Орхидеи 13

• 94 695
  • 852
  •   1
Отговори
# 90
Добър вечер дами!
За пръв път пиша, но ви следя с интерес Simple Smile сега имам проблем и не знам към кого да се обърна. нека малко предистория да напиша.. та зимата купих на майка ми бяла орхидея фаленопсис,  но след 2 седмици й окапа цвета, но мисля че защото е държахме на по-тъмно място. през май ми подариха една по-малка фаленопсис и за сега е добре, поне така мисля, защото й излиза нов цветонос?!? но едното й листо е започнало да кафенее, но пък й излиза и ново листо  Grinning такаа в началото на юни си купих нов фаленопсис, много красива с две пръчки и мноого цветове, но от една седмица листата започнаха да се сбръчкват и да омекотяват, а съм правила каквото е писано в интернет  newsm78 забелязах че някои от външните корени са изсъхнали. та сега се чудя какво да правя - по принцип си ги поливам с една тор, която си я взех от разсадник. орхидеите стоят на перваза на южния прозорец, но няма пряка слънчева светлина.. поливам ги когато усетя, че са им сухи корите или гледам корените /на около 7 дена/.
ще кача и снимки за да видите какъв е проблема..

и накрая полуизсъхналата ми орхидея..

по всичко се разбира, че съм много начинаеща, но се надявам някой ден да разбирам от тези красиви цветя Simple Smile

# 91
Aleksandra Blyadkova, а дали все пак не напича слънцето по някое време през прозореца?
Не разбирам особено, но листата на предпоследната снимка ми изглеждат като напечени от слънце, поне нещо подобно съм видяла в нета като картинки.
На всяко поливане ли слагаш тор? Мисля, че трябва през поливане да се тори. Също пише, че не се пресажда когато цъфти, но аз бих пресадила в случая, хем да се види останалите корени в какво състояние са.
Орхидеята която взех, за да опитам да съживя, беше с абсолютно меки листа, корените и бяха изгнили.
Да се надяваме някой по-разбиращ да те посъветва, че аз гледам фаленопсис от няма и седмица Crazy

# 92
И аз мисля, че листата да изгорели от слънцето. Ако можеш ги премести на някой източен или западен прозорец. Поне от това, което и аз съм чела не трябва да са на пряка слънчева светлина. ДА обичат да им е светло, но не могат да издържат на силно слънце. Sad Моите ги държа на единственото място, което мога да отделя за тях в къщи - на източен прозорец са и слънцето не пече директно, а през хоризонтални щори. Проверявам с пръчка дали е изсъхнал субстракта и чак тогава поливам чрез накисване. Успех! Стискам палци да се оправят все някак  Hug

# 93
Ето това са корените на големия фаленопсис..

вчера в поливах, но не използвах тор, а само вода.
За слънчевата светлина съм сигурна че не ги напича пряко, навеса е голям и няма как  Simple Smile
чудя се сега дали да не сложа от едни кори, които купих на скоро, но от мн информация, която четох разбрах, че не е добре за тях... ама не знам .. чудя се как да ги спася..  cry

# 94
Александра,за мен това са тотално пресъхнали и почти мъртви корени-толкова са сухи,че чак са се спаружили,както и листата.Въобще не личи,че е поливана вчера.
Как поливате?Киснете саксията или поливате отгоре?На какъв период от време?
Аз бих я натопила така както е по корени в съд с вода поне за половин час за да видя дали ще позеленеят корените и дали има живот в тях.Ако позеленеят,бих я върнала обратно в саксията и поливала по често докато не видя,че листата възвръщат нормалния си вид.
Не съм чак такъв експерт(само от година гледам орхидеи),но така мисля аз.
Надявам се Реге или Таня да се включат и да те посъветват правилно ако аз греша,но нищо не пречи да опиташ докато чакаш.По лошо едва ли ще стане.

*sve*-абсолютен разкош!!!!

Аз още не съм попадала на такива ,но падне ли ми -моя ще е!
Може ли да те помоля да я снима цялата и кажи моля те,от къде я купи?

Иначе при мен всичко е наред засега-имам разкошен цъфтеж от събудени спящи пъпки,също така се сдобих с много мечтана разцветка,имам и въпроси ,но утре -със снимки,че още не съм ги качила на компютъра.

# 95
Алекс и аз мисля, че корените са доста пресъхнали. И аз бих опитала да ги съживя с водна вана. Надявам се да се съживят. Стискам палци да се оправят всичките ти орхидеи.  Praynig

П.С.
Да ви покажа новото попълнение  Heart Eyes

Бях се заканила да купя друга, даже я платих и  на излизане от магазина я видях с тези интересни цветове. И е само за 10 лв., как да не я вземеш!? Mr. Green
Бандата се увеличи на 5 члена у дома

# 96
Еха,добре са се събрали  Wink . Бялата отдолу е моят фаворит.

# 97
Привет на всички,

Току-що откривам темата. Simple Smile Търсех информация за орхидеите и ето..

Миналата година пролетта ми подариха цъфтяща орхидея. След време цветовете окапаха. Имаше периоди, когато не съм я поливала редовно, а тази зима - рядко. Тъй като преди дни отново ми подариха цъфтяща орхидея реших да се поинтересувам и да се постарая да ги гледам правилно. Имам спатифилум, който цъфти в момента, драцени, теменужки, които не цъфтят и хлорофитум. И не полагам особени грижи за тях. Растат, пресаждам и това е.

Кога трябва да цъфне орхидеята и трябвало ли е да я отрежа след като е прецъфтяла?

Сега с тази цъфтящата какво да правя като окапят след време цветовете?

Кога да ги торя? Сега или зимата?

ПП: Невероятни красоти има тук! Впечатлена съм от грижите, които явно полагате, за да имате такива прекрасни цъфтящи орхидеи.

# 98
  • Русе
Miltoniq, благодаря! Орхидеята е от Практикер.

# 99
*sve*  изумително нестандартна и красива-защо аз никога не мога да уцеля в Практикер такива прекрасници!?!

Татяна Мишева, същото важи и за твоята бяла красавица-на практика при нея сякаш цялата устна липсва или е видоизменена-прекрасна,прекрасна просто и толкова нежна в своята белота!

Аз да се похваля,че най-после си намерих една тоооолкова мечтана разцветка:

Ужасно и се радвам-дълго я търсих!

А сега да ви покажа как хубаво ми разцъфтя бялата орхидея с оранжевата устна от две събудени спящи пъпки:

Имам още една красавица,която ми пусна цветонос 4 месеца след като прецъфтя,но не знам защо на този хубав цветонос се оформиха само 2 пъпки.Честно казано,леко съм разочарована,но се надявам да цъфнат успешно и кой знае-може и да си удължи по нататък растежа.Ето я на по ранен етап от растежа-тя е много качествено растение,с хубави листа и тлъсти корени-очаквах повече от нея!

Тази ми орхидея също събуди две спящи пъпки,но тези четири на преден план изсъхнаха и тя цъфна само със задните три

Имам си и жълто-зелено мини.Умря ми подобна,но голяма орхидея и аз се утеших с по малкият вариант.

И на края-дендробиумите ми са вече от двайсетина дена на перваза на западен прозорец,нарочно оставям да ги пече слънцето(докато е по слабо),по препоръка на Таня-и резултатите са на лице-двата ми дендра-фал пускат цветоноси,а на нобилето младите издънки станаха видимо по яки.Поливам ги по често,защото по бързо просъхват,но за сега са много добре там.Надявам се скоро да се хваля и с техните цветове-единият даже не го знам какъв цвят е.
Как то винаги се олях с дължина на поста за което се извинявам!

# 100
  • ENGLAND
Miltoniq, а как се поливат дендробиумите, с потапяне или..... и колко често? Аз днес за първи път се сдобих с един доста поизсъхнал, от хвърлените отвън на работата и сега се чудя как се гледа. И две камбрии ще спасявам, ако някой има опит с тях да сподели, най-вече споливането.

# 101
Miltoniq и твоите са много красиви! Личи си, че ги гледаш с мнооого любов.  Hug

# 102
Doret, и дендробиумите и камбриите се поливат с потапяне като фаленопсисите.Аз камбрии нямам,но съм го научила от прочетените теми назад.На тях Таня им е майстора!При нея камбриите цъфтяха по 3 пъти в годината.Ако се включи тя да те посъветва най-добре,но не знам защо толкова време вече я няма.

Благодаря Татяна,наистина си ги обичам мноооого всичките орхидейки,и се старая да полагам съответните грижи за тях!

# 103
Ето ги и моите хубавици, повече от половин година ме радват с цветове.

Това е най-новото попълнение, подарък за рождения ми ден.

Имам въпрос - на колко време ги пресаждате? Най-старата ми е на 7 години и е крайно време да я пресадя. Каква смес използвате? Препоръчайте някоя по-качествена, защото на пазара има много и не знам коя да избера.

# 104
Ето ги и моите хубавици, повече от половин година ме радват с цветове.

Имам въпрос - на колко време ги пресаждате? Най-старата ми е на 7 години и е крайно време да я пресадя. Каква смес използвате? Препоръчайте някоя по-качествена, защото на пазара има много и не знам коя да избера.

Орхидеите ти са много хубави. И аз мисля, че е крайно време да я пресадиш  Laughing, но трябва да изчакаш да прецъфти и тогава. Иначе се пресаждат на 2 години, защото самата почва трябва да се обновява. Аз лично ползвам такава. http://www.greenhome.bg/article.php?id=23&artid=8 Не знам дали другите ще са съгласни с моя избор.

Общи условия

Активация на акаунт