ИСТАНБУЛ 32

• 56 176
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте  Hug Hug Hug
 Ще разкажа малко за  за първия си ден в Истанбул - изцяло в азиатската част. Тръгнахме от София в 21ч. и в 7ч. сутринта вече бяхме в хотела, за съжаление нямаше как да се настаним веднага и трябваше да чакаме до обяд, но решихме да не  губим време и си оставихме куфарите в стая за багаж в хотела и към 8ч. се запътихме към Мармарай от Yenikapi. Очаквах да има тълпи от хора в метрото, както е в трамвая, но за късмет беше сравнително спокойно и в 8:10ч. вече бяхме на Юскюдар. Зовеше ни красивата гледка от парка Отаатепе.

Бях извадила разписанието на 15М от сайта, но се оказа, че няма нищо общо с информацията, която беше на спирката. Автобуса ни беше в 8:40ч. и докато го чакахме решихме да хапнем по един вкусен симит. Пътувахме с автобуса около 40/45 мин. колкото и пъти да погледнех към монитора със спирките, нашата все липсваше и накрая за малко да пропуснем спирката, защото спирките почнаха много бързо да се местят,но  добре, че имаше хора за слизане и на време видях училището, та не се наложи да се връщаме назад. До парка пеша е около 5м., излишно е да казвам, че гледката към Европейската част и моста са невероятни, доста време им се насладихме, макар, че ги нямаше разцъфналите розови дръвчета на снимките, които бях гледала пролетта, парка в момента е по-зелен от всякога. Сигурна съм, че и  по залез ще е много приказна гледката отгоре. Не знам дали защото  бяхме  в парка към 9:30ч. сутринта, но нямаше никакви хора, само охраната и ние. Като цяло ми направи впечатление, че нямаше почти никакви цветя, може би ако имаше щеше да е още по-красиво. Мислехме да изпием по нещо, но се оказа, че и кафенце няма.
След парка решихме да се спуснем пеша до крайбрежната и от там да разгледаме Двореца Кючюксу, но докато слизахме по улицата надолу беше малко странно само преминаващи коли, които ни гледат странно или намаляват,  никакви пешеходци и за капак една гора, която след всички завой свърши, общо взето ако знаех, че е така не бих слизала пеша отгоре в никакъв случай. До Двореца Кючюксу има едно кафе през което влезнахме, за да стигнем до Двореца.

Оказа се, че за наш късмет той не работеше беше 11ч. и нямаше никакви хора, тръгнах да отварям една врата към Двореца, но се оказа, че е заключена, но го обиколихме от всички страни, за да си направим малко снимки отвън и след това решихме да да седнем в кафето до двореца с гледка към Крепостта Румели Хисар и втория мост. Хапнайхме и пийнахме по едно чайче, на задуха силен вятър и решихме да тръгваме. Отидохме на спирката на автобус 15F посока Кадъкьой, почакахме около 15мин. и автобуса се появи препълнен отвсякъде, но успяхме да се поберем и ние. С него до Кадъкьой пътувахме 50мин. направо едвам издържахме по едно време  от цялата тази блъсканица, но на другите естествено не им правеше впечатление. На една от спирките пред нас се появи огромен Палат с много охрана на който пишеше Koc предполагам, че това е било имението им. Към 13ч. стигнахме Кадъкьой и от там решихме да се разходим към Бика, направихме малко снимки там и изчакахме да дойде автобус за парка Гьозтепе, дойде двуетажния 16D и седнахме на втория етаж на първите седалки, за да гледаме пътя, но се оказа, че автобуса има климатик само долу и горе не се издържаше от жега, добре, че бяхме за малко спирки. По пътя минахме през стадиона Фенербахче, автобуса се движеше много бързо и за 10 мин. вече бяхме пред парка Гьозтепе. Решихме да отидем първо на плажа, който е под крайбрежния булевард, плажа не беше нищо особено, но водата беше чайче, беше пълно с местни хора, не видях да има входна такса, но влезнахме в морето да се цопнем до коленете и да направим по някоя снимка, след това се разходихме по крайбрежната алея и  се изкачихме отново на булеварда пред розариума на Гьозтепе - розите или бяха прецъфтели вече или имаше такива с пъпки, цъфналите рози бяха много малко, но въпреки това ни хареса,  след това влезнахме в парка Гьозтепе, който беше много пъстър със своите фигурки от всички цъфнали бегонии и други цветя, там направихме доста снимки, минахме и през фонтана беше пълно с деца, които се къпеха в него, ние обаче пропуснахме тази част  Grinning

След парка Гюозтепе решихме да се разходим пеша до другия парк   Йозгюрлюк / благодаря за разясненията на gapaga/ В парка имаше фонтани, видяхме и булка, която си правеше фотосесия, най-красивата гледка беше към четирите небостъргача.

Седнахме на по едно кафенце и след това се върнахме на Кадъкьой, хванехме си ферибот на Тюрол, който ни таксува по 1,60TL, което ми се видя много странно, седнахме най-отгоре въпреки ватъра в косите ни, за да видим гарата Хайдарпаша, защото не ни остана време за нея.

Слезнахме на Каракьой и от там с трамвая в 18ч. се бяхме в хотела. Хотела, както казах беше на ниво, в стаята имаше една спалня и две легла, а ние бяхме три  Grinning Всичко беше спретнато, ново и чисто, нямам забележки. Към 20ч. се отправихме към пл.Таксим с трамвая и след това с финикуляра.

От трамвая видях шарените стълби, на три места поне, но само на едно от местата бяха по ярки, на другите бяха доста избледнели. Направихме си страхотна рязходка по Истиклял, до сега не бяхме стигали до нея и много ни хареса, случайно видяхме в една от преките сладкарница Инджи и решихме да влезнем и да изпием по една чайче, а профитеролите бяха просто чудесни.

Няма и половин час след профитеролите и решихме, че ни се хапва Кюнефе седнахме в едно заведение Saray  се казваше освен Кюнефето си поръчахме и друг десерт, който беше прекалено сладък, но не му запомних името.

И след толкова сладкиши пропуснахме вечерята, не ни остана място за нея  Grinning Накрая на Истиклял стигнахме и до Кула Галата пробвахме се да направим няколко снимки, но от светлините около нея нищо не стана  и понеже вече беше 23:30ч. от станция Sishane се качихме на метрото и така завърши нашия първи ден в Истанбул  Simple Smile
Като направя албум със снимки  ще го кача тук.

# 241
Браво, много хубав първи ден! А пък аватара ти е един път!  Heart Eyes Hug

# 242
Мимето,бравос! И разказ и снимки Heart Eyes Peace

# 243
  • Пловдив
***Mimeto***, прекрасен разказ и снимки.
Не съжалявай за гарата Хайдарпаша. Затворена е в момента.

# 244
Здравейте, извинявам се, че така нахлувам с въпрос, но темите са много и не мога да ги прегледам всички. Бихте ли ми препоръчали изпробвана агенция за екскурзия до Истанбул през септември Praynig
Разгледах офертите на толкова много фирми, че съвсем се обърках Crazy
И аз имам нужда от помощ в търсенето на агенция за Истанбул. Караджъ турс предлагат екскурзия за 156 лв и още около толкова за автобусна дневна и нощна панорамна обиколка, посещение на ДолмаБахче, аквариумът, Миниатюрк + включени входни такси. Дали обаче има и по-изгодни оферти?
Преди малко повече от месец и аз влетях тук с подобен въпрос, момичетата от темата много ми помогнаха с инфо и съвети.  bouquet
Препоръчаха ми Караджъ Турс и се радвам, че избрах тях.Хубав хотел, комфортен автобус, бързо пътуване без излишно мотаене по бензиностанции и границата, добър водач и най-важното- отлични местни екскурзоводи.Пътувам често и мога да заявя, че тази агенция надмина очакванията ми-все има нещо недоизкусурено при пътуванията ми, тук всичко беше перфектно.
Избрах ги заради посещението на Принцовите острови- това е мястото, което най ме впечатли от всичките обиколки- много различно от шумния Истанбул ,с безумен трафик и огромни тълпи .
Другото ,което ми хареса, беше дворецът Долмабахче с впечатляващ двор и разходката с корабче по Босфора.Нощната обиколка почти я проспах- толкова скапана бях от предната нощ, прекарана в път и цял ден препускане из града.
Не платих предварително сумите в БГ, и на мен ми се видяха доста високи, тръгнах с една торба левове и лири, за да ги платя по- късно, когато реша дали ще ходим чрез агенцията или самостоятелно.Хубавото е, че в автобуса можете да запишете всичко, което желаете, както и да платите с валута по ваш избор.
Аз определено ще съм от хората, които няма да завторят и затретят Истанбул, подозирам, че неотдавнашното ми ходене до Санторини много вдигна летвата и неволно слагам на кантар двете места.Освен това съм човек с афинитет към тихи,спокойни и романтични градчета и е ясно кой натежава в случая.
Но при всички случаи е място,което заслужава да се посети поне веднъж, докато не го почустваш, няма как да разбереш нещо за града, колкото и снимки да видиш, форуми да изчетеш и карти да разгледаш.

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 23:31 от Синя ... диня !

# 245
  • София
Мимето, благодаря, че разказа и показа!  Hug

В парка Отаатепе нямаше цветя и по време на лалетата.  Wink Само храстите и дърветата допринасяха за "оцветяването" на пейзажа.  Grinning Освен това залез няма как да се види от там, защото парка е с работно време. Ние едната вечер се излъгахме.   Laughing

# 246
Mimeto  bouquet сядам да чета.
Мимии  Embarassed пиша и аз разказ аз нашите преживявания. Стигнала съм само до първия ден, остава да му сложа малко снимчици и утре ще го представя
Гледам снимките с кюнефенцето #Crazy #Crazy на Мимето и ми трябва салфетка  chef та като казах салфетка виждам, че заведението се казва Сарай и се сещам, че от няколко месеца на М. Луиза има турски закусвалня със същото име. Еее едва ли има кюнефе, но някой ден ще хапна там и ще докладвам.
Бялк и аз гледах снощи хотелите и едвам се удържах да не букна, до този момент не съм била на  Рамазан и би ми било интересно, но уви ремонт ми предстой yes
П.П.
Забравих zaek ние винаги правим здравни застраховки преди пътуване ако искаш мога да ти сканирам последната и да ти я изпратя. За 10000 евро за 5.80 лв. с отстъпка на карта SDI

# 247
Благодаря за препоръката за "Караджъ турс", още някои неща обаче да попитам Peace
Екскурзията им, на която се посещават Принцовите острови е до 01.09 - жегите юли и август търпими ли са  Thinking
Другото което искам да попитам е дали можем да се оправим сами да посетим Сапфир - прочетох инфото на първата страница, но все пак като за хора, които за първи път посещават града? Много искаме да видим 4D визуализацията - за детето ще бъде много интересно, а в програмите на Караджъ не е включен.
Някакви отзиви за "Дорис" и "Маги тур", че разгледах и техните оферти?

# 248
  • София
Диди  Hug Да кюнефето беше много вкусно и заведението е Сарай, ако ходиш в Софийското задължително пиши дали има.  Peace

Относно екскурзията до Принцови острови на Караджъ турс, точно от нея аз съм недоволна, може би защото преди това бях гледала снимки на най-големия остров Буюк Ада и изведнъж острова, който посетихме Хейбелиада просто бледнееше. Руми ме предупреди, че ще ни заведат на него, но имах тайна надежда, че няма да е така, но уви тя се оказа права. Острова страшно много ме разочарова, ако знаех предварително въобще не бих отишла на тази екскурзия специално до този остров, много ме е яд, че не отидохме на Буюк Ада. На острова нямаше нищо интересно, дори на плажа не можахме да отидем, защото беше платен 20 лири и не ни пуснаха да влезем, освен църквата в началото, друго интересно аз не видях. Другото, което ме  издразни страшно много беше постоянното подканяне от екскурзовода към туристите да се запишат  за  обяд в един специален ресторант уж с 100% намаление специално за българите, явно такива неща не ми допадат от други екскурзии. Peace

# 249
Здравейте, извинявам се, че така нахлувам с въпрос, но темите са много и не мога да ги прегледам всички. Бихте ли ми препоръчали изпробвана агенция за екскурзия до Истанбул през септември Praynig
Разгледах офертите на толкова много фирми, че съвсем се обърках Crazy
И аз имам нужда от помощ в търсенето на агенция за Истанбул. Караджъ турс предлагат екскурзия за 156 лв и още около толкова за автобусна дневна и нощна панорамна обиколка, посещение на ДолмаБахче, аквариумът, Миниатюрк + включени входни такси. Дали обаче има и по-изгодни оферти?
Преди малко повече от месец и аз влетях тук с подобен въпрос, момичетата от темата много ми помогнаха с инфо и съвети.  bouquet
Препоръчаха ми Караджъ Турс и се радвам, че избрах тях.Хубав хотел, комфортен автобус, бързо пътуване без излишно мотаене по бензиностанции и границата, добър водач и най-важното- отлични местни екскурзоводи.Пътувам често и мога да заявя, че тази агенция надмина очакванията ми-все има нещо недоизкусурено при пътуванията ми, тук всичко беше перфектно.
Избрах ги заради посещението на Принцовите острови- това е мястото, което най ме впечатли от всичките обиколки- много различно от шумния Истанбул ,с безумен трафик и огромни тълпи .
Другото ,което ми хареса, беше дворецът Долмабахче с впечатляващ двор и разходката с корабче по Босфора.Нощната обиколка почти я проспах- толкова скапана бях от предната нощ, прекарана в път и цял ден препускане из града.
Не платих предварително сумите в БГ, и на мен ми се видяха доста високи, тръгнах с една торба левове и лири, за да ги платя по- късно, когато реша дали ще ходим чрез агенцията или самостоятелно.Хубавото е, че в автобуса можете да запишете всичко, което желаете, както и да платите с валута по ваш избор.
Аз определено ще съм от хората, които няма да завторят и затретят Истанбул, подозирам, че неотдавнашното ми ходене до Санторини много вдигна летвата и неволно слагам на кантар двете места.Освен това съм човек с афинитет към тихи,спокойни и романтични градчета и е ясно кой натежава в случая.
Но при всички случаи е място,което заслужава да се посети поне веднъж, докато не го почустваш, няма как да разбереш нещо за града, колкото и снимки да видиш, форуми да изчетеш и карти да разгледаш.
Много ти благодаря за информацията. Simple Smile

# 250
Dalia 1984, пътувала съм с т.а. Бохемия -казваш че искаш комбинация с друг човек, ако има те комбинират с друг, ако не оставаш сама без да доплащаш. Можеш да поискаш самостоятелна стая, но се доплаща от 40 до 60 лв. при екск. с 2 нощувки.

# 251
Мимето Hug,  много ама много благодаря за пътеписа ( напоследък липсват в темичката)! Май любимата ми снимка ще бъде тази с кюнефето Simple Smile. Много ми харесва гарата Хайдар паша и ми е в списъка за следващото посещение, но като казвате, че е затворена, значи ли това, че  до там няма смисъл да се ходи newsm78
Дид Hug, чакаме и твоя разказ с нетърпение!

Десито Hug, с Дорис съм била на еднодневна екскурзия в Александруполис и бях много доволна, а моя приятелка беше с тях в Истанбул и няма никакви забележки, а тя е доста капризна.

# 252
Mimeto, прекрасен пътепис, който задължително трябва да се прибави към колекцията в началната страница! Чудесно запълнен първи ден в Истанбул с Азиатската част и Таксим вечер. Предполагам сте искали да разгледате града от трамвая и затова сте предпочели по-трудния маршрут от хотела до Таксим с прекачване на фуникуляра от Кабаташ. С метрото M2 от Yenikapi e много по-удобно и бързо. Турьол са ви таксували с отстъпка, понеже сте чекирали Истанбулкарт в предишните 2 часа.

# 253
  • на острова на мечтите
Уважаеми, преди малко срещнахме познати, които са били на околосветско пътешествие по гръцкото, българското и турското крайбрежие. Доволни са! Та те ни казаха, че за Турция не е не обходим международен паспорт, поне на тях са им искали лична карта само,макар че те са си носели и международните паспорти newsm78 Моля инфо! Иначе трябва да вадя бърз паспорт, а ако си спестя това време и средства съответно, няма да е лошо Wink
Много хубав разказ а и снимките са чудесни!

# 254
  • София
Уважаеми, преди малко срещнахме познати, които са били на околосветско пътешествие по гръцкото, българското и турското крайбрежие. Доволни са! Та те ни казаха, че за Турция не е не обходим международен паспорт, поне на тях са им искали лична карта само,макар че те са си носели и международните паспорти newsm78 Моля инфо! Иначе трябва да вадя бърз паспорт, а ако си спестя това време и средства съответно, няма да е лошо Wink
Много хубав разказ а и снимките са чудесни!

Възможно е за италианците да има друг пропускателен режим, но няма логика, защото сме все от ЕС. За българите трябва паспорт. В него слагат печати както за влизане, така и за излизане от страната. В паспорта на шофьора има печат и за колата и няма как да излезе от страната ако не е със същата кола.  Laughing Не знам чия гражданка си, но в сайта на нашето външно министерство има писано за всяка една държава и какви изисквания имат към пътуващите. Сигурно и италианците имат такова нещо (в случай, че си италианка Wink).

Това за Караджъ турс и по-малкия остров Пина го беше писала още едно време. Дори имам спомен, че я бяха задължили да отиде.  ooooh!

До Сапфир се ходи много лесно с метрото, което има станция до хотелите, в които настаняват агенциите. Може да се хване и в близост до кулата Галата и от Таксим - в случай, че си правите и някаква друга разходка. Слиза се на спирка 4 Левент (4-ката е важна, защото има и само Левент). Един от изходите на метрото влиза направо в небостъргача.

Пепел от рози, това, че не вървят влаковете не значи, че гарата е затворена. И Сиркеджи не работи, но се влиза.  Wink Дори ако се загледаш в снимката на Мимето се виждат отворените врати.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт