки Мартин, хич няма да се учудя ако го извърти... Пътят към ада е постлан с добри намерения.

# 224
  • Русе
Каква е тази замразяваща магия и защо не са я използвали навремето, когато хората са били абсолютно неподготвени за съпротива, и не са победили още тогава? Ако можеха да замразят планетата, изобщо нямаше да мислят за хората и да чакат хилядолетия - човек ще стане на ледена статуя далеч преди пустинните пясъци да замръзнат и определено без да има шанс дори да види врага си, камо ли да влезе в сражение с него Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт