Всички да живеят в тирания, жените да живеят под тирания или тиранията на Путин.
При положение, че в Русия първите асоциации за защита правата на жените се появяват още през 1895 година и през годините се допълват. Проблемите, които имат към момента са сходни с тези в други държави - домашно насилие и др.
Примерът с жените в Афганистан го дадох само за да онагледя ситуацията на руснаците, които не са съгласни с режима на Путин, включително и тези, които живеят в Украйна. Има много сред тях, които доброволно се отказаха от етническата си принадлежност и се писаха украинци.
Друг по-простичък пример ще ти дам. Ти си спомняш от времето на социализма вероятно само измамната икономическа сигурност и усмивките от старите ленти из старите улички на Созопол.
Аз обаче помня друго. Моят баща и неговият непрекъснат стремеж да се усъвършенствува личностно и професионално с една единствена цел: да избяга от България.
Това по времето на социализма беше трудно, но не и немислимо, защото западните държави приемаха такива бежанци.
Сега да се върнем на Русия като продължение на примера.
Т.е., ако нещо не ти харесва нямаш право свободно да го кажеш или протестираш, защото те заплашват репресии. От друга страна си притиснат, че не можеш да бягаш, защото никъде не те приемат.
Е? Къде виждаш тук избора?
За мен изборът е един единствен.
Цели държави панически бягат ( Литва, Латвия, Естония и сега Украйна. Дай Боже утре и други!), възприемайки модел на живот, който се харесва на гражданите им.
Никой не ги кара насила. Те избират ... да са свободни.
Това обаче на се харесва на Кремъл и се случва (за съжаление) това, на което сме свидетели.
Ти, ако видиш у някого стремеж да избяга от насилника си няма ли да му помогнеш?
Не знам руснаците къде са можели да избягат, но има доста руснаци в различни държави по света. Това, че към момента се налага поредната санкция към Кремъл/Путин, която уж не е насочена към руския народ, реално показва, че ограничението не идва от Путин, а от вън. Как да помогнеш на бягащ от насилник, когато го принуждаваш да стои там?
.