Православни пости - 5 тема

• 65 340
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
alex.dencheva88 ,за виното ти отговарям с цитат на simpatikonia , аз също питах. Grinning Ама аз питах и по колко се пие. Laughing
Цитат
Принципно вино се разрешава винаги в дните, когато е позволено да се яде с олио - т.е. извън дните, когато се пости строго. Е, не бива да прекаляваме, разбира се - постът е време за въздържание...
Радвам се, че наближава постът.

# 166
А и не получих отговор за рибата тон в консерва(собствен сос)??
Grinning Не съм почитателка на рибните консерви.
При толкова прясна риба, която се продава, защо ще предпочиташ консервирана? Иначе е позволена през поста - все пак е с растително олио.

Аз лично не ям риба тон в консерва откакто сестра ми започна да получава обриви от нея. Просто си направих съответните изводи какво може да съдържа.
Но през миналия Велик пост си хапвах октопод и миди от консерва. Те са от позволените храни и затова си позволих да ги опитам, пък и да ги включвам по-често в менюто си. Все пак Великият пост е доста дълъг, а риба се позволява едва 2 пъти. Октоподите и мидите ми дойдоха добе Grinning.

# 167
  • Бургас
може ли да се яде мед през постите

# 168
  • София
може ли да се яде мед през постите

Да!

# 169
Разбира се, но с мярка. Една с.л. мед е 150 калории Grinning

# 170
Да ви следя. И аз съм се настроила да постя.

# 171
То не остана много до поста newsm78.
Усещам се, че вече съм в режим на настройване. Тази вечер в магазина се улових, че се заглеждам в рафтовете с "позволени" храни Grinning.

Вече дори имам план за първата седмица. Надявам се с него да компенсирам обичайното преяждане в седмицата преди Коледни Заговезни.

Решила съм да започна поста с 2-3 дни житен режим.
Пробвах веднъж и ми хареса. Не си поставям други цели, освен тази да дисциплинирам стомаха си в най-кратки срокове. Така хем му орязвам претенциите, хем не го държа гладен. Добре се познавам и знам, че за мен началото на поста е доста коварен момент. Много лесно почвам да си угаждам с щяло и нещяло. И смисъла на поста се губи.

Другите ми планове за първата седмица са да си направя домашно тофу. По-нататък е позволена риба, така ще е лесно да се постигне баланс, така че да не прекалявам с въглехидратите.

# 172
  • София
Сега в кулинарните групи на фейса са „на мода“ ето тези снежни топки:

Значи по оригинална рецепта сварени на кубчета картофи, праз лук, пуешко филе и подправка пикантина се запържват. Аз така и не разбрах в колко олио и колко време, та ги правих по интуиция. После като изстине сместа се правят топки и се заливат със сос от кисело мляко, майонеза и чесън. Аз пуешко филе не намерих затова турих шунка, а от себе си добавих моркови.

Предлагам ви да махнем шунката и да я заменим с нещо и после топките да ги залеем примерно с доматен сос.

Ако искате дайте идея как да адаптираме тази рецепта и какво още може да се добави (примерно грах, гъби, сварен боб, царевица и т.н.). Записвал съм си някъде и рецепта за постна майонеза, може пък и нея да я до обогатим и да я ползваме за сос.

# 173
На крокети ми прилича това, чиито разновидности са мног. Само ен разбрах как първо се пърже, после се оформя?  newsm78

https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

# 174
Записвал съм си някъде и рецепта за постна майонеза, може пък и нея да я до обогатим и да я ползваме за сос.

Четеш ми директно мислите, дядо хаджия  Laughing.
Днес си мислех да поровя за рецепта. Обичам есенното зеле на салата колсло. Пък колсло без майонеза не става. Вероятно е нещо на принципа на млечната майонеза, но с ядково мляко?

Тези снежни топки изглеждат много добре. Ако приготвям рецептата у дома ще е с пюре от сварени на пара  картофи (и всичките му там зелении), без да пържа.

Скрит текст:
Спомням си преди много години в едно предаване правиха такива топки, взаимствани от индийската кухня. Предварително приготвени грах, моркови, пюрирани картофи и къри се оформяха в топки и се пържеха в маслена вана до зачервяване. Още тогава ме заинтригуваха, обаче заради пърженето не съм ги пробвала.

# 175
  • София
На крокети ми прилича това, чиито разновидности са мног. Само ен разбрах как първо се пърже, после се оформя?  newsm78

http://zanaeblogcook.blogspot.com/2013/07/blog-post_14.html

Според мен не са точно крокети. Или поне са с различна технология. Значи картофите се нарязват на кубчета и така се сваряват. После сварените картофи, китно нарязания праз и пуешкото филе се запържват за кратко време заедно с подправката Пикантина (предполагам, че така се овкусяват или другия вариант е да се слеят съставките). След това сместа се остава да изстине и се оформят топките и т.н.

Записвал съм си някъде и рецепта за постна майонеза, може пък и нея да я до обогатим и да я ползваме за сос.

Четеш ми директно мислите, дядо хаджия  Laughing.
Днес си мислех да поровя за рецепта. Обичам есенното зеле на салата колсло. Пък колсло без майонеза не става. Вероятно е нещо на принципа на млечната майонеза, но с ядково мляко?

Тези снежни топки изглеждат много добре. Ако приготвям рецептата у дома ще е с пюре от сварени на пара  картофи (и всичките му там зелении), без да пържа.

Скрит текст:
Спомням си преди много години в едно предаване правиха такива топки, взаимствани от индийската кухня. Предварително приготвени грах, моркови, пюрирани картофи и къри се оформяха в топки и се пържеха в маслена вана до зачервяване. Още тогава ме заинтригуваха, обаче заради пърженето не съм ги пробвала.

Ако ме питаш мен не ги пюрирай нито картофите нито морковите. И така си стават много хубави. А иначе за майонезата ще се поразровя да видя къде съм запазил рецептата. Даже не съм сигурен дали пък тук не съм я срещал. Щото simpatikonia правеше опити със соево мляко и тофу та не помня дали тя не я е споделяла.

# 176
С общи усилия все ще измислим някоя рецепта за сос, който да се ползва за салати. Предполагам ще може да замести и соса от сирена в известната рецепта с броколи. Мисля, че  най-добре ще се получи от смляно накиснато кашу. Няма смисъл да се добавя мазнина, защото ядките са доста мазнички.

В този дух се опитвам да измисля сполучлива смес за постни палачинки - без яйца и мляко  Grinning До скоро си правих пълнозърнести палачинки със смес от ръжено брашно, овесени трици, смляно ленено семе и се получаваха доста добре - много вкусни. Някой има ли опит с палачинките?

# 177
simpatikonia, за палачинките ще питам свеки. Майстореше постни с газирана водичка и ставаха много фини и нежнички. Ще гледам да й звънна тези дни и да постна рецептата.
Ако се отплесна моля те, извини ме и драсни два реда. Не съм съвсем в кондиция Embarassed.

# 178
Tези с газирана вода са с яйца. В нета гледах рецепта за постни катми. Брашно, вода, оцет, мая но се чака да втаса тестото, иначе много добре изглеждаха.

Постна майонеза правя от нахутено брашно, става от всякакво друго от рода на соеви и тн. Вари се каша, като се поохлади се бърка с олио/зехтин,горчица, като изстине се слага лимон. Много хубава постна руска салата става с нея. Имаше правили и с мляко соево, аз не съм пробвала.

# 179
Tези с газирана вода са с яйца.
Ц, бе кака, не са  Laughing. Свеки е стриктна, няма да предложи нещо за консумация в поста и да твърди, че е постно ако то не е.

Заваряваш кашица от ядково брашно, само това? Аз си мислех, че ще е ужасяваща сложнотия Laughing. Дай приблизителни пропорции, моля те Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт