Първи полет сама на 16. Помощ!

• 581
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, на 25.07 ми предстои полет София - Виена с Austrian Airlines сама. На 16 съм и съм летяла само веднъж преди години и не си спомням нищо. Не ми е ясна организацията на самото летище - кое кога се прави (също да вметна, че ще пътувам с чекиран куфар). Ще се чекирам онлайн преди полета и ще имам boarding pass на телефона си и принтиран, но не ми е ясно какво правя с куфара. Преди или след security го оставям, трябва ли сама да си принтирам някаква табелка/хартийка, която да сложа? Като цяло каквито и съвети да имате за летене са добре дошли, най-много ме стресира организацията на нещата на самото летище. Благодаря предварително!

# 1
Здрасти, и аз бях така притеснена преди първия си полет сама, нищо че бях по-голяма от теб Wink
Когато отидеш на летището трябва да намериш гише на компанията с която летиш, например Австрийски авиолинии. Казваш че си имаш вече бординг карта и трябва да чекираш багаж. Те ще направят всичко, което е необходимо. Виж само да не надвишаваш допустимите кг на багажа, ако е много голям го премери предварително, защото ще те накарат да доплатиш за свръхбагаж.
След като го направиш това отиваш на секюрити чек и оттам на гейта, от който излиташ.
Софийското летище е сравнително малко и лесно ще се ориентираш, не се притеснявай. Сега е малко по-натоварено, затова отиди поне 2 часа преди полет. Прочети също добре дали самата авиокомпания няма някакви допълнителни изисквания.
Аз бих носила маска, както на летището, така и в самолета.

# 2
Когато влезеш на летището ще видиш едни екрани на които пише на кой номер гише трябва да чекираш багажа (всяка компания/полет имат различно гише на което обслужват). Ще ти поискат лична карта и бординг пас. На куфара ти ще залепят баркод и ще го пуснат към багажното. Ще получиш същия баркод, който трябва да пазиш ако евентуално изгубят куфара.

Отиваш към секюрити. Не можеш да носиш течности повече от 100 млн на разфасовка и не повече от литър общо. Ще те накарат да извадиш всички лаптопи/таблети/електронни книги и тн които носиш. Всички метални предмети по тялото, всичко от джобовете.

След като минеш секюрити търсиш екран на който пише на кой изход излита полета ти. Съветвам те да сравняваш номера на полета, тъй като понякога има повече от един полет за същата дестинация.

Насочваш се към изхода и чакаш качването. Отвреме навреме поглеждаш дали не са сменили изхода в последния момент.Като стигнеш, следваш табелите за куфарите и си чакаш куфара.

# 3
  • София
Ако си бълг.гражданин и си на 16 г. трябва да имаш нотариално заверена декларация от двамата родители, че разрешават да излезеш от Бг сама. Носи си оригинала за да го видят на паспортния контрол и копие, което остава при тях. Лична карта или паспорт, с които ще пътуваш не  забравяй. Ако си от София може да се разходиш до летището предварително и да разгледаш как става заминаването. Така ще си по-спокойна в деня на пътуването.
В момента повечето авиокомпании изискват да се явиш на летище София 3 часа преди полета. Персонала е малко и стават опашки.
Носи си и 2 - 3 маски. Вчера позната пътува с АА до Виена и са искали при качване в самолета. По време на полета не са се формализирали много. Но да си имаш.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 22:09 от Aisha

Общи условия

Активация на акаунт