Русия 1

• 1 131 131
  • 23 588
  •   1
Отговори
# 23 040
Wink
Съседе, радвам се, че си съгласен с нас, че Русия ще се разпадне.
Т.е. въпроса наистина не е дали ще се разпадне, а кога…

# 23 041
Честно казано, никак не исках да влизам в остри геополитически полемики, ама като ми трият постовете за руската култура, защо да не направя и политически коментар. Как да се сдържа, като полският електротехник със средно образование е направил поредният си коментар, който е точно на нивото на електротехник със средно образование.
"Разбира се, трябва да го оценим положително, той изигра положителна роля, но това беше по принуда", каза бившият полски президент пред Ройтерс. "Не това искаше той да направи. Но той беше принуден да го направи заради ситуацията", каза Валенса.
Коментар по отношение на един великан, какъвто е Горбачов!
Не само, че да ме изтрият, майната му, ама и БАН могат да ми сложат, ама никак не харесвам поляците и сори, но въпросният електротехник никога не надхвърли нивото си и не е като Вацлав Хавел и Жельо Желев, доктор по философия. Като учех в Русия навремето, имахме чехи в групата. На Иржи, имахме няколко Иржи- та, те им викаха Юра. Първо помислих, че грешно съм чул и умишлено не им казвах така, знаех, че не обичат руснаците - какъв Юра, как така Юра, че това е на руски галено от Юрий?! Те ми обясниха, че на чешки Юра е умалително на Иржи. Иначе нищо, ама нищо общо нямат с руския. Само дето и на чешки 25 е двадцать пять, 30 е тридцать и т.н. Нищо общо нямат, разбира се. Защото на български например е наистина много по-различно от руския, ама ние не пишем на латиница, за да се изкарваме зорлем западняци.
Та точно един от тези чехи, който четеше книги и на полски, защото казваше, че са много близки езици, казваше се Антонин, с ударение на първото А, ми каза - говорехме на руски, естествено, нито аз знам чешки, нито той знаеше български - " поляк -  это не национальность, это профессия! Поляк за денег продадет и родную мать!"
(Оправих "Э"-то от компа). Така каза чех, а не че чехите много обичат руснаците, напротив.
Чехите обаче имат Вацлав Хавел. Той е велик, както Жельо Желев, както Горбачов.
Валенса им не чета, както казват руснаците (на български - не им е равностоен, не е дорасъл до тях).
Ето ви един остър политически коментар - нали другото се трие. Знам, че ще ме направите на нищо. Това ми е мнението.
Да се говори така за Горбачов...от човек, който на малкия му пръст не може да се намаже...ми как да се сдържа.
Хубаво, че ще го изтрият... ама все някой ще го прочете.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2022, 12:02 от Татко Мецан

# 23 042
  • Русе
Преди две години, синът ми , ученик в езикова гимназия  имаше един особен учител по история. Спорна личност. Та той им задаваше задачи - всеки трябваше да напише разработка на чужд език по проблематика от съвременната история. Моят син, който е изключително разсеяна личност от заплес готви три теми . Та едната беше Перестройката и Горбачов. Подробен анализ. По този повод и аз се разрових  - застоя на съветската икономика, изтощителната война в Афганистан , много материал събрах и доста четох . Лично аз контактувах с доста руснаци, не е като да съм русофоб, напротив. До 1996 доста работих с руснаци и и съм путавала из Русия. Та не е само на голи статии да съм го карала.

Та от бележките ми тогава

"След индустриализацията на Сталин, Съветите не неправиха нищо по-съществено, за да модернизират икономиката си и да я ориентират към задоволяването на огромните нужди на търсенето на вътрешния социалистически пазар от стоки за широка употреба. Напротив, те допуснаха грешката да я хвърлят да работи само по отношение на направленията, които носеха валута. Там конкуренцията беше жестока и съветите предпочетоха по-лесния път на ориентация към суровинните пазари. Стигна се до там, че 72% от износа им се базираше на нефт, газ и свързани продукти. Резултатът беше пълна зависимост от развитите западни икономики, а те бързо разбраха, че ако цените на нефта са ниски, то и Съветите са слабички. А пък ако успеят и да ги накарат да плащат за повишаване на разходите за непродуктивно въоръжаване, то те съвсем ще задерат по дъното. Войната в Афганистан, където Съветите се натресоха сами беше само върхът на айсберга.
През 70-сетте години- петролната криза и високите цени на нефта, които подмамват съветските другари да си мислят, че това ще продължи вечно и да изпуснат момента, в който трябва да минат от индустиално ориентирана икономика към пазарна такава (имам предвид към икономика ориентирана към нуждите на пазара за стоки за широка употреба и услеги за населението). Тогава падат и добивите от селското стопанство и СССР от нетен износител на пшеница се превръща във вносител.

БНП на Русия днес е 2,3 трилиона долара, на САЩ е 14,5.
Към края на 80те, социалистическият блок, начело със СССР, вече е здраво затънал в дългове. Всичките заедно са между 100 и 140 млрд долара,
при Съветите нефта и суровините са от 68 до 75% формиращ приходите фактор, а при американците те са между 5 и 7%. При американчетата останолото е износ на оборудване, технологии, селскостопански стоки и услуги. При Съветите машините и оборудването са 10% и то главно за соца и развиващите се страни. Селскостопанските стоки, ширпотреба и услугите са около нулата. В същото време погледни какво внася СССР: жито, храни, стоки за ширпотреба, оборудване и технологии (когато му разрешат). Какво ти говори това? За един среднограмотен икономист нещата са прости- сумира ги Кисинджир: "СССР в 80-те е Горна Волта с ракети и нефт".
Когато цените на нефта падат (1989 - 18 дол., та до 1992 когато стават 14 долара за барел), нещата излизат извън контрол. Този начин на живот обуславя края на тази "затворена" система, която можело да бъде вечна ако наколко хрантутници на върха й решели.

нямаше как ефективно икономиката да се реформира в посока към ефективност и повишаване на обратните връзки ("пазарност", най-общо казано), при запазване в някаква степен на политическата структура. Затова и нямаше как нито да се запази "вечно", нито да се реформира ефективно."

"Вътрешно-партиен преврат
 - самите управляващи кръгове стигат до изводи, че е необходима промява на системата да се преодолеят съществуващите недостатъци;
                                                     - отслабването на идеологията, съчетано с образа на успешния Запад навсякъде
                                                    -  преценката (къде вярна, къде не), че тази промяна може да бъде удобно използвана, за да се 9трансформира един вид власт и привилегии в други, които ще работят в новите условия, т.е. че от промяната може да се спечели

управляващите преди 1989 се самосвалиха за да станат управляващи икономиката.  "

# 23 043
Честно казано, никак не исках да влизам в остри геополитически полемики, ама като ми трият постовете за руската култура, защо да не направя и политически коментар. Как да се сдържа, като полският електротехник със средно образование е направил поредният си коментар, който е точно на нивото на електротехник със средно образование.
"Разбира се, трябва да го оценим положително, той изигра положителна роля, но това беше по принуда", каза бившият полски президент пред Ройтерс. "Не това искаше той да направи. Но той беше принуден да го направи заради ситуацията", каза Валенса.
Не само, че да ме изтрият, майната му, ама и БАН могат да ми сложат, ама никак не харесвам поляците и сори, но въпросният електротехник никога не надхвърли нивото си и не е като Вацлав Хавел и Жельо Желев, доктор по философия. Като учех в Русия навремето, имахме чехи в групата. На Иржи, имахме няколко Иржи- та, те им викаха Юра. Първо помислих, че грешно съм чул и умишлено не им казвах така, знаех, че не обичат руснаците - какъв Юра, как така Юра, че това е на руски галено от Юрий?! Те ми обясниха, че на чешки Юра е умалително на Иржи. Иначе нищо, ама нищо общо нямат с руския. Само дето и на чешки 25 е двадцать пять, 30 е тридцать и т.н. Нищо общо нямат, разбира се. Защото на български например е наистина много по-различно от руския, ама ние не пишем на латиница, за да се изкарваме зорлем западняци.
Та точно един от тези чехи, който четеше книги и на полски, защото казваше, че са много близки езици, казваше се Антонин, с ударение на първото А, ми каза - говорехме на руски, естествено, нито аз знам чешки, нито той знаеше български - " поляк -  ето не национальность, ето профессия! Поляк за денег продадет и родную мать!"
Пиша от телефона и нямам е оборотное на клавиатурата, "ето" не се пише с такова е, ама нямам. Така каза чех, а не че чехите много обичат руснаците, напротив.
Валенса им не чета, както казват руснаците (на български - не им е равностоен, не е дорасъл до тях).
Ето ви един остър политически коментар - нали другото се трие. Знам, че ще ме направите на нищо. Това ми е мнението.
Да се говори така за Горбачов...от човек, който на малкия му пръст не може да се намаже...ми как да се сдържа.

Лех Валенса си има своята роля, а да е електротехник не е нещо лошо,  нали Солидарност е профсъюз,  така започнаха нещата.
А гтой овори така за Горбачов, защото отдавна го поддържа това мнение,, за  него Горбачов си остана комунист по убеждения, а той самият е по краен, а и е прав, че като дойде Горби соцът вече беше почнал да се разпада, но все пак негова заслуга е,  че не се запъна да реанимира умиращата система и най-вече, че всичко стана мирно.

За поляците си дълбоко неправ и си написал нещо явно под афект,  но не е и тука мястото да ги обсъждаме какви са, що са.

Аз уважавам и Горбачов и Валенса, и двамата имат своята роля и особености, и на двамата дължим падането на стената .

# 23 044
Днес е годишнина от заложническата криза в Беслан.

https://www.youtube.com/watch?v=FEz5p0wYWrI

# 23 045

Ако ти я познаваш.. имам един въпрос. Защо в една от най-известните им песни се пее за очи черние, след като очи на руски е глаза?

Очи е остаряла форма на глаза. Няма културна мистерия.

# 23 046
Та точно един от тези чехи, който четеше книги и на полски, защото казваше, че са много близки езици, казваше се Антонин, с ударение на първото А, ми каза - говорехме на руски, естествено, нито аз знам чешки, нито той знаеше български - " поляк -  ето не национальность, ето профессия! Поляк за денег продадет и родную мать!"
Пиша от телефона и нямам е оборотное на клавиатурата, "ето" не се пише с такова е, ама нямам. Така каза чех, а не че чехите много обичат руснаците, напротив.

Лех Валенса си има своята роля, а да е електротехник не е нещо лошо,  нали Солидарност е профсъюз,  така започнаха нещата.
А гтой овори така за Горбачов, защото отдавна го поддържа това мнение,, за  него Горбачов си остана комунист по убеждения, а той самият е по краен, а и е прав, че като дойде Горби соцът вече беше почнал да се разпада, но все пак негова заслуга е,  че не се запъна да реанимира умиращата система и най-вече, че всичко стана мирно.

За поляците си дълбоко неправ и си написал нещо явно под афект,  но не е и тука мястото да ги обсъждаме какви са, що са.

Аз уважавам и Горбачов и Валенса, и двамата имат своята роля и особености, и на двамата дължим падането на стената .
Нека не забравяме, че Валенса беше пръв , доста преди Горбачов,и все пак без Рейгън нищо нямаше да се случи,поне не тогава!

# 23 047
Тези чешки "крайнодесни" са толкова крайнодесни,колко тези на Волен Сидеров...Демек комунисти,преструващи се на крайнодесни.

# 23 048
Да не ци да е свързано с 1968 това събитие и някак случайно да е представено по друг начин'?

# 23 049
  • СИ
... Бавно и полека Русия напредва в Донбас. ...

Е как така могъщата и непобедима Червена армия бавно и полека настъпва в един Донбас? Пратиха 60 километрова танкова колона към Киев, която се върна, защото не посмяха да влязат в града. Не разбирам, къде остана руският военен ентусиазъм? Даже и парадните униформи си бяха приготвили...     Smile
И да не забравим, че Западът и САЩ не са предоставили все още на Украйна далекобойно и по-тежко оръжие. Руската армия се бие с някаква архаична тактика, която води до увеличаване на жертвите и огромни загуби. Но както знаем, в Русия войнишкият живот не струва нищо. Руската армия се оказа безкрайно технологично изостанала. И то много повече отколкото се предполагаше. Всякакви съмнения, че Шойгу е един некадърен клоун, отпаднаха. Щом го скриха тихичко, значи са се осрали отвсякъде.        Smile

Последна редакция: нд, 04 сеп 2022, 15:41 от SeaHorse

# 23 050

Е как така могъщата и непобедима Червена армия бавно и полека настъпва в един Донбас? Пратиха 60 километрова танкова колона към Киев, която се върна, защото не посмяха да влязат в града. Не разбирам, къде остана руският военен ентусиазъм? Даже и парадните униформи си бяха приготвили...     Smile
И да не забравим, че Западът и САЩ не са предоставили все още на Украйна далекобойно и по-тежко оръжие. Руската армия се бие с някаква архаична тактика, която води до увеличаване на жертвите и огромни загуби. Но както знаем, в Русия войнишкият живот не струва нищо. Руската армия се оказа безкрайно технологично изостанала. И то много повече отколкото се предполагаше. Всякакви съмнения, че Шойгу е един некадърен клоун, отпаднаха. Щом го скриха тихичко, значи са се осрали отвсякъде.        Smile
А ти сигурно познаваш терена,учила си военно дело и Ей сега ще споделиш ,как трябва да се действа 😂
Тръпна в очакване.От самочуствието което демонстрираш,подигравайки се на руската армия,аз просто в огромно вълнение чакам да ми опишеш как трябва да се действа в Донбас Айде микрофона е твой😂😂😂😊
А иначе това е за тоте тигър и компания😂😂😂

Последна редакция: нд, 04 сеп 2022, 21:51 от MG18

# 23 051

Идва работодателят и ти казва - от днес имам лизинг за четвърти майбах, затова ще получаваш 1/3 от досегашната си заплата, няма хък-мък - ако ти плащам колкото е по договора, банката ще ми вземе майбаха. Не щеш?? Некадърен работник, не си спазваш трудовия договор, ще те осъдя!

# 23 052
Скрит текст:

И да не забравим, че Западът и САЩ не са предоставили все още на Украйна далекобойно и по-тежко оръжие. Руската армия се бие с някаква архаична тактика, която води до увеличаване на жертвите и огромни загуби. Но както знаем, в Русия войнишкият живот не струва нищо. Руската армия се оказа безкрайно технологично изостанала. И то много повече отколкото се предполагаше. Всякакви съмнения, че Шойгу е един некадърен клоун, отпаднаха. Щом го скриха тихичко, значи са се осрали отвсякъде.        Smile
А ти сигурно познаваш терена,учила си военно дело и Ей сега ще споделиш ,как трябва да се действа 😂
Тръпна в очакване.От самочуствието което демонстрираш,подигравайки се на руската армия,аз просто в огромно вълнение чакам да ми опишеш как трябва да се действа в Донбас
Трябва да се действа така - Путинската "безаналогова" армия си събира железата и се прибира там откъдето е дошла..Wink.

# 23 053
То въпроса на колежката MG18 не е за какво си мечтаете, а какво трябва трябва да се направи. Щото едно е сигурно - на Путин не му пука за мечтите ви. Та трябва да направите много повече от досега направеното за да го заставите да си събере железата и да се върне там, откъдето е дошъл. Simple Smile

# 23 054
Все някога ще го направи, няма да лази из украинските степи цяла зима я.

Общи условия

Активация на акаунт