ИСТАНБУЛ 32

• 56 185
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
bialk, благодаря!   bouquet
И още нещо по въпроса - към колко часа започват тези вечери "Ифтар"?
Дали се дразнят постещите хора на туристите, които ядат и пият(нямам предвид алкохол) по всяко време?
Ранното хранене, което предхожда деня, предполагам не се прави на публични места?

Скрит текст:
Аз преди два-три дни се върнах от Турция, но не засякох започването на Рамазана. Направи ми впечатление, че обслужващият персонал в самолета рано сутринта(много рано в събота, преди изгрева на слънцето) се събраха за закуска.

# 211
  • София
bialk, ако можеш да ми отговориш - с какво е различен Истанбул по време на Рамадан/Рамазан(как е правилното?) за обикновения турист?

Мими, мога да ти кажа как изглежда през съвсем туристически очи.  Wink Два пъти сме били по време на Рамазан. Първият път бяхме 2010, когато Истанбул беше столица на културата. Имаше страшно много прояви. Всяка вечер имаше програма около Синята джамия и то все интересни и заслужаващи да се видят неща. Ассамарис беше улучила и ден, в който от чешмата на Вилхелм тече шербет вместо вода и ни беше пуснала клипче.  Grinning Имаше и безплатна изложба в една огромна шатра между Света София и Султанахмет, но опашките бяха километрични и не сме се редили. Направи ми впечатление, че вечер всички стоят "на пикник" в тревните площи около джамиите или морето с подредени софри и чакат от високоговорителите да им дадат знак, че вече може да се яде. В този момент всички млъкват и започва едно страхотно тропане с вилици, лъжици и чинии.  Laughing А на другата сутрин морето е покрито с изхвърлен хляб за рибите.  Ето как го видяхме тогава. А тук се вижда и една микро частичка от изхвърления хляб.  hahaha В последния ден (най-тържествения) има обикалящи мъже с тъпани, но само Бялк може да ни каже какъв точно е този обичай. Тогава не бяхме в Истанбул, а по морето. Сетих се, че за празника (3-те последни дни на месеца) магистралите бяха безплатни.

През 2012 пак нагласихме датите да отидем в края на празничния месец като се надявахме да има празнична програма, но уви. Нямаше нищо общо с това, което видяхме 2 години по-рано. Имаше сцени със забавления, но го нямаше "изхвърлянето" с концерти на известни музиканти, шествия, дервиши и т.н., а специално ги търсехме. Дори някой беше споменал, че транспорта в последните 3 дни от празника ще е безплатен, но не беше така. Единствените ни облаги бяха, че търговците черпеха тук-там за празника, но те и без празник черпят, но с цел да им опиташ стоката и да я купиш.  Laughing И на Хиподрума имаше нещо като празничен базар със занаятчийски сергии - рисувани шалове, ебру, стъклени фигурки и други. Имаше и неща за хапване, но всичко беше на доста високи цени и само разгледахме.

Колкото за храненето през деня - навсякъде има храна в изобилие и се яде без проблем на открито. Не знам как ще е в някой религиозен квартал, но там, където сме ходили не се чувстваха постите. Wink На снимките ми има часове - след 20,30-20,45 се яде, но мисля, че в различните дни е различно времето, както са различни и точните часове на молитвите. 

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 11:46 от Тaня67

# 212
Dalia 1984, ако сте пътувала и преди не е проблем да пътувате и сама. Аз през април на фестивала на лалето бях сама и си изкарах чудесно но ми беше за 6 път. Направете си програма и в автобуса може да намерите компания. Желая ви успех.

# 213
Ние пък миналата година бяхме в Истанбул по време на Шекер байрям и бяхме впечатлени от факта, че всеки на улицата иска да те почерпи с нещо, да ти даде нещо- както си седим на спирката и чакаме трамвай, от съседния магазин пристига чорбаджията и почва да те черпи с чай, локум или баклава. На Султанахмет, докато си чакахме автобусчето за нощната разходка, шофьор от друг автобус слезе и си раздели вечерята / самун хляб / с всички, които бяхме около него- ама няма не искам, ще ядеш . Laughing После се качи в автобуса и донесе вода за всички и бонбони ...изобщо....Във всички магазини, в които влизахме, освен задължителните бонбони, локум, чай и баклава, непременно ни подаряваха някакво сувенирче на тръгване, независимо, че само си гледал.Беше много мило, доколкото разбрах, има символично значение това с раздването на Шекер байрям, но Бялк ще обясни по- добре. Peace

# 214
  • София
Здравейте  Hug

За съжаление и моето пътуване до Истанбул свърши  Sad
Върнахме се от приказния Истанбул с  много нови впечатления и незабравими преживявания. Пътуването до там ни беше за трети път, но съм сигурна, че ще има и четвърти.  Peace Оказва се, че със Синя диня сме били в различни автобуси на Караджъ, но в един и същи хотел http://www.thecityporthotel.com/istanbul.html който се намира точно срещу метростанцията Yenikapi, нямам никакви забележки към хотела, беше чисто и уютно, храната беше стандартната като навсякъде, в стаите имаше wifi и до колкото разбрах хотела е реновиран миналата година и почти всичко беше ново, гледката от стаята ни беше към метростанцията. Бях доста резервирана към Караджъ турс 50/50, защото около мен имаше много недоволни хора от тях, но на бялото черно не мога да кажа, защото останахме доволни от тях, автобуса беше много удобен и сравнително нов, водачката ни се казваше Доника много симпатична и усмихната дама. Като цяло както винаги явно всичко е до късмет спрямо автобус, хотел и водач.  Peace Ще гледам тези дни да направя разказче за програмата ни и да пусна и снимчици от този вълшебен град   Hug

Диди  Hug Прекрасни снимки от Истанбул   bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 15:36 от ***Mimeto***

# 215
оООО Миме hoş geldiniz  Hug и ние бяхме с Доника страхотна сладурана е .Чакам снимкииии

# 216
  • София
Г-жа Нервакова  Hug

Питах на няколко места за списанието с нашия любимец, но явно много си го харесват хората и се беше изчерпило  Wink

# 217
  • на острова на мечтите
Много интересни неща сте изписали и споделили! Благодаря ви! Остава само месец до нашето тръгване на път и тук се говори, че е в момента не се препоръчва на италиански граждани да пътуват до Турция, заради обстановката със съседните държави(Иран,Сирия)! Аз тия дни ще се обадя до Фарнезина, за д видя, какво ще ми отговорят, но искам да попитам и тук какво е в дейстивтелност положението? Дали наистина е толкова опасно, или са само приказки от развален телефон?
Отивам да изчета предните страници. Коклото повече, толкова повече Mr. Green Hug

# 218
  • София
danilu В петък се разхождахме по пл.Таксим и Истиклял някъде до 11 вечерта, в момента няма никакви размирици там, обстановката беше много спокойна и естествено Истиклял се пръскаше от навалицата с хора, тъй че не се притеснявай излишно.  Peace

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 19:51 от ***Mimeto***

# 219
Момичета(Таня, Госпожо), благодаря за осветлението относно дните на Рамазан.  Hug

Мимееее, хайде давай снимките.  Laughing 

# 220
danilu, върнахме се преди седмица, нашата група се състоеше осем жени и едно дете и не сме имали никакви проблеми. Навсякъде където ходихме всичко беше ОК. Вечер сядахме да вечеряме около десет и приключвахме към 24:00ч., никой не ни е притеснявал, не е имало нищо притеснително около нас. newsm53

# 221
Диди и от теб чакаме разказ.  Hug

# 222
Ето едно много хубаво видео за Истанбул в месец Рамазан:

https://www.youtube.com/watch?v=VDFVWQBgygo

# 223
  • София
в момента не се препоръчва на италиански граждани да пътуват до Турция, заради обстановката със съседните държави(Иран,Сирия)!

То проблемът със Сирия не е от вчера.  Wink Но това са твърде далечни места. В Истанбул и по Средиземноморието кипи туристическия сезон. Хич не им се връзвай на приказките. Преди няколко месеца бяха казали, че Истанбул се е напълнил със сирийски бежанци, но специално се оглеждахме и не видяхме нищо по-различно от обикновения калабалък.  Laughing

Решихте ли освен Истанбул какво друго ще включите в маршрута?

Ето едно много хубаво видео за Истанбул в месец Рамазан:

https://www.youtube.com/watch?v=VDFVWQBgygo

На средата на клипа (7мин.50сек) се вижда базара на Хиподрума, за който споменах. След това се виждат и различните сергии със занаятчии. И сцената се вижда на няколко пъти, но ние не улучихме нищо заинтригуващо, че да се спрем в тълпата. А виждам, че и военния оркестър се е проявявал някоя от вечерите. С удоволствие бихме ги гледали. Grinning

Последна редакция: пн, 30 юни 2014, 21:39 от Тaня67

# 224
Здравейте,искам да ви попитам как мога да стигна от Buyukada до азиатската част? Има ли ферибот и къде точно спира?

Общи условия

Активация на акаунт