Въпроси относно пътуване на 16 г. момиче със самолет

• 2 369
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте,

Знам, че има много теми и много е казано, изписано и прочетено по въпроса, но аз имам няколко конкретни въпроса към днешна дата. И така дъщеря ми (16 г.) ще лети сама през м.юли вероятно със самолет на България Ер, та въпросите ми са:

-колко килограма ръчен багаж?
- има ли право на дамска чанта + ръчния багаж или не?
- може ли телефон, лаптоп или таблет и фотоапарат да са в ръчния багаж? И ако да, съответно трябва ли да ги обяви или да носи някакви документи, че ги притежава и т.н.?
- колко е максималното тегло на чекирания багаж?

Споделяйте мнения и впечатления от скорошни полети с въпросната авиокомпания!
Предварително Ви благодаря!

# 1
  • София
За теглото на основния и ръчния багаж не мога да отговоря, зависи и от полета, кой го изпълнява и по коя дестинация (въпреки че билетът е на България еър, самолетът може да е на друга компания).

Относно останалите въпроси - да, има право на дамска чанта освен ръчния багаж. А електрониката може да бъде в ръчния багаж, ако отговаря на изискванията за размер на чантата (при ръчния багаж е важен и размерът, не само теглото).

# 2
  • В сърцето на моите съкровища...:)
-колко килограма ръчен багаж?
https://www.air.bg/bg/baggage
- има ли право на дамска чанта + ръчния багаж или не? Да.1 бр. - 10 кг. и максимални размери 55x40x23 см. ръчен багаж.
- може ли телефон, лаптоп или таблет и фотоапарат да са в ръчния багаж? И ако да, съответно трябва ли да ги обяви или да носи някакви документи, че ги притежава и т.н.? ',Задължително в ръчния  Peace Мисля,че не й трябват. Преди се попълваха декларации на ''Митница' само извън ЕС, но сега мисля,че отпаднаха. Провери отново на тел на аерогарата. Peace
- колко е максималното тегло на чекирания багаж? виж първия линк  :peace:1 брой багаж макс. 23 кг. и до 158 см за икономическа класа.

# 3
Благодаря Ви момичета!

Полетът е до Прага, а билета е Economy Class SAVER класа.

Имам обаче още няколко въпроса:
- Току що го резервирах и платих по интернет (и сега глупавата част от въпроса) - на място на летището ли ще си го получи тя?
- Трябва ли някъде да се обадя да го потвърдя и ако да, то колко дни по- рано?
- Колко по- рано трябва да бъдем на летището?
- И разбира се.... и този вид класа ли включва 23 кг багаж (чекиран) + ръчен - 10 кг.? (защото в писмото, което ми пратиха на ел. пощата пише Багаж: 1 бр. на пасажер или това става дума за чекирания)
Има право и на дамската си чанта... така поне разбрах от това което сте написали по- горе!

Предварително Ви благодаря! И се извинявам за глупавите въпроси?

P.S. И един много, ама много глупав въпрос... ама все пак ме тревожи: Когато попълвах номер на документ за самоличност написах номера на личната й карта (нали е на 16 г., та има) сега обаче ми е премисъл дали не трябваше да напиша номера на задграничния й паспорт, че нали е под 18 години и само с него може да пътува извън БГ???

Последна редакция: ср, 18 юни 2014, 17:12 от tinna_sun

# 4
  • София
Благодаря Ви момичета!

- Току що го резервирах и платих по интернет (и сега глупавата част от въпроса) - на място на летището ли ще си го получи тя?
- И разбира се.... и този вид класа ли включва 23 кг багаж (чекиран) + ръчен - 10 кг.? (защото в писмото, което ми пратиха на ел. пощата пише Багаж: 1 бр. на пасажер или това става дума за чекирания)
Има право и на дамската си чанта... така поне разбрах от това което сте написали по- горе!

P.S. И един много, ама много глупав въпрос... ама все пак ме тревожи: Когато попълвах номер на документ за самоличност написах номера на личната й карта (нали е на 16 г., та има) сега обаче ми е премисъл дали не трябваше да напиша номера на задграничния й паспорт, че нали е под 18 години и само с него може да пътува извън БГ???

Пратиха ли ти нещо на е-мейл? Ако да, това е билетът, но той служи за ваша информация. На летището може да отиде и без него. Ако ще се чекира онлайн, ще й трябва информацията в него.

Не е нужно, ако си получила такъв е-мейл.

1 час.

# 5
Благодаря Ви момичета!

Пратиха ли ти нещо на е-мейл? Ако да, това е билетът, но той служи за ваша информация. На летището може да отиде и без него. Ако ще се чекира онлайн, ще й трябва информацията в него.

Не е нужно, ако си получила такъв е-мейл.

1 час.

Да на ел. пощата ми изпратиха всичко! Мисля да го принтирам за да бъде в нея, за всеки случай! Притеснявам се, че написах номера на личната й карта, а не на задграничния паспорт... ама знам ли, то пише passport.... и се чудя и мая какво да правя! Да не вземат да й направят проблем по летището?!

p.s. Благодаря за отговорите... ще очаквам някой, ако може да ми отговори и на останалите въпроси Simple Smile

# 6
  • София
За документа за самоличност не мога да кажа нищо, не съм наясно.
За багажа - да, основен багаж, ръчен багаж + дамска чанта.

# 7
За документа за самоличност не мога да кажа нищо, не съм наясно.
За багажа - да, основен багаж, ръчен багаж + дамска чанта.

Благодаря, надявам се да се включи някой, който може да ми отговори и на въпроса за документите Simple Smile

# 8
Да ви кажа по мой спомен, когато съм купувала билети на полето password пиша номера на паспорта, но  принципно, когато се лети за страни в ЕС може и с лична карта. Да си носи и двете на летището, както и разпечатания билет и няма да има проблем. В цената на билета влиза ръчния до 10 кг. и куфара до 23 кг. Според мен дамска чанта не влиза. Поне това виждам на сайта. А от друга страна го казвам, защото съм летяла както с нискотарифни, така и с "високотарифни" (така ли се казват  Rolling Eyes). И при нискотарифните си спомням, че не можеше отделно ръчен багаж и отделно дамска чанта или чанта за лаптоп. Докато с british примерно при полет може спокойно освен куфара, ръчен багаж и дамска чанта/чанта за лаптоп.
Най-добре се обадете на летището за информация и питайте за да не се наложи да плащате екстра багаж. Казвам ви от личен опит - дерат кожи  Peace Peace
И да кажете какво е станало  Simple Smile

# 9
  • В сърцето на моите съкровища...:)
Цитат
Току що го резервирах и платих по интернет (и сега глупавата част от въпроса) - на място на летището ли ще си го получи тя?

Принтиш потвърждението и с него отиваш на летището. На чекинг гишетата на базата на информацията в него ще й издадат бордна карта за полета.  Peace Peace
          Щом билета е платен, няма какво повече да се потвърждава.
          2 часа преди полет е хубаво да сте на летището, /това го пише и в правилата/за да успеете  да преминете през всички проверки за сигурност и да не се притеснявате излишно.
          В ЕС може да се пътува и с лична карта, не е проблем паспорта. Peace

И едно напомняне - не забравяйте декларацията-съгласие за пътуване + копие от нея,защото копието остава у Гранична полиция. Naughty

Иначе при нискотарифните, както е обяснила и ReName всяка чанта се таксува. При останалите е както бях споменала в поста си по-назад. Peace

Успех!

# 10
  • София
и още нещо,в ръчния багаж не може да  се пренасят течности в опаковки над 100ml,изхвърлят ги на проверката за сигурност.

# 11
Здравейте, някой има ли представа цигарите задължително ли е да си ги купя от летището (пътувам до Лондон с  Wizzair) ?

# 12
не е задължително

# 13
С България Ер в билета са включени 1 ръчен багаж  до 10 кг с размери както е описано по-горе 55/40/23, 1 чекиран багаж до 23 кг до 158 см височина и 1 дамска чанта, но гледайте да не е голяма, така че да може да се пъхне под седалката отпред на мястото на което сте Вие. Вътре може  да има фотоапарат, телефон, който да мине през рентгените на митница. Лаптопа в ръчния багаж, като на рентгена го изважда и го показва. Не е нужно да носи документи за тях. Всички течни гримове, дезодорант, парфюм, паста за зъби,пяна за коса, лак  и други течности в ръчният багаж или дамска чанта общо да не надвишават 1000 мл, а всяко от тях да не надвишава  100 мл. Освен това задължително да са сложени в специална торбичка с ципче, която можете да купите на летището. Ако не, ги слагате в чекираният багаж. В ЕС се пътува само с лична карта, ако обаче се притеснявате, че няма 18 год. да си носи и задграничния паспорт. В чантата или ръчния може да носи хапване, за предпочитане пакетирано, но не може да внесе течности. След като мине митница и граничен контрол, може да си купи вода, сок, кафе и т.н. от летището и може да ги качва на борда. На нашето летище в София искат 2 часа по-рано да сте там. За предпочитане да не носи колан с метални токи, гривни -метални, шноли и т.н. защото на митница ще трябва всичко да сваля и да слага в едни пластмасови легенчета заедно с дамската чанта и палто, яке и обичайно и обувки, които минават през рентгена. Лошото е, че може като излезе багажа от рентгена тези неща особено пръстени, гривни и други дребосъци да останат по ъглите на легена и да не ги види. Особено ако бърза, така може да ги изгуби. Ако не ги сваля ще свири с тях, като минава под рамката на митницата.
В ръчен багаж мисля, че може само до 1 стек цигари на човек, не е задължително да са купени от летището или от самолета.

Последна редакция: нд, 07 дек 2014, 16:08 от fatalina

# 14
Благодаря ви, страшно ми помогнахте !!  Wink

Общи условия

Активация на акаунт