Православието като начин на живот 4

• 43 393
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
много ми е интересно това, което споделяте, и аз усещам как атаките в началото на поста са все по-силни вече, не винаги успявам да устоя, снощи например устоях на едно изпитание да се разгневя и скарам и не реагирах, после обаче и други атаки усетих, а след това вече се разгневих и се скарах, сега съжалявам сериозно заради това, че не успях да устоя, но явно и молитвите ми са слаби и търпя критика, трябва сериозно да поработя върху това

Ще бъде ли нарушение, ако в страни от темата ви попитам как планирате да отбележите Деня на християнското семейство в петък? Аз много го обичам този празник. Мисля да заведа дъщерите ми сутринта на Литургия, голямата ще се изповяда в четвъртък, за да се причасти, а малката е на градина, мисля да не я водя и да я вземем с нас на службата. Вечерта ми се иска да направя една содена питка, или някаква постна, малко рибка и салата. Мисля си да прочетем с децата какъв ден е Въведение Богородично. Но ми се иска да чуя и други идеи. Ако прецените, че неуместно прекъсвам обсъжданите теми, може да не ми отговаряте!

# 301
  • София
Господи Иисусе, ако се уморя от труд и ръцете ме заболят
да давам, да помагам, да подкрепям и тежки ми станат
Твоите заповеди и службата би ме довела да роптая,
покажи ми Господи Твоите ръце, които не се уморяваха да помагат,
да утешават, да лекуват и да благославят.
Покажи ми Господи Твоите прободени на кръста ръце!
Господи Иисусе, ако някога нозете ми се препънат и
се приготвя да се върна назад,защото пътеката е стръмна и камъни нараняват нозете ми и почна от болка да роня сълзи,
покажи ми Господи Твоите нозе - неуморимите,
носещи по земята мир, радост и благословение.
Покажи ми Господи Твоите приковани на кръста нозе!
Господи Иисусе, ако срам и страх ме облъхнат и не смея да изявя Твоята Любов и затворя пред човеците устата си,
покажи ми Господи Твоето лице, увенчано с трънен венец и
обляно в кръв.
Спасителю мой, покажи ми Твоето лице и ме погледни така, както някога погледна Петра!
Господи Иисусе, ако падна под жестоките удари на живота
и не мога да понасям присмехите заради Тебе,
когато съм готов дори да се отрека от Тебе,
Господи - покажи ми Твоя Кръст - грубия, тежък,
под който Ти падна и не възропта.
На този Кръст Ти бе прикован за греховете на света
и…за моите грехове.
Господи Иисусе, ако погледа ми затъмни съблазън или изкушение смути ума ми и нямам спокойствие и радост
или загубя мира в сърцето си,
покажи ми Господи Твоя наскърбен лик - неопетнен и чист от грях,
Погледни ме благо и ме подкрепи!
Спасителю мой, покажи ми Твоя лик, защото Ти ме плени с любов,
а сега ми прати сили и ме очисти!
Господи Иисусе, ако в мене се прокрадне съмнение и то като тъмен облак засени сърцето ми и там се забият стрелите
на безверието и вярата ми се поклати,
покажи ми Господи Твоите пет рани, получени на Кръста за мен
и като Тома ме осияй с присъствието си,
отвори ума ми и разпръсни съмнението.
Спасителю, избави ме в такъв час, укрепи ме и ме благослови!
Господи Иисусе, ако сърцето ме заболи от дълбоко разочарование
и скръб ме потопи поради клеветите и обидите на моите братя и сестри
и вместо любов ме обхване студено безразличие,
покажи ми Господи Твоите прободени гърди,
Твоето любвеобилно сърце, в което имаше за всички
всеопрощаваща любов.
Господи Иисусе, аз се срамувам да Ти покажа ръцете,
нозете, сърцето си,защото толкова малко съм Те обичал,
толкова малко съм страдал за Тебе
и толкова малко съм приличал на Тебе.
Прости ми Спасителю мой и ми помогни
да стоя верен за Тебе до край,
както Ти стоя за мене на Голгота!
Амин

# 302
  • София
Myriam, много добре си го намислила за празника. И на мен ми се ще да го отбележим така, че децата да го запомнят. Моята дъщеря е на училище сутринта, твоята не е ли или ще я освободиш (прощавай нямам представа колко е годишна).
За предизвикателствата по време на пост и при мен е така. И не само в началото - по време на целия пост са атаките, но факт най-силни са в началото и края. Аз дори си взех отпуск и от работа пак ми се обаждат не само със задачи, но и някой да се оплаче от някой друг ... и аз не се усетих и се въвлякох да коментирам  Cry
Благодаря на Надето за молитвата!
Искам и аз да попитам нещо. Помня, че наскоро обсъждахме бродиранитеикони, но все пак. Реших да избродирам нещо от този тип http://www.ikona2.info/gospod-vsederjitel-12.php. Постя, моля се преди започване на работата. Мислите ли, че ако с Божията воля я завърша и после се освети, може да се ползва за икона?

# 303

Помня, че наскоро обсъждахме бродираните икони, но все пак. Реших да избродирам нещо от този тип http://www.ikona2.info/gospod-vsederjitel-12.php. Постя, моля се преди започване на работата. Мислите ли, че ако с Божията воля я завърша и после се освети, може да се ползва за икона?

Иконата е прекрасна, M_I_A! Определено може да се ползва за икона и да се освети.
Много добро занимание си намерила за времето на поста. Четенето и ръчната работа са много полезни за съсредоточаване и вглъбяване. Не случайно монасите редуват молитвата с ръчна работа (т.нар. ръкоделие).

Скрит текст:
Моделът много ми хареса. Дай в скрит текст малко подробности за образеца - на коя фирма е, откъде си го открила, откъде може да се купи и приблизително колко струва. Направо ме запали с тази идея. Отдавна не съм бродирала.

# 304
  • София
  M_I_A, много е хубава! Съжалявам, че не мога да бродирам. Пък и с две деца, куче, работа и шофьорски курсове... оправдавам си се все  Laughing След онзи разговор за бродираните икони забелязах, че в църквата при моя отец има такива. Преди не бях обърнала внимание. На мен много ми се иска да се науча да рисувам икони. Знам, че някой ден ще го направя, с Божията помощ.
 Myriam, добре си го решила. Аз сутринта съм на работа, а децата- на училище и на детска. Но следобед, като ги взема ще отидем до църквата. Вкъщи ще измисля нещо вкусно за вечеря- задължително рибка, може би питка и картофена салата. Не знам, ще помисля.

# 305
  • В царството на игрите:)
Ако Бог е рекъл, мислим семейно да се пречистим в неделя. Та, може ли на Въведение да ядем риба?

# 306
Може, разбира се. Рибата се яде за да почетем празника.
Наскоро четох някъде, че е погрешно "правилото", според което не трябвало да се яде риба, докато не се причастиш. Един свещеник го беше писал, за да не се затвърждава подобно погрешно разбиране за поста.

# 307
  • София
simpatikonia инфо за теб скрито Wink
Скрит текст:
Първо попаднах на посочения сайт, там има онлайн на руски майсторски клас как се прави стъпка по стъпка http://www.ikona2.info/kniga-po-vyshivke-ikon.php. Лика и ръцете се препоръчва да се изографисат с маслени бои според канона. Но т.к. аз нямам опит (в този тип бродиране с мъниста) се притеснявах да търся и ангажирам художник. Защото ако нищо не се получи какво ще правя с този лик? Затова поръчах схема отпечатана на полиестерно платно от тукhttps://www.facebook.com/media/set/?set=a.390803080962149.80246. … 808773&type=3 Имат и страница извън ФБ, но явно не се обновява. Дамата е украинка живееща във варна и внася нещата от там. Аз лично си избрах това https://www.facebook.com/brodiranibijuta/photos/a.39080308096214 … ype=3&theater в размер 26х33 см. с цена 27 лв. (не е комплектовано с мъниста). Аз си го комплектовах сама, защото не спазвам схемата, а го правя по начина показан в руския сайт. Ползвам платнеата схема само заради лика, ръцете и книгата в моя случай. Мъниста и ширити от кинкалерията За перли и полускъпоценни камъни развалих 1-2 мои гердана. Но много богат избор на хубави неща има тук http://www.marabu.bg/?gclid=CIjg1sX3hsICFczMtAodXEEAJw. Плат за фон си избрах от магазина за платове и всъщност вместо да пришия лика към основния плат приших фона към моята схема. Дано ми се получи.

Надето Simple Smile Моята дъщеря ходи на курс по иконопис за деца в храма "Покров Богородичен" зад хотел Родина. Там има и курс по иконопис за възрастни както и дърворезба. Аз също съм голям мераклия.

# 308
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
И аз ходя в този курс по иконипс, ние се черкуваме и в нея църква, Покров Богородичен. Курсът е 2годишен, аз ходя вече трета година.

Дъщеря ми, голямата, е 4ти клас и е следобедна смяна, а аз сега не съм на работа и заради това в петък ще можем да идем на празничната служба. И аз ще замеся постна питка за вечерта, риба и картофена салата.

milmich, не ни се доверявай на това, което ти пишем тук. Ако ще се причастявате в неделя, по-добре питай свещеника ви, който ще ви изповяда може ли да ядете риба в петък. Нашите свещеници три дни преди причастяване искат да се пости строго, без олио и без вино. В случая единствено правилно е това, което изповедникът ти каже да правиш, защото той преценява.

# 309
Здравейте! Съвсем случайно открих тази тема и много се радвам. Чудех се защо няма такава във форума, а тя сама ме намери.

Искам да попитам за препоръка за добър изповедник, градът може би не е толкова важен (от Габрово съм и бих пътувала). По лични причини не мога да се изповядам тук.

Леки пости на всички, аз този път пропускам, заради кърмене.

# 310
  • София
milmich, не ни се доверявай на това, което ти пишем тук. Ако ще се причастявате в неделя, по-добре питай свещеника ви, който ще ви изповяда може ли да ядете риба в петък. Нашите свещеници три дни преди причастяване искат да се пости строго, без олио и без вино. В случая единствено правилно е това, което изповедникът ти каже да правиш, защото той преценява.
И при нас е така. Зависи разбира се от здравословното състояние.

Dixi. добре дошла! За съжаление нищо не мога да кажа за този район на България. Дано други ти помогнат!

# 311
  • София
Здравейте! Съвсем случайно открих тази тема и много се радвам. Чудех се защо няма такава във форума, а тя сама ме намери.

Искам да попитам за препоръка за добър изповедник, градът може би не е толкова важен (от Габрово съм и бих пътувала). По лични причини не мога да се изповядам тук.

Леки пости на всички, аз този път пропускам, заради кърмене.

Нямам идея, защо не може да се изповядвате в Габрово, но искам да обърна внимание, че изповедта се прави само на четири очи (между вас и свещеника) и че тайната на изповед е върховна за свещеника и той едва ли ще тръгне да ви разнася из града. В краен случай около Габрово има много действащи манастири изберете си някой йеромонах, за който се говори, че е добър духовник.

# 312
Dixi.  и от мен- добре дошла!

# 313
  • София
Честит празник! Simple Smile

Dixi., добре си дошла!

# 314
Dixi., добре дошла!

Вчера тук пропуснах да Ви честитя празника.
По молитвите на Пресветата Богородица Бог да Ви заклиря, Вас и всички близки до Вас хора Hug!

Как мислите, да отваряме ли "говорилнята" Grinning?

Общи условия

Активация на акаунт