разясняване на резултат о т цитонамазка

• 3 261
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте!
През м. декември 2013г. си направих цитологично изследване и резултатът беше РАР-2. Генекологът ми предписа Полижинакс да си поставям 3 месеца по 12 капсули /в месец и 18 дни почивка/. При второто изследване в м. май 2014г. резултатът е същият Лекостепенен хроничен неспецифичен екто ендо цервицит с умерена до изразена ендоцервикалноклетъчна полиферация.РАР-2/3А  /преписан дословно резултат от изследването/. Генекологът пак ми предписва Полижинакс. Моля, ако може да ми поясните трябва ли так да ползвам този препарат, след като нямам никакво подобрение, и не трябва ли да ползвам друг /какъв/? Не трябва ли да си направа и други изследвания? Калко е тежко заболяването ми, защото след като показах изследването на друг генеколог-хирург и той ми каза, че трябва да да направя изследването пак и е възможна хирургическа намеса. Моля дайте ми съвет и ми обяснете резелтатите от предишните две. Възможно ли е медикаментозно лечение?

# 1
Здравейте,

PAP-2 е нормален цитологичен резултат и не налага допълнителни изследвания и лечение.
При резултат PAP2-3А е препоръчително да се направи колпоскопско изследване, за да се изключат предракови изменения на маточната шийка. Чак след това може да се назначава противовъзпалително лечение.
При тези два резултата не може да се говори за хирургическа намеса.

Поздрави,
Д-р Иван Димитров
Акушер Гинеколог
Медицински комплекс "Д-р Щерев"

# 2
Здравейте д-р Димитров!
Много Ви благодаря за отговора. Ходих на преглед  и ми предписаха вагинални глобули.  След това  отидох при друг гинеколог за колпоскопия и нова цитонамазка. Резултатът от колпоскопията не показа никакви изменения т.е., че съм добре, но цитономозката пак е PAP 2/3А. Гинекологът ни препоръча кюретаж. Моля, да ми дадете съвет - да опитам ли  още 1-2 месеца с вагиналните глобули и промивки, /да направя нова цитонамазка преди да се подложа на тази операция/ или да отида на кюретаж /до колко бързо трябва да се направи/.

Последна редакция: ср, 16 юли 2014, 21:37 от В.Николова

# 3
Здравейте,

Не бихме могли да дадем повече информация преди да се направи консултация и да се прегледа цялата медицинска документация.
За Вашия проблем, бихме Ви препоръчали да направите консултация с д-р Иван Димитров, който е акушер гинеколог, с насоченост към онкогинекологична профилактика.

Прикачваме негова автобиография с повече информация: http://shterevhospital.com/about/%D0%B4-%D1%80-%D0%B8%D0%B2%D0%B … 1%80%D0%BE%D0%B2/

Поздрави,
Екип на Медицински комплекс "Д-р Щерев"

# 4
Благодаря Ви за отговора и напътствието.

Общи условия

Активация на акаунт