Празник ли е за вас 2 юни?

• 10 426
  • 180
  •   1
Отговори
Какъв празник е днес за вас?
Какво направихте и почувствахте, когато прозвучаха сирените в 12 часа?
Досада? Безразличие? Вълнение? Защо?
Как реагираха хората около вас?
Моля, споделете вашите мисли и чувства...

# 1
  • Варна
   Как може да се нарече празник деня, в който се отбелязва смъртта на Ботев и на загиналите за свободата??  ooooh!  Това да не е нещо като хората, които "празнуват" обесването на Васил Левски на 19 февруари?

За мен не е празник, винаги се натъжавам, когато чуя сирените и изпитвам дълбока почит.

# 2
Празник не е, защото все пак се отбелязва нечия смърт.
Когато прозвучаха сирените бях навън на улицата, спрях и изчаках. Почти всички пешеходци около мен направиха същото. От няколко години ми прави впечатление, че хората стават все по-негативно настроени към отдаването на почит на този ден. За мен - необяснимо.

Лично аз чувствам гордост, че всички тези знайни и незнайни личности, на които на днешния ден отдаваме почит, ги е имало и са отдали живота си за кауза.

# 3
Не бих го нарекла празник... по-скоро едно специално чувство...
Имах щастието у дома и в училище да бъда научена на родолюбие и уважение към хората от миналото.
Воят на сирените на днешния ден ме изпълва с гордост и... някакво смирение...

# 4
Досега видях няколко статуса във фейсбук ''честит празник''.  ooooh!

# 5
Станах, изправих се до прозореца и ми стана болно. Не знам изпитах истинска болка като гледах хората навън, които изобщо не забелязват сирените, колите, майките с деца.

# 6
Статуси "Честит празник" не прочетох, но прочетох повече от достатъчно възмутени такива.
Включая и себе си във възмутеното число на спрелите и гледащи с недоумение около себе, тичащите, говорещите по телефона и пр. Жалка работа.

# 7
  • София

празник е отбелязването на радостно събитие и повод.

2-ри юни никога не е бил празник. 2-ри юни е ден за почит.

нека правим разлика между ден в памет на нещо, ден за отбелязване на нещо/някой и празник.

# 8
  Има разлика между празник и Ден, в който честваме нещо - както в случая Ботев и падналите за свободата.
 Сирените са знак за да изразим своето уважение заедно, така и ги приемам.

# 9
Онзи ден минах през Брацигово. На всяка втора къща на това някога будно градче има паметна плоча: тук живя еди кой си изгорен по време на Априлското въстание или тук живя еди кой си разстрелян по време на Септемврийското въстание или тук живя еди кой си побит на кол по време на Първата световна война.... на някои къщи имаше по няколко такива табелки. Опитвам се на Втори юни да мисля за всички тези българи, на които не им е било достатъчно да стоят зад дебелите зидове, в китните дворове, а са се опитали да направят нещо за общността - например да си дадат живота за по-доброто бъдеще или да построят най-високата кула на Балканския п-ов ... Защото са били убедени, че го заслужаваме.

# 10
Празникът е и ден, в който се чества някакво събитие. Няма уточнение, че става дума единствено за радостно. Поне според тълковния речник.

# 11
  • София
За мен днес е един от най-паметните дни в нашата история.
Преди 12 обясних на баткото какво честваме днес и какво се прави,когато чуем сирените.
Притеснявах се малката да не заплаче от тях и да не заплаче в количката /бяхме навън/,но тя заспа и не създава проблеми.В 12 спряхме,малкия тръгна да пита нещо /защо някои не спират/ казах му шт и детето запази отново мълчание. Имаше коли които спряха и дори хора слизаха и стояха прави до колите си,но имаше и хора,които си караха по пътя и дори един от една автомивка не спря да бърше една кола,което ме влуди откровено казано.
Както всяка година почуствах силно вълнение,сълзите ми винаги напират,особено трудно ми беше,когато след като млъкнаха сирените обясних отново на детето защо трябва да отдадем почит на този ден,тъжно ми стана и че трябва да обясня,че има хора,които явно не разбират каква саможертва са направили Ботев и останалите загинали за свободата на България.
Но много тъжно ми стана на въпроса на Ники, а какво е станало с борците за свобода,които не са загинали в битките,тогава се сетих за "Хъшове" и Македонски и ми се сви сърцето.

# 12
Празникът е и ден, в който се чества някакво събитие. Няма уточнение, че става дума единствено за радостно. Поне според тълковния речник.

Е да... дните на светците, например, обикновено са дните на тяхното мъченичество, но се честват като празници и хората се поздравяват по повода, особено, ако са и именници Grinning
 Същото е и с деня на загиналите, деня на Левски и т. н.

# 13
Сирените са по-гротескни дори от манифестациите. Прави са хората да си ги спомнят с лошо чувство и да се опитват да избегнат характера на задължителност, дори и да изпитват уважение и чувства към патрона на датата и визираните събития.
Сега, ако не "замръзнеш" на улицата, само бг-мами ще ти се намусят и ще те оклюкарят в социалните медии, а преди 30 години можеше и на партийно събрание да те наковладят.
Обичайно сирени (поне в други страни) се ползват при анонс на земетресения, ядрени аварии, цунамита и т.н.
Или имате предвид, че цялата ни история е една голяма авария?

П.П. Между другото, какви са морално-етичните изисквания към хванатите в трафик - очаква ли се шофьорите на коли и автобуси да замръзнат зад волана и движението да спре? Любопитствам просто, не съм наясно с този въпрос.

# 14
  Не, спират само пешеходците.

Това е просто знак на уважение, ако не го изпитваш продължаваш да си лафиш или дъвчеш. Аз лично съм далеч от призиви и злостни укори - не щат, не спират, нали затова имаме демокрация.

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 15:34 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт