ИСТАНБУЛ 32

• 56 229
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
благодаря, според теб подходящ ли е 12-13 год. деца, защото някъде четох, че имало главно атракции за малки деца и за по-големите не си заслужавало

# 121
Подходящ е за деца на всяка възраст - има за всекиго по нещо. Тема паркът е разделен на сектори, като се почне от такива за най-малките и се стигне до сектора със свръхскоростното влакче Нефескесен, Кулата на справедливостта и бруталното "360" за любителите на силни усещания. Пред всяка единица има указания за кого е подходяща, посочени са изискванията за размери в см и възраст в години. 12-13 годишните могат да опитат влакчето Маджераперест, Лудата река, Блъскащите се коли, Кинг-Конг, Затворът... Аз, глупакът, качих малката (6 год) на Викинг-а, но не бих го повторил дори и сам - доста страшничко си бе свободното падане с лодка от 15 метра височина #Crazy

# 122
благодаря, според теб подходящ ли е 12-13 год. деца, защото някъде четох, че имало главно атракции за малки деца и за по-големите не си заслужавало

И според мен е подходящ за деца /и не само/, но все пак всеки си познава чедото.

bialk, приятелката на моята девойка, която тогава беше на шест ни побърка за този Викинг. Тъй като тя не можеше да се качи на 360 и кулата, направи безброй спускания на двете водни атркции, особено на Викинг-а. И аз си мислех, че няма да се кача на 360 и на малкото влакче, но го направих по няколко пъти заради   детето/децата. Ние много се забавлявахме и малки и големи. Бяхме в парка около 8 часа и изобщо не разбрахме как мина това време. Simple Smile

Дано тази година успеем пак да отидем!

# 123
  • Пловдив
 2 ден

Посветен е на Азиатската част. Мога смело да кажа: Това е „нашия” Истанбул. Много по-приятно, по-чисто, по-европейско и без толкова туристи.
Този ден планирахме да се разходим по прословутия бул. Багдат и парковете в близост до него.
От Йеникапъ се придвижихме с Мармарай до последната му спирка в Азия. Невероятно е това метро, което са направили турците – за около 3 мин. се минава Босфора. Много е удобно за придвижване за настанените в Лалели. За около 15 минути пеша се придвижихме до Кадъкьой до мястото, от където тръгват всички автобуси. Хванахме 16D, който беше двуетажен и естествено бързо се покатерихме на втория етаж, най-отпред, за да се насладим на панорамно пътуване.
 Решихме да слезем на спирка Гьозтепе и оттам да започнем нашата разходка. Спирката е точно до парка Гьозтепе, но от долната му страна. Ние влязохме първо в Розариума. Не мога да опиша каква красота е, аромат на свежи рози, чисто, приятно. Пуснали сме достатъчно снимки, за да придобиете впечатление от това райско място.
Парка  Гьозтепе е невероятен. В долната си част са повече дървета и китни сенчести места, приятни за отдих и отмора. След това започват цветни градинки, поддържани с много вкус. Прекрасна детска площадка, с какви ли не забавления, чак на моя мъж му се преигра. По средата на парка пеещ фонтан с припкащи по бански дечица (голям купон беше тук). Малко по-нагоре два интересни аквариума с риби и в най-горната си част (до бул. Багдат) градина оформена във френски стил, с типичните лабиринти.
От парка тръгнахме по бул. Багдат да се разхождаме в посока пристанище Кадъкьой. Минахме покрай четири еднакви небостъргача, които мъжа ми си беше харесал от предния ден. Беше ги фиксирал докато пътувахме за Принцовите острови и сега предоволен си ги щракаше.
Предварително на картата бях забелязала още един парк в близост до бул. Багдат на север от него – парка Йозгюрлюк. Също много красив и добре уреден парк. По-голям е от Гьозтепе, с много дървета, градинки, фонтани, детски кът, ресторант и кафене, два тенис корта, баскетболно и футболно игрище.
След парка Йозгюрлюк продължихме разходката си по бул. Багдат до стадиона на Фенербахче. Разбрахме, че те отново са станали шампиони на страната. От там завихме към Мода, бика и автогарата. Следващата ни цел беше Юскюдар. Планът ни беше да минем през къщите от филма „Север юг” и преди залез да хванем корабче за Еюп, за да се качим на Пиер Лоти.
Качихме се на автобус 15F и слязохме на спирка Iiahiyat Fakultesi. От там за около 5 мин. стигнахме до къщата на Джемре и Гюлтен с характерната шарената ограда. След това започнахме да се спускаме надолу към брега на Юскюдар. Другите две къщи (на сем. Текиноглу – първата, в която живееха, с пекарната и втората, в която се преместиха) са близо до брега. Щракнах се и там.
Слънцето обаче се начумери и скри зад облаците и ни отказа да ходим до Пиер Лоти, пък и времето напредна и трябваше пак да тичаме, за да хванем корабчето до Еюп, а краката ни вече „отказваха”. Седнахме, да не кажа легнахме, на брега близо до Моминската кула, на едно място с възглавнички. Релаксирахме след прекрасния ден, наслаждавайки се на Босфора. Преди да се мармарайнем обратно в Лалели, разгледахме джамията Михримах Султан.

Това бяха нашите два прекрасни дена в любимия Истанбул. Както съпругът ми каза: Този град те кара да искаш отново да се върнеш и го посетиш. Готова съм и за следващото пътуване, което ще е най-късно април 2015 за лалетата. Но, знае ли човек? Ако ще Господ, може да се отвори път и по-рано.

Пожелавам на всички, на които им предстои пътуване, много приятни, незабравими и пълноценни моменти в космополитния град.

Р.S. На кратко ще напиша и за третия ден, за тези, които се двоумят за Запрянов травъл. Това е единственото, което не ни хареса – ранното тръгване от Истанбул. Първоначално бяха казали, че ще има допълнителна екскурзия до Миниатюрк и ще се тръгне след нея в 10,30 часа. Но за наше съжаление, явно не се е събрала необходимата бройка за осъществяването й, и тръгнахме още в 9,15 часа. Минава се през магазин за кожени изделия за около 30 мин., но всичко там е много скъпо. 30 мин. е и престоят на МОЛ Оливиум, след което се тръгва за Одрин. Пристигнахме към 14 часа. Посещава се българската църква „Св. Константин и Елена” за около 30 мин. Пак за толкова време се минава и през борсите. След, което ни оставиха в центъра на Одрин до джамията Селимие. До 17 часа имахме свободно време.  На връщане не спряхме на комплекса Arslanli, за наша радост. Спряхме на free shop-a за 15 мин. В 21 часа пристигнахме в Пловдив.

Снимките от 2 ден:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001034890700&sk=p … 890700&type=3

# 124
  • София
gapaga, чудесни снимки!  Hug Личи си как добре сте си изкарали.  Wink

Скрит текст:
Като гледам розариума и се ядосвам. В Пловдив какъв хубав розариум имаше между Братската могила и все още не съществуващата тогава болница. Опропастиха го.  Sad А розите бяха много повече и много по-красиви и многоцветни, макар и да нямаше фонтанчета и беседки.  Sad Миналия месец забелязах, че все още тук там растат рози сред буреняците. Явно са оцелели от онези времена.  Laughing

# 125
  • на острова на мечтите
Пак да питам, след Истанбул, къде може да се отиде, имам предвид на море или на някое място, което си заслужава да се види? Благодаря!

# 126
  • София
gapaga  Hug Много, много красиви снимки всички ми харесаха, както и разказа ти.  И двата парка ми харесаха и сега като ходя в Истанбул ще включа поне един от двата парка.   bouquet

# 127
gapaga, благодаря за разказите и снимките!

# 128
gapaga и аз благодаря! Много ми е полезно! Hug

# 129
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
gapaga, благодаря ти! И разказа, но снимките ти направо ми напълниха душата  Heart Eyes Споделям мнението ти, и на мен азиатската част и особено Кадъкьой ми е любимото място (заедно с Истиклял)  Heart Eyes

Танче, не помня ти да ни показва снимки, та да питам - при вас Гьозтепе така ли изглеждаше? Аквариуми, шадравани?

Много хубаво са го направили, аз като ходих последния път не го бяха изградили и изглеждаше тъпо.

# 130
gapaga, страхотни снимки, страхотни разказчета Simple Smile Малко съжалявам, че програмата ми вече е готова и нямам време за корекция, за да го посетим и ние този прекрасен парк. Ще го включвам в програмата за следващия път

# 131
  • София
Танче, не помня ти да ни показва снимки, та да питам - при вас Гьозтепе така ли изглеждаше? Аквариуми, шадравани?

Много хубаво са го направили, аз като ходих последния път не го бяха изградили и изглеждаше тъпо.

Да, даже изглеждаше още по-хубаво, защото беше целият в лалета.  Heart Eyes Бяха много повече от Емиргян, не изобщо като бройка, а като брой на единица площ. Аз още тогава написах, че съм очарована и беше попадение номер 1 в тазгодишното ни посещение на Истанбул. Само въпросният шадраван, в който се къпят децата не се личеше, че е такъв. Помислихме, че е някаква сцена или нещо подобно. Явно го пускат когато стане топло. Ще се опитам да надвия мързела си и някой път да покажа снимки.  Embarassed

Пак да питам, след Истанбул, къде може да се отиде, имам предвид на море или на някое място, което си заслужава да се види? Благодаря!

Чувала съм, че около Силиври може да се ходи на плаж. То и във Флоря (Истанбул) има плажове.  Wink Може би и в други квартали по крайбрежието на Мраморно море. И за Черно море от границата с България към Босфора бях чела някакви пътеписи за спокойни селца с плажове. Иначе само за Одрин се сещам. Там има какво да се види. Хубаво е и да се преспи, за да се види колко е шарен на тъмно.  Laughing

# 132
Момичета, здравейте!
Един въпрос,докато не съм забравила- безплатният градски транспорт в Истанбул над 65г. важи ли и за туристи или си е само за местните?
На 26 тръгвам, нямам търпение вече.
Днес звънях да питам за хотела , в който ще сме,предната група е била май в " Буюк Париж", но нас ще ни светнат чак ден преди заминаването.Със сигурност е в Лаляли.
Щеше ми се да знам по- отрано,за да питам това- онова за транспорта и номера на автобуси, но..
В крайна сметка 660 лв за три предиобеда и 6-7 посещения ми се видяха много и реших сама да си организирам нещата.Ако не успея, от агенцията няма да откажат допълнително записали се за организираните им посещения.
Гледах една карта в Гугъл,повечето неща са съсредоточени на едно място- Топ Капи,Долмабахче.Водохранилището,предполагам ,ще е също в района.Не ми стана ясно тия корабчета по Босфора откъде се хващат??
Само да разбера хотела, ще Ви досаждам пак за съвети и инфо!  bouquet

# 133
  • София
Момичета, здравейте!
Един въпрос,докато не съм забравила- безплатният градски транспорт в Истанбул над 65г. важи ли и за туристи или си е само за местните?

Предполагам, че е само за местните и то най-вероятно имат карта, с която да им се отварят "врътките" на спирките. Иначе няма как да влязат. Трябва като малките деца да се промушват отдолу.  Grinning

За корабчетата - хващат се от Еминьоню - и от двете страни на моста Галата има фирми, предлагащи разходка. В първи пост би трябвало да пише.  Wink Там има оста информация, която може да ти е полезна.

# 134
На пенсионерите над 65 години се издава карта, която е поименна и със снимка на притежателя. Няма как туристите да се възползват от нея, както и от картите с намаление - социални, учителски и студентски.

Скрит текст:
Eто какво представляват:

Тези карти не могат да се преотстъпват, а дори и да ви услужат, с такава карта може да се премине само веднъж на даден терминал. Доколкото знам месечната абонаментна синя карта (Mavi kart) може да се издава и на чужденци, но тя също е с 1 фиксирано преминаване на терминал и общо 180 чекирания на месец. Така, че и тя не ни устройва, понеже туристите обикновено пътуват на малки групи, а закупуването на няколко месечни карти (всяка струваща по 170 лири + 10 лири за издаване) се обезсмисля.

Общи условия

Активация на акаунт