Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 052
  • 750
  •   1
Отговори
# 735
Горното все едно аз съм го писала  Simple Smile И аз от известно време много се чудя в началото на 2015 ли да подам или да чакам до 2016, от когато всъщност предпочитам да пратя детето  newsm78

# 736
Миналата кампания почти съм сигурна, че след поредните страсти на тема София-несофия родители изпратиха официални предложения до общината постоянният адрес да дава повече точки. Оттам нататък може някой да е познавал подходящия човек, за да влезе в доклада, кой знае...

# 737
Момичета, класирането зависи от това в дадения момент колко места има, вие с колко точки сте и какъв ще ви излезе късметът, ако сте "на лотария". Няма връзка дали сте кандидатствали предходни кампании, няма предимство ако не сте били приети, факторът "време" не се отчита по никакъв начин.
Имайте предвид обаче нещо друго - има градини, които обявяват прием цяла група за първа яслена, а после за втора яслена - нула. Огледайте около вас как е положението. Защото, за съжаление, има градини, където ако не те приемат първа яслена, след това нямаш шанс. Има го и обратното - ОДЗ-та, които не искат едногодишни "бебета" и започват прием от втора яслена.

# 738
Цялата работа ще проличи на класирането май месец, когато ще се види, че хората са намерили начини да си извадят прословутия "постоянен" адрес и много малко ще са тези, който ще "пострадат" точно от тази промяна - ще са такива, които не са чели достатъчно ... От всичко печели общината - тук се дърляте, а тя ще прибере едни доста добри суми за смяна на лични карти ... "Разделяй и владей" Divide et impera!
Точно това си мислех и аз. Изведнъж всички ще са или с болно дете, или с постоянно жителство в София. И накрая или директорките с повече пари в джоба или общината за смяна на лични карти, или и двете.

Абсолютно е така. Всички посочвате примера с наемодателя, който ще си даде адреса на наемателя. Но има сума ти софиянци, на които близки приятели ги молят и те си дават адреса за постоянна регистрация. Познавам не един и двама. Така че едва ли ще се стигне до молби пред наемодателя. Уверена съм, че заради този критерий София изведнъж ще се окаже с 8 милиона жители  Joy

Само увеличиха корупцията и създадоха предпоставки за измисляне на нови схеми за заобикаляне на правилата. И не ме разбирайте погрешно - постоянното ми местожителство е в София, обаче не мисля, че детето ми ще е по-привилегировано догодина от тази година - просто ще има повече като мен на опашката от досега

# 739
Ох, не е нужно да се припознавам в нечий пост, за да напиша мнението си. И с  риск поста ми отново да се сметне за патетичен, ще се изкажа....

Съжалявам, че по отношение приема в ДЗ не съм толерантна, като повечето тук, но личния ми интерес в случая надделява. Ясно, че този критерий няма да реши проблема с недостига на места, и няма да гарантира приема на ничие дете, но ще увелича шанса, което в ситуацията в която сме поставени е задоволително (макар и недостатъчно).  Да, явно мисля егоистично, и  да нямам социално отношение по конкретния проблем, за което в случая не чувствам вина. 

# 740
Анчето, аз пък ще те поздравя за откровеността, както и kriss_89!
Защото много мами тук не знам защо се чувстват длъжни да пишат ярки постове, от които би следвало да лъха широкоскроеност, разбиране и естествено - толерантност... които не знам доколко изразяват реалните им мисли Rolling Eyes
Естествена човешка реакция според мен е човек да изпита радост когато критериите са такива, каквито лично него го устройват и разбира се, вижда някакви основания да е така. Естествена човешка реакция е и да негодува, когато не го устройват и също да търси своите основания. И двете категории за себе си са прави, защото при тази сложна ситуация нещата не са само черни и бели. 

# 741
  • София
Подкрепям критерия и съм съгласна напълно с него.Друг е въпроса какво ще измислят да го заобиколят.

# 742
Защото много мами тук не знам защо се чувстват длъжни да пишат ярки постове, от които би следвало да лъха широкоскроеност, разбиране и естествено - толерантност... които не знам доколко изразяват реалните им мисли Rolling Eyes

О, представи си, някои от нас даже мислят това, което пишат. Ето, моето голямо дете вече е на ясла, прието по общ ред, а малкото по сегашния регламент ще има 8,4 точки и най-вероятно също ще е вътре. Обаче това не ми пречи да мисля, че някои критерии или по-скоро идеи за такива са пълно безумие. Например идеята за имуществен ценз - още малко ще искате да върнем и жителството, за да се уреди кандидатстването за градина Crazy Просто става дума за справедливост и обоснованост на критериите, а не за моя, твоя или нечий друг интерес.

# 743
  • София
Да може и жителството да се върне хич няма да е лошо.

# 744
И аз подкрепям критерия и го приемам за абсолютно логичен. Повече данъци ще се пренасочат, повече пари ще влязат в общината. Редно е данъците ти да отиват именно там където живееш и ползваш съответни инфрасруктура и услуги.

А и много се надявам този критерий да увеличи шансовете ни и да се класираме в желаната градина Simple Smile

# 745

О, представи си, някои от нас даже мислят това, което пишат. Ето, моето голямо дете вече е на ясла, прието по общ ред, а малкото по сегашния регламент ще има 8,4 точки и най-вероятно също ще е вътре. Обаче това не ми пречи да мисля, че някои критерии или по-скоро идеи за такива са пълно безумие. Например идеята за имуществен ценз - още малко ще искате да върнем и жителството, за да се уреди кандидатстването за градина Crazy Просто става дума за справедливост и обоснованост на критериите, а не за моя, твоя или нечий друг интерес.
Аз някъде да съм казала, че никой не пише каквото мисли?
А пък идеята за имуществен ценз беше споделена по-скоро в ироничен контекст, доколкото имам впечатления от стила на дамата, която я спомена. Справедливостта и обосноваността на критериите никога, за съжаление, не е абсолютно понятие. То затова и в съдебната система делата се гледат на различни инстанции и заключенията понякога са различни. В началото, когато се създаде критерийната система за прием, много хора обявиха даже един от най-логичнито приеманите днес критерии - братче/сестриче в градината - за дискриминационен, защото противопоставял семействата с 2 и повече деца на тези с 1 дете, но критерият си съществува си и рядко някой го оспорва точно него. И аз нямам нищо против този критерий, макар че няма да го ползвам, защото децата ми са с по-голяма разлика и няма да се засекат в ДГ.
Разликата в точките между постоянен и настоящ адрес обаче я подкрепям и смятам, че има достатъчно основания за нея.

# 746
Момичета, класирането зависи от това в дадения момент колко места има, вие с колко точки сте и какъв ще ви излезе късметът, ако сте "на лотария". Няма връзка дали сте кандидатствали предходни кампании, няма предимство ако не сте били приети, факторът "време" не се отчита по никакъв начин.
Имайте предвид обаче нещо друго - има градини, които обявяват прием цяла група за първа яслена, а после за втора яслена - нула. Огледайте около вас как е положението. Защото, за съжаление, има градини, където ако не те приемат първа яслена, след това нямаш шанс. Има го и обратното - ОДЗ-та, които не искат едногодишни "бебета" и започват прием от втора яслена.

BlyaSSSachka, благодаря за разяснението, много полезна информация, изобщо не предполагах това с разликата между различните ясли   bouquet

# 747
  • София
Ох, не е нужно да се припознавам в нечий пост, за да напиша мнението си. И с  риск поста ми отново да се сметне за патетичен, ще се изкажа....

Съжалявам, че по отношение приема в ДЗ не съм толерантна, като повечето тук, но личния ми интерес в случая надделява. Ясно, че този критерий няма да реши проблема с недостига на места, и няма да гарантира приема на ничие дете, но ще увелича шанса, което в ситуацията в която сме поставени е задоволително (макар и недостатъчно).  Да, явно мисля егоистично, и  да нямам социално отношение по конкретния проблем, за което в случая не чувствам вина. 
Hug Напълно съм съгласна. Единствената разлика е, че нас ни приеха, при това два пъти - веднъж с 8.2, веднъж със 7.2. Напуснахме и двете места. Според системата синът ми си е все още записан и в двете градини. Не мислите ли, че това е по-голям проблем от въпросните точки? Защото освободените две места не си стоят празни, или греша?

# 748
Моля ви да ми обясните какво означава следното обявление в сайта на ИСОДЗ - Първото текущо класиране за календарната 2015 г. ще се извърши на 17.01.2015.

Доколкото ми е известно градините обявяват местата края на февруари чак, а първото класиране е на пролет. Тогава това какво е като няма обявени места още?

# 749
  • София
Моля ви да ми обясните какво означава следното обявление в сайта на ИСОДЗ - Първото текущо класиране за календарната 2015 г. ще се извърши на 17.01.2015.

Доколкото ми е известно градините обявяват местата края на февруари чак, а първото класиране е на пролет. Тогава това какво е като няма обявени места още?

Текущи класирания има всяка седмица, тези са за учебната 2014/ 2015г, това на 17.01 просто ще бъде първото за календарната 2015г. През февруари ще обявят местата за учебната 2015/ 2016г.

нова тема

Общи условия

Активация на акаунт