СЕДМОКЛАСНИ резултати - очакване - седмична (30.05-05.06)

• 96 886
  • 1 873
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Успех на всички седмокласници от темата!

Всяка година ли има толкова много подсказване и преписване?
Така като чета, излиза че е голяма неразбория това НВО.
Добре си беше старата система да се кандидатства за прием директно в желаното училище, с отделни изпити.

# 91
Зaпис! Днес мaтурите бяхa много лесни.

# 92
И аз като поразмислих стигнах до извода, че такива деца не ни застрашават много. Все пак има и втори модул, за който се дават много точки, а и оценката  от училище би трябвало да е обективна и за недобре подготвени деца да е по-ниска. Моите основни притеснения бяха да не дърпат дъщеря ми да подсказва и да я разсейват. Класната и тя я предупреди да не им обръща внимание. Аз направо я заплаших, че ако подсказва, ще й анулират работата и уж се е съобразила.  Та са ползвали други налични "отличници"  Mr. Green (припомням, че средният успех на класа е малко над 3  Laughing  Но занапред ми се струва, че трябва да се обмисли малко повече организацията, защото това в момента е някаква пародия и е безумно да продължава по този начин. Подиграват се с труда на децата, които съвестно са учили три години.

# 93
  • София,Младост 3
Ами като е имало преписване и подсказване - какви да са оценките? Безумие пълно! Бясна съм!

и аз! #Cussing out #Cussing out
А най-лошото е, че отговорите и тестовете на втори модул може да са видени и тук, в нашата тема.... това не ми дава мира от известно време.... дано догодина майките не правят нашата грешка
Защото докато ние сме решавали и обменяли мнения за трудноста на задачите, други са пускали sms-и и децата им след едно -две ходения до тоалетна са си опичали работата.....

Не се вкарвайте в такива филми.  Дадох си труда да се върна назад и да изчета темите от НВО-тата и установих следното:

1. На НВО БЕЛ първите отговори от теста са публикувани във форума в 11.48ч. Тогава дори и при забавяне от 45мин. на началото на изпита времето за решаване по 1 модул е било изтекло, така, че не е имало време за подсказване. А по преразказа е смехотворно да се говори за помагане.

2.По НВО МАТ първите отговори на теста са публикувани във форума в 11.24ч. Дори да сметнем ,че поради забавяне децата са започнали със закъснение от 45мин. (по-голямо е абсурдно) то тогава е имало 21 мин време през което е трябвало да се напиши  СМС с отговорите на 20 задачи(поне 7-8 минути писане); да се изпрати; да се получи(понякога това става със голямо забавяне, обикновено са нужни около 2-3 мин); да се иде до тоалетната, да се препишат отговорите, да се върне ученика в стаята и да  напише отговорите. (поне още 15 мин.)Мисля че физически времето не стига , да не говорим че не отчитаме и странични фактори.

3. По 2 модул по НВО МАТ , дори и да са получили отговорите- то 23 и 24 задачи се нуждаят от разписване, а в същото време носят 20 точки, които правят разликата в оценката от около 80 стотни (между 5.20 и 6.00)

Peace

# 94
аз пък се филмирах поради факта, че детето ми ( и не само то) е започнало втори модул в 11 часа, малко по-късно е изпитало неистова нужда да отиде до тоалетната ( напоследък го раздава малко настинал), казали са му да изчака  половин час и са го пуснали.... Аз лично бях втрещена, че детето ми е излизало, но той казва, че се е чувствал адски некомфортно и му е било трудно да мисли с тази нетложна нужда. Както и да е , той е отишъл и се е върнал. никой не го е придружавал - ами представете си, че в джоба е имал резервен телефон , а на телефона - картинка на  решението....не е нужно да пише решение, може да го снима.... има такива модерни телефони, аз не съм голям разбирач и нямаме такива, но съм виждала.  И какво  - преписва на дланта си отговорите на 21 и 22-та, оглежда решението на 23 - 24 и е готов......ей такива дечурлига може да изпреварят нашите,а ние да си мислим, че сме работили "ползу роду". А и напоследък какви неща чувам за прословутата ЕГ  в Кърджали... нали си спомняте... тази, дето е на трето или четвърто място по успех на зрелостни изпити... ох. да се молим да  не е така........ам уви, така е....

# 95
  • sofia
sorry, но да съм си с вас и тази седмица  Heart Eyes

# 96
По всички предмети, включени във ВО, синето има по 1 грешка. Много съм доволна от него, защото след матурата по мат. обяви началото на ваканцията и въобще не е преговарял по нищо.
Абсолютно спокоен е, а аз от математиката насам изобщо не мога да спя... такава треска ме тресе, че място не си намирам. Добре поне, че имам много работа през деня, та по-бързо минава времето.
Пожелавам на всички, положили труд дечица, максимални резултати!

# 97
Не мисля, че темата е била причина за изтичане на информация. Нашите са ги пазили сериозно до тоалетната. Един ги е изкарвал, после дежурен пред тоалетната ги е съпровождал и ги е чакал. Категорично отхвърлям и безумните твърдения, че от министерството изтича информация предварително. С матурите обикновено се занимават дългогодишни специалисти, които не са подвластни на партии и не разчитат на работа за един мандат. Едва ли биха си позволили да си подритват трудовите книжки заради мързеливи, разглезени калпазани, дето не им се учи. Такива дето си имат връзки на толкова високо ниво си ги спускат директно по училищата. Проблемът е около цялостния хаос, масовото колективно решаване на тестовете, безхаберието на квесторите и наглостта на голяма част от децата, с което се пречи на тези, които се борят за много добро представяне.
Това важи и за доста състезания, провеждащи се по училищата. Моят син по стечение на обстоятелствата трябваше да се яви на втори кръг на олимпиадата по математика в друг град. Беше силно впечатлен, че на седмокласниците от местната МГ, борещи се за национален кръг, квесторът им написал необходимите формули и им обяснил как се доказват.  Shocked Трима от тях бяха класирани на нац. кръг. Накъде отива това образование и кого лъжем?   Rolling Eyes

# 98
  • София
Ама мен не ме е яд, че тука са публикувани отговорите! Това не съм си го и помислила! Те първо се публикуваха много късно, а и кой ли ще чака в БГ мама кога ще публикуват нещо, та да го пращат на децата си. Това някоя майка да е седнала да праща SMS - изоооообщо не го вярвам! Или пък, ако има такива /в което пак повтарям, дълбооооко се съмнявам/ то те са единици. Тази конспирация не я вярвам! И да, втората част на модулите как ще стане?
Проблема е подсказването от страна на квесторите и допускането, пак с тяхна "благословия" подсказване между самите деца. Това ме тормози! И там, в стаите, са консултирани и двата модула! Ей това е моят филм...
И за протокола - успях да регистрирам чадото за изпита в НПМГ. Явно проблема е бил в win - на  на служебния ми компютър. Още един път благодаря за помощта Ви!

# 99
  • Бургас сити
Проблемът с подсказването между познаващи се деца се решава лесно - децата от целия град/ област се смесват на произволен принцип и полагат изпитите в друго училище, не тяхното. Така в една стая попадат непознати деца, отпада възможността за предварителна договорка за подсказване и т.н. Най-малкото, не знаят кой е силен и кой - слаб по съответния предмет.
Проблемът с недобросъвестните квестори е по-трудно решим, най-вече защото е недоказуема вината им само по думите на учениците. Може би, камерите в стаите са частично решение на този проблем. При доказване на вина - уволнения на провинилите се квестори, без право да бъдат в системата за определен период от време. Вярвайте ми, ще спрат да подсказват.  ooooh! И накрая - проблемът с електронните слушалки, смартфони, резервни телефони -  също може да бъде решен. Заглушаващи устройства в училището. Това е една инвестиция, която си струва да се направи. Рискът, разбира се, е да се отчетат няколко години рекордно ниски резултати и срив в статиските/стъкмистиките/, които МОН толкова обичат. Но пък си заслужава да започнем начисто, без ироничното мото: Ние ги лъжем, че ги обучаваме, те ни лъжат, че учат. Peace

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 23:51 от tonata

# 100
  • София
Тоната, рационални предложения, в които обаче никой  от хората горе не дава вид да се влушва.

Дори без   да се  връщаме към позитивите в начините на провеждане на седмокласни изпити  по  наше време, достатъчно е да върнем лентата само няколко години назад . Масовото преписване започна  от  момента, когато децата бяха оставени по училищата си.  Махне ли се този фактор,  проблемите ще намалеят наполовина.  Защото когато до мен стои  напълно непознато дете и си нямам идея  какво знае или не, няма и да си помисля да търся помощ от него.  А и то ще ме отсвири без притеснение, дори и да се пробвам, защото няма да му пука сърдя ли се или не. Даже и ще ме издаде.  Докато при сегашната ситуация го има често  и  номера  с криворазбраното приятелство. Дай да му подскажа на другарчето, зер да не се засегне , че не съм помогнал/а. Но идва проблемът с квесторите. По-сериозната топка е в техни ръце. Там наистина нямам идея как могат да бъдат овладяни проблемите.  Sad Още съм поразена от казаното от седмокласничка преди няколко дни. Денят преди изпита класната им пожелала  да попаднат на добри квестори. Това пожелах и аз на моите деца, но под добри визирах строги, добре информирани и знаещи процедурата учители , следящи дисциплината и реда, осигуряващи оптимални условия за работа.  Но въпросната учителка разяснила на децата какво тя разбира под добър квестор. Да бъдел като нея добронамерен, да съжали претоварените през годината им душички и да си затвори благосклонно очите... Моля се  "добрите" квестори от този тип да са били по-малко. Praynig

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 23:25 от пенсионирана русалка

# 101
  • Пловдив
Днес моя приятелка с дъщеря в 12 клас ми каза, че в тяхното
училище квесторите са им позволили да прочетат "Кино" на Вапцаров.
Никое дете не го било чувало и те великодушно са им позволили.
Училището е квартално.Но, не смятам, че е честно.
Вярно,в елитните училища подготовката е на ниво, но все пак....

За подсказването в 7-ми клас - и дъщеря ми каза, че доста деца са преписвали едно от друго.
Но  мисля, че ако е изтекла информация, тя би била полезна на учили и подготвени деца.
Но пак не е честно!

# 102
Тоната, рационални предложения, в които обаче никой  от хората горе не дава вид да се влушва.

Дори без   да се  връщаме към позитивите в начините на провеждане на седмокласни изпити  по  наше време, достатъчно е да върнем лентата само няколко години назад . Масовото преписване започна  от  момента, когато децата бяха оставени по училищата си.  Махне ли се този фактор,  проблемите ще намалеят наполовина.  Защото когато до мен стои  напълно непознато дете и си нямам идея  какво знае или не, няма и да си помисля да търся помощ от него.  А и то ще ме отсвири без притеснение, дори и да се пробвам, защото няма да му пука сърдя ли се или не. Даже и ще ме издаде.  Докато при сегашната ситуация го има често  и  номера  с криворазбраното приятелство. Дай да му подскажа на другарчето, зер да не се засегне , че не съм помогнал/а. Но идва проблемът с квесторите. По-сериозната топка е в техни ръце. Там наистина нямам идея как могат да бъдат овладяни проблемите.  Sad Още съм поразена от казаното от седмокласничка преди няколко дни. Денят преди изпита класната им пожелала  да попаднат на добри квестори. Това пожелах и аз на моите деца, но под добри визирах строги, добре информирани и знаещи процедурата учители , следящи дисциплината и реда, осигуряващи оптимални условия за работа.  Но въпросната учителка разяснила на децата какво тя разбира под добър квестор. Да бъдел като нея добронамерен, да съжали претоварените през годината им душички и да си затвори благосклонно очите... Моля се  "добрите" квестори от този тип да са били по-малко. Praynig
това за квесторите... чух подобни неща от сина ми за неговото училище
ако за нещо ме е яд, то е, че цяла година му дудна колко сериозни като отношение са тези изпити, как не трябва да гъкне,  как една чертичка на листа го анулира, как да не си гледа често часовника, за да не подозират в преписване чрез устройство, как се ходи до тоалетна под абсолютен надзор - абе едва ли не го надъхах сякаш ще минава през секюрити чек за ЦРУ

връща се той и вика  - пълна подигравка, половин час висене, защото квесторите не разбрали, че вторият модул е вече на бюрото им, деца си викали през цялата стая, някакво момче отзад се разревало, че нищо не разбира от задачите и въпросите и квесторите виснали над него да му помагат, чувал е "тука не така..."  Shocked, негов приятел е ръчкан с химикалка в ребрата да се обърне и подскаже... ей такива; и двете вечери бяхме побеснели като се сетим какви усилия са полагани цяла година да си по-подготвен от средното ниво, и накрая баш това ниво, че и по-долното, да се хили, че преписало

но... квото било - такова, мачът е свирен вече, просто искам най-после всичко да свършва и да си гледаме живота без тая седмокласна епопея Simple Smile но абсолютно подкрепям изпитите да се провеждат в чуждо училище на разбъркан принцип и квесторите да си гледат по-сериозно на задълженията... за момента можем да направим сравнение само с изпита за АК, който е бил супер организиран, в неделя ще видим и в НПМГ как се подхожда

# 103
  • София
по наше време врътката беше друга, та и тогава не е било чиста работата. Тогава пък, се знаеше кои са проверяващите, и децата на "нашите хора" са имали ключови думи, които да напишат. Не казвам, че е било винаги и навсякъде, но се говореше под сурдинка.

В НПМГ всичко беше много добре организирано.

# 104
  • София
Днес моя приятелка с дъщеря в 12 клас ми каза, че в тяхното
училище квесторите са им позволили да прочетат "Кино" на Вапцаров.
Никое дете не го било чувало и те великодушно са им позволили.
Училището е квартално.Но, не смятам, че е честно.
Вярно,в елитните училища подготовката е на ниво, но все пак....

И къде е тук проблемът? Доколкото знам, по регламент зрелостниците  имат разрешен достъп до стихотворението. Потвърждава го и условието на зад.41 от матурата:
41. Прочетете стихотворението „Кино” от Никола Вапцаров и в свитъка за свободните отговори напишете аргументативен текст в обем до 4 страници на тема „Животът и изкуството”. Преди текста отбележете жанра му – интерпретативно съчинение или есе.

Скрит текст:
Антеа, кой както се уредил.. Аз и още няколко мами от темата се освобождаваме от епопеята 7 клас наред с останалите, за да се нахаме  обаче наесен на нова  епопея. Точно след 1 година пак ще сме тук,  във форума, за  да бистрим изпълненията на МОН и своеволията на деца и квестори  на  матурите на 12 клас. Няма почивка. Ами хубаво поне, че децата са големи и самостоятелни, та поне ръчкане и подкани няма да има... Един дерт по-малко.

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 23:57 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт