Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 088
  • 750
  •   1
Отговори
# 45
Разбрах, много благодаря   bouquet

# 46
  • around the world
По молба на отдел Образование към СО от СНБМ подготвихме някои предложения за промени и допълнения в критерия за прием в детските заведения в София. Предложенията са направени на база на проблеми разглеждани в РГ, тук в темата, както и други наболели казуси и проблеми, с които сме се сблъсквали многократно.

Публикуваме предложенията и тук:

Деца класирани и съответно записани по първо желание отпадат автоматично при следващите класирания до започване на текущи такива/ или до началото на следващата кампания.

1. Санкциите за класирани и записани деца:
Приемът на класираните деца да се извършва поетапно, но не по-късно от 90 дни (за яслени групи) и 60 дни (за градински групи) от записването и/ или започването на учебната година за ДЯ/ДЗ. При неспазване на срока, детето отпада, мястото му се обявява за свободно на следващо класиране, а детето губи правото си за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания.
Детето може да участва в следващо класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, по което е класирано се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.

2. Санкции за класирани и незаписани деца:
В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за определено детско заведение не запише детето си до определения краен срок за записване, кандидатурата за същото детско заведение отпада, като детето губи правото си за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания. Детето участва в следващото поредно класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, на което е класирано се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.

3. Санкции за класирани и незаписани деца с отказ на място от страна на родителя/настойника:
В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за определено детско заведение не желае да запише детето си в детското заведение, но заяви отказ от записване на детето на място в детското заведение, кандидатурата за същото детско заведение отпада. Детето участва в следващото поредно класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, на което е класирано, както и за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.

При две класирания и незаписване или отписване по т. 1 детето губи правото си за кандидатстване до началото на следващата кампания.

4. Общи критерии- Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител.
За работещ родител по трудово или служебно правоотношение- Служебна бележка от работодателя, която съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя с приложени копия: от трудова, служебна или осигурителна книжка.
Забележка:
Предимството не се зачита с представяне само на служебната бележка, без приложените копия от трудова, служебна или осигурителна книжка.

Имаме предложение и за документите необходими по К2, за самоосигуряващите се лица, които ще представим допълнително.

# 47
"4. Общи критерии- Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител.
За работещ родител по трудово или служебно правоотношение- Служебна бележка от работодателя, която съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя с приложени копия: от трудова, служебна или осигурителна книжка."

Какъв е замисъла на това? Не е ли по-добре направо копие от трудовия договор? Защото в трудовата книжка ще се види само кога и къде е започнало работа лицето, което какво ни дава като информация, ако няма обързване на срок на трудов стаж преди класиране. Някои ще кажат, ама в договора ни е посочена заплатата. Ами при такива случаи може да се помоли работодателя за издаване на съкратен вариант на трудов договор, което аз съм виждала на практика.

# 48
  • СОФИЯ
Намалява възможността за представяне на неистински сл. бележки. Преценихме, че е по-удачно от тр.договор. Ако договорът е прекратен, това се отразява в книжката. Не съм виждала осигурителна книжка на СОЛ. Там какви данни се вписват?

# 49
  • София
Дано да се приемат предложенията, защото са необходими. Чудя се само дали има начин директорките да бъдат контролирани (визирам т.1), имайки предвид собствения си опит с освободени места. Близнаците бяха приети и записани по второ желание, когато ги приеха по първо, ги отписах, но освободените места така и не се появиха в системата като свободни.

# 50
За СОЛ - осигурителните книжки се заверяват на база минали периоди,  не е актуална информацията в тях. Пише осигурителен доход по месеци, по години. А имаше и някаква промяна след 2009 г., но ще питам в НОИ, защото така и така ме касае. Много хора не са си ги и заверили, анулират ги за най-малка неточност. За цяла София май е една стаята, в която се заверяват, в централата. А и в НОИ да вадиш или заверяваш документи е голяма разправия, ако в НАП срокът е 7 раб. дни, там е 14 дни?!
Според мен за СОЛ с най-голяма тежест са справките от НАП. Някой беше писал, че има обаче грешки в системата на НАП, и по-добре да има и алтернатива на тази справка.

Последна редакция: нд, 08 юни 2014, 22:29 от petjata

# 51
  • София
Намалява възможността за представяне на неистински сл. бележки. Преценихме, че е по-удачно от тр.договор. Ако договорът е прекратен, това се отразява в книжката. Не съм виждала осигурителна книжка на СОЛ. Там какви данни се вписват?

А какво се прави с това, че там фигурира и заплатата? Аз лично не бих искала в ДГ (а и където и да било другаде) да мис е знае трудовото възнаграждение. Защото това би било и повод за натиск за дарения и прочие.

Кога ще се обсъждат на РГ тези предложения?

мама САННЯ, благодаря за бързия отговор!  bouquet Значи за нас борбата продължава...Или по-скоро терзанията.

Аз не разбрах терзанията ти. Ако сте прието в ясла в ОДЗ, то автоматично си продължавате в 1 група. АКо сте в СДЯ, то ще сте с цяла точка отгоре (т.е. 9+ точки), което ви гарантира почти сигурен прием. Е, да, във втория случай има доза несигурност, но все пак голяма вероятност за положително развитие.

# 52

Добре де, аз пак не разбирам защо напирате работодателя да дава информацията за служителя? Всички при НАП за справка е най- достоверно, не подлежи на манипулации, и актуално. Досега аз поне не съм чула някой да е излъгал, че работи. Всеки се урежда с фиктивен договор ако се налага. Проблемът е по - скоро доказването на подточката за месторабота.
Проблемът в системата на НАП касае само задълженията на лицето като данъкоплатец. Ако СОЛ редовно си пуска декларация №1, в съответната справка ще му излиза, че е осигурено лице за съответния период. Оттам нататък нас не ни касае дали си е внесъл осигуровките, НАП му ги търси.

Забравете за осигурителните книжки. Те се попълват от самия СОЛ или счетоводител, и това се прави при кеф.  

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 00:19 от jijip

# 53
  • around the world
За СОЛ - осигурителните книжки се заверяват на база минали периоди,  не е актуална информацията в тях. Пише осигурителен доход по месеци, по години. А имаше и някаква промяна след 2009 г., но ще питам в НОИ, защото така и така ме касае. Много хора не са си ги и заверили, анулират ги за най-малка неточност. За цяла София май е една стаята, в която се заверяват, в централата. А и в НОИ да вадиш или заверяваш документи е голяма разправия, ако в НАП срокът е 7 раб. дни, там е 14 дни?!
Според мен за СОЛ с най-голяма тежест са справките от НАП. Някой беше писал, че има обаче грешки в системата на НАП, и по-добре да има и алтернатива на тази справка.

В случая става дума за работещ родител по трудово или служебно правоотношение.
Предложенията за документите необходими по К2 за самоосигуряващите се лица ще направим допълнително, но като цяло няма да включват осигурителни книжки.

# 54
  • around the world
"4. Общи критерии- Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител.
За работещ родител по трудово или служебно правоотношение- Служебна бележка от работодателя, която съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя с приложени копия: от трудова, служебна или осигурителна книжка."

Какъв е замисъла на това? Не е ли по-добре направо копие от трудовия договор? Защото в трудовата книжка ще се види само кога и къде е започнало работа лицето, което какво ни дава като информация, ако няма обвързване на срок на трудов стаж преди класиране. Някои ще кажат, ама в договора ни е посочена заплатата. Ами при такива случаи може да се помоли работодателя за издаване на съкратен вариант на трудов договор, което аз съм виждала на практика.
В случая се искат 2 неща, като от трудовата книжка се вижда кога и къде е започнало работа лицето, а от служебната бележка, че е все още на работа на въпросното място.

# 55
Не ме касае вече, но за мен това си е излишна бумащина. В справката от НАП за работещите по трудов договор има информация за тези данни: фирма, дата на назначаване, срок на договора, прекратяване на договора, не се вижда заплатата. Един лист хартия. Без разправия, неясноти от рода "ама какво точно трябва да съдържа служебната бележка, това или онова трябва да пише".
Ето как изглежда една такава бележка:

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 00:27 от jijip

# 56
за колко дни се вади такава бележка от НАП?  При текущите класирания срокът е 5 работни дни  newsm78
п.с. а бележката ще трябва да се с дата след класирането, нали

# 57
  • around the world
Не ме касае вече, но за мен това си е излишна бумащина. В справката от НАП за работещите по трудов договор има информация за тези данни: фирма, дата на назначаване, срок на договора, прекратяване на договора, не се вижда заплатата. Един лист хартия. Без разправия, неясноти от рода "ама какво точно трябва да съдържа служебната бележка, това или онова трябва да пише".
Jijip, ще го имаме предвид. Проблем при справките от НАП за много родители са сроковете (в повечето случаи отнемат 7 работни дни), което би могло в някои случаи да е решаващо. Като цяло смятаме да препоръчаме на отдел Образование консултация със специалисти от НАП преди взимане на крайно решение. Все пак те са хората, които най-добре биха могли да консултират СО по тези въпроси.

# 58
Предполагам, че доста хора имат ПИК код. Евентуално могат да се разпечатват директно от сайта тази справка, пък после да се представя оригинал, нещо такова да се разгледа като вариант. Аз така щях да изпусна срока за служебната бележка на таткото от чужбина и представих копие, което ми пратиха на имейла, а като пристигна оригинала го представих и директорката ми влезе в положение.

# 59
  • around the world
Предполагам, че доста хора имат ПИК код. Евентуално могат да се разпечатват директно от сайта тази справка, пък после да се представя оригинал, нещо такова да се разгледа като вариант. Аз така щях да изпусна срока за служебната бележка на таткото от чужбина и представих копие, което ми пратиха на имейла, а като пристигна оригинала го представих и директорката ми влезе в положение.
За съжаление нашите проучвания показаха, че не са толкова много хората с ПИК от НАП. Както казах  смятаме, че е редно тази тема да бъде обсъдена със специалисти от НАП, които най-точно да дадат информация и препоръки.

Общи условия

Активация на акаунт