СЕДМОКЛАСНИЦИ - борба със статистиките - седмична (06.06-12.06)

• 66 419
  • 1 038
  •   1
Отговори
# 930
  • варна
Здравейте не зная дали някой може да ми помогне но да попитам.Дъщеря ми твърдо се е насочила към медицина.Бяхме решили биология -води се биология и здравно осигуряване паралелно с това се изучава и химия и опазване на околната среда но химията е с по-малко часове.Сега ни казаха че е по-добре да запише химия защото макар и по-малко часове биологията също се изучава а пък после лесно може и сама да навакса пропуснатото по биология. Докато химията е по-трудна и може да се навакса с много частни уроци.Та въпросът ми е дали биология или химия да запишем с цел по-нататък да продължим медицина.Благодаря предварително. newsm78

# 931
Диди62, предполагам сте се насочили към III ПМГ. Там има паралелска с химия, има и с биология. Аз съвет трудно бих ти дала, защото химията ми е тъмна индия... но може би е добре да разгледаш учебните планове на паралелките. Може би трябва да наблегне там където се чувства по-несигурна?

Щирлиц, при нас поне в 1 у-ще има по доста повече паралелки за 1 специалност. Например в ЕГ - АЕ с НЕ се приемат 130 деца - т.е. това е 1 желание, после в МГ с АЕ има 78 деца (по спомен). Така че не описваш всяка паралелка, защото те са 5-6 еднакви. Поне при нас е така. Ако при вас всяка паралелка е различна, то ми се струва че разсъжденията ти са верни. Но пък в самото заявление е написано, че желанията са неограничени  Peace

# 932
От 8 клас дават ли степендия за отличен успех, едно време имахме такава опция.

# 933
  • София
От 8 клас дават ли степендия за отличен успех, едно време имахме такава опция.

Има да почакат децата за стипендии... Първо те са за средно образование, а осмокласниците нямат завършено основно. В професионалните гимнзии, където се изучават всички предмети, детето в края на 8 клас ще има диплома за основно и съответно при отличен успех ще взима стипендия от 1 срок на 9 клас. Но ученик, който е в езикова или МГ, където в 8 клас не са учени редица предмети, ще взима стипендия чак от 10 клас, защото в рамките на девети  тепърва ще изучава осмокласен материал по въпросните предмети... Дипломата си за основно такъв ученик получава след завършен 9 клас.

Последна редакция: чт, 12 юни 2014, 07:40 от пенсионирана русалка

# 934
Охоо, тъкмо си викам , че ще го стимулирам по някакъв начин..
Дано един друг се дърпат догодина, че като гледам моя какъв мързел го е налегнал, от сега се плаша. Не знам коя сила ще го накара да прочете задължителната л-ра за 8 клас.

# 935
  • София
Ми то не пречи да си го стимулираш. После ще кажеш, че не си разбрала  Mr. Green

# 936
Ми то не пречи да си го стимулираш. После ще кажеш, че не си разбрала  Mr. Green
Joy  Joy

# 937
  • София
hahaha

Винаги ще се намери  кой да го светне.. hahaha  

# 938
  • Sofia
Охоо, тъкмо си викам , че ще го стимулирам по някакъв начин..
Дано един друг се дърпат догодина, че като гледам моя какъв мързел го е налегнал, от сега се плаша. Не знам коя сила ще го накара да прочете задължителната л-ра за 8 клас.
може ли списъка със задължителната л-ра за 8 клас

# 939
  • София
Николай Хайтов – “Дервишово семе”
Ивайло Петров – “Преди да се родя”
Димчо Дебелянов – “Скрити вопли”, „Помниш ли...”
Елисавета Багряна – “Потомка”
Николай Лилиев - “Тихият пролетен дъжд”,”Светло утро”,  „Кръгозори надвесени”
Христо Смирненски -  “Зимни вечери”
Светослав Минков – “Дамата с рентгеновите очи”
Никола Вапцаров – “Песен за човека”
Емилиян Станев – “Крадецът на праскови”
Йордан Радичков – “Нежната спирала”
Валери Петров – “Тавански спомен”, „Японският филм”
Блага Димитрова – “Жена”
Павел Вежинов – “В един есенен ден по шосето”

# 940
  • Sofia
благодаря   bouquet

# 941
  • София
Да, бе, остава и да го стимулирам! Да се стимулира от това, че е изкарал висок бал и влиза в добро училище!

Май да, излизат повече от 70 паралелки да пишете, но ако трябва, и това ще правите! Хиляда момичета хич не са малко. Едва ли има грешка в статистиките. Карайте по минималните балове от миналата година, ако се чудите как да ги подредите, и едва ли ще сбъркате. Ако не бяха паралелка по паралелка, а по училища, нямаше да ти се вижда много.

# 942
  • София

tooth tooth tooth

# 943
аз даже не знаех, че има стипендии в тези времена - какъв размер са горе-долу и при какви условия се дават, че ако са от типа на "детските добавки" пак едни ще са по- деца от други

# 944
  • София
аз даже не знаех, че има стипендии в тези времена - какъв размер са горе-долу и при какви условия се дават, че ако са от типа на "детските добавки" пак едни ще са по- деца от други

Символични... Иначе се дават за отличен успех, без да имат значение доходите на родителите. Последните имат тежест само за децата със социална стипендия. Минималната за успех  е 21, на места дават и по 30,35,40, като има диференциране според това дали успехът е над 5,50, над 5,75 или пълно 6.. Шампион по размер  беше по едно време 73 СОУ със 100 лева за пълен отличник, но и те са се върнали вече към стандарта от 25-30 лева. Но истината е,че децата и на тези парички се радват, тъй като изплащането им става на няколко месеца накуп и така им се събира сериозна сумичка от над 100 лева. Стипендичта обаче не следва да е цел и децата да учат заради нея. Тя си е просто едно признание за положените усилия. Поне за мен, никога не съм стимулирала голямата девойка да си седне на д-то заради стипендията..

Последна редакция: чт, 12 юни 2014, 09:31 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт