Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 630
  • Балчик
  • Мнения: 7 817
Не трябва да е клисав. Автолиза и ретардация правихте ли? А солта кога добавихте.

# 631
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 688
Някъде прочетох че първи квас се прави преди Великден в пълна тишина и  с  пресния се замесват козунаците. Останалото се суши на слънце и се ползва през цялата година.
Имам 10-тина дни да си намеря първа закваска. 

# 632
  • Sofia
  • Мнения: 536
Не трябва да е клисав. Автолиза и ретардация правихте ли? А солта кога добавихте.
Не знам какво е това Simple Smile Правих го по едни съвети от темата-на 35 страница..има  замесване, 1во втасване с премесване на 30 мин. 2ро втасване 180 мин и печене. Но,сега като гледах клипчетата на Джемма, се замислям,че май самия ми квас не е станал. Не ми се надига така ,само седи на балончета,но не си удвоява и утроява обема. Уф,сложно се оказва.

# 633
  • Мнения: 49
Благодаря за темата Flowers Hibiscus

# 634
  • Мнения: 36
Не мога да си направя домашен хляб и това е. Затова си взех машина за хляб Simple Smile

# 635
  • Балчик
  • Мнения: 7 817
Не трябва да е клисав. Автолиза и ретардация правихте ли? А солта кога добавихте.
Не знам какво е това Simple Smile Правих го по едни съвети от темата-на 35 страница..има  замесване, 1во втасване с премесване на 30 мин. 2ро втасване 180 мин и печене. Но,сега като гледах клипчетата на Джемма, се замислям,че май самия ми квас не е станал. Не ми се надига така ,само седи на балончета,но не си удвоява и утроява обема. Уф,сложно се оказва.

Кога е захванът, може да не е узрял достатъчно?
Автолиза е смесване на брашното и водата и иставяне за около час, след което се добавят останалите продукти.
А ретардация е дълго втасване в хладилник.

# 636
  • Sofia
  • Мнения: 536
Ретардацията е втасването на замесеното хлебче или на кваса ? Защото на хляба го правих....Май проблемът  ми  е ,че не е узрял достатъчно кваса.Забърках го преди десетина дни . Има ли някъде инструкция кога какво точно се прави? Доста четох в темата,но линковете повечето не работят вече, тези последните са на италиански и точно времето за  втасване след показаните процедури не вдянах . Много съм благодарна , за отговорите ти,Джемма !

# 637
  • Балчик
  • Мнения: 7 817
На хляба, след като направиш 5-6 разтягания го оформяш и слагал в хладилник за минимум 15-16 часа.

Аз като правя хляб с висока хидратация забърквам брашното и водата, оставям за час. След това слагам кваса и солта. Омесвам и оставям 30 мин. През всеки половин час правя 4-6 разтягания, според времето, което имам. После оформям и слагам в купа/ банетон с кърпа и много брашно. Оставям в хладилника и на следващия ден пека, два часа след изваждане от хладилника.
Но по-често правя в машината за хляб, без ретардация, само с автолиза.

# 638
  • София
  • Мнения: 4 611
... ретардация ...  автолиза.
Може ли превод на български език?

# 639
  • Мнения: 127
Здравейте,
От месец и нещо съм си захванала квас и експериментирам вкъщи в правенето на хляб. Получава ми се вкусен хляб, обаче не успявам да го направя в друго, освен във форма, защото тестото ми е много лепкаво. Като разтопена дъвка ми е. Отначало месих без ретардация - смесвах всичко и доомесвах на плота с допълнително брашно. Понякога обаче така слагах прекалено много брашно и хлябът не се надуваше много и ставаше сплъстен. Снощи пробвах с ретардация. Гледах едни клипове в интернет как се меси влажно тесто. Уж месих доста време, но тестото си остана същата лепкава маса, която залепва и по набрашнен плот и по ръцете ми прекалено много. Все едно меся тесто за кекс. Не мога да го оформя по никакъв начин, то се разлива в съда, в който го сложа. Не че не е вкусно и така, но все пак ми се иска да се справя по-добре.
Признавам си, че в началото не го премесвам през 30 минути няколко пъти, защото ми идва прекалено сложно съчетаването с децата. Обикновено го меся два пъти само. А вторият път е още по-трудно и още по-лепкаво. Много често след като веднъж ми е втасало, вторият път не се надига толкова много или изобщо не се надува във фурната. Толкова хубаво се надига при първото втасване, като го премеся обема спада и после вече не се надига толкова.
Четох и за метод за проверка на тестото дали е добре втасало като го боднем с пръст и ако дупчицата се върне, значи е втасало. Обаче на мен тестото ми е толкова лепкаво, че ми залепва за пръста и не мога да направя отпечатък...
Нещо май бъркам още при месенето...Може ли малко помощ?

# 640
  • Балчик
  • Мнения: 7 817
Чакай сега, ти го премесваш? Защо след като е втасало. То не се меси, а се сгъва само от четирите краища. През тия 30 мин не втасва кой знае колко, не се меси, за да не излиза въздуха, само се сгъва.
А и така, както го описваш, според мен брашното ти е кофти. Не прави хубав глутен.

# 641
  • Мнения: 127
Благодаря за отговора! Явно от различните рецепти съм направила някаъв миш-маш. или просто аз съм си зле. Flushed Няма да го меся пак след като втаса. Ще пробвам само с прегъване, обаче със сигурност няма да мога и да го оформя като ми се разлива във формата. Ползвам различни брашна, бяло рядко. С бяло брашно на София мел почти си уморих кваса, трябваха ми няколко дни след това да го активирам наново. Ползвам типово и пълнозърнесто, различни марки пробвам. Ще опитам дали само с типово няма да се получи по-добре...след някой друг ден, като изядем днешния хляб.

# 642
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 688
Я даите рецептата по която го замесвате?Явно го замесватемного рядко.

# 643
  • Мнения: 127
Я даите рецептата по която го замесвате?Явно го замесватемного рядко.

200мл активен квас
350мл вода
Около 550гр брашно
Сол
Лъжица мед

# 644
  • София
  • Мнения: 1 031
Не се считам за специалист, но аз слагам 100гр. квас на 300-350мл вода, брашното никога не меря, добавям докато стене тесто за месене. За де е толкова рядко предполагам брашното е малко.

Общи условия

Активация на акаунт