Орхидеи 13

• 94 693
  • 852
  •   1
Отговори
# 75

Не ми хареса дъното на фалчето, много е свежо като срязано или така ми се струва? Ако е свежосрязано има опасност от загниване там. Напишете ми защо е такоа на вид да мислим с какво да го дезинфекцираме.
Тази снимка ли имате предвид?
Това е откъм корените, които отрязах. Всичко беше изгнило. Има останал само един и новите.
Наръсих го с канела. Днес ще търся в цветарските магазини наоколо такъв препарат, четох за топсин, но дали ще намеря.
Благодаря за съветите  bouquet Като начинаеща, са ми от голяма полза Simple Smile
Термините не са ми много ясни Embarassed , но дали ще се получи, ако пулверизирам коренчетата?

# 76

Не ми хареса дъното на фалчето, много е свежо като срязано или така ми се струва? Ако е свежосрязано има опасност от загниване там. Напишете ми защо е такоа на вид да мислим с какво да го дезинфекцираме.
Тази снимка ли имате предвид?
Това е откъм корените, които отрязах. Всичко беше изгнило. Има останал само един и новите.
Наръсих го с канела. Днес ще търся в цветарските магазини наоколо такъв препарат, четох за топсин, но дали ще намеря.
Благодаря за съветите  bouquet Като начинаеща, са ми от голяма полза Simple Smile
Термините не са ми много ясни Embarassed , но дали ще се получи, ако пулверизирам коренчетата?

Здравейте.
Именно това свежосрязано място ме притеснява. Така си и мислех че там е имало нещо което е заминало, иначе дъното на фалчетата съвсем не изглеждат така.Наистина и топсин е възможност, но ако нямате опитайте със спирт 60 градуса. Аз така по съвет от тук съм спасявала загниване на сърцевината.

Опитайте така - всеки ден с едно памуче за уши натопено в спирт или топсин изтривайте мястото на този срез. то ще покафенее ще се вдърви но вас това да не ви притеснява, корените ще излизат от съвсем други места. Направете такова протъркване със спирт 3-4 дена. по веднъж на ден

Обаче за пулверизирането- само то не знам дали ще е достатъчно, то осигурява моментно овлажняване но от там нататък в течение на деня няма какво да поддържа влажността която й е нужна в момента за прорастване на коренчета.

Затова както казах в един буркан или чаша сипвате вода. в помощта на пръчки поставяне фалчето над водата така, че само коренчетата да комуникират с водата с крайчетата си, но не и стъблото- ето това дебелото от което растат листата , корените и което сте подрязали в основата му.

Търсих снимки, нещо такова

# 77
Схванах идеята, но коренчетата са много малки и е невъзможно да имат контакт с водата, без да се потапя въпросното срязано място Confused Въртях, накланях, но няма как да няма контакт с водата срезът. Намазах със спирт и ми направи впечатление, че е станало твърдо. Ще мажа още 3 дни, да видим. Ще се старая и да е сухо там.

# 78
Схванах идеята, но коренчетата са много малки и е невъзможно да имат контакт с водата, без да се потапя въпросното срязано място Confused Въртях, накланях, но няма как да няма контакт с водата срезът. Намазах със спирт и ми направи впечатление, че е станало твърдо. Ще мажа още 3 дни, да видим. Ще се старая и да е сухо там.

Ако не могат всички коренчета да комуникират нека бъде килната на едната страна така че само еднод ве да са въвводата а другите д аизпозлват овлажняване от изпарения, и !!!!  допълнително опръскване от твоя страна да кажем един два/пъти на ден.

Що се касае до вдървяването, това е начина за борба с гнилочта, става вдървено, но не му пречи, нали се спира гниенето и върха с точката на растеж е жива.

# 79
Първият цвят,цъфнал при мен  Laughing
http://estelita82.snimka.bg/flowers/orhidei.824771.33475872[/img]

# 80
  • ГОре на черешата...
Разкошен е! А тази жълтата вдясно е невероятна красота Peace!

# 81
Разкошен е! А тази жълтата вдясно е невероятна красота Peace!
И аз много си я харесвам,тя е най-новото попълнение,само на около 10 дни  Laughing

# 82
Здравейте, и аз с молба за съвет. Тази орхидея купих началото на май месец. В саксията се виждаха загнили корени още като я купих. Изчаках да прецъфти и реших да почистя изгнилото от корените. Обаче като извадих от корите положението се оказва по - зле отколкото си мислих. "Изхлузих" изсъхналото от корените и напръсках с топсин. Така изглеждат корените в момента,

Всичко което остана от корените е твърдо, но корените не са зелени а кафенеят. Все още не съм посадила цветето. Мисля да го сложа в същите кори, които добре подсуших. Имате ли някакви съвети за това какво още мога да направя? Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 26 юни 2014, 07:44 от iva_83

# 83
  • Русе
iva_83, не се вижда снимка.Бих ти препоръчала,ако имаш възможност да смениш корите.
 И аз пресадих една орхидея преди дни. Пожълтяха и две листа и реших да я проверя.Оказа се,че има малко кори само отгоре и всичко друго е мъх, много мъх.Направо ме изуми количеството.
Един нов фаленопсис при мен, който ми се видя интересен заради по-различните цветове.

# 84
Опитах се да кача отново снимката, но нещо не ми се получава. А и с тази нова версия на сайта ми е направо невъзможно да намеря някакво решение. Както и да е. Въпроса ми за корените е следния, 2 от корените имаха загниване по средата, а към края пак са твърди. Махнах кожичката от загнилите места, и остана само жилката. Трябва ли да отрежа останалата част от корена  newsm78 Дано ме разбрахте какво искам да кажа... Иначе корите са хубави, аз изчистих дунапрените, а мъх няма в тях. Имам един субстрат, обаче той вътре е с добавки (влакна и мъх) Сега като е склонна към загниване орхидеята си мисля, че е по добре само в кори.

# 85
*sve*, много е красива Heart Eyes

Мисля, че има напредък при мен. 2те по-малки листа се поизправиха, не са така клюмнали и сякаш са станали по-твърди Simple Smile Третото още си виси като парцал, но е много дълго, а и всичко се крепи основно на един корен.

# 86
Здравейте, и аз с молба за съвет. Тази орхидея купих началото на май месец. В саксията се виждаха загнили корени още като я купих. Изчаках да прецъфти и реших да почистя изгнилото от корените. Обаче като извадих от корите положението се оказва по - зле отколкото си мислих. "Изхлузих" изсъхналото от корените и напръсках с топсин. Така изглеждат корените в момента,

Всичко което остана от корените е твърдо, но корените не са зелени а кафенеят. Все още не съм посадила цветето. Мисля да го сложа в същите кори, които добре подсуших. Имате ли някакви съвети за това какво още мога да направя? Благодаря предварително!

Албумът ви е заключен и искаме не искаме няма как да го видим. Тук го корегирах.

За мен имате много малко корени, ако е наистина както описвате голяма част от тях са изгнили а нямате нито едно зелено и ново коренче.

Орхидеите не са склонни към загниване, лошите грижи - обикново поливане без изчакване да просъхнат ги карат да гният. когато грижите се коригират и орхидеите се чувстват добре. Ако стимулирате появата на нови корени, субстрата, който опидвате - скори дунапрен и мъх  е съвем подходящ за посаждане и отглеждане но в момента само кори няма да донесат достатъчно овлажняване - за съжаление с такива оскъсни корените ще ви трябва реанимационен период.

Не бих ви препоръчала да я посадите в кори дори и  да пулверизирате ежедневно, така ако ставя някакво нагниване то ще остане в субсрата и вие ще со усетите едва като омекнат листата, когато може вече и да е късно.

Реанимация може да направите със сфагнум или над вода като лук за което като метод пуснах инфо  по горе на една дама и даже дадох снимка от интернет. когато вече покарат новите коренчета ис танат поне 3 по 5 см може да се посажда в субстрат.

Последна редакция: чт, 26 юни 2014, 09:33 от _re_ge

# 87
*sve*, много е красива Heart Eyes

Мисля, че има напредък при мен. 2те по-малки листа се поизправиха, не са така клюмнали и сякаш са станали по-твърди Simple Smile Третото още си виси като парцал, но е много дълго, а и всичко се крепи основно на един корен.

Понякога и един е достатъчен, ако орхидеята има сили понякога се реанимира и от без корени ... но не всеки път, току преди няколко месец ами донесоха една с напълно загнили корени и тотално омекнали листа. Бях оптимистично настроена за нея - та не пулверизирах ли, да не обтривах ли листата два пъти на ден- не оцеля. Стопанката беше попрекалила с поливане.

Един нов фаленопсис при мен, който ми се видя интересен заради по-различните цветове.

Остави цветовете , но тези накъдрени крайчета са божествени!

# 88
  • Русе
_re_ge, това имах предвид, но не съм се изказала добре  Crazy
Точно формата на цветовете ме привлече,изглежда някак триъгълен. Трите венчелистчета са издължени,а другите две закръглени и накъдрени.

# 89
_re_ge благодаря за съвета! Ще пробвам и дано оцелее Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт