СЕДМОКЛАСНИЦИ - заявления за класиране - седмична (13.06-19.06)

• 46 571
  • 889
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте, мами!

Нова съм тук, но ви чета от известно време. Реших да се включа, за да споделя и нашите терзания около кандидатстването. Дъщеря ми има бал 31,814. На БЕЛ се представи много добре (5,813), но по математика се поизложи (4,594). Освен това по математика й оставиха 5 за годината, което допълнително снижи бала. Но математиката не й е силна страна, така че и двете се примирихме с оценката. Тя на своя глава реши да се яви на изпит по география в НПМГ и там има доста висок резултат. И сега дилемата ми е дали да бъде НПМГ или гимназия с изучаване на чужди езици. Насочили сме се към 32-ро и 7-мо, тъй като са удобни като дестинация. Ако имате мнения за тези две училища, ще се радвам да ги споделите. За НПМГ относно паралелката с география не четох добри  отзиви, но мненията бяха стари. Ако имате по-актуална информация, ще съм благодарна да я споделите. И ако тук има мами, чиито деца също са се насочили към географията в НПМГ, ще се радвам, ако пишат.

Успех на всички деца!

# 301
  • София
babaadi , мерси!

Имам и притеснения относно това дали детето ще се справя. На изпита изкара само 4,18. Решил си е само училищната част от задачите, не се е подготвял допълнително. На НВО ако имаше още 15 стотни, щеше да има бал 34,50 за СМГ и да е вътре. Но определено не заляга над задачите, голям е мързел.

Та голямо мислене е, дали МГ или езикова. Май само на мен ми пука.

# 302
  • София
С две ръце за НПМГ. Сори, ама изброените от теб други училища са на светлинни години встрани от НПМГ. Аз не бих се колебала за мое дете никога. Атмосферата в НПМГ е съвсем различна. Виждала съм как се държат младежите и в двете училища по време на междучасие и сравнението определено е в НПМГ. Признавам, че за мен е по-важна изцяло атмосферата и децата в училището, отколкото самата паралелка, особено ако става въпрос за училища с различни рангове.
В какъв смисъл отзивите не са добри за географията? Има тема за НПМГ, питай там.

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 08:02 от Andariel

# 303
  • София
Andariel , и на мен ми помагаш много. Вярно, че се отдалечаваме от принципа ни "на един тролей разстояние", от НДК ще се наложи и метро за две спирки, но като съм учила в МГ и си м исля, че всичко друго е загуба на време.

# 304
  • София
Грета, ако от теб повече зависи решението, може би е добре да помислиш по въпроса дали детето ще се чувства добре с математика изобщо. Ако не е много сигурно, че ще решава задачи и това му харесва, и иска да ходи по състезания или да се конкурира с другите деца по математика (защото това е профилът, нали така), то може би езикова е по-добре. Иначе за какво да ходи в математика - нито ще му гори отвътре за математиката, нито с езика ще продължат многото часове след осми клас. Ако имате шанс за езиковите от "първа група" или желание за определен език, то май езикова е по-благоприятен вариант. Лично за мен СМГ и езиковите са на едно ниво и голяма дилема, но ако на детето не му гори отвътре за математиката, то езикова е по-добър вариант. Поне така излиза с език, а математиката може и на частни уроци да я подготви за кандидатстване след време.

копирах допълнението към предишния си пост в нов, че докато се натуткам да пиша, и той заминал.

# 305
С две ръце за НПМГ. Сори, ама изброените от теб други училища са на светлинни години встрани от НПМГ. Аз не бих се колебала за мое дете никога. Атмосферата в НПМГ е съвсем различна. Виждала съм как се държат младежите и в двете училища по време на междучасие и сравнението определено е в НПМГ. Признавам, че за мен е по-важна изцяло атмосферата и децата в училището, отколкото самата паралелка, особено ако става въпрос за училища с различни рангове.
В какъв смисъл отзивите не са добри за географията? Има тема за НПМГ, питай там.

Благодаря за мнението! Четох, че най-голямо внимание се обръща на паралелките по математика и химия/биология. Там наистина влизат доста добри деца, които знаят защо са там. Географията едва ли не са като "изтърсаци". Но пак казвам, че това са стари коментари от преди 2-3 години. Това, което ме притеснява за НПМГ е, че повечето резултати от вътрешния изпит не са много добри. Едва ли всички деца, които имат над 5 на изпита по география, а те не са много, ще се втурнат към НПМГ. Т.е остава варианта в паралелката да влезнат деца с доста по-ниски оценки, респективно и доста по-нисък бал, което поставя въпроса за нивото и желанието за обучение от тяхна страна. Все пак за всеки родител е важно дете му да попадне в добра среда с мотивирани съученици. 

# 306
  • София
Не знам, да ти кажа, щом децата са имали акъл поне да се явят на изпита и да го изкарат, значи не са толкова зле. То е ясно, че всяко училище има фаворизирани паралелки, но как да го кажа, понякога най-лошото (паралелка) в по-доброто (училище) е по-добро от най-доброто (паралелка) в по-лошото (училище). Това също е някаква стратегия за справяне. Все пак, изборът пак опира до вас,  а моето мнение е напълно субективно. Аз самата много се чудих и маех как да избираме, защо да избираме, как да редим, и си признавам, че и нерационалните аргументи имаха тежест.

# 307
А някакви мнения за "ПГИЧЕ Св.Методий"? Rolling EyesИмам чувството,че не е особено популярно но не разбирам защо...На първи прочит изглежда добре...
Както и ПГИИРЕ Михай Еминеску-ако някой има впечатления,моля нека сподели.  bouquet

# 308
kopoeva, кажете колко ви е БЕЛ+МАТ от НВО, за да може да ви изключим от статистиката. Едно дете по-малко си е едно място повече за децата с по-нисък от вашия бал.

А колко деца отиват в АК?
Добро утро отговарям малко със закъснение, но събота и неделя достъпа до компа е затруднен....
Бала ни е 10,941. Благодаря на Джуди за пояснението. И за мен беше логично, че не е необходимо да подаваме заявление в общото класиране, но все пак да се застраховаме. В крайна сметка няма да участваме в класирането за другите училища. Дано освободим място за дете, което да бъде прието на първо класиране по първо желание. Пожелавам още малко търпение на мамите и децата им. Ние сме привилигеровани с това, че по-рано разбрахме къде ще учим и най-вече, че ще бъде в мечтаното училище.

# 309
Много моля, някой да ми каже за НПМГ колко е зле положението. Отвсякъде чувам, че имало много наркотици и текучество на преподаватели. Имате ли познати, на които децата учат там? Математиката на нивото на СМГ ли е?

Почвам да се чудя вече как да редим. Детето е по-объркано от мен, не знае какво иска, езиците ги мени през час.

По-леките наркотици се продават в лавката, но ако децата искат нещо твърдо трябва да си вземат от училищната лекарка. Безплатно разбира се Twisted Evil

Чудя се на подобни запитвания, честно. В никое училище не се толерират или продават наркотици. Ако има такова нещо това си зависи от децата. Във всяко училище има деца, които си пушат тревица, даже и в най-най-най-реномираните. Дори някой да познава дете от дадено училище, което употребява наркотици това по принцип нищо не значи. НПМГ е измежду елитните училища в София, а какво правят децата извън училище зависи от възпитанието им, не от училището.

# 310
Синът ми учи в НПМГ, география. Мога да кажа следното -аз съм доволна. От кварталното училище, където амбицията на съучениците му беше Хенри Форд, се оказа в среда, която го стимулира. Не всички са заинтересовани от географията. Има едно момче, което ходи на международни състезания по фехтовка. Има друго, с други интереси. Синът ми, който имаше интерес, беше подготвян (като кръжочна форма) всяка събота за олимпиада по география, заедно с други деца. Обаче -там език не може да се научи. Но чувам същото оплакване и за СМГ.
Дъщеря ми сега кандидатства с география и, съдейки по бала и, ще я приемат. Но тя иска "езици". Харесва ми и това, че не събират пари за щяло и нещяло, както чувам, че е другаде.
Обаче на една близка детето също е паралелка география. Тя не е доволна от училището. Естествено, винаги може да се желая повече.
Пипи , имай предвид, че вътрешният изпит хич не е на ниво училище. Една 4 не означава малки знания.

# 311
Саш, предложих му да подадем заявление и за другите гимназии, но той заяви "защо трябва да взема мястото на дете, което би било прието още на първо класиране, а заради мен да чака чак до второ класиране". Синът ми проявява невероятен интерес към историята, а има усет и към бълг.език. Още от пети клас се явяваше на олимпиади по история и винаги стигаше до втори кръг, а тази година и до национален кръг, но се явихме на изпит, за по-висока оценка. Ученето на чужд език в езикова гимназия за него ще е голяма мъка по 4-5 часа всеки ден. За математическа гимназия - имаме отвращение от математиката, защото след 4 клас кандидатствахме в СМГ, но не ни приеха и от толкова много решени задачи вече не ще и да я погледне т.е.според мен и него в НГДЕК би се чувствал на мястото си

# 312
  • Пловдив
Искам да попитам,ако дете е прието на 3 желание,има ли вероятност на второ класиране да отиде на първо желание?

# 313
Въпрос - вторият език от А и Б ли започва да се учи???

# 314
И дъщеря ми мечтае за НГДЕК...но се поизложи на изпита по история (4.13 едва ли ще и стигне, за да влезе) и със сигурност ще подаваме заявление. Не мога да се ориентирам за минималния бал, с който са приемани деца в НГДЕК миналата година. Ще се радвам ако някой сподели тази информация. Много малко са опциите за паралелки с хуманитарен профил за съжаление. Но това е положението! Да са здрави и щастливи!
Здравейте, много зависи от това каква оценка има по НВО по БЕЛ. Подавайки молба за изпит по история в НГДЕК жената ми каза, че миналата година е влязло дете с 4,50 по история. Тази година ми се струва, че желаещите деца са по-малко, може би заради местоположението на гимназията. Много се надявам да успеете на второ класиране да влезете.

Общи условия

Активация на акаунт