МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

  • 43 004
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 7 779
Защото по твоя цитат горе в първия момент разбрах, че си сложила продукти за 1000 гр. хляб, пък си пуснала 1250 гр. бутон???!!!  Rolling Eyes Това въобще възможно ли е?
какво би станало ако слагаш грамаж на продуктите  , различен от  посочения на машината ? я да ти чуем разсъжденията   Laughing

# 376
  • Варна
  • Мнения: 458
Нямам снимка , провала отиде в кофата .
Ами самите ми продукти бяха много малко , за проба , 180 мл вода , 315 г брашно...
една рецепта от книжката на машината за експресен хляб , само че разделена на две.
Тестото беше малко , дори се раздели на две и всяка бъркалка си месеше отделна топчица Mr. Green
ей тогава взех та благославях машините с две бъркалки (старата ми е с една )
после като взе да втасва двете топчици се съединиха естествено и стана едно нищо !

# 377
  • Мнения: 7 779
мая имаше ли ?

като си видяла ,че тестото се е разделило на 2 защо не си направи труда да го събереш след месенето, да извадиш бъркалките и да го върнеш да втасва  newsm78

# 378
  • Мнения: 5 737
Няма как за машина с минимален грамаж 750 гр. очакваш да омеси хубаво продукти за 500. То затова са си зададени минимален и максимален грамаж, по същия начин няма да направи и хляб с продукти за кило и половина.

# 379
  • Мнения: 3 020
Защото по твоя цитат горе в първия момент разбрах, че си сложила продукти за 1000 гр. хляб, пък си пуснала 1250 гр. бутон???!!!  Rolling Eyes Това въобще възможно ли е?
какво би станало ако слагаш грамаж на продуктите  , различен от  посочения на машината ? я да ти чуем разсъжденията   Laughing

Ами в последствие и аз това се замислих, примерно ако натисна на най-голям хляб, сигурно ще бърка по-бързо заради повечето тесто и обратното; или пък ще пече повече и затова се учудих, че може да сложиш за един грамаж, пък да пуснеш за друг...  Rolling Eyes
Защото първоначално и на мен ще ми е най-удобно да спазя препоръките от машината с 1000 гр. продукти, пък то си пише, че включва всичко на 1250 гр. да оставя така нещата и да видя какво ще се получи, пък като й свикна и се сприятелим  Laughing , да експериментирам.

# 380
  • Мнения: 7 779
Ами в последствие и аз това се замислих, примерно ако натисна на най-голям хляб, сигурно ще бърка по-бързо заради повечето тесто и обратното; или пък ще пече повече и затова се учудих, че може да сложиш за един грамаж, пък да пуснеш за друг...  Rolling Eyes
грешиш. когато тежестта се увеличава скоростта на бъркане се намалява. това е с цел да не изгори ел.двигателя.  в практиката е така. предполагам и че при хлебопекарната е в  сила това.
реално машината не може да прецени колко грамаж и е сложено и ще си работи. явно за друго нещо са написали тези 3 грамажа.  когато се увеличава количеството на тестото  ще му е необходимо повече време за втасване. също така то ще се пече за малко по-дълго време , отколкото малкото тесто.  оттам следва ,че ще трябва да се увеличи времето за втасване и евентуално за печене. та с избора на някои от 3-те грамажа ние увеличаваме това  време.
друго нещо - машината не може да прецени кога тестото е втасало. за това му хвърляйте по едно око и преценявайте в какво състояние е то. и според това действайте.
всъщност няма тема , в която това да не го пиша.

# 381
  • Мнения: 3 020
Е хубаво, ама ако не е втасало добре, какво да направя??? Да изключа машината и да го оставя вътре да втаса и после да пусна само печене или....???
И друго ми направи впечатление, че за програма кекс няма пропорции и рецепти, да смятам ли че мога да сложа стандартния грамаж, който си е по обикновените рецепти???
Извинявам се предварително за "русите"  Laughing въпроси, но не съм си мислила, че ще изникнат толкова чуденки, мислех си, че натискаш едно копче и то си действа.  Blush

# 382
  • Мнения: 5 737
Ооо, цяла наука си е хлебоправенето и е голямо четене и опити в началото, но като му свикнеш, не се замисляш как го правиш. Ще повторя Бонго, но четете линковете от първия пост и старите теми, има много ценни съвети там.
Ако не е втасало достатъчно, изключваш програмата и от време на време включваш програмата за печене, колкото да подгрее и изключваш. Като прецениш, че е втасало, включваш програмата за печене и готово.

# 383
  • Мнения: 7 779
пак се връщаме към другите теми и съвети :  направете няколко успешни опита с един и същ хляб. после преминете на друга рецепта и я усъвършенствайте. тогава може да оставите машината сама да действа. същото е като да постъпите на нова работа. отначало всичко е трудно и трябва да се внимава. впоследствие всичко се извършва машинално , без много да се мисли.

# 384
  • София
  • Мнения: 3 035
Ето две странички от упътването на Мидеата. Може да видите в какво се различават програмите при различно тегло на хляба.

 

# 385
  • Варна
  • Мнения: 458
Утре ,отново !!

# 386
  • Мнения: 1 416
Не знам дали сте го обсъждали вече, но в Метро има една хлебопекарна на 60 лв, дали става

http://catalogues.metro-group.com/metro-blghariia/nekhranitelni- … poshcha-19/page/1

Някой ще ме посъветва ли  Praynig

# 387
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
  • Мнения: 208
От вчера съм поредната сдобила се с машина за хляб от Лидл, но за по-сигурно си закупих и кухненска везна от там.

Та снощи изчетох доста от темите.
Направих си тази вечер пухкав бял хляб с прясно мляко. Първата рецепта от тази категория.
 Спазих всички указания в книжките. Инструкции и мерки.  Рецептата ми беше за 1 кг. След печенето 890 грама. Степен на изпичане за цвят - средна. След приключване на програмата, доопекох хляба още 10 минути.
Получи се невероятно вкусен хляб. Утре вечер ще пробвам кекс.

Въпрос моля! Къде на пакетите на брашно София Мел пише, какъв тип е?
В книжката гледам тип 500, 550, 600.. и т.н.

# 388
  • Мнения: X
Чети състава на брашното там пише.

# 389
  • Мнения: 164
Да се оплача от мая "Дама",никога повече!Още първият ми хляб не се получи,но реших,че е заради мен и моята неопитност.Снощи пак се пробвах с тази мая и пак абсолютно същото!А иначе същата рецепта с д-р Йоткер става чудна Wink

Общи условия

Активация на акаунт