Социални работници отнемат деца поради БЕДНОСТ на родителите.

• 31 916
  • 525
  •   1
Отговори
# 285
  • София
В тон с манипулативната анкета и тема, едно също толкова манипулативно "Да, за бедност трябва да се отнемат деца" от мен - http://www.blitz.bg/news/article/272361

# 286
  • София
То е достатъчно да ти похлопат на вратата и да започнат да те "интервюират" и оглеждат "битовите условия", да задължат децата ти да говорят с психолог или социален работник на Закрила на детето (където изобщо не можеш да знаеш какво ги питат, как ги питат и как интерпретират отговорите и поведението на децата), и така да ви объркат живота за доста време напред. Става като във вица - що си с шапка, що си без шапка.

# 287

На мен ми е интересно как се разпознава коя синка е от бой и коя от падане. Едва ли на синината го пише Grinning

Не пише, но си има начини. Може да личат отпечатъци от пръсти, горено с цигари, от удар с инструмент или предмет, също са притеснителни фрактури и рани по малки бебета, както и множество синини с различен цвят при деца и така нататък.

# 288
Вече не се учудвам защо авторката на темата я напусна. Вие я направихте на салата, наричахте я как ли не, добре че тя има повече достойнство.

Авторката се изложи като кифладжийка - зададе манипулативно темата,  държа се предизвикателно и арогантно с пишещите, и на практика опошли с неадекватните си включвания един сериозен въпрос, по който НАИСТИНА трябва да се говори, но не и по този начин  Crossing Arms

Ролята на социалните служби е трудна и сериозна, проблеми има и в страни, където функционират от много десетилетия, какво остава за нашите, които едва сега прохождат, и то в условията на силно негативно настроено към дейността им общество...

На социалните се гледа като на едни хора, които трябва да дадат едни пари, и това е - без да си "врат носа" много-много в личните работи, които се случват зад вратата на дома... Докато не стане твърде късно.

Но не е така.  И ще трябва да го приемем, обсъдим и регулираме. Но с един интелигентен и умерен разговор, който в тази тема изобщо не беше предпоставен.
Ей, кифличке
Нито се държа предизвикателно, нито съм избягала от темата.
Обърнала съм внимание на една сериозна тема, която се нуждае от сериозен дебат.
Дебат, който трябва да се води от умни хора, който за жалост тук се броят на пръсти.
Държанието ми е на човек, който не седи само пред монитора и пише празни думи, а на човек, който се опитва да даде окаже помощ. Вие направихте ли такъв опит?? Не очаквам отговор.

# 289
  • София
При такава откровено просташка реакция към най-умния и смислен пост в темата, не се чудете на отношението към вас.
Кифличке?!? Що за пошлост?

Бърдсфлу -подписвам се под поста ти. Жалко, че темата не предполага интелигентен разговор, за да го проведем.

# 290
  • Куциндрел
[Последно акушерка или съседка? И това преди да роди, нали?
Значи, социалните са идвали веднъж при нея, после в родилното.

/струва ми се, че социални ходят при всяка родилка, която е самотна майка, ако тя ражда в държавна болница... дано не е вярно.../
Аз пък разбрах че сама ги била търсила и им казала, че няма средства да гледа децата...
А да посещават всички самотни майки е абсурд-само като си помисля че 80% от самотните майки са всъщност жени, живеещи на семейни начала с приятелите си. Много от тях са и добре материално.
Самотна майка не се води жена без брак.
Знам, че по социализма е имало практика да карат майките да си дават децата още от родилното, когато те са с баща неизвестен. За сега ми е само предположение, дано не съм права.

# 291
  • гр. Шумен
Когато ТЕреза ражда второто си дете и започва сагата й, родителите й вече са починали. Била търсила социалните, а защо да не ги потърси? Ако й се полагат някакви помощи по закон, защо да не ги получи? Социалните услужливо попълват молбите за помощи на "самотните" ромки и надлежно им отпускат помощи, защо жени като Тереза да нямат право на такива, а да се тръгва по този брутален начин - отнемане на децата, хапчета за спиране на кърмата (самият факт, че са й ги дали означава, че децата не са дадени временно в приемни семейства, мирише на друга схема).
Да, наистина работата на социалните служби е сериозна и отговорна, но дали наистина я вършат отговорно може много да се спори.
И като стана въпрос за самотните майки, в уравнението липсват татковците. Да, сигурно на актовете за раждане пише "баща неизвестен", но със сигурност има механизми да бъдат открити и заставени да се погрижат за потомството си. Аз и преди съм го писала това - с чук и бег не може, не става. Преди разтакаването по приемни семейства, нека се упражни натиск върху биологичните родители да се погрижат. Пак повтарям - говоря за случаи, в които няма насилие и неглижиране на децата, а само трудности от материален характер. Дайте да не бъркаме щатовете.
Ceca, при социализма повечето жени, родили от човек, който няма намерение да се грижи за децата си наистина ги оставяха, но това беше от един може би криворазбран срам и "какво ще кажат хората", "как ще се омъжа" и т. н. Не, не са били заставяни, имам две колежки, които точно по това време са родили и отгледали сами децата си, вече са даже баби, но сами са взели решението да си ги гледат.

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 07:27 от Sessilly

# 292
  • Ямбол
...
Кифличке?!? Що за пошлост?...
Каква пошлост, не виждаш ли достойнството?

.... Синът ми миналото лято имаше синини по едната ръка в китката и на другата ръка на бицепса, ....
За еднократна синка и от бой да е, няма да ти го вземат. Системното малтретиране не е с една две синини.

# 293
Системното малтретиране на деца може въобще да не е свързано с физическо такова.
Едни от най-тежките травми, които едно дете може да получи са от психически тормоз и натиск в семейството, който много рядко може да се забележи от странични хора и не е свързан с физически белези като синини и рани.
Интересно ми е тогава кой и какви сигнали би подал.

# 294
  • Ямбол
...
Интересно ми е тогава кой и какви сигнали би подал.
Хората, които общуват с детето. Например учителите, съседите.

# 295

3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, както и навършилите пълнолетие лица, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.

В допълнителните разпоредби -
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-13038592

# 296
  • Куциндрел

3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, както и навършилите пълнолетие лица, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.

В допълнителните разпоредби -
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/-13038592

Идеално е описано в закона, сега остава и такива хора без брак да се възползват от социалните придобивки, като място в детските градини и соц. помощи.
Не виждам тук да е цитирано и деца с "баща неизвестен". Confused

# 297
Не се безпокой на Закона му е ясно, че Закона е писан от дебили и терминът "самотен родител" в пълната си "законова" мощ не се ползва на всякъде релевантно.

# 298
Toва не е ли старо?
Преди няколко години, в детската градина самотни категорично не минаваха вече като самотни от типа-живеят с бащата, ама нямат брак. Именно заради такива не промениха ли тълкуването на самотен родител а именно -  с баща неизвестен, а не припознато от мъжа, с който майката живее?

# 299
Не, не е старо. Самотният родител като такъв е ясно дефиниран, но както писах, самотният му статут не се ползва при всички социални услуги. Пример за това са детските ясли и градини.

Общи условия

Активация на акаунт