И аз не съм еколог. Но това за Тексас не е вярно. Има ban само за един град и в момента се водят съдебни битки, така че не ясно дали тоя ban ще остане в сила. А пък и Тексас има crude oil. В Оклахома fracking си продължава на воля.
За Щатите не знам. Те имат находища на газ не само шистов. Но България е една от малкото държави в Европа напълно зависима от газ от Русия, което определено я поставя в изключително неизгодна позиция и между чук и наковалня. Дори западната преса писа за негативните последствия за България след елиминиране на Южен Поток.
Писах още в темата за Украйна, че България трябва да остане гъвкава и то заради икономически причини. Определено тая зависимост от Русия не е добра за нито една държава. Но пък от друга страна, пътувайки до Банско през лятото, видях купища дърва пред всяка къща. Освен София с нейното парно, защо толкова трябва на България тоя Южен Поток?
Другото, което България трябваше да направи досега е в сферата на туризма. Където и да пътувах (за морето даже не споменавам) видях главно руснаци като туристи. Това също е форма на зависимост и не добра. Как е възможно американците да знаят толкова добре каменистите плажове на Хърватско и специално да пътуват до тях като дестинация? България трябва да промени маркетинг и да се опита да привлича повече туристи от Европа и от запад. Трябва по-сериозен контрол върху строителство (нов, луксозен хотел с проблеми в тръбите в банята ме впечатли). Трябва по-агресивна реклама.