ИСТАНБУЛ 32

• 56 383
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Назад пишете, че гара Сиркеджи не е реално действаща. А къде спират влаковете от София?

Само донякъде е с влак. После ги возят с автобуси, но пък автобусите спират до гарата. Но тази информация е малко стара. Не си спомням, но със сигурност мина 1 година откакто една съфорумка използва влак и писа в темата. Възможно е съвсем да са прекратили този вид транспорт.

хмм а аз се навивам да пътуваме с влак, въпреки по-високата цена, заради спалния вагон. Тези нощни преходи ми идват натоварващи. На сайта на БДЖ все още пише, че има линия София-Истанбул. Ще трябва да проверя.

beljata така е! Поводи винаги ще има за връщане! Всъщност и в разглеждането с екскурзовод има чар и предимства. Научаваш много интересни неща, които не ги пише в пътеводителите. Друг е въпросът колко време ще ги помниш  Mr. Green Аз уж щях да си водя записки и накрая нищо.
Аз пък обичам да записвам груповите вечери, когато пътуваме с агенция. Весели са. Хората започват да си говорят, срещаш интересни компании и е забавно.  Simple Smile

# 586
  • Стара Загора
Добро утро. Heart Eyes

Аз направо се чудя откъде да започна. Само като прочетох кюнефе и тази сутрин реших да поровя, вече нямам търпение да опитам. Направо е задължително. Crazy
http://colourmagicp.blogspot.com/2012/07/kunefe.html
Изчетох и тази публикация на един дъх
http://colourmagicp.blogspot.com/2011/01/blog-post_25.html

И макар да знам за нея, не съм опитвала къпана баница. С какво е по-различна от нормалната с готови кори?

Шал ще нося задължително. Не искам чужд да слагам, че кой знае кой е бил с него преди това. Wink

beljata, стана ми интересно Crazy

Скрит текст:
...може да ви упътим към Френската уличка. Там може и друго да се прави, де. Wink

Ще си разпечатам съветите и пътеписите ти преди да тръгнем и ще се движа с тях в ръка, защото е абсурд да запомня всичко. Laughing

# 587
  • plovdiv
А как се изговаря "спирка",напр. спирка Еди коя си?

# 588
  • Варна
iv4enceto_91,
Скрит текст:
Френската уличка (french sokak - френч сокак), която всъщност е Алжирска (cezayir sokak - джезаир сокак), е едно много приятно местенце на метри от оживения (това е много меко определение за някои часове на денонощието) бул. Истиклял. Намира се лесно, макар че някои се затрудняват. Винаги може да се върнете на булеварда, ако се залутате. И двете имена могат да ви послужат, ако се наложи да питате. Младите реагират и на "френч" Mr. Green

И така, бул. Истиклял тръгва от пл. Таксим (ударението е на А) и по него върви трамвайчето. Вие вероятно ще излезете от подлеза на метрото, който е общ с този на фуникуляра, който ще вземете от Кабаташ след Долмабахче.
Ето площада и паметника, около който обикаля трамвайчето преди да тръгне по булеварда:
http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.985006%2C41.036950&spn=0. … 42.75962919423634
Зад дамата с червения панталон, където се виждат такситата, се намира и изходът на метрото.

Тук, http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.984951%2C41.036724&spn=0. … 42.75962888124914
вече с гръб към паметника, виждаш къде водят релсите... насреща е булеварда. Заведението с червените чадъри на терасата е Бъргър кинг, а веднага след него, бялата сграда на три етажа с червения надпис е Симит сарай - там може да хапнете къпана баница и други неща. Баницата, доколкото знам, се залива с вода след изпичането, затова е къпана. Не се пръска, както при нас, а буквално се залива.
С помощта на стрелките можеш да се "спуснеш" по булеварда. След доста вървене стигаш до входа на лицея. Преди това ще минете покрай много магазини на световноизвестни, и не толкова, марки, както и покрай МОЛ Демирьорен. Намира се вдясно, има хубави тераси, предлагащи изглед към тълпата долу. Точно преди мола, в пресечката, но отляво на булеварда има заведения за дюнер. Ние ползваме дясното от двете, което се намира веднага след ъгловия магазин на Swatch. По булеварда има и много заведения за хранене, предлагащи готвена храна.

http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.980417%2C41.033849&spn=0. … 42.75962910887619
Зелената порта отляво е входът за лицея. След него, преди безличната бяла сграда отсреща, пред която има паметник от метални елементи (посветен очевидно на 50-годишнината от Независимостта, защото са отбелязани годините 1923 и 1973), трябва да завиете наляво. После вървите надолу до първата пресечка отляво. Върви се покрай стената и оградата на лицея, отдясно има пресечки, но на вас ви трябва първата отляво. Там има една малка триъгълна градинка, която маркира кръстовището. Като завиете по нея, ще видите това лале и входа на Френската уличка.
http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.979217%2C41.031999&spn=0. … 42.75962899506267
Уличката е с интересна история, понастоящем е уютно място с множество заведения с пъстри местенца за сядане от двете страни. Особено в долната част целодневно има жива музика. Та  под "други неща" имах предвид, че там може и да се хапне, да се послуша музика и т.н. Не е много евтино, но поне кафе или чай може да се пийне.

След уличката, по която може да слезете и да се върнете обратно (тя не е много дълга, изцяло стъпаловидна е, завършва с нещо като театрални завеси), се върнете на булеварда по обратния път и продължете надолу, т.е. от бялата безлична сграда вие ще тръгнете вече наляво, пак по трамвайната, продължавайки по посоката, която сте следвали преди да се отбиете за Френската уличка.
По-надолу след около 100-200 метра, отляво ще видите това:
http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.978024%2C41.032593&spn=0. … 42.75962876743559
Това е фасадата на Католическата катедрала. През портата се влиза към самата църква, която е прекрасна. Мястото си заслужава няколкото минути.

След това, продължавайки по булеварда, ще стигнете до място, където линията на трамвая завива надясно и свършва. Вие продължавате по уличката, която е точно насреща и изглежда като продължение на булеварда. Тя е доста стръмна, по нея има множество магазинчета, в които се продават основно музикални инструменти. Можете да пийнете и прясно изцеден сок от какво ли не. По някое време ще стигнете до http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.973969%2C41.025979&spn=0. … 2.759629194236304
Над тентата се вижда част от кула Галата. Ако имате време, нямате страх от високо и искате да видите Истанбул от друг ъгъл, се качете на кулата, ако времето е хубаво. Горе има тераса с прекрасна гледка. Не знам каква е цената в момента, последно май бяха споделили за 19 лири, но на фона на останалото, това е нищо.
После се върнете на уличката с музикалните инструменти, която след още спускане надолу ще ви отведе до булеварда, по който се движи трамвая и на метри от моста Галата. Тълпата ще ви води, но и всичко се вижда. След едно малко екстремно пресичане на кръстовището преди моста (правете, каквото правят местните), ще се озовете на него. Просто има огради там, където трябва да се пресече, но всички ги заобикалят и пресичат, защото няма как иначе да стигнат, нито до моста, нито до спирката на трамвая в началото му. Ето го и него:http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.973604%2C41.021900&spn=0. … 42.75962919423632
Трябва да се движите по десния тротоар на моста, към края му отдясно ще видите емблематичните лодки, на които се приготвя балък екмек. После ще минете през подлеза и от другата му страна ще излезете на площадчето пред Египетския. Ето го:http://harita.yandex.com.tr/?ll=28.971782%2C41.017563&spn=0. … 42.75962919423632
Вдясно е изходът на подлеза, отляво се вижда част от Йени джами (в която се влиза свободно, особено ако не е точно по време на молитва), а насреща, сградата с трите свода, е Египетския пазар. Като минете през закритата част, имайте предвид, че и край нея има множество магазини за какво ли не. Ако майка ти обича кафе, например, може да я зарадваш с прочутото Мехмет ефенди. Магазинчето се намира лесно. Като вървиш по централната алея на пазара, малко преди изхода й, има изход отдясно, който те извежда точно пред дюкяна за кафе. Предлага се кафе на марката за турско и за еспресо. В, и около, пазара, може да купите и всякакви подправки, чайове, сувенири, сладости, сирена, маслини. Не е евтино, за повечето неща. Кафето, обаче, е най-прясно там и е на добра цена, а се намират и сувенири за близките за по лира-две.
Любимо място е Египетския, не го пропускайте!

После ви трябва трамвая, за да се приберете с него, или за да ползвате линията му за ориентир, за да се върнете през историческата част към хотела си.

Скрих чаршафа, че ме досрамя! Embarassed
Ако имаш време, е добре да синтезираш написаното, като маркираш основните места и акцентите за намирането им. Писах подробно, но когато си правя маршрутите, работя с думички и стрелки. Когато ползваш така начертания маршрут, спомените от подробностите, прочетени  (и видени) във форума, сглобяват нещата. Иначе голямо четене ще падне.

По-късно ще ти напиша за ресторанта, в който освен кюнефе може да хапнете и други вкусни и изгодни неща.

mamichon, думата е istasyon. Произнася се "истасьон", като че с ударение на последната сричка. Не се смущавайте, ако понякога ви гледат странно, когато се опитвате да произнесете името на някое място. Странно е, но е факт, че няма да ви разберат вероятно, ако кажете ТаксИм, както на нас ни звучи по-добре, вместо тяхното ТАксим. Но пък имат желание да помагат и винаги се намира кой да помогне. Неупътени няма да останете.

Последна редакция: чт, 07 авг 2014, 10:41 от beljata

# 589
  • plovdiv
iv4enceto_91  аз копирам всичко което ми трябва в един уърдовски файл и ще си го разпечатам,копирам си и картите,които ми трябват.Мисля,че ще се справя.

# 590
Привет на всички в темата! GrinningВиждам,че много помагате с инфо на всички желаещи да посетят Истанбул,дайте съвет и на мен моля-от 2-3 години обмислям да отидем да видим за 3-4 дни,първо мислих цялото семейство,после реших,че малката ми дъщеря само ще мрънка като се измори и няма да успеем да разгледаме и да се моткаме,после ходих с мъжа ми набързо за 1 ден и видях,че мога да се оправя перфектно и с метрото и с трамвайте,ако имам карта и насоки за обектите,да обаче изчетеното преди повече от 2 години ми се е поизпарило досега  Embarassedи трябва да чета наново. Crazy
Та имаме възможност сега да отидем само двете с голямата ми дъщеря(21г.) за 3 нощувки в средата на август,регистрирах се в Airbnb и мисля да плащам една стая около 85 долара ще излезе общо  и сами да обикаляме и да разгледаме по-известните забележителности.
Посъветвайте ме  Praynig Hug-да заминаваме ли така,ще се оправим ли или по-добре с група? Peace

# 591
  • Варна
Ще се оправите!

Прочети нещата в първия пост, както и поне тази тема. Когато изясниш какво искаш да видите, ще ти помогнем да се оправиш, щом си склонна да ползваш транспорт, което е чудесно.

# 592
h_o_p_e, дайте малко повече пари, но се настанете в хотел. С апартаментите е трудно настаняването и напускането и в повечето случаи получавате нещо различно от описаното в обявата. В хотела можете да оставите багажа за съхранение. Освен това получавате и безплатна закуска.

Ето предложение на достъпна цена в центъра на историческия полуостров -  Сиркеджи.

# 593
  • София
iv4enceto_91 Ако се разхождате по Истиклял може да похапнете каквито сладкиши пожелаете  и в това заведение http://www.saraymuhallebicisi.com/ , освен кюнефето и другите им сладкиши бяха много вкусни и затова го препоръчвам, голямо разнообразие и цените бяха нормални.  Peace

# 594
  • В центъра на моретата

Скрит текст:
...може да ви упътим към Френската уличка. Там може и друго да се прави, де. Wink

Ще си разпечатам съветите и пътеписите ти преди да тръгнем и ще се движа с тях в ръка, защото е абсурд да запомня всичко. Laughing

Френската улица е невероятна, с особено арт настроение и дух. Държах много да минем оттам, не очаквах, че ще я намерим лесно, но за мое учудване - лесно я открихме, разбира се благодарение на това, което бях изчела във форума. Намира се  по следния начин: като се върви от Таксим надолу по  Истаклал, към края на улицата се намира Галатасарай лицей, който е в лявата страна, на ъгъл - пазят го силно въоръжени полицаи пред портата (доста голяма и внушителна, в горната част с нещо като ветрило). Тръгва се покрай  лицея в пресечката в ляво, Френската улица  се намира непосредствено зад него, т. е. в пресечката като се влезе пак в ляво. Можеш да питаш, като стигнеш лицея, но и без питане ще се оправиш. Е, по уличката предлагат и разни други нещица, ама като отидеш, ще видиш.
А иначе, ако си решила извън програмата да ходиш по обекти, напиши си с по две изречения как се стига дотам - с кой автобус, метро, трамвай - на коя спирка се слиза.

Последна редакция: чт, 07 авг 2014, 16:06 от zaek

# 595
Белята, направо си копнах чаршафа ти  Laughing Благодаря! Много сте полезни в темата! С такова търпение и подробности отговаряте на всички запитвания. А в темата цари страхотен дух.  Hug

Моята идея да отскоча импровизирано до Истанбул се провали, защото не намерих компания, а сама не е гот. Затова оставам на вълна планиране с надеждата до края на годината да отидем със семейството.

Има ли в историческия център някое място, уличка, които си заслужават да се открият и посетят? Имам предвид нещо извън стандартните известни забележителности, подобно на френската уличка, която описахте.

# 596
  • plovdiv
Ще напиша каква програма съчиних и да кажете дали е добра.
1 ден:
1. 8,15ч.-Автобусна панорамна обиколка(от ТА)
2.Посещение на Сапфир(сами)
3.15,15ч-мол Форум(от ТА)
4.Корабче по Босфора(сами)
2 ден:
1.Принцови острови(сами)
2.Таксим,Истикляп,Галата,Египетския пазар и Капълъчарши(сами)
4.19,30ч.-Нощната панорамна обиколка(от ТА)
Какво ще кажете, добре ли е?

Въпроси:
1.Колко струва билета в двете посоки до островите?
2.На кой от тях има най-много за гледане?
3.От къде се хващаше корабче по Босфора и къде мога да видя разписанието?
Черпя виртуално с кой каквото обича от Истанбул.

Последна редакция: чт, 07 авг 2014, 17:07 от mamichon

# 597
  • София
Има ли в историческия център някое място, уличка, които си заслужават да се открият и посетят? Имам предвид нещо извън стандартните известни забележителности, подобно на френската уличка, която описахте.

Соук Чешме - много приятна уличка с реставрирани къщи, цветя и чешмички. Намира се до стената на Топкапъ, на гърба на Света София.

Медресето на Джаферага - има кафене и много стаи, където могат да се изучават занаяти. Там може да се види и как се прави ебру. В двора му има и паметник на Мимар Синан. Мисля, че в първи пост е описано как се стига.

Има едни живописни и много фотогенични шарени къщички, които всъщност са "облицовката" на ресторант. Намират се в края на Хиподрума в ляво, ако си с гръб към трамвая.

Ако не сте виждали как изглеждат тюрбета - в единия край на Света София могат да се видят цели 7 на различни султани  и то напълно безплатно. Само се минава през полицейска проверка за оръжие.

Аз не бих пропуснала и Малката Света София. Жалко, че никога не съм я виждала без килими. Веднъж се бяхме разделили с мъжа ми и той беше минал оттам на път към хотела. Служител вдигнал килима и му показал стъкления под с останките отдолу, но аз нямах този късмет. Поне 2 пъти съм ходила след това.  Sad

Последния път пък минахме от метрото (гара Сиркеджи, но горния вход, а не на самата гара) и се помотахме в този район между трамвайната линия и входа. Доста по-различно и интересно. Сградите са по-поддържани и "лачени", има много хотели, които никога не са ми излизали в частта, която гледам в Букинг (нали ги нареждам по цена  hahaha). В общи линии човек където и да се "забие", все нещо интересно ще открие.  Laughing

# 598
Таня, полезна и точна както винаги  Hug Огромно благодаря!

И за да стана досадна с въпросите, ама като съм ви хванала в настроение, да питам още  Mr. Green

Като изключим моловете и Истиклял, от къде може да се пазарува на нормални цени? Знам, че навсякъде е пълно с магазини, но има ли по-конкретен район. Не искам големите търговски, които ги има и тук. Например ако отидем септември, ще можем да купим дрехи на детето за училище. Имам някакъв спомен, че обсъждахте ели улици с магазини - улицата на гащите, улицата на не знам какво....  Simple Smile В Лалели ме впечатлиха много витрини, но ми казаха, че там се продава само на едро.

# 599
  • София
Миленита, това е квартала между Капалъчаршъ и Египетския пазар. Улиците са почти тематични - улица, на която магазинчетата са само с гащи  Grinning, само с чаршафи, само с антики и т.н. Обаче магазините са от типа, които са на Женския пазар в София, дори още "по-колоритни". Според мен и стоките са със съмнително качество. Всъщност това е мястото, от където през 90-те години пазаруваха куфарните търговци и всички наричахме "стоки от Капалъчарши". Но сигурно с повечко търсене могат да се намерят евтини качествени неща. Мисля си, че никой от темата не може да те упъти точно къде са детските стоки.

Общи условия

Активация на акаунт