Орхидеи 13

• 95 002
  • 852
  •   1
Отговори
# 105
Знам, че е крайно време за пресаждане, но не мога да я хвана в нецъфтеж  Grinning доста често отсъствам от къщи и все цъфнала я заварвам. В  предишната тема имаше доста съвети относно пресаждането, подхранването и всичко, което касае отглеждането на орхидеи, сега ще го изчета подробно и само трябва да я изчакам да прецъфти, а има още няколко пъпки. Така че няма да е скоро.  Simple Smile

# 106
Аз съм в голяма чуденка newsm78 Имам фаленопсис от 2 седмици, не съм го поливала, а корените не изглеждат като за поливане. Какво да правя?

Да ги оставя да побелеят или все пак да полея? Много ми се вижда 2 седмици без поливане newsm78

А какво ще кажете за разликата? Според мен е в положителна посока  Simple Smile

# 107
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Здравейте, прекрасни цветя отглеждате, браво на вас!
 Аз както се предполага нахълтвам в темата защото имам проблем с моята орхидея. Имам я от 2-3 години и си растеше горе-долу добре, цъфтеше си по 2-3 пъти в годината и така. Това лято, обчае не ѝ върви.  Sad Преди да заминем за морето я изкарах навън за да може да я полива съседката, обаче като се върнах открих, че са я нападнали голи охлюви (имахме нашествие и доста от градината ми пострада мн. сериозно), та те бяха изгризали някои от корените ѝ и едната пъпка, затова онзи ден изрязах наранените и изсъхналите коренчета и я пресадих, до тук добре. Снощи обаче в градинката ми е влязло кучето и ми е съсипало тотално орхидеята, цялата е надъвкана, има останало съвсем малко от нея, ето я : нещастна надъвкана орхидея 1 и от другата страна 2 . Цялата и почва е разпръсната по двора, оцелялата пъпка с част от стеблото е изядена, листата са сдъвкани, коренчетата също. Орязала съм каквото беше брутално изядено, на 2 от коренчетата се вижда как са оръфани, от саксията са останали само жалки парченца.  Confused
 Та въпросът ми е има ли шанс да оцелее нещастното ми цвете? Така като гледате снимките да орязвам ли още и какво да я правя сега за да я реанимирам? Като начало ще почистя там където съм отрязала коренчетата със спирт, а после във вода ли да натопя коренчетата? Трябва ли нещо да правя по листата, те също са надъвкани, едното липсва, а едно аз изрязах защото просто беше почти изгризано?

# 108
Аз съм в голяма чуденка newsm78 Имам фаленопсис от 2 седмици, не съм го поливала, а корените не изглеждат като за поливане. Какво да правя?

Да ги оставя да побелеят или все пак да полея? Много ми се вижда 2 седмици без поливане

Определено, НЕ Я поливай. При орхидеите няма точно определено време за поливане. Самото цвете си показва кога има нужда от вода. Изчакай да побелеят корените и чак тогава полей.

# 109
Tatyana, благодаря, ще поливам по-натам  bouquet

Не съм, горкото цвете Crazy Щом при всичките диванета е оцеляла 2-3 години, ще оцелее и сега. Съвсем начинаеща съм, затова едва ли бих ти била полезна, но аз бих опитала да я спася Peace

Аз си купих днес още един фаленопсис от Кауфланд за 10лв, но се оказа по-зле отколкото предполагах Rolling Eyes Доста корени отрязах, да видим ще го бъде ли Praynig

# 110
Здравейте, прекрасни цветя отглеждате, браво на вас!
 Аз както се предполага нахълтвам в темата защото имам проблем с моята орхидея. Имам я от 2-3 години и си растеше горе-долу добре, цъфтеше си по 2-3 пъти в годината и така. Това лято, обчае не ѝ върви.  Sad Преди да заминем за морето я изкарах навън за да може да я полива съседката, обаче като се върнах открих, че са я нападнали голи охлюви (имахме нашествие и доста от градината ми пострада мн. сериозно), та те бяха изгризали някои от корените ѝ и едната пъпка, затова онзи ден изрязах наранените и изсъхналите коренчета и я пресадих, до тук добре. Снощи обаче в градинката ми е влязло кучето и ми е съсипало тотално орхидеята, цялата е надъвкана, има останало съвсем малко от нея, ето я : нещастна надъвкана орхидея 1 и от другата страна 2 . Цялата и почва е разпръсната по двора, оцелялата пъпка с част от стеблото е изядена, листата са сдъвкани, коренчетата също. Орязала съм каквото беше брутално изядено, на 2 от коренчетата се вижда как са оръфани, от саксията са останали само жалки парченца.  Confused
 Та въпросът ми е има ли шанс да оцелее нещастното ми цвете? Така като гледате снимките да орязвам ли още и какво да я правя сега за да я реанимирам? Като начало ще почистя там където съм отрязала коренчетата със спирт, а после във вода ли да натопя коренчетата? Трябва ли нещо да правя по листата, те също са надъвкани, едното липсва, а едно аз изрязах защото просто беше почти изгризано?

Според мен има шансове да се оправи - спирт или канела за да не гният раните и във вода,  но само коренче да стига до водата = и каквото сабя покаже. Не знам, дали ще оцелее, но аз бих се опитала да я спася

# 111
Знам, че е крайно време за пресаждане, но не мога да я хвана в нецъфтеж  Grinning доста често отсъствам от къщи и все цъфнала я заварвам. В  предишната тема имаше доста съвети относно пресаждането, подхранването и всичко, което касае отглеждането на орхидеи, сега ще го изчета подробно и само трябва да я изчакам да прецъфти, а има още няколко пъпки. Така че няма да е скоро.  Simple Smile

Аз пък преди месец си пресадих повечето, защото бях добавяла и малко пръст и корички, та се оказаха заровени и коричките вече имаха изкуфял вид.  Всички са си добре, растат им листа и една й расте цветонос, тези които имаха спящи пъпки (три броя) цъфнаха, пресаждането изобщо не им се отрази, понеже почвата им беше станала вече лоша и затова след пресаждането побесняха да растат.

Пресадих значи - извадих, изтръсках от старите корички, без тези сраснали се с корените, сложих пресни корички (от гората не купени), оставих въздух между корените и ги сложих да си растат.

# 112
# 113
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Благодаря, момичета.   bouquet
 Наканелих коренчетата и натопих във вода, пък ще видим дали ще оцелее. Трябва ли да наръся с канела и наранените листа?

# 114
Благодаря, момичета.   bouquet
 Наканелих коренчетата и натопих във вода, пък ще видим дали ще оцелее. Трябва ли да наръся с канела и наранените листа?

Аз бих сложила кислородна вода.  Wink

# 115
  • Бургас
здравейте!
Имам орхидея фаленопсис от март месец. Всичко й беше наред, поливах я веднъж седмично, пусна 2 нови листа, прецъфтя... От няколко дни обаче забелязах, че върха й е пожълтял/изсъхнал, там където бяха цветовете и 10 см надолу. Знаете ли на какво се дължи? Ще умира ли? Дали има връзка с поливането - да увелича или да намаля?
Благодарна съм на всеки съвет.

# 116
здравейте!
Имам орхидея фаленопсис от март месец. Всичко й беше наред, поливах я веднъж седмично, пусна 2 нови листа, прецъфтя... От няколко дни обаче забелязах, че върха й е пожълтял/изсъхнал, там където бяха цветовете и 10 см надолу. Знаете ли на какво се дължи? Ще умира ли? Дали има връзка с поливането - да увелича или да намаля?
Благодарна съм на всеки съвет.

Ако можеш качи снимки.

# 117
# 118

Извинявай, но не виждам снимките. Не могат да се отворят. От кой сайт ги качваш?

# 119
  • ГОре на черешата...
Според мен просто й изсъхва цветоносът. При това положение май е по-добре да се отреже.

Общи условия

Активация на акаунт