Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 119
  • 750
  •   1
Отговори
# 75
За трудовите книжки - точно информацията за доход ме притеснява, а и там е цялата трудова история на лицето, така да се каже. Същата работа ще свърши справка от НАП. И в двата случая седи въпросът за доказване точката за месторабота.
Ако се обсъжда да се вадят документи от институции, нека е НАП, моля, не НОИ, или да има избор между двете (макар че НОИ май нямат точно какво да предложат като документ за ДЗ, при мен можаха да извадят миналата година само справка за изплатени обезщетения).
В НОИ е супер тромаво всичко, и сроковете са много дълги, 14 дни. Поне това са моите впечатления, ходейки по тези институции.

Какъв е срокът за попълване и заверка на трудова книжка след сключване на договор, и заверява ли се в НАП или НОИ при такова нещо?

# 76
  • София
Аз бих предложила също фа има промяна и в районирането: безумно е яслата, която е до нас да е в друг район и да не мога да кандидатствам там. А в моят район да има ясла, която е на километри от вкъщи. Просто може би да може да се кандидатства и в съседни райони.

# 77
  • София
По молба на отдел Образование към СО от СНБМ подготвихме някои предложения за промени и допълнения в критерия за прием в детските заведения в София. Предложенията са направени на база на проблеми разглеждани в РГ, тук в темата, както и други наболели казуси и проблеми, с които сме се сблъсквали многократно.

Публикуваме предложенията и тук:
............
4. Общи критерии- Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен - по 1 т. за родител.
За работещ родител по трудово или служебно правоотношение- Служебна бележка от работодателя, която съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя с приложени копия: от трудова, служебна или осигурителна книжка.
Забележка:
Предимството не се зачита с представяне само на служебната бележка, без приложените копия от трудова, служе бна или осигурителна книжка.

Имаме предложение и за документите необходими по К2, за самоосигуряващите се лица, които ще представим допълнително.
Според мен не е редно да се натоварват родителите с  представяне на тези документи. Също така не е редно директорите да получават тази информация за родителите и да я преценяват.
Предлагам друго решение, което ще спести разправии и бумащина, а и ще се отрази още на самото класиране, което пък ще го направи по-справедливо: В работата ми правим справка дали дадено лице работи и къде работи чрез достъп до данните на НОИ. Ако ИСОДЗ се синхронизира програмно с НОИ, ще може да се извършва справка още веднага след заключване на системата, преди извършване на самото класиране. По този начин дори предварително ще изолират лицата, които са отразили неверни данни. Така в изречението "Премахнати бяха невалидни предимства" ще се включват и премахнатите лица, неотговарящи на посочената от тях информация по отношение на осигурителния им статус при регистрацията им в ИСОДЗ.
Разбира се, казуси различни и шарени, затова следва да се остави опция за посочване на лица, работещи в чужбина, чиито данни едва ли се регистрират и са видни от НОИ. Тогава да, нека тези лица да носят служебна бележка при директора, но това да е изключение, а не правило.
waterlilia, после прочетох поста ти внимателно, това имам предвид и аз  Peace

+1
Ако има синхрон между двете системи, ще затворим много "вратички" за връзкарите!
Силно се надявам, като безумен оптимист, един ден това да се случи!  Praynig

Цитат
Хора, правя справка за изчезналите места след 17 часа, които са били текущо незаписани.
Моля ви, пращайте ми данни за ОДЗ, набор, дата на класиране и брой изчезнали места, искам да пусна днес справката на мама Саня.
Досега само една майка ми писа, а съм сигурна, че има още такива случаи. През системата не мога да видя тези данни вече.

Vrabcho_, писах на мейл-а посочен от Мама САННЯ, да изпратя ли копие и на теб или се допълвате!?

# 78
Дани, не се допълваме, не знам тя дали ще има време за това. Пусни ми на мен данните да допълня файла и пак да го пратя.

# 79
И аз съм за синхронизацията на ИСОДЗ със системите на НОИ и НАП. За това трябва да се настоява според мен, а не да се чудим какви документи да се изискат, за да се постигне контрол. Щом в други градове са свързани системите, и тук няма никакви технически пречки!
Има всякакви случаи, днес съм СОЛ, утре не съм, и обратно. Важното е да е работещ родителят. А не да се отказва записване, защото родителят е сменил фирмата, и видиш ли в служебната бележка е друга. Или пък работи човек на трудов договор, и 2 месеца преди класиране става СОЛ - няма да отговори на изискването да предостави документи за СОЛ за период преди класиране, а реално е работещ родител.

# 80
  • София
Дани, не се допълваме, не знам тя дали ще има време за това. Пусни ми на мен данните да допълня файла и пак да го пратя.

Пратих ти на лични копие от писмото до СО.
Не ми се получи изпращане на копие до Мама САННЯ и по някаква причина съм ти го пратила 4 пъти.
Извини ме! Wink

# 81
Четох препоръките, но никъде не видях как ще се процедира със социалните многоточковци.

Те въпреки високите си точки, можещи да влязат навсякъде на първо желание не се записват и участват навсякъде през цялата година.Объркват много деца, а и те самите незнаят какво искат.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ми е :Да участват със социалните си точки само на първо класиране, ако не се запишат, на второ класиране не само да са с една точка по-малко, но и да им се махнат всичките социални критерии и да участват само с общите си точки.

Защото дори и на трето класиране имаше социални с 10 плюс и 9.

Защото едно е с 10 плюс на първо класиране, друго е с общи критерии с 6 т.

Какво правим с настоящия адрес? С равни права ли са хората живеещи примерно от пет години и някои дошъл преди два месеца.По тази точка се правят много машинации, един месец преди класиране се регистрират хора при баби, приятели, роднини в по-изгодната община.
Аз съм да се въведе праг от поне 2 години назад настоящ адрес или поне да има разграничение в точките на вчера дошъл и живеещ отдавна.При опит за измама елиминиране на кандидатурата до септември.

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 10:04 от viola2003

# 82
  • around the world
Четох препоръките, но никъде не видях как ще се процедира със социалните многоточковци.
Тази препоръка засяга всички класирани, но незаписани деца или записани, но реално нетръгнали, независимо дали са "многоточковци" или не:
"При две класирания и незаписване или отписване по т. 1 детето губи правото си за кандидатстване до началото на следващата кампания."

# 83
От изпратените ми до момента данни за класиранията след 10.05 между 17 и 18 часа са изчезнали от текущо незаписаните 17 места. И това са само проследените. Сигурно са повече. Скоро цяла една градинска група ще е изчезнала, ей така... ooooh!
Като тук не обсъждаме въпроса и за подведените родители, които са си оставили кандидатурите, като са очаквали, че текущо незаписаните ще се превърнат в свободни.

# 84
Bueno да, но щом се прави на второ класиране обща опашка редно е всички в нея да са с общите си точки.
По социални критерии се отпускат места и те остават незаети почти навсякъде.Може би само на община в една детска градина/уж елитна/ се запълват изцяло.

Или незнаете за случаи когато гранична група от 15 човека чака за 2 места и идват двама с по 10 точки чакали трето класиране и се предреждат.

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 17:45 от viola2003

# 85
Добре, ами ако детето отговори на социалните критерии към датата на второ класиране, или трето, а не на първо? Примерно третото дете в семейството се роди между първо и второ класиране?

# 86
за такива случаи може да се пише на обратната връзка на ИСОДГ като се цитира да кажем Акта за раждане и ОТ там вече да ти добавят точките, но със забележка и то като точка към общите критерии.

Винаги ще има ощетени и улучили момента и неуспели да влязат в критериите.
По същата логика между две класирания излиза решение за развод и се губят точките на бащата.
Съкращения и без работа през този период.
По същата логика братчето се ражда с по-голяма разлика с два дни от тази, за която системата дава точка от по-голямото дете и пак няма точка.

За пет месеца/май-септември/ промени може да има навсякъде.

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 18:53 от viola2003

# 87
Записвам се да следя новата тема.
На мен предложенията ми изглеждат добре.

# 88
  • София
И аз съм за синхронизацията на ИСОДЗ със системите на НОИ и НАП. За това трябва да се настоява според мен, а не да се чудим какви документи да се изискат, за да се постигне контрол. Щом в други градове са свързани системите, и тук няма никакви технически пречки!
Има всякакви случаи, днес съм СОЛ, утре не съм, и обратно. Важното е да е работещ родителят. А не да се отказва записване, защото родителят е сменил фирмата, и видиш ли в служебната бележка е друга. Или пък работи човек на трудов договор, и 2 месеца преди класиране става СОЛ - няма да отговори на изискването да предостави документи за СОЛ за период преди класиране, а реално е работещ родител.

Затова СНБМ настояваме от създаването на с-мата (вкл. и за това да се върже с Админ на МОН, защото по (неизвестни) причини там децата са повече, отколкото в ИСОДЗ  Whistling  Peace

# 89
  • София
...
Какво правим с настоящия адрес? С равни права ли са хората живеещи примерно от пет години и някои дошъл преди два месеца.По тази точка се правят много машинации, един месец преди класиране се регистрират хора при баби, приятели, роднини в по-изгодната община.
Аз съм да се въведе праг от поне 2 години назад настоящ адрес или поне да има разграничение в точките на вчера дошъл и живеещ отдавна.При опит за измама елиминиране на кандидатурата до септември.

За това СО също ни отрязаха и може би с право, ако се гледа норм. уредба (що ли не я приложиха и за 2.4.4, т. е. да е най-малкото само за деца над 3 г., както си е по ЗНП?!); било дискриминация според юристите им и бля-бля  Peace

Общи условия

Активация на акаунт