Шести клас напред към седми

• 38 406
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
  • нейде там, където ....
Pomakova,  Hug и дано по-бързо премине.
Здравето е най-важно. За всичко останало - има време.

Ние я караме лежерно. Ваканцията съм предвидила за запълване на пропуски, те не са много. Проблемите са в оформянето на решенията, а това означава повече работа с мен в началото. Нямам много време, а и малкия се присламчва и иска да решава задачи. Ще се възползвам и от есента почва да ходи по състезания. Хем баткото да не мрънка, че само той е прецакан Laughing

# 481
  • София
Pomakova, имам позната, която като тийнейджър е имала подобен проблем. Разказваше, че майка й не й е вярвала и е мислила, че просто не иска да ходи на училище, докато накрая не са й направили изследвания. Болката била много силна, в областта на капачката на коляното, направо са й се подкосявали краката. Не си спомням диагнозата, но предполагам, че става въпрос за същото заболяване. По-късно просто отшумяло и в момента няма никакви проблеми. Дано и при вас да мине по-бързичко  Praynig

# 482
  • Пловдив
У нас инцидент с ... комар. Захапана е на клепача и вчера се събудила с подуто око. Като се прибрах и видях какво е положението, се стреснах. Та хоп на лекар, инжекции, компреси. Явно е някаква алергична реакция. Та сега не иска да се показва навън. Ходи с превързано око, като сменя тампончето с лайка и не ми дава да я гледам. Знам, че доста я поболя и от отока, и от инжекцията /аптекарката каза, че е доста болезнена/, ама сега ми е смешно ... като пират е.  smile3557

# 483
Прочете "Немили-недраги", че даже му и хареса.  Алеко Константинов прочете преди това.
на морето сънувах, че се явявам на матура по български и литература. Такъв кошмар беше, че събуждането беше облекчение. Уж имаше време, аз отлагах подготовката и изведнъж се оказах на самия изпит! Shocked Първо дадоха модула по литература, имаше някакви много подробни въпроси за отговаряне към някаква приказка, за която и заглавието не бях чувала Embarassed. Загубих половината време в паника, после се обадих на една колежка да й се оплача и докато споделях, ми хрумна, че от вида на зададените въпроси мога да се ориентирам за съдържанието, а то беше нещо в стил че някой не направил нещо и го санкционирали и така няколко пъти. Стигнах до извода, че приказката е показва изнудване в действие- ако не направиш еди си какво, ще ти се случи други еди си какво. Реших тъкмо така и да напиша. Събудих се преди граматиката, там какво бих отговаряла, дявол знае.
Помакова, вярвам, си се успокоила. Като няма поставена диагноза и човек превърта през главата си какво ли не. Много е кошмарно. През зимата имаше главоболия почти всеки ден, правихме резонанс и няма находка, слава Богу.  СЛед резонанса му мина Mr. Green, от което дойдох до идеята, че хистерясва. Сега има оплаквания както при интеркостална невралгия, ама засега лежа на ухото, че и това е от същия вид.

# 484
  • Варна
ra2, развеселих се с твоята матура!  Joy
Какво ли ще сънувам и аз догодина не ми се мисли... Grinning
На болните - бързо оздравяване пожелавам и да почиват повече и събират сили.

# 485
  • Пловдив
 Втора седмица "До Чикаго и назад".Мъка,мъкааааааааа.

# 486
  • София
Добре де, от известно време се чудя дали не е по-практично и по-полезно  за децатада прочетат само главите, които ще учат догодина и да се поговри с тях върху прочетеното, така че да им остане нещо в главата. Ако трябва да се познава цялото произведение, може да гледат филм върху произведението, да им се разкаже или да прочетат резюме. Какво мислите?

"До чикаго и назад" наистина е мъка ...

# 487
  • Пловдив
Реално от "Чикаго и назад" учат текста за Ниагара. Другото май изобщо не се обсъжда в училище освен характеристиките на пътеписа като литературен жанр. Аз съм разпечатала само това, което е в учебника, за да ги прочете по няколко пъти до началото на учебната година и да учи стихотворенията. Ама още не ги е подхванала.
По принцип е хубаво да изчетат целите произведения, т.е. "Немили-недраги" и "До Чикаго и назад" и няколко глави от "Бай Ганьо", другите текстове се изцяло в учебника. Обаче принципно е хубаво да се вършат и други неща, ама ... засега чете с интерес "Шерлок Холмс", взела си е един дебел том от библиотеката и като го свърши, щяла да си вземе друг. Четенето на криминалета раздвижвало мозъка.  Laughing
Окото спадна, от днес пак започва с математиката - по 15 задачи на ден, че закъса с нормата.  Mr. Green

# 488
  • No Line On The Horizon
Моята прочете Бай Ганьо и днес започна До Чикаго и назад. Каза, че бива, каквото и да значи това. Стихотворения още не е подхванала. Решила е 10 теста.

# 489
  • София
...
По принцип е хубаво да изчетат целите произведения, т.е. "Немили-недраги" и "До Чикаго и назад" и няколко глави от "Бай Ганьо", другите текстове се изцяло в учебника.
...
dundi73, това не го разбрах. Знам, че си навътре в учебния материал за 7 клас и кандидатстването, затова ще те питам пак. Казваш, че не учат друго извън текстовете в учебника и си разпечатала на детето да прочете само главите, които изучават. В същото време пишеш, че  е добре да прочетат горните три произведения. Защо е добре? Ако приемем, че целта е само отлично представяне на матурите (изключваме общата култура от целите) с какво би им помогнало изчитането на целите произведения?

# 490
  • Варна
Заради цялостния поглед добре да се чете цялото произведение.
При нас няма ново, решава по малко, бавно върви.
Вече е на 13. Grinning

# 491
  • Пловдив
Еми малко тъпо е от 4 глава на "Немили-недраги" да скочиш в 7 /не знам дали са точно тези и стрелям на посоки в момента/ и да четеш Епилог накрая, а пък да не знаеш какво се е случило междувременно.
"До Чикаго и назад" - за обща култура. Даже на моята й дадох да види и "До Чикаго и назад 100 години по-късно". Но я прелисти отгоре, отгоре. Когато излезе книгата преди мноооооого години, на мен ми беше много интересно да я прочета.  
За "Бай Ганьо" - няколко глави, та да знае защо във вицовете този е един от най-често срещаните персонажи и що е то българин в чужбина, че една част от сънародниците ни по света и у нас са на ниво Бай Ганьо и се държат като него, а и има доста фразеологизми в книгата, белким запомни значението на някое от тях. Току виж им го дали на матурата.
Разпечатала съм това, което трябва да се знае наизуст или почти наизуст /за да не бърка описанието при Йовков и Елин Пелин например и да знае коя е репликата на Бай Ганьо и коя на Гунчо/. Чакам да им дойде редът, сега набляга на математиката.

P.S. Литературата не е само явяване на матура. Ако успее да попие нещо допълнително покрай задължителните въпроси - отговори - тези, ще е добре. Никак не ми хареса например как в 6 клас прелетяха през "Малкият принц" без дори да вникнат и в една десета от книгата. Вярно, че съм пристрастна, това ми е любима книга, но ме е яд, че нищо не разбраха от философията на Екзюпери. 

# 492
  • София
Благодаря Simple Smile
За Немили-недраги наистина е така. Макар че и там може да се мине с главите + потановката или филма. Както минахме с Под игото.
Всъщност основната чуденка ми беше дали на матурите е възможно да има въпроси извън изучаваните глави?

Моят младеж прочете "бай Ганьо" и ми се струва, че в главата му е пълна каша. Затова се замислих дали не е по-удачно да прочете само главите. "До Чикаго и назад" не го виждам как ще го прочете - изобщо не му хареса. "Под игото" също.

# 493
  • Пловдив
Разликата между "Под игото" в 6 клас и "Немили-недраги" в 7 е, че в 7 вече се прави по-подробен анализ, започват да пишат ЛИС - литературно-интерпретативно съчинение. А "Под игото" ще го "дъвчат" отново и подробно в 10 клас мисля. 
По принцип на матурите дават въпроси върху това, което е в учебника т.е. от задължителната програма.

# 494
Моят синковец чете само след напомняне. Иначе вече прочете всичко каквото се полага за 7 клас и започва повторение на задължителните глави /от Немили Недраги, от Бай Ганьо и за Ниагарския водопад от пътеписа/ и стихотворенията наизуст. Препоръчвам ви, след като детето ви прочете Бай Ганьо и Немили Недраги да му изтеглите има по 4 серии-филмирани и двете /НН е Хъшове/. Така вече му беше много по-забавно и повече запомни. Гледахме ги заедно и на мен ми харесаха Grinning
Иначе всеки ден е на тренировки, после малко занимания от мен, после игри навън, но сам казва, че сега почива, а след 15 ще заляга здраво.

Общи условия

Активация на акаунт