Орхидеи 13

• 94 691
  • 852
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте!
Заех се с трудната задача за съживя ето тази красавица и от днес е при мен. Моля да споделите, дали ще е мисия възможна изобщо. Доколкото разбрах не е цъфтяла, откакто е закупена - от преди около 2 години, най-вероятно защото не е била на добре осветено място. Rolling Eyes

http://i59.tinypic.com/mlr22p.jpg
http://tinypic.com/r/2s0h8vs/8
http://tinypic.com/r/jifei9/8

Взех хубав субстрат и мисля да я пресадя, след което да я сложа на добре осветено място. Някакви идеи какво друго мога да направя?

И още нещо, мислите ли, че на този етап от годината мога да се надявам на цветонос, който в последствие да цъфне? Защото моята орхидея май досега винаги е изкарвала цветонос в началото на годината - януари, февруари, а по това време има вече обилни цветове... Thinking

# 61
Момичета и аз съм с проблем и молба за помощ.  Praynig Въпросната орхидея я имам от ноември. Прецъфтя и преди около месец отново се появиха пъпки. Когато едната разцъфна обаче, като че ли цветът ми се видя хилав, след нея цъфна и втората, но и тя такава - анемична. Междувременно листата се набръчкаха, първият цвят окапа след около седмица цъфтеж  Cry , а в саксията се появи нещо зеленикаво като плесен. Днес забелязах, че цветоносът отгоре взе да пожълтява....Не я преполивам - само когато корените изсветлеят (около 1 път на седмица/ 10 дни), торя я от време на време, но не е повече от 1-2 пъти в месеца. На източен прозорец е, но има перде. Чудя се какъв е проблемът и какво да я правя. Минава ми през ум да й сменя корите, но не знам дали няма да сбъркам. Ето снимки:

снимка 1  снимка 2  снимка 3  снимка 4

# 62
И аз пак с въпрос..
Сложих орхидеите в спалнята, която е най-светлата стая вкъщи, с южен прозорец. Цветята са далеч от прозореца, но влажността е винаги висока, особено нощем, ако не спим на отворено. Та.. сутрин саксиите изглеждат така:

Това проблем ли е? Притеснявам се да не изгният корените Rolling Eyes

# 63
Здравейте!
Заех се с трудната задача за съживя ето тази красавица и от днес е при мен. Моля да споделите, дали ще е мисия възможна изобщо. Доколкото разбрах не е цъфтяла, откакто е закупена - от преди около 2 години, най-вероятно защото не е била на добре осветено място. Rolling Eyes

Аз не виждам, какво не й е наред, освен че не е цъфтяла  newsm78
Ако само това е проблемът - може да е от светлината, както казваш или да е поливана с непрестояла вода. Понякога водата оказва ефект и тя.

# 64
И аз пак с въпрос..

Можеш да извадиш част от корите или - по-добре - да направиш големи дупки на кофичките  на дъното, по ръба долу и  отстрани. Ако пробиваш дупки  даже можеш да не ги пресаждаш - нещо метално - ножица, кука, нож ги нажежаваш на пламъче и внимателно пробиваш пластмасата /внимателно - в смисъл да не е дълбоко, че да уцелиш коренче/. Целта е да се има откъде да се изпари влагата, защото така са "затапени" кофичните.  Hug

# 65
Дупки с подръчни материали - голям кламер и запалка, в работна среда  Laughing

# 66
Надупчих, благодаря за идеята  bouquet

# 67
Здравейте, забелязах, че около и вътре в саксията на орхидеята има малки мушици. Мисля, че са така наречените винарки  newsm78 Дали ще навредят на цветето? Thinking

# 68
Това е абсолютно живо растение или поне се е съвзело /растат му корени/, аз бих наръсила с канела отрязаното стъбло, за да не загние случайно. Листа не бих махнала, освен ако не пожълтее.

понеже чета за орхидеи в много чуджестранни форуми, ръсенето с канела отдавна е отречено  като средствое което с нещо подпомага за оправяне на загнили или орязани места.
Когато има загниване си взмете прерата за болести и дезинфекциярайте, другият варинат е спирт, всичко се вдървява но ако растението  има сили пуска кейки.

# 69
Здравейте отново. Орхидеята ми се разболя и остана само с 2 листенца. 

Орхидеята ви не е болна, тя завършва жинения си цикъл защото има цветонос излязъл от точката на ръста. Обаче явно има сили и затова пуска бебета, опитва се да се възпроизведе. Тези които са в корените не бих делила за нищо на света.

имате гниене защото явно като поливате мокрите несъзнаетлно това място. бих ви посъветвала да поливате с накисване но само на 2/3 от саксията. Кейкито е толкова малко че каквото и да остържете ако то самото не намери сили да се справи ще загине и може да се появи друго. Просто внимавайте с поливането.

Що се касае до срязания цветонос и аз не виждам да е срязан до членче, но ако има поне едно членче под отрязаното вс еможе да порасне отклонене от него.

Последна редакция: пн, 23 юни 2014, 20:58 от _re_ge

# 70
Здравейте!
Понеже съм абсолютен лаик в отглеждането на орхидеи (а и изобщо цветя), но пък имам огромно желание да спася една, се записвам в темата директно с въпрос дали съм на прав път..
Цветето е загинало, гледано е в обикновена пръст, корените са изгнили, листата са меки. Изрязах всичко гнило, сложих в прозрачна саксия с почва за орхидеи, но всъщност останаха 2-3 коренчета само и нямам идея дали ще пораснат нови. Листата трябва ли да махна?
Ето как изглежда всичко:
Скрит текст:

коренчетата ви са много малки. Посадени  в тези кори не съм сигурна че имат достатъчно влажност. дори не знам какво да ви посъветвам. Аз бих приложила сфагнумм но начинаещи орхидеисти трудно биха се справили в преувлажняването. Варианта е да я сложите над вода като ЛУМК с корени които само докосват водата и по този наичн да стимулирате растежа им. Иначе така в кора по скоро ще загине.

Не режете нищо от листата , те все още хранят.

Не ми хареса дъното на фалчето, много е свежо като срязано или така ми се струва? Ако е свежосрязано има опасност от загниване там. Напишете ми защо е такоа на вид да мислим с какво да го дезинфекцираме.

# 71
Здравейте!
Заех се с трудната задача за съживя ето тази красавица и от днес е при мен.

И още нещо, мислите ли, че на този етап от годината мога да се надявам на цветонос, който в последствие да цъфне? Защото моята орхидея май досега винаги е изкарвала цветонос в началото на годината - януари, февруари, а по това време има вече обилни цветове... Thinking

Какво значи "да я съживите"?
Това е един прекрасен свеж и жизнеспособен ексзепляр! Всичко му е наред.
в момента и да искате няма да заложи цветонос- не му е сезона. Те залагат цветонси есента или ранна пролет. Дори добрата осветеност не му влияе, по-скоро дисбаланс между дневните и нощните температури , ако няма добра осветеност, то оскъдност в поливането. Много орхидеи не цъфтят заради по редовното поливане. Отгледайте я на спокойствие лятото и септеври/октомври ще говорим за цветоносите.

Дори внимавайте в момента с первазите- слънцето може да ви изгори листата а от отворения порзорец да се просушава прекалено бързо.

# 72
И аз пак с въпрос..
Сложих орхидеите в спалнята, която е най-светлата стая вкъщи, с южен прозорец. Цветята са далеч от прозореца, но влажността е винаги висока, особено нощем, ако не спим на отворено. Та.. сутрин саксиите изглеждат така:

Това не е проблем, там има влага, което е добре , трябва и да има влага след като сте поливали и тя бавно да се изпрява,  а вие да следите преди поливане тя да изчезне напълно. Не води до загниване на корените вс епак има влага има кори това са изпарения. Пробиването на екстра дупки по скасията би довело само до по-често поливане заради форсираното просъхване на субстрата. Именно този конденз е това което трябва да ви ореинтира колко да изчакате до следващото поливане. Когато той изчезне напълно и корите просъхнат до хрускане значи вече идва време за поливане.

Да ви предупредя че орхидеите са ви много дълбоко посадени и имате опасност от загниване на шийката. Извадете ги по нагоре, нека да като "кекнати ' върху субстрата.

# 73
  • София
Благодаря, re_ge. Hug
Днес я пресадих и установих, че наистина не е толкова зле положението. До вчера ми изглеждаха корените зле, а и това, че не цъфтеше...
Сложих я до другата ми, която благодарение на вашите съвети се развива много добре, така че се надявам и тази да заложи цветонос на есен. Praynig

# 74
Здравейте, забелязах, че около и вътре в саксията на орхидеята има малки мушици. Мисля, че са така наречените винарки  newsm78 Дали ще навредят на цветето? Thinking

не но са голяма досада. Има ги и в саксията макар и да не ги виждате. Размножават се и стават ужасни, тръгват и по други цветя. . Купете препарат за вредители по растенията и пръскайте според инструкцията.

Общи условия

Активация на акаунт