МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

  • 42 931
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
  • Стара Загора
  • Мнения: 494
Аз съм с лидълската хлебопекарна повече от година. Винаги изпичам хлебчето на втора степен, не ми е оставало бяло, правя основно 1 кг хляб. А дори напоследък избирам най-светлата степен, когато знам, че няма да мога да извадя хляба веднага, тъй като се препича твърде много за нашия вкус. Не съм снимала много хлябове, но изнамерих един (той пък е сниман отстрани...):



А това тук, мисля че е тутманик, който е бил бухнал малко повечко и е опирал в капака, но той също е добре изпечен отгоре:


# 481
  • Мнения: 4 954
А къде е смисъла да имаш хлебопекарна и да си печеш хляба във фурната? Simple Smile Ако е само да ми меси тестото, не си струва инвестицията Simple Smile Аз го правя по-бързо от машината месенето...Купувам я, за да ме улесни максимално във всички процеси и не искам да я мисля кога какво прави Simple Smile Слагаш продуктите, вадиш си топло хлебче...Simple Smile не искам да местя тесто, да допичам и т.н.

Аз вече ползвам машината си основно така Simple Smile. Някои предимства:
1. можеш да оформиш хляба както искаш и по-спокойно мога да мажа и наръсвам отгоре. Понякога в машината, ако не улуча момента или заради самото повдигане на капака тестото спада след като съм го намазала и поръсила.
2. Когато имаш гости според мен е по-удобно да разделиш и оформиш тестото на малки порции (кифлички и т.н), за да си вземат колкото преценят, неизядените ще са също толкова вкусни на следващия ден, а ако нарежа хляб не успявам да го съхраня без да му разваля вкуса
3. Няма друг начин да правиш плоски хлябове тип фокача, или други хлябове като франзели, чебата... Те си имат специална форма и начин на печене. Можеш да правиш и гризини Simple Smile
4. Имам една уникална рецепта с две теста - бяло и пълнозърнесто, оформят се на топки, които се подреждат в кръгла тава като питка. Всеки си избира дали предпочита бялото или черното хлебче - две в едно (пак вариант за гости), но трябва да направиш двете теста отделно
5. Хляб с плънка Simple Smile Пита с пълнеж от сирене, хляб с песто (разточва се на квадрат, слагаш пестото, навиваш на руло, печеш), с бекон или други благинки. Могат да се добавят в самата машина, разбира се, но не изглежда толкова добре и много зависи от момента, в който се добавят, ако имат много сол (сиренето, кашкавала, лука и бекона) или захар могат да повлияят на набухването.
6. Хрупкавата коричка с парата във фурната

Ако ще правя само бял хляб, разбира се, изцяло във фурната. Но за специалните рецепти - предпочитам всичко да е под мой контрол.

# 482
  • Мнения: 3 020
Много ви моля за помощ - имаше някъде клипче, на което се показва какво трябва да е брашното, прегледах пак 1 стр., не го намирам...
в момента съм пуснала Пухкав хляб, тъмна коричка, но нещо ми се струва, че тестото лепне... дали да не сложа още малко брашно???!!! Залепя се по стените и остава и по ъгълчетата...  Rolling Eyes

# 483
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
  • Мнения: 208
Втория ми опит с машината за хляб е кекс.
 Понеже в книжките на лидълските хлебопекарни няма рецепти за кексове, си избрах от рецептите на първа страница следния:
Портокалов кекс
125г. краве масло
3 броя яйца
5 с.л портокалов сок
200г. +3 с.л. бяло брашно
125г. захар
1 ванилия, настъргана кора от портокал
1/2 пакетче бакпулвер
От мен си добавих 5 с.л орехи и 5 с.л стафиди
Пекох на програма кекс. След замесването има интервал за втасване преди печенето. Та тогава на ръка обърках стафидите и орехите без да опирам лъжицата по дъното.
Бъркалки не съм вадила. То не е топка тесто да го отместя.
Кексът ми запълни 1/3 от обема на контейнера.
Става за хапване, на вкус и външен вид ми харесва, но ми се вижда някак сбит.
От YouTube видях в контейнера маслото винаги да се слага първо в/у бъркалките.

Въпрос към хората с опит моля! Как да направя кекса по пухкав.? Това количество краве масло не е ли много?
Утре ще пробвам друга рецепта

# 484
  • Мнения: 7 779
Много ви моля за помощ - имаше някъде клипче, на което се показва какво трябва да е брашното, прегледах пак 1 стр., не го намирам...
нашият блог

# 485
  • Мнения: 1 244
Да докладвам...току-що извадих хлебчето, врътнах перките отдолу на казанчето и само  Mr. Green с 3 удара в масата се отлепи от бъркалките и казанчето та сега си почива на скаричката Simple Smile Визуално ми харесва повече от първото...изглежда по-обемисто и една идея по-изпечено. Извода е, че ще пека хляб предимно на 2-ра програма (да уточня, че се води програма за по-пухкав хляб  Laughing ) и степен на изпичане - тъмно Laughing не че има нещо общо с тъмното...по-скоро прилича на светъл до среден цвят...но не е и бял. Първият ми хляб беше определено по-светъл Simple Smile

Та с машината си оставаме заедно  Laughing лека-полека ще се спогодим...усещам  Laughing

# 486
  • Мнения: X
Извадих хляба . Коричката е идеална на цвят / фолиото върши идеална работа/.
  Кората отстрани и отдолу е пак дебела / като че ли малко по-малко/. За хляб правен на око е идеален.
  Следващият път ще го пусна на бързо изпичане . За мен машинката си струва всяка стотинка. / Не съм имала друга ./
  Сега остана да открия кое брашно е най-добро.

# 487
  • София
  • Мнения: 3 034
Много ви моля за помощ - имаше някъде клипче, на което се показва какво трябва да е брашното, прегледах пак 1 стр., не го намирам...
в момента съм пуснала Пухкав хляб, тъмна коричка, но нещо ми се струва, че тестото лепне... дали да не сложа още малко брашно???!!! Залепя се по стените и остава и по ъгълчетата...  Rolling Eyes

http://forumbabgmama.blogspot.com/

Да докладвам...току-що извадих хлебчето, врътнах перките отдолу на казанчето и само  Mr. Green с 3 удара в масата се отлепи от бъркалките и казанчето та сега си почива на скаричката Simple Smile Визуално ми харесва повече от първото...изглежда по-обемисто и една идея по-изпечено. Извода е, че ще пека хляб предимно на 2-ра програма (да уточня, че се води програма за по-пухкав хляб  Laughing ) и степен на изпичане - тъмно Laughing не че има нещо общо с тъмното...по-скоро прилича на светъл до среден цвят...но не е и бял. Първият ми хляб беше определено по-светъл Simple Smile

Та с машината си оставаме заедно  Laughing лека-полека ще се спогодим...усещам  Laughing

Не бий казанчето в масата, за да не питаш после защо се лющи покритието.

# 488
  • Мнения: 1 244
Не знам...на предната не ми се е излющило и милиметър от казанчето, а понякога и то е отнасяло удари в масата.

# 489
  • Мнения: 5 737
Някъде бях прочела, че на консистенция тестото трябвало да е като мекото на ухото. Simple Smile При пълнозърнести брашна е малко по-лепкаво, но от бялото брашно трябва да е стегната и да не лепне топката.

# 490
  • София
  • Мнения: 3 034
Не знам...на предната не ми се е излющило и милиметър от казанчето, а понякога и то е отнасяло удари в масата.

Най-добрата кал е саморъчно забърканата кал  Peace!

Ако някой си направи труд да прегледа 51-ва тема от поредицата след 20-та страница, няма да открие и една хулна дума срещу машинките от ЛИДЛ   newsm78 Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: нд, 21 сеп 2014, 18:56 от Mунчо

# 491
  • Мнения: 3 020
Мунчо, благодаря за линка.   bouquet
Бонго, въобще не го знаех блога.  Rolling Eyes

Получи се малко объркване, защото е било в началото на месенето /тоест още не са се смесили всички продукти/ и мъжът ми дойде да ми каже, че тестото не е добре и остава брашно, вследствие на което веднага добавих още вода  Crazy , после пък стана лепкаво... и на линка е като "мокрото тесто" , явно няма да успея да се похваля с хубав хляб  Cry
Вече втасва и е късно да предприема нещо. Дано все пак стане за хапване.

Вие като махате бъркалките, вадите ли казанчето или не?

# 492
  • София
  • Мнения: 3 034
Мунчо, благодаря за линка.   bouquet
Бонго, въобще не го знаех блога.  Rolling Eyes

Получи се малко объркване, защото е било в началото на месенето /тоест още не са се смесили всички продукти/ и мъжът ми дойде да ми каже, че тестото не е добре и остава брашно, вследствие на което веднага добавих още вода  Crazy , после пък стана лепкаво... и на линка е като "мокрото тесто" , явно няма да успея да се похваля с хубав хляб  Cry
Вече втасва и е късно да предприема нещо. Дано все пак стане за хапване.

Вие като махате бъркалките, вадите ли казанчето или не?

За състоянието на тестото може да се прави заключение 5-6 минути след началото на активното месене.

Аз не махам бъркалките, но когато бъркам в машината при започнала програма я изключвам за малко от тока. За целта съм я пуснал през един удължител с ключ и ми е много удобно и не си троша контактите с постоянно вадене и мушкане на щепсела.
П.П. Според мен, когато казанчето си е в машината е по-удобно за работа, защото не се чудиш с коя ръка да го държиш и него Simple Smile.

# 493
  • Мнения: 337
Здравейте,имам питанка ,някой да знае къде във Варна и/или околия мога да си закупя брашно от мелница newsm78,поръчах си хлебапечка Finlux и ще започвам да хлебоправя хлебчета Grinning

# 494
  • Мнения: 7 779

Аз не махам бъркалките, но когато бъркам в машината при започнала програма я изключвам за малко от тока. За целта съм я пуснал през един удължител с ключ и ми е много удобно и не си троша контактите с постоянно вадене и мушкане на щепсела.
П.П. Според мен, когато казанчето си е в машината е по-удобно за работа, защото не се чудиш с коя ръка да го държиш и него Simple Smile.
някой машини имат копче  вкл/изкл отстрани или отзад. то е за тази цел. проверете да не би и вие да имате.  Laughing

пп. според мен пък по-добре е казанчето да се вади заедно с тестото. отиваш до масата/плота , вадиш тестото и бъркалките, оформяш тестото. ако в казанчето има останало брашно може да ке изсипе след което се поставя тестото и се връща в машината. така се избягва и попадане на брашно върху реотана. все пак всеки си преценява сам за себе си.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт