"Песен за огън и лед" - 9

• 40 331
  • 744
  •   1
Отговори
# 240
моето мнение че на края всички ще се сбият, дракони, други, чеда, хора.

# 241
  • Русе
Deziderata - че има такива, които не им се ще да са там, има, ала какво да правим - нито те, нито ние живеем в идеален свят Simple Smile . Сами са си го избрали. Ето и Емон се е присъединил абсолютно доброволно и към майстерите, и към стража, и се е обвързал двойно с кофти клетви, и на него не му се ще, ама си е направил избора като всички останали.

„Презумпция“ не означава безпочвено твърдение, извинявай, ако съм оставил такова впечатление с постингите си. Смисълът й е, че дадено твърдение автоматично (по подразбиране) приема друго такова за факт, обвързва се с него и цялата му достоверност е базирана на него. Т.е. теорията, че Другите служат на Чедата, по презумпция приема за факт, че Чедата искат да навредят на хората, и не може да е легитимна иначе.

Скандинавската митология звучи интересно. Определено трябва да се запозная с нея. Съмнява ме обаче линията да се развива толкова близо до нея, та да можем да предвидим толкова големи сюжетни елементи като крайния сблъсък въз нейна основа. Примерно заемките от елинската митология също са огромни, но по-късно се отклоняват страхотно от нея.

Магията много ме радва, стига да не излезе от контрол. Мелисандра прави предсказания, някое и друго заклинание, поръчково убива вражеските лидери и оказва страшно косвено влияние, ала не е полето със Станис да мята огнени кълбета, които изгарят стотици. Това визирах с репликата „не ще да виждам Гандалф“, че се надявам да не стигнем до този класически фентъзи момент. Валирианските мечове и те така - дават на добрия рицар допълнително предимство, но само това, рицарят си зависи от себе си и мечът не го прави някакъв супер герой, поразяващ по петима с всеки замах. Или пък героите Х, У и Z сами да пребият цяла армия, просто защото са героите X, Y и Z. Мелисандра наистина вижда бъдещето, това не са заповеди. Още от малка се е научила как да следи за някакви събития, като първото е потенциални заплахи за нея, и така се пази и знае кой в бъдеще ще направи постъпки срещу нея, съответно взема предпазни мерки (Кресен, Давос и т.н.). Тя видя битката при Черна вода, в която Ренли поразява Станис. И това наистина се случи, просто Гарлан носеше бронята на Ренли, а тя няма как да разпознае кой е под метала. Съответно разтълкува видението погрешно.

Хексе и Бумър, Валът е създаден след Дългата нощ, респективно Нощния крал също е по-късно (можете ли да проверите дали след неговата жена има друга поява на Другите до изцепките на Крастър?), но самият Нощен страж е създаден по време на Дългата нощ и е влизал в битки с Другите и зомбитата. Другите също така са избивали и Чедата, доколкото знаем. Апропо, защо приемате, че пактът между двете раси е нарушен? Той е сключен от името на първите хора, които са били избити и покорени от андалите, самите андали не са страна по тоя договор, съответно няма как да са нарушители, или нещо съм пропуснал?

Напоследък съм се впуснал само дълги постове да пиша, извинявайте Laughing

# 242
  • Варна

Хексе и Бумър, Валът е създаден след Дългата нощ, респективно Нощния крал също е по-късно (можете ли да проверите дали след неговата жена има друга поява на Другите до изцепките на Крастър?), но самият Нощен страж е създаден по време на Дългата нощ и е влизал в битки с Другите и зомбитата. Другите също така са избивали и Чедата, доколкото знаем. Апропо, защо приемате, че пактът между двете раси е нарушен? Той е сключен от името на първите хора, които са били избити и покорени от андалите, самите андали не са страна по тоя договор, съответно няма как да са нарушители, или нещо съм пропуснал?

Откъде "знаем", че Другите са избивали чеда?

# 243
  • Русе
Нали Другите избивали всяко живо същество с топла кръв? Отделно в уикито и цитатът, който сте дали от нея, го пише - 'The Pact lasted for 4,000 years before the enigmatic Others invaded from the uttermost north, bringing death and destruction to both races'. По-късно Чедата се присъединяват към хората във войната и ги въоръжават с обсидиан.

Всъщност това, че използват оръжия от обсидиан, ме навежда на мисълта дали и преди не са се сблъсквали с Другите в още по-ранен етап, и при появата на нова, непозната раса - хората, не са се оказали напълно неподготвени и с негодни срещу нея оръжия, поради което са загубили и толкова скоропостижно с все магиите си.

А и нали Чедата почитат горите, песните, дърветата, природата, носят дрехи от листа, вселяват се в животни и изобщо живеят в хармония с околната среда. Другите колят всичко живо и носят вечна зима, при която гореописаното няма как да просъществува твърде дълго, в т.ч. и свещените им дървета.

# 244
  • Варна
Уикито греши, няма как Договора да е бил 4000 години преди войната.

Чедата ползват обсидиан, защото не са познавали металите (живеят в каменната ера Laughing)

Чета за НК и ми прави впечатление:

Цитат
Една жена донесла падението му. Жена, която той зърнал горе на Вала, с кожа, бяла като луната, и очи като сини звезди. Но нали той от нищо не се боял, подгонил я, хванал я и я любил, макар че кожата й била студена като лед, а когато й дал семето си, с него дал и душата си.

Как може Друга да е горе на Вала? Как е в оригинал?

Чедата живеят в хармония с околната реда, но не са се посвенили да предизвикат потоп, а и как точно са водели войната с хората. И двете раси са убивали другата.

# 245
  • Русе

Защо?

'... he saw a woman atop the Wall...' - покатерила се е, пък той я е видял от замъка си долу. По него време Валът е бил тъкмо завършен и доста по-нисък, сигурно колкото нормална крепостна стена.

Истинската любов не признава граници и стени.

# 246

Скрит текст:
The gathering gloom put Bran in mind of another of Old Nan's stories, the tale of Night's King. He had been the thirteenth man to lead the Night's Watch, she said, a warrior who knew no fear. “And that was the fault in him,” she would add, “for all men must know fear.” A woman was his downfall; a woman glimpsed from atop the Wall, with skin as white as the moon and eyes like blue stars. Fearing nothing, he chased her and caught her and loved her, though her skin was cold as ice, and when he gave his seed to her he gave his soul as well.
He brought her back to the Nightfort and proclaimed her a queen and himself her king, and with strange sorceries he bound the Sworn Brothers to his will. For thirteen years they had ruled, Night's King and his corpse queen, till finally the Stark of Winterfell and Joramun of the wildlings had joined to free the Watch from bondage. After his fall, when it was found he had been sacrificing to the Others, all records of Night's King had been destroyed, his very name forbidden.
“Some say he was a Bolton,” Old Nan would always end. “Some say a Magnar out of Skagos, some say Umber, Flint or Norrey. Some would have you think he was a Woodfoot, from them who rules Bear Island before the ironmen came. He never was. He was a Stark, the brother of the man who brought him down.” She always pinched Bran on the nose then, he would never forget it. “He was a Stark of Winterfell, and who can say? Mayhaps his name was Brandon. Mayhaps he slept in this very bed in this very room.”
No, Bran thought, but he walked in this castle, where we sleep tonight. He did not like the notion very much at all. Night's King was only a man by light of day, Old Nan would always say, but the night was his to rule.

# 247
Смисълът, не е ли, че той е бил горе, като я е видял?  newsm78

пп Изгледах сцените с Други и Бродници, които някой бе сложил в сериалната тема... Момичето в началото не се ли превърна и тя в Друга, очите и станаха сини, значи не е задължително да са само бебета, може и деца да бъдат превръщани.

# 248
  • Русе
Виж, аз друго бях намерил (http://awoiaf.westeros.org/images/e/e8/Queen_of_North.jpg), но цитатът на Deziderata е от книгите, тъй че така трябва да е. Видял е я от Вала и я е догонил. Но после я е довел отвъд Вала, тъй че явно няма значение, Другите си минават...

Бумър, малката в началото не се ли превърна просто на зомби? Те нали също имат сини очи.

# 249
Не съм сигурна затова повдигам въпроса. На зомбитата са мътни, не сини.
После при онзи, който нападна Мормон се вижда.

Да сложа и линка все пак

Всички сцени с Белите бродници до момента, събрани в 30 мин.

http://www.youtube.com/watch?v=IaXbz6YZt9U

Момичето в 6:05
Мъжът в 9:17
Бебето е накрая

Ако превръщанията са винаги с церемония, тогава въпросът ми е безсмислен.

# 250
Не съм сигурна затова повдигам въпроса. На зомбитата са мътни, не сини.
После при онзи, който нападна Мормон се вижда.

Да сложа и линка все пак

Всички сцени с Белите бродници до момента, събрани в 30 мин.

http://www.youtube.com/watch?v=IaXbz6YZt9U

Момичето в 6:05
Мъжът в 9:17
Бебето е накрая

Ако превръщанията са винаги с церемония, тогава въпросът ми е безсмислен.

Не трябва ли да са живи, за да бъдат превърнати в Други? Вижда се, че момичето е мъртво в началото, на 2:50, тоест няма как да е превърната в Друга, зомби си е.

# 251
 doh doh doh

Да бееееее

Извинявайте за отклонението, аз се връщам при Ренира.

# 252
Зомби чувам за пръв път, теорията ми е че са други. Нали затова когато някой умре го горат за да не се превърнат в друг. А и когато Тарли се скри от другите, те повечето бяха разсечени.

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 08:33 от vanqivanova

# 253
Белите Бродници са отделна стара раса, като ледени феи, или нещо такова, те са изящни и красиви, подобни на келтските "ши" (sidhe), перефразирам Мартин. (шоуто ги е окепазило).
Мъртъвците (wights)като тези които нападнаха Мормонт са хора-зомбита, нещо май ги движи.

Прологът в книгата ИнТ е много различен от филмовия и много интересни неща се виждат там.  Ваймар Ройс предизвика сина на Крастър (предполагам) на дуел. За мен той е абсолютният BAMF, въпреки че загуби битката и се превърна в зомби. Там бяха още 4-5 от братята на Бродника, които наблюдаваха, коментираха на непознат за Ройс език и се смееха.

И за да стане кашата пълна, подозрителния герой Симеон Звездоокия, който може би е древен вариант на Ваймар Ройс:
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Symeon_Star-Eyes

Коронис ме срази! Въобще не направих връзка, че я е довел до Найтфорта!!!ОМГ!!!  Shocked

Старките имат някаква връзка с Бродниците, но не знам каква.
Дали не са се пръкнали хибриди от този ехм..съюз/експеримент, които после са предали някакъв ген на старите семейства? Болтън например, освен Старк.

Имам теория, че Крастър е син на врана Болтън. Затова децата му са подходящи за смяна. Защото имат някаква фамилна предиспозиция. Това обяснява и фразата, че Крастър е носител на тежко проклятие, а и донякъде манията на Рууз Болтън с лошата му кръв. Но това са мои си спекулации.

Защо Старките са Крале на Зимата? Когато провъзгласиха Роб за Крал на Севера, Мейдж Мормонт като единствена го нарече Крал на Зимата. Заради вълчището, може би. Всички Крале на Зимата в гробниците са с вълчища.

Искам да коментирам по предишните постове също.

Хексе, супер попадение за дотракския, има още едно място в главата на Тирион във Волантис:
"The guards motioned the wagon through with their torches but took a harder look at the big Andal on his warhorse, with his longsword and his mail."
Може и да разберем по-нататък. В цитата който пейстнах за нощната кралица има малко история за Мечия остров.

Коронис, за презумпцията не бях сигурна какво означава.  Blush Разбрахме се.  Hug
Аз бих разгледала и елинските мотиви/нюанси, освен норските.

vanqivanova, ако похвалата беше по мой адрес благодаря.  Blush
Ще има голяма битка, но как ще са разпределени силите е големия въпрос.

# 254
  • Варна

Защо?

Първите хора са дошли във Вестерос преди 12 000 години, 2000 години са били във война, след това сключват Договора. Ако Дългата нощ е 4000 години след Договора, Вала трябва да е на 6000 години, а той е на 8000.

(Преди Първите хора да дойдат във Вестерос, Чадата са живели 10 000 години там, преди тях може да са били Другите. Thinking

От уики:

Цитат
The children of the forest, sometimes referred to simply as the "children" are a mysterious non-human race that originally inhabited the continent of Westeros long before the arrival of the First Men during the Dawn Age more than 12,000 years ago.

Цитат
For roughly 2,000 years the two races fought a desperate war for dominance
Цитат
The Wall was reputedly created over 8,000 years prior to the present setting by Brandon the Builder after the Long Night to defend the realms of man from the wildlings and Others.

Кое е грешното в сметките?

Общи условия

Активация на акаунт