СЕДМОКЛАСНИ резултати - очакване - седмична (30.05-05.06)

• 96 860
  • 1 873
  •   1
Отговори
# 105
Значи, чета ви и настръхвам. И в същото време си обяснявам защо в елитните гимназии половината деца не са елитни. Обяснявах си го с това, че са се чалнали от напрежението в седми клас и ги избива на простотия, но сега ми се изяснява картинката  Confused Ако това с подсказването и преписването го има сега, значи го е имало и преди две години. Изобщо...  ooooh! Изтървана работа.

Наистина трябва да се върне старият модел на кандидатстване. Иначе дори и честното и умно дете да се пребори с преписвачите, в елитната гимназия пак ще е с голяма част от тях. А това е много лоша среда.

По отношение на квесторите, ако задачите са с отворени отговори, няма как да се подскаже. В миналата тема дадох пример: Вместо да определят кое изречение какво е, да им се даде да напишат изречение по зададени критерии. Така всеки отговор ще е уникален, а за квесторите ще е трудно да измислят толкова много уникални отговори. Това е единственото решение.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 00:13 от Химикал

# 106
  • Пловдив
За средата в елитните гимназии не ми се говори...
Учениците масово си преписват от "умните"телефони, а
учителите се правят на ни лук яли, ни мирисали....

Това за английската в Пловдив.Имам приятели и майки и учители.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 11:39 от dudhen

# 107
Моята дъщеря сподели че квесторката по БЕЛ оставила нейна съученичка 2-3 минути след обявяване на края на матурата да си дописва преразказа, като всички други деца били принудени да си предадат работите навреме. Дъщеря ми като мен все търси справедливост в този несправедлив свят и омотана държава.
А за преписване, пращането на SMS с верни отг. - aз не бих направила таква лоша услуга на детето си да му показвам престъпните начини да се изкатери над другите - достойнството, чистата съвест и постигнатите с труд успехи (пък било то малки) са по-важни за нас.

# 108
В този форум има доста идеи за справяне с проблемите около матурите, но явно на никой в министерството не му е интересно.
А проблемът с подсказването от страна на квесторите може да бъде разрешен и като такива да нямат право да бъдат преподаватели по предмети като мат., бел., физика, химия... има достатъчно преподаватели по музика, рисуване, трудово и физическо (без да ги обиждам като специалисти в техните области). Когато децата знаят, че квесторът не е компетентен по предмета на матурата, никое няма да се вслуша в подсказките, пък и едва ли някой такъв квестор ще се юрне да доказва еднаквост на триъгълници.
Отгоре не всичко, си мисля, че "свободата да се препише" е мълчаливо толерирана, за да може по-незнаещи деца да попаднат в по-силна среда, т.е. да няма чак толкова голямо разслоение между нивата в различните училища.

# 109
  • Русе
Аз съм за връщане на кандидатстването. По мое време беше с тема по литература за езиковите и задачи с пълно описание по мат. Изобщо това с тестовете опорочи цяостното образование според мен - не могат да говорят, не могат да разказват, а и каква реална представа за знанията дава? Какво беше хубаво едно време - на дъската пред картата обясняваш и разказваш урока, сега а,б,в, и айде. Не могат едно правилно структурирано изречение да кажат. Но, горкичките ни деца се сривали емоционално, като са пред дъската, перед всички и им се накърнявало достойнството  Shocked
Преписвачи и едно време имаше, ама друго е да препишеш а,б,в, друго е да погледнеш от другарчето част от задачата - не можеш да я препишеш цялата.
И още нещо - в интернет има обучителни сайтове като "памагало", в които децата лесно са си намерили кой да им реши домашното - забелязала съм, че има група деца, които изобщо не са се опитали да си решат задачите, просто ги постват и някоя добра душа им ги решава, а те си ги преписват. Не отричам и полезната страна на сайта.

# 110
Днес ще бъде един спокоен ден, а от утре ... започват изходните нива.

# 111
Не могат едно правилно структурирано изречение да кажат. Но, горкичките ни деца се сривали емоционално, като са пред дъската, пред всички и им се накърнявало достойнството  Shocked
Преписвачи и едно време имаше, ама друго е да препишеш а,б,в, друго е да погледнеш от другарчето част от задачата - не можеш да я препишеш цялата.

Не знаят някои! След външното оценяване по БЕЛ и математика, дъщеря ми каза, че не можела да си сравни отговорите със свои съученички, които са отличнички в класа, защото знаели верните отговори по букви - примерно: 1 зад - а,   2 зад.- в., 3зад. - г  и т.н. Проверихме ги по-късно в къщи с верните отговори. Същото е казано и на учителката в клас и изпитите не са коментирани повече.
Тя не можела да се ориентира в буквите, защото знаела отговорите на задачите и не била запомнила буквите с верните отговори. Каква избирателна памет трябва да имаш, "като щат на МОН", за да запомняш задачи, които си решавал като таблица с отговори.

# 112
  • София
Момичета, в ТУЕС има 559 кандидата! Чудя се дали въобще да пращам сина. Той дори 6 да изкара на изпита, ако има 4 по физика за годината, няма да го приемат.

Знам си аз, че е най-добре да го запишав кварталното, така ще приемат и брат му в 1ви клас там, че децата са много и само точки за местоживеене не стигат.

Добро утро все пак! Малко остана.

# 113
  • В тъмната гора.
А и напоследък какви неща чувам за прословутата ЕГ  в Кърджали... нали си спомняте... тази, дето е на трето или четвърто място по успех на зрелостни изпити... ох. да се молим да  не е така........ам уви, така е....

Брейййй какво толкова се чува за прословутата ни ЕГ?
Моят син се отказа от ЕГ, ще кандидатства в МГ и това е, макар за там необходимия бал да е много под нивото на ЕГ. Той от години говори, че иска да стане компютърен инженер - да създава не точно софтуер, а нови поколения компютри..такава е мечтата на детето. А ще се докосне до нея по-лесно с обучението си съответната паралелка на МГ. Та въпреки непопулярността й, ние избрахме МГ.

# 114
Добро утро, мами
Хайде и аз да ви кажа какво ми разказа детето за изпита по математика. Квесторите повече от 20 минути не могли да се оправят с раздаването на листовете за втори модул, та се наложило председателката на изпитната комисия да влиза в тяхната стая и да им помогне да се оправят. Но тези 20 и повече минути са си отишли, а накрая са им събрали работите, както на другите.

# 115
  • В тъмната гора.

Но тези 20 и повече минути са си отишли, а накрая са им събрали работите, както на другите.

При нас се е получило същото, само че на изпита по БЕЛ.
Това са учители все пак, толкова усилия, труд и умствен потенциал им трябва, за да си свършат работата добре. А после се сърдят на лепнатите им етикети. Учител, също както лекар, се става по призвание, а не поради недостиг в бала при кандидатстване.

# 116
  • дядовата ръкавичка
И при нас са започнали 20 минути по-късно единия изпит, но са продължили съответните минути повече. Не е имало преписване, подсказване от деца и квестори. Жалко, че се случват такива безобразия. Не стигат лесните изпити, ами и това. И как ще се отсеят децата, трудили се цяла година...

# 117
Момичета, някой да е опитвал да разпечата служебна бележка за изпита в НПМГ? Аз изобщо не мога да вляза в профила си.
Разпечатах без проблем преди около час.

# 118
На детето му е много мъка, че толкова учи, а накрая за едни 20 минути може всичко да отиде на вятъра, понеже на квесторите въобще не им пука. Дъщеря ми си е мислела, че ще им удължат времето, но уви, и познайте докъде е стигнала с втори модул. Бързала е да довърши каквото може, но е направила и елементарни аритметически грешки накрая и направо е смачкана.

# 119
  • някъде ... тук ...
Грета, недей така. Шанс си е! И аз смятам, че Радо няма да влезе в ТУЕС, нито пък в НПМГ, ама ще се пробва.
(Баща му все ми се кара, че нямам вяра в детето, ама като не е отличник като майка си и трудно се мотивира да седне да учи, какво да направя - такова ми е усещането)

Разпечатах бележката без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт